Vladimir Odnostalco, nr. 16 pe lista socialiştilor: căsătorie fictivă pentru un teren şi lider în clasamentul donaţiilor mai mari decât câştigurile

Ilie Gulca
22/01/2019
Foto: socialistii.md

Promotor înflăcărat al familiei tradiționale și ortodoxiei, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, numărul 16 pe lista PSRM pentru Circumscripția națională, a reușit în scurta sa activitate politică să se facă cunoscut datorită unei căsătorii fictive cu activista Marina Radvan și să conducă topul demnitarilor care au donat formațiunilor lor mai mult decât au câștigat. În plus, activistul socialist figurează într-un clasament al demnitarilor care promovează mesaje de ură. 

Vladimir Odnostalco şi-a a început activitatea politică în cadrul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. El nu și-a făcut public CV-ul, actele electorale prezentându-l drept specialist în domeniul administrației publice și psihologie.

Câştiguri modeste şi donaţii de sute de mii de lei

În 2011 Odnostalco a candidat  pe lista Partidului Comuniștilor la funcția de consilier municipal în cadrul Consiliului municipal Chişinău. Mai mult, acesta figurează drept fondator al asociațiilor socialiste „Garda Tânără” și Mişcarea Tineretului şi Studenţilor din Republica Moldova „DA”. În urma alegerilor legislative din noiembrie 2014, a reușit să devină deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Este membru al Consiliului Republican al acestei formațiuni politice.

Vladimir Odnostalco a indicat pentru 2013 un venit în valoare de aproape 17.000 de lei obținut de la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar pentru anul următor a trecut  doar 1.400. Deşi a avut venituri mai mult decât modeste, militantul socialist a donat în 2014, pentru campania electorală a formațiunii sale, 334.100 de lei. În 2017 legislatorul socialist a apărut în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat”, clasament realizat de Asociația pentru Democrație Participativă. Diferența între veniturile declarate și donațiile făcute constituie 374.200 de lei.

(De la dreapta la stânga) Deputații socialiști Vladimir Odnostalco și Marina Radvan s-au căsătorit fictiv ca să obțină un teren în comuna Stăuceni, mun. Chișinău. Foto: socialistii.md 

Căsătorie fictivă cu activista Marina Radvan

Odnostalco a menționat în 2013 că este coproprietar al unui teren cu o suprafață de aproape patru ari și valoarea cadastrală de 40.000 de lei, bun obținut în 2011 de la Consiliul local Stăuceni. Tânărul obținut acest teren în urma unei căsătorii fictive cu actuala sa colegă de partid, Marina Radvan. Cei doi au depus cererea de căsătorie la 17 ianuarie 2011. La 29 aprilie, același an, tinerii căsătoriți au primit terenul cu pricina. Un an mai târziu, 2012, Odnostalco a divorțat de Radvan pentru a se căsători cu Olesea Zababurina. Centrul Național Anticorupție investighează în prezent, în cadrul unei cauze penale, repartizarea acestui teren de către Primăria Stăuceni.    

La capitolul bunuri mobile, deputatul socialist a declarat o mașină „Honda Civic Hibrid” cumpărată în 2014 contra 122.000 de lei, indicând și Întreprinderea Individuală „Vladimir Odnostalco”, cu precizarea că se află în proces de lichidare, deși registrele agenților economici o prezintă drept activă.

Pentru 2015, Odnostalco a menționat drept venit circa 198.000 de lei obținuţi din salariul de deputat. În același an, în alegerile locale, a făcut donații pentru PSRM în  valoare de 90.000 de lei. Pentru 2016, deputatul a declarat un venit de circa 216.000 de lei din salariu și alte aproape 101.000 lei din vinderea lotului obținut împreună cu colega sa de partid, Marina Radvan, de la Consiliul local Stăuceni. 

La capitolul împrumuturi, în 2016, Odnostalco a contractat un credit de la Mobias Banca de 40.000 de lei și, potrivit unei anchete Rise, a mai luat cu împrumut de la „Exclusiv Media” SRL 500.000 de lei. Pentru 2017, a declarat un venit de circa 246.000 de lei drept remunerare de la Parlamentul Republicii Moldova. În același an, și-a cumpărat o Toyota Camry cu 180.000 de lei. 

Pentru 2018, Odnostalco a menționat un venit în valoare de 254.655 de lei din partea Parlamentului Republicii Moldova – 145.730 de lei drept remunerare pentru funcția de deputat și aproape 109.000 lei ca indemnizații.

Totodată, în perioada 1 ianuarie–10 decembrie 2018, el a făcut donații pentru PSRM în valoare de aproape 70.000 de lei.

Nu a indicat nicio clădire, niciun teren, și nicio mașină, dar nici nu a menționat ce a făcut cu autoturismul său, Toyota Camry, cumpărat în 2017 contra 180.000 de lei.  

În 2017 Centrul de Informații GENDERDOC-M a introdus opt deputați socialiști, inclusiv pe Odnostalco, într-o listă a persoanelor care promovează mesaje de ură. 

  

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Ilie Gulca
22/01/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii