Protest în fața SIS din partea AUR: corturi, victimizare și lovituri din plin în forțele proeuropene

Anticoruptie.md
30/06/2021

AUR a instalat, marți seară, mai multe corturi în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în semn de protest față de o pretinsă imixtiune a instituției cu pricina în campania electorală din Republica Moldova, scrie G4Media.ro.

Acțiunea celor de la AUR are loc în contextul în care Comisia Electorală Centrală (CEC) a expediat, luni, un demers către Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru a investiga o presupusă finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală.

Sesizarea către SIS a plecat de la Vlad Bilețchi, președintele AUR Moldova, cel care a confirmat într-o dezbatere televizată la Pro TV Chișinău, de pe 25 iunie, că AUR este ajutat de consilieri din România, dar că aceștia ar face acest lucru pro-bono și nu este nevoie de declararea expertizei acestora în rapoartele financiare de la CEC, mai scrie sursa citată. 

„Noi suntem o echipă mare, pan-românească, nu suntem de unii singuri. Dacă ar fi existat cheltuieli [cu consilierii – n.red], acestea ar fi existat, ele ar fi fost raportate în raportul săptămânal de cheltuieli care se depune la CEC. AUR este partidul cel mai transparent și cel mai corect în privința finanțării”, a declarat Bilețchi.

Cererea CEC către SIS este interpretată de AUR drept un abuz şi o încercare de intimidare. Mai mult, AUR a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că ar fi în spatele acestei acțiuni, doar pe motiv că instituția este subordonată președinției de pe vremea lui Igor Dodon, care a ținut expres să facă acest lucru în mandatul său prezidențial. Președinția nu a dat replică acestor acuzații. 

„La ora actuală, SIS-ul este subordonat preşedintelui Republicii Moldova şi acest lucru este foarte, foarte straniu. Ştim că aici, această structură este împărţită în două. O parte lucrează pentru Republica Moldova şi interesele ei naţionale, altă parte lucrează pentru Federaţia Rusă şi pentru interesele ei în Republica Moldova”, a spus preşedintele AUR, Vlad Bileţchi.

La începutul săptămânii trecute, AUR a adus un autocar de campanie și a instalat corturi în punctul de control de la Varnița în care sunt amplasați așa-numiții grăniceri transnistreni, acolo unde au căutat să intre în mici altercații cu aceștia. 

De asemenea, AUR a dat un comunicat, miercuri, în care spune că vorbele lui Vlad Bilețchi au fost interpretate eronat.

„În acea declarație, domnul președinte Vlad Bilețchi face referire nu la cetățeni străini, cum dezinformează domnul Alexandr Esaulenco, ci la persoane din România, ceea ce reprezintă o mare diferență. E vorba despre persoane cu dublă cetățenie, membri ai partidului AUR pe cele două maluri de Prut, unii dintre ei, parlamentari, alții, consilierii, unii – membri de partid sau susținători”, se arată într-un comunicat al AUR. 

La rândul lor, reprezentanții SIS au dezmințit, miercuri, „pretinsele informații despre anumite partide și candidați înscriși în cursa scrutinului parlamentar”.

„SIS dezavuează și dezminte aceste informații și reconfirmă poziția de respectare univocă a legislației naționale și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Totodată, în calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință”, se arată în comunicatul SIS. 

Anticoruptie.md
30/06/2021Become a Patron!

Comentarii