Raport Financiar Partidul Șor: 1,1 milione lei din surse proprii și donații de la firmele conexe liderului fugar Ilan Șor

Irina Odobescu
02/07/2021
Foto: PP Șor via Facebook

Partidul Șor a indicat în rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) un venit total de 2.063.800 lei. Mai mult de jumătate din sumă, 1,1 milioane, sunt indicate ca și surse proprii. Companiile conexe liderului fugar Ilan Șor au contribuit cu doar câte 100.000 lei, în comparație cu milioane de lei investiții în campaniile anterioare.

Operatori, conducători, specialiști achiziții publice, croitorese, profesori și învățători, brutari, șoferi, hamali, asistenți medicali au donat pentru partid sume de la 500 până la 10.000 de lei. Persoanele juridice au contribuit cu 200.000 lei pe parcursul primelor cinci săptămâni de raportare, iar cetățenii din țară cu 763.800 de lei. Până în prezent, Partidul Șor nu are donații din străinănate pentru desfășurarea campaniei electorale. 

Câte 100.000 lei au donat două companii din domeniul aeronautic. Este vorba despre AeroFood SRL și Aeroport Handling SRL. AeroFood SRL a raportat pentru anul 2019 un profit net de 33,22 milioane de lei, cu un venit din vânzări de peste 151 milioane de lei. Acest agent economic a susținut în 2018 Partidul Șor cu 2,4 milioane de lei. 

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a scris în 2019 despre Vadim Fotescu, jurist la compania DFM SRL, care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. „În 2015, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, a făcut o donație în valoare de 50.000 de lei către Partidul Ravnopravie, care l-a susținut pe Ilan Șor în cursa pentru fotoliul de primar al orașului Orhei. Atunci, în rapoartele financiare prezentate la CEC, Fotescu era prezentat drept angajat al companiei Dufremol SRL, o altă firmă din holdingul lui Ilan Șor. În 2018, Fotescu împreună cu soția sa au donat Partidului Șor 160.000 de lei”, scrie în investigația CIJM. 

Aeroport Handling SRL este compania care prestează servicii conexe transportului aerian. Anterior intreprindere de stat, a fost privatizată în 2014 de firma Air Clasica din holdingul Șor.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în investigația Aeroportul off-SHOR via Rusia (II) din 2015 despre Avia Invest. „Pentru ca Aeroportul să ajungă pe mâna Avia Invest, conducerea anterioară a acestei instituții a falsificat mai multe rapoarte oficiale, prezentând-o drept una păguboasă”, scrie în textul anchetei. În 2013, director al Aeroportului era Petru Jardan, pe atunci administrator, iar în prezent candidatul Partidului Șor, pe poziția patru, pentru funcția de deputat în 2021.

În anchetă au fost descrise ilegalitățile care sunt imputate companiei Avia Invest. „La scurt timp după ce a primit în concesiune Aeroportului Internațional Chișinău, aceasta a început să blocheze accesul unor companii la infrastructura aeroportuară, cu intenția de a monopoliza unele sectoare. Primele au ajuns sub lovitură serviciile de handling (deservire a aeronavelor la sol – n.r.). În aprilie 2014, a fost privatizată întreprinderea de stat Aeroport Handling. Aceasta a ajuns în proprietatea Air Clasica, care face parte din holdingul lui Șor”, se arată în investigație. 

Cheltuielile totale se apropie de suma venitului și constituie aproape 1,9 milioane lei. Ca și în cazul altor concurenți electorali, cel mai mare buget a fost investit pentru publicitate – 1,1 milioane, iar mai mult de jumătate din sumă i-a revenit publicității tv. Cei mai puțini bani au fost achitați pentru publicitatea radio și ajunge aproape la 30.000 lei.

Notă: Acesta este ultimul Raport financiar prezentat la CEC de partid. Toate rapoartele pot fi accesate aici. 

Pentru tipărirea programului electoral al partidului nu a fost cheltuit nici un leu. Banii au fost investiți în materiale promoționale precum: postere, stegulețe, maiouri, chipiuri etc. Cheltuielile de transport pentru persoane și bunuri au ajuns la doar 14.000 lei.

Pentru a tipări hotărârea CEC de înregistrare a Partidului Șor și al simbolului electoral au fost cheltuiți aproape 130.000 lei.

Anticoruptie.md monitorizează rapoartele financiare ale concurenților electorali la alegerile parlamenatre anticipate din 11 iulie 2021. Vă vom informa despre cine sunt donatorii partidelor și cum și pentru ce cheltuie banii concurenții electorali. Ne poți susține cu o donație ca să investigăm schemele de finanțare ilicită, interesele obscure și candidații cu probleme de integritate.

Irina Odobescu
02/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii