Mai mulți moldoveni care stau în rând în cartierul Stratford din Londra, ca să-și exercite dreptul la vot, susțin că la secția locală de votare nu sunt suficiente buletine de vot. Potrivit lui Denis Telepan, ar mai fi rămas doar câteva sute de buletine. „Au făcut anunț și au trimis lumea să voteze la Ambasadă, dar acolo e aceeași situație. Nu știm ce să facem. Mă simt dezamăgit”, a precizat el pentru Anticoruptie.md.
„De fiecare dată la alegeri ne ciocnim cu probleme. Dacă s-au observat atâtea, de ce nu se înaintează anumite propuneri, nu se fac schimbări pentru următoarele alegeri?”, se întreabă indignat un alt alegător. „Am avut un număr maxim de buletine și nu se putea mai mult”, explică mulțimii un reprezentant al secției de votare. Aici, la fel ca și în alte capitale europene, oamenii au venit de la sute de kilometri pentru a participa la alegeri.
Și prezența masivă la vot a alegătorilor moldoveni la Paris ar putea avea ca efect epuizarea buletinelor către orele 18.00, a precizat comentatorul politic Vitalie Vovc, stabilit în Franța, pentru Radio Chisinau. Același lucru s-ar putea întâmpla și la București. Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare a CEC, a catalogat informațiile drept „dezinformare în masă”. „La Stratford au votat aproximativ 2.100 de oameni și la Ambasadă alte vreo 1.500. Oricum, mai mult de 3.000 nu este posibil să voteze la o secție. Situația e sub control, buletinele nu sunt epuizate. Este o dezinformare în masă pe rețelele de socializare”, a mai spus ea pentru Anticoruptie.md.
De cealaltă parte, pe Internet circulă mesaje în care cetățenii stabiliți peste hotare sunt îndemnați să nu plece acasă dacă se epuizează buletinele de vot, ci să completeze o cerere în care să informeze că le-a fost lezat dreptul la vot. „Este foarte important, fiindcă în cazul în care aceste contestații vor purta caracter masiv, care ar putea influența rezultatul alegerilor, atunci Curtea Constituțională ar fi obligată să declare alegerile nule. Concomitent, Curtea ar recomanda modificarea legislației ce ține de numărul maxim de 3.000 de buletine de vot eliberate unui birou electoral”, se mai arată în mesaj.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii