Ana Revenco, într-un interviu pentru RFI: Funcționari moldoveni din apărare și siguranță au primit scrisori de amenințare

Valeria Vițu
2023-05-23 09:41:00

Republica Moldova este proactivă în detectarea amenințărilor de securitate venite la ora actuală dinspre Rusia, spune în pentru RFI, Ana Revenco, ministrul de interne al Republicii Moldova. Toate sistemele de rezistență ale țării au fost testate de războiul hibrid declanșat de Moscova după invadarea Ucrainei: de la șantaj energetic, la alarme cu bombe false, demonstrații organizate de oligarhii fugari, știri false care să dea vina pe conducerea pro-europeană pentru dificultățile prin care trece țara tocmai din cauza Rusiei. Funcționari publici, inclusiv din forțe de ordine, au primit scrisori de amenințare prin care li se cerea să nu îndeplinească ordinele. 

Ministrul Ana Revenco a acordat în exclusivitate pentru RFI un interviu cu ocazia participării la Forumul de securitate în regiunea Marea Neagră și Balcani care s-a desfășurat recent la București.

Ana Revenco: Elementul războiului hibrid concertat de Rusia, a fost declanșat prin șantajul energetic, după care a urmat un mare test pentru autoritățile naționale, să gestionăm cu bine și să oferim decență refugiaților, lanțul logistic de aprovizionare a fost greu afectat odată cu blocajul pe Marea Neagră. Am fost în situația să reacționăm rapid pentru a pune la dispoziție întreaga infrastructură a Republicii Moldova, drumuri și frontiere, pentru a face posibil ca securitatea alimentară în Europa și nu doar, dar (la nivel, n.r.) global să rămână cât mai puțin afectată.

Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, lanțul de alerte de minare care s-au dovedit a fi false, dar îndreptate spre acele obiective și instituții care asigură buna funcționare a țării: Aeroportul, Chișinău, școli, spitale, instanțe de judecată, blocajele pe șosele, blocajele comunelor și a capitalei prin aceste false proteste plătite inclusiv cu participarea oligarhilor fugari. Deci, toate la pachet au intenția de a provoca destabilizări de o natură care, prin radicalizarea populației cu dezinformări, cu campanii false care compromit liderii naționali, să se producă acea presiune asupra autorităților care să determine, așa cum se așteaptă Rusia, la schimbarea guvernului, ceea ce ar însemna schimbarea cursului democratic.

Reporter: Spuneați că inclusiv funcționari ai statului au primit e-mailuri și scrisori fizice în care li se cerea să nu-și facă treaba....

Ana Revenco:
 Și astfel de scrisori, citații, note false adresate angajaților și din mai multe structuri de apărare și ordine publică menite să descurajeze în primul rând efectivul de a-și realiza sarcina, menite să înstrăineze echipele de la gândirea și acționarea în comandă, menite să inducă haos în loc de disciplină, menite să inducă frică în raport cu legalitatea acțiunilor pe care le-au desfășurat efectivele în această perioadă. Sunt toate acestea chemate să descurajeze și să întoarcă cu spatele oamenii de la de la lider, de la conducători.

Totodată, chiar și ultimele sondaje demonstrează că moldovenii sunt ferm pe calea europeană, circa 60 % și-au confirmat încă odată alegerea făcută. Împărtășesc doar calea europeană, doar spațiul democratic și apartenența unei lumi libere este viitorul care să ne asigure bunăstarea pentru generații. Iată această reziliență pe care o construim fiecare prin participare demonstrând unitate.
 

Reporter: Ați făcut în acord cu Frontex, spuneați, la 7 zile după invazia din Ucraina și sunteți foarte proactivi în a preveni intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor persoane care nu vor binele țării. Spuneți-mi despre aceste profile pe care le  le gândiți și pe care le căutați la frontieră.

Ana Revenco:
 Am în vedere un set mult mai amplu de măsuri și toate prin acționarea coordonată ne permit să menținem situația sub control. Este important să subliniez cooperarea interinstituțională între toate autoritățile naționale de aplicare a legii, de asigurare a securității, de apărare, de intelligence, inclusiv cu sistemul social și altele, o foarte bună cooperare și comunicare, inclusiv prin schimbul de informații proactiv cu partenerii strategici. Ori această cooperare internațională, schimbul continuu de informații cu partenerii strategici ne permite să lucrăm pe planuri de contingență care sunt bazate pe scenarii plauzibile, bazate pe o analiză a riscurilor.

Și, iată, această previzibilitate, previziune strategică ne permite să ne calibrăm acțiunile, să ne calibrăm resursele pe zonele, pe sectoarele care sunt cele mai vulnerabile și au potențialul să producă cel mai negativ impact. Așa cum ați întrebat și dumneavoastră, asta însemnă că, în primul rând, prevenim manifestarea pericolelor prin descurajare prin acțiuni  de verificare.

Din punct de vedere al instrumentelor, desigur că ați pomenit și dumneavoastră unul din ele: profilurile de securitate care au fost creionate chiar de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, acestea fiind activate, ne permit să gestionăm și să prevenim tentativele de intrare pe teritoriul țării a persoanelor care au scop de a provoca violențe sau ar acționa nu în interesul statului.

Aceste profile sunt revizuite periodic, sunt adaptate la tabloul de securitate. Specialiștii Frontex sunt alături de polițiști de frontieră și Moldova.

Acționăm prin protocoale și instrumente comune,  ceea ce înseamnă că prezența Frontexului nu doar că a permis să ne consolidăm capacitatea de supraveghere și control a frontierei pentru a nu permite forțarea frontierelor sau intrarea pe teritoriu țării a persoanelor ostile interesului nostru, dar inclusiv ne-a permis să ne ajustăm și noi cadrul nostru de reglementare la acquisul comunitar relevant managementului integrat al frontierei de stat. Deja lucrează în echipe comune, nu doar pe frontiera vestică cu România, respectiv cu Uniunea Europeană, se acționează de comun și pe frontiera estică  cu Ucraina, ceea ce înseamnă că, de fapt Republica Moldova este deja parte a acestui ecosistem de securitate.

Valeria Vițu
2023-05-23 09:41:00

Comentarii