Zi decisivă pentru Republica Moldova// Peste 3 milioane de moldoveni, așteptați la urne

Mihaela Cibotaru
05/11/2023

Peste 3 mln 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, sunt așteptați, duminică, 5 noiembrie, la secțiile de votare pentru a alege primarii și consilierii localităților. La scrutinul general local vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Procesul va fi supravegheat de peste 1500 de observatori naționali și internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală (CEC).

În total, în localitățile din Republica Moldova au fost deschise 1958 de secții de votare, care funcționează de la ora 7.00 și până la 21.00. În acest scrutin, în secțiile de votare au fost instalate camere de înregistrare video, drept măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, dar și de fixare a eventualelor fraude electorale.

Pentru scrutinul din acest an au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale, din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, și  1174 de candidați independenți. Doar o treime (1196 de persoane) dintre cei 3952 de candidați înregistrați la funcția de primar sunt femei și 69,7% (2756 de persoane) sunt bărbați. Cei mai tineri candidați au 23 de ani (14 persane), iar 65 dintre candidați au peste 71 de ani.

Pentru alegerile din 5 noiembrie au fost tipărite 7 669 667 de buletine de vot, dintre care 6 068 878 în limba română și  1 600 789 în limba rusă. Cele mai voluminoase buletine de vot, sub formă de broșură, sunt pentru consiliile municipale Chișinău și Comrat, cu 35 și, respectiv, 56 de concurenți electorali, urmate de cel mai lungi buletin de vot, de 75 de cm, pentru consiliul local din satul Congaz, UTA Gagauzia, unde s-au înregistrat 30 de candidați. Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru alegerile locale generale din anul curent este de 5,7 mln de lei.

Cu  2 zile înainte de scrutin, candidații Partidului Șansă au fost excluși de la alegerile locale generale, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care a invocat considerente de securiate națională. În dreptul candidaților înaintați de Partidul Șansă în buletinele de vot este aplicată ștampila cu mențiunea RETRAS.

Mihaela Cibotaru
05/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii