Turul doi al alegerilor locale, cu agitație electorală și fotografierea buletinelor de vot

Mihaela Cibotaru
20/11/2023
Promo-LEX

Încercările de a influența alegătorii și votul acestora au continuat și în turul doi al alegerilor locale, a concluzionat Asociația Promo-LEX, după încheierea analizei rapoartelor transmise de observatorii Misiunii de Observare (MO). Potrivit rapoartelor recepționate, în timpul votării au fost constatate 126 de incidente, cele mai frecvente fiind prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare (31 de cazuri) și încălcarea secretului votului, inclusiv fotografierea buletinelor de vot (25 de cazuri).

„Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, susține șeful MO Promo-LEX, Nicolae Panfil.

În cadrul alegerilor au fost observate 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot. La fel, au fost constatate 8 cazuri fie de suspendare a activității Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” pe motivul lipsei curentului electric sau a internetului, fie situații în care alegătorii nu erau identificați de sistem. De altfel, pe parcursul zilei alegerilor, procesul de votare în secțiile observate, în general, a fost organizat eficient, constată Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX își exprimă îngrijorarea privind cele minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare. „MO Promo-LEX a constat 2 cazuri de refuz de eliberare a copiilor tuturor Proceselor-Verbale de numărare a voturilor. Subliniem că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii au dreptul să aibă acces la toate informațiile cu caracter electoral”, subliniază asociația.

 

Pe data de 19 noiembrie în 273 de localități din Republica Moldova a avut loc al doilea tur al alegerilor locale, la care au participat peste 314 mii de alegători. Și Comisia Electorală Centrală a comunicat despre 140 de încălcări și incidente înregistrate până la închiderea secțiilor de votare, cele mai multe dintre care țin de transportarea organizată a alegătorilor.  

Mihaela Cibotaru
20/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii