Angela Anisei Kilat: „Cunoașterea istorică și întoarcerea la rădăcini sunt tămăduitoare”

Ana Pîrțac-Potlog
2020-04-22 09:58:00

Conform ultimului recensământ, Moldova ocupă locul 11 în lume la capitolul emigrare. În perioada dintre ultimele două recensăminte populația țării a scăzut de la 3,3 milioane la 2,8 milioane, iar numărul continuă să scadă pe an ce trece. Creșterea rapidă a numărului migranților și a copiilor moldoveni născuți în afara țării a creat necesitatea unei vieți culturale în Diaspora, și a dus la formarea asociațiilor culturale și a colectivelor de moldoveni care organizează concerte cu tematică tradițională și cursuri de dans, limbă și muzică în străinătate. Despre asta am discutat cu Angela Anisei Kilat, expertă în problema migrației, președinta Consiliului de Migranți din orașul Rho, Italia, una dintre fondatoarele, dar și președinta asociației culturale „Vatra neamului”, printre cele mai active asociații din Italia în acest moment.

Anticoruptie.md: Fiind printre primii migranți din Republica Moldova în Italia și văzând cum au evoluat lucrurile pe parcursul anilor, care este diferența dintre atunci și acum?

Angela Anisei Kilat: Moldovenii nu au venit în Italia după ajutoare sociale, ci în căutarea unei situații financiare mai bune. Este trist faptul că marea majoritate uită de ei, muncesc ca să aibă, să schimbe ceva pentru familiile lor, să le facă copiilor un viitor și astfel uită să trăiască.

Fenomenul migrației încă persistă, iar diferența dintre atunci și acum este mare. Dacă la început veneau părinții, cei mai în vârstă și cei mai mici rămâneau acasă, iar aceștia munceau pentru viitorul copiilor cu speranța că le vor termina pe toate de făcut și vor reveni acasă, acum deja se invită unii pe alții: copii, părinți, frați, surori ș.a.m.d.. Majoritatea rămân aici și se stabilesc cu traiul. Observ la evenimentele organizate de noi tot mai multe generații: bunici, nepoți, copii, uneori chiar și străbunici. Pentru mine este trist să văd cum familii întregi vin să trăiască aici.

Anticoruptie.md: În calitate de expert în problema migrației și președintă a unei asociații culturale, de ce a apărut în ultimii ani necesitatea creării unei vieți culturale în Diaspora?

Angela Anisei Kilat: Sunt ferm convinsă că prin crearea unei vieți culturale se reușește atenuarea consecințelor fenomenului migrației asupra psihicului oamenilor, pentru că sindromul străinătății vine cu o stare de tristețe profundă, după care se închide inima, iar de aici mai rămâne un singur pas până la depresie, care generează multe alte probleme serioase, afectându-i pe cei plecați de acasă și pe cei care lucrează aici. Ei nici nu își dau seama că, odată cu trecerea timpului, ajung să trăiască viața celor pentru care lucrează, negându-și-o pe a lor, ignorând cererile sufletului: de a se relaxa, de a citi o carte, de a face ceva ce le place. Așadar, crearea unei vieți culturale era absolut necesară pentru societatea de migranți din Italia și nu numai.

Când am creat asociația noastră, unul dintre scopurile cu care am pornit la drum a fost să umplem acest neajuns al societății noastre de aici și să facem ceva mai mult pentru viitorul cultural al poporului nostru, de a intra în raport cu tradițiile noastre, de a le trăi aici pe loc, pentru a ne simți ca acasă. Mă bucur mult să văd că oamenii vin, se interesează, întreabă când vor mai avea loc evenimente și vor să mai vină la spectacolele organizate de noi, se descarcă emoțional și zic: „Da, ne-am simțit bine, ne-am simțit ca acasă!” și asta pentru noi e cea mai mare recunoștință, care ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine este foarte important ca copiii noștri născuți aici sau aduși de părinți să nu își uite rădăcinile, să nu înceteze să vorbească limba maternă, să își cunoască și înțeleagă tradițiile și obiceiurile, să însușească meșteșugurile noastre și sper, cu ajutorul asociației noastre, să reușim să realizăm tot ce ne-am propus în această privință.

Anticoruptie.md: Care este atitudinea societății vizavi de ceea ce faceți dumneavoastră?

Angela Anisei Kilat: Societatea noastră este una închisă... majoritatea au ajuns în momentul când inima se închide. Este foarte greu să îi aduni, dar odată ce oamenii au venit, sunt sigură că nu se mai duc indiferenți, în sufletul lor se trezește ceva și sunt nespus de mândră să îi revăd pe majoritatea alături de noi la tot mai multe activități.

Anticoruptie.md: Care sunt problemele cu care vă confruntați în gestionarea activităților culturale?

Angela Anisei Kilat: Una dintre cele mai mari probleme este lipsa de finanțe, pentru că pe noi nu ne sponsorizează nimeni. Astfel, pe lângă timpul pe care îl oferim noi, membrii asociației, suntem nevoiți să mai umblăm și la buzunarele noastre. Și cum proiectele noastre sunt multe și se repetă an de an, de multe ori nu reușim să recuperăm nici măcar suma investită. Este complicat să ne menținem. O altă problemă ar fi lipsa de timp. Având toți un serviciu, o familie, este destul de complicat să te dedici și unei astfel de activități.

Fiind președinta Consiliului de Migranți din Rho, observ că alte asociații, ale migranților din alte țări, dispun de mai multă susținere din partea societății, a cetățenilor care au afaceri aici, a consulatului. Poate este doar o senzație a mea, dar mi se pare că migranții din alte țări sunt mai receptivi, mai săritori la nevoie, se implică mai mult. Noi nu suntem, din păcate, la fel de norocoși și trebuie să ne descurcăm singuri deocamdată. Sper că odată cu trecerea timpului să se schimbe și la noi ceva.

Anticoruptie.md: În ultimii ani, au apărut tot mai multe asociații moldovenești pe teritoriul Italiei. Ce spun informațiile oficiale despre asta?

Angela Anisei Kilat: Conform datelor oficiale, în prezent avem peste 200 de asociații înregistrate oficial, însă doar 20-30 sunt active. Creșterea acestui număr este generată de euforia de a face ceva pentru sufletul nostru și pentru sufletul altor oameni, de a schimba ceva, însă odată ce această euforie se stinge, odată ce încep să vină dezamăgirile, cele mai multe dintre aceste asociații își încetează activitatea. În spatele tuturor evenimentelor frumoase pe care reușim să le organizăm stau o groază de greutăți, dar cu multă dragoste de frumos, noi mereu vom merge înainte. Indiferent de colțurile lumii unde sunt împrăștiați moldovenii, e vie setea de cultură și dragostea de neam, iar cunoașterea istorică și întoarcerea la rădăcini sunt tămăduitoare.

Anticoruptie.md: Vă mulțumim!

Ana Pîrțac-Potlog
2020-04-22 09:58:00

Comentarii