Promo-Lex: „Există semnale că alegătorii aduși din Transnistria ar fi remunerați”

Anticoruptie.md
13/11/2016
Alegători din Transnistria, aduși la secțiile de vot din Anenii Noi. Foto: facebook.com

Misiunea Promo-Lex de observare a alegerilor președintelui constată cu îngrijorare un număr mare de cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de vot. Este vorba în special de alegătorii din stânga Nistrului. Observatorii organizației au depistat circa 200 de astfel de cazuri. În cel puțin un caz, susține Pavel Postică, director de programe al Promo-Lex, există semnale că după ce au votat, oamenii ar fi fost remunerați.

„Avem și o înregistrare video în care se observă că după ce participă la votare, alegătorii aduși în mod organizat transmit buletinele de identitate unor persoane care le fotografiază”, a precizat Postică. Potrivit lui, alegătorii aduși în mod organizat din stânga Nistrului votează în special la secțiile deschise în UTA Găgăuzia, Ștefan Vodă, Dubăsari, Anenii Noi, Chișinău, Florești, Rezina.

În multe dintre aceste localități au fost constatate și cazuri de remunerare a alegătorilor, dar și de fotografiere a buletinelor de vot.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la această oră au participat la vot circa 15 mii de cetățeni din stânga Nistrului, de peste două ori mai mulți decât în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, care a mers la secția de vot din Varnița, localitate în care au votat cei mai mulți cetățeni din stânga Nistrului, a declarat că la secțiile de vot de pe malul Nistrului sunt aduși în regim non-stop, în mod organizat, sute de oameni. Potrivit localnicilor, cei aduși votează contra unor sume de bani. Din cauza prezenței masive, buletinele de vot de la Varnița au fost deja epuizate.

Vedeți mai jos mai multe fotografii cu microbuzele și autobuzele care transportă alegători din regiunea transnistreană. Precizăm că ieri, pe harta Anticorupție a fost plasată o sesizare care informa că în localitățile din stânga Nistrului sunt organizate transportări gratuite ale cetățenilor la secțiile de vot.

Comisia Electorală Centrală nu a constatat deocamdată vreo încălcare în cazul acestor transportări.

 

Anticoruptie.md
13/11/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii