Dezvăluirile unui condamnat în dosarul „Heroina”: „Procurorii nu au dorit să descopere adevărul și au mușamalizat cazul”

Julieta Savițchi
2020-01-21 11:30:00

Murat Cernit este unul dintre cei doi cetățeni ai Turciei care au fost reținuți și condamnați în dosarul tranzitului, în 2008, pe teritoriul Republicii Moldova, a celor 200 de kg de heroină, estimate la 10 milioane de dolari. În mai 2018, Murat Cernit a fost condamnat definitiv la opt ani cu executare, iar la începutul lunii august 2019 a fost eliberat condiționat, cu un an și cinci luni înainte de termen. Murat Cernit pledează în continuare nevinovat și susține că, în tranzitul heroinei pe teritoriul Republicii Moldova ar fi fost implicați funcționari de rang înalt din Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate. Cetățeanul Turciei a oferit un interviu în exclusivitate pentru portalul Anticoruptie.md, în care a prezentat argumentele sale în dosarul „Heroina”. Murat Cernit a declarat că a decis să facă publică poziția sa, întrucât condamnarea i-a afectat viața de familie. Soția cu care are doi copii a divorțat după ce el a fost condamnat definitiv.

Anticoruptie.mdAți fost eliberat din detenție cu puțin timp în urmă. Cum a fost posibilă eliberarea D-voastră?

Murat Cernit: A fost aplicată legea nouă care prevede reducerea termenului în cazul deținerii în condiții inumane și degradante. După ce mi-a fost redus termenul cu trei ani, au apărut condiții pentru eliberarea înainte de temen.

Anticoruptie.md: Pe durata desfășurării procesului ați pledat nevinovat. În ce constă învinuirea adusă și cum argumentați nevinovăția D-voastră?

Murat Cernit: În 2009, eram angajat în calitate de consultant în oficiul avocatului Marian Babără. Sunt jurist, am absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Cetățenii turci aflați pe teritoriul Reublicii Moldova, atunci când aveau nevoie de asistență juridică, se adresau la mine și prin intermediul meu semnau contract cu avocatul. Karalar Murat, șoferul care era la volanul microbuzului cu droguri, avea un contract semnat cu baroul nostru încă în anul 2005. Oficiul nostru îi proteja drepturile pe care le avea în calitate de cetățean străin și investitor pe teritoriul Republicii Moldova. Marian Babără îi era avocat, iar Karalar achita, conform contractului, în fiecare lună pentru servicii juridice.

La 20 martie 2009, aproximativ ora 6.30, am fost sunat de către Karalar Murat, care mi-a spus că la el în mașină au fost descoperite droguri. În perioada respectivă exista o practică printre angajații poliției de a plasa intenționat pachețele cu 1-2 grame droguri anumitor persoane pentru a-i șantaja și a estorca bani. Am crezut că același lucru i s-a întâmplat lui Karalar Murat și l-am întrebat de câte grame este vorba. El mi-a spus că este vorba de 5 kg. Atunci eu i-am zis că 5 kg de droguri nu aruncă nimeni în mașină și să-mi spună adevărul. Murat mi-a zis că a fost reținut de doi agenți de circulație și că aceștia îi cer zece mii de euro pentru a-l elibera cu tot cu încărcătură și a cerut să-i împrumut această sumă. Eu am refuzat și i-am zis că pot să-l ajut doar ca să comunic despre cele întâmplate la Ministerul de Interne, iar pentru el unica soluție este să colaboreze cu ancheta și să povestească adevărul, iar acest fapt va fi luat în considerație de instanța de judecată pentru a primi o pedeapsă mai blândă. Peste 10 minute am fost telefonat din nou. De această dată la receptor era unul dintre agenții de circulație care mi-a zis că, dacă voi face ce zice Murat, nu vor fi probleme. I-am răspuns că nu vreau să vorbesc cu el și să mi-l dea pe Murat la telefon.

Eu i-am repetat poziția mea și el a fost de acord. Inițial l-am telefonat pe Ghenadie Cosovan, șef al Direcției Servicii Operative în perioada respectivă. Cosovan nu mi-a răspuns și l-am sunat pe Corneliu Savca, șef interimar al Direcției Misiuni Speciale din cadrul Ministerului de Interne. Savca mi-a răspuns și am convenit să ne întâlnim lângă Comisariatul de Poliție al sectorului Râșcani. Ne-am întâlnit și i-am povestit tot ce mi-a zis Karalar Murat. Savca a scos telefonul din buzunar și i-a telefonat lui Gheorghe Papuc. El i-a raportat ministrului, menționând că așteaptă indicații. Ministrul i-a zis să acționeze conform Regulamentului și Savca a dat indicații la telefon subalternilor să elucideze cazul. Eu i-am sunat lui Karalar și i-am zis să le spună agenților de circulație că vor fi banii, iar el să ne comunice locul exact unde se află. Mi-a zis că e la intersecția străzilor Șciusev și Maria Cebotari. Cred că a mințit în privința cantității de 5 kg, el era implicat și cred că știa la sigur că este vorba de 200 kg de heroină.

Este știut că alături de Karalar Murat se mai afla un cetățean al Turciei pe care agenții de circulație l-au eliberat ca să aducă banii. Când au văzut că acesta are telefonul închis, și-au dat seama că nu mai vine și Murat m-a sunat pe mine ca să împrumute bani. Individul, în aceeași zi, a plecat în Turcia, părăsind teritoriul Republicii Moldova prin regiunea transnistreană.

În aceeași dimineață, am fost invitat la Ministerul de Interne, în biroul lui Corneliu Savca. Acolo erau vreo 20 de persoane, polițiști, mascați de la „Fulger”, de la Departamentul anchetă, de la poliția în transporturi. Era și Murat Karalar. Savca mi-a zis că Murat a spus că turcul care a fugit se numește Aidîr, dar numele lui nu figurează nici într-o bază de date. Eu i-am zis lui Murat să spună adevărul și el a comunicat numele adevărat al complicelui său. În aceeași zi a fost pornit dosar penal, iar Karalar Murat a fost reținut.

Peste două zile, dosarul a fost preluat de Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate, iar la 26 martie, au venit la mine la birou și m-au reținut, învinuindu-mă că am fost implicat în tranzitul heroinei. La Procuratură am fost interogat de procurorul Ion Buliga, care acum este avocat. L-am întrebat pentru ce m-a arestat și mi-a dat de înțeles că a primit indicații de sus. Până în prezent nu există nicio probă privind implicarea mea în tranzitarea heroinei pe teritoriul Republicii Moldova.

Anticoruptie.md: Oricum, ați fost învinuit și condamnat, iar pentru aceasta a fost nevoie de probe. Totuși, ce probe au fost aduse în instanță? Este vorba de acel apel telefonic primit de la Karalar?

Murat Cernit: Au adus doar descifrarea apelurilor primite și făcute de la telefonul meu. Nu a fost făcută nicio interceptare. Dacă erau interceptate convorbirile telefonice ar fi fost mai bine, ar fi fost probe concludente, în favoarea noastră. În ședința de judecată procurorii nu au prezentat nicio probă concludentă. După cum am aflat mai apoi de la avocat, conducerea Procuraturii Generale și cea a SIS-ului făceau presiuni asupra judecătorului Gheorghe Balan de la Judecătoria Botanica ca să mă condamne, însă dl Balan era un judecător profesionist și corect și ne-a achitat în partea ce ține de tranzitarea heroinei. Am fost condamnat la doi ani și nouă luni de închisoare, fiind învinuit de tăinurea infracțiunii.

Eu mi-am dat seama de ce mi s-a adus această învinuire. Savca și subalternul său, Dumitru Moiseev, au fost condamnați pentru neglijență în serviciu. Dar nu pentru trafic de droguri. Sentința a fost atacată în instanța de apel și noi toți, cu excepția lui Karalar, am fost achitați. Procurorul a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție și dosarul a fost trimis la rejudecare în Curtea de Apel. Cazul a fost examinat de un alt complet de judecată, asupra căruia au fost făcute presiuni din partea procurorilor. Dar am fost achitați și de această dată. Procurorul a depus iarăși recurs. Curtea Supremă a dispus iarăși rejudecarea dosarului în instanța de apel. De această dată dosarul a fost examinat de un complet format din judecătoarele Silvia Vrabii, Oxana Robu și Liuba Brânză.

La început, examinarea cazului decurgea corect, era evident că nu există probe. Cineva a întrebat-o pe una dintre judecătoare ce crede despre acest caz și magistrata i-a răspuns că inculpații nu sunt vinovați, dar mai vedem. Cu trei zile înainte de pronunțarea sentinței, de acest caz s-a interesat Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău. Cele trei magistrate i-ar fi zis că noi, cu excepția lui Karalar, vom fi achitați. Însă în ziua când a fost pronunțată decizia am avut surprize. Eu am fost condamnat la opt ani, Corneliu Savca, la 14 ani, Dumitru Moiseev condamnat cu suspendare, doi polițiști au fost achitați, iar Karalar a rămas cu termenul de 13 ani.

Am ieșit din sala de ședințe, mă întâlnesc cu polițiști, procurori, nimeni nu mă reține. Mi-am dat seama că au făcut condamnarea pe furiș și au avut grijă să nu se facă scandal.

Peste o zi de la pronunțarea sentinței, m-a sunat fostul polițist Gheorghe Stepuleac. Am stat cu el într-o celulă când a fost reținut în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Stepuleac mi-a zis că îi pare rău că am fost condamnat. L-am întrebat de unde știe și a zis că a văzut pe Internet. Dar sentința nu fusese publicată. Atunci el mi-a spus că, de fapt, comanda a fost pentru Savca, ca el să fie condamnat, iar eu nu trebuiesc nimănui și că am fost condamnat pentru a putea fi incriminat Savca. Atunci l-am sunat pe Savca și acesta mi-a zis că a fost o comandă și mi-a spus niște lucruri pe care nu le-am crezut. Atunci l-am sunat pe Stepuleac ca să ne întâlnim. Acesta a recunoscut că sentința Curții de Apel a fost la comandă. L-am întrebat ce rău i-am făcut și Stepuleac a zis că eu nimic, dar iată Corneliu Savca a atins anumite interese. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Corneliu Savca s-a angajat în calitate de jurist la omul de afaceri Vitalie Railean. Ultimul a fost partener cu Serghei Enciu în rețeaua de cafenele Taxi Blues. Paza lui Enciu era asigurată de Aurel Curti care ar fi finul de cununie al fostului membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ulterior judecător în Curtea Supremă de Justiție. Din spusele lui Stepuleac am înțeles că Enciu s-a certat cu Railean, iar ultimul l-a denunțat pe fostul partener pentru evaziune fiscală. În rezultat, pe numele lui Enciu a fost pornit dosar penal și acesta a stat câteva luni în arest preventiv. Cornel Savca ar fi intervenit pe lângă procurori ca Enciu să fie arestat.  

Nu pot să afirm cu certitudine, dar din spusele lui Stepuleac reiese că Serghei Enciu i-ar fi cedat lui Curti un restaurant doar ca acesta să intervină pe lângă nașul său și să aranjeze condamnarea lui Savca. Țurcan ar fi intervenit pe lângă Ion Pleșca, iar acesta ar fi cerut Silviei Vrabie și celorlalte două magistrate din completul de judecată ca Savca să fie condamnat.

Anticoruptie.md: Despre care restaurant este vorba?

Murat Cernit: Nu pot să spun. Acest lucru l-am auzit de la Corneliu Savca și de la Gheorghe Stepuleac. Dar cred că a fost anume așa. Sentința a fost scrisă din fugă și conține mai multe erori. Într-un loc chiar se menționează că nu suntem vinovați. Ulterior, după ce am depus recursul la Curtea Supremă, dosarul nostru a ajuns la Anatol Țurcan. Noi am depus o plângere că Țurcan nu este în drept să participe la examinarea dosarului, deoarece s-a expus în privința mandatelor de arestare pe când era judecător la Curtea de Apel Chișinău. Țurcan a fost înlăturat, dar dosarul a rămas în gestiunea completului de judecată din care acesta făcea parte. Contestația noastră nu a trecut cel puțin pragul de admisibilitate. Au refuzat să examineze un dosar atât de complicat și de o așa rezonanță.

Anticoruptie.md: Ați spus că după ce v-a sunat Murat Kalarar, l-ați telefonat pe Ghenadie Cosovan, apoi pe Corneliu Savca. Erați cunoscuți? De unde vă cunoșteați?

Murat Cernit: Da, îi cunoșteam. Savca a lucrat inspector în serviciul migrație și azil. El ne verifica pe noi, străinii. Așa am făcut cunoștință și am păstrat relația pe parcurs. Cu Ghenadie Cosovan am făcut cunoștință în 1999. Dumnealui era atunci șef al Serviciului antitero al Ministerului de Interne. Eu am cetățenia Turciei, dar sunt de naționalitate curd. Autoritățile din Turcia expediau demersuri organelor de drept din Chișinău că, curzii sunt teroriști. Cosovan ne verifica. Eu cunoșteam mai mulți polițiști din Republica Moldova, dar aveam încredere doar în aceștea doi. Mi-a fost frică să sun pur și simplu la poliție. Dacă aceștia ajungeau la o înțelegere cu cei doi agenți de circulație?

Anticoruptie.md: Oricum ați figurat în acest dosar, ați fost și în detenție. Cunoașteți sau cel puțin poate ați auzit cine era în spatele tranzitului celor 200 de kilograme de heroină? Ați comunicat și cu Karalar, cum au ajuns drogurile în microbuzul lui?

Murat Cernit: Murat Karalar a declarat în instanță că drogurile ascunse în fasole urmau să ajungă în Olanda. Dar cine din Moldova proteja această afacere nu vă spun. Este scris în dosar, pot să vă comunic volumul și pagina din dosar. Murat Karalar a depus o plângere la Procuratura Generală. El numește cinci înalți funcționari din Procuratură și SIS cu care s-a întâlnit și a comunicat în privința traficului de droguri pe teritoriul Moldovei. Dar statul nu a avut interes ca să se afle adevărul. Ei au urmărit scopul de a-l condamna pe Cornel Savca și atât. Pe lângă cei cinci, se afla și un om de afaceri influent. Nimeni nu i-a interogat pe ei.

Anticoruptie.md: Dar de unde au luat fasolele și drogurile?

Murat Cernit: Nu știu. Șoferul a declarat în instanță că fasolele au fost cumpărate într-un sat din raionul Anenii Noi. Dar de unde și cum au ajuns drogurile în Moldova, procurorii nu au avut interes să afle. Și Karalar nu a spus nimic în instanță. Nici nu a fost întrebat.

Anticoruptie.md: Ce planuri aveți în continuare?

Murat Cernit: Nu voi părăsi Republica Moldova, voi continua să trăiesc și să muncesc aici. Totodată, am depus o cerere la CEDO. De aceasta se ocupă avocatul Vadim Vieru. Intenționez să depun și o cerere de revizuire a dosarului în instanța națională, ca dosarul să fie examinat din nou. Cetățenii Moldovei trebuie să cunoască adevărul, să știe de ce nu s-a dorit ca să fie descoperiți adevărații infractori.

Dosarul Heroinei a fost pornit pe data de 20 martie 2008, după ce doi agenți de circulație au depistat în centrul Chișinăului un microbuz încărcat cu saci de fasole, în care erau ascunse 200 de kg de heroină, care urmau să ajungă la un depozit din orașul Vatra. La volanul mircobuzului era cetăţeanul turc Karalar Murat. Pe acest caz au fost reţinuţi doi cetăţeni turci şi patru poliţişti care ar fi protejat „afacerea”.

Dosarul a fost pe rol mai bine de zece ani, punctul final fiind pus în mai 2018 de către Curtea Supremă de Justiție. Astfel, în Dosarul Heroinei au fost condamnați definitiv:

Savca Corneliu, fost șef de direcție a Ministerului de Interne– 14 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 10 ani;

Moiseev Dumitru, ex-polițist – trei ani de închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele MAI pe un termen de cinci ani;

Karalar Murat – 13 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de cinci ani;

Murat Cernit – opt ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de cinci ani.

Polițiștii Ruslan Ţopa și Valeriu Ohladciuc au fost achitați.

Karalar Murat a fost eliberat înainte de termen și a părăsit teritoriul Republicii Moldova, iar Murat Cernit a fost eliberat înainte de termen la sfârșitul verii trecute. Cernit pledează nevinovat și susține că rechizitoriul și sentința i-au fost aranjate. Corneliu Savca a fost dat în urmărire generală. Acesta pledează în continuare nevinovat, iar avocații săi au depus o cerere de revizuire a dosarului.

 

NOTĂ: Declarațiile din cadrul acestui interviu aparțin în exclusivitate lui Cernit Murat. Centrul de Investigații Jurnalistice nu poartă răspundere pentru aceste declarații, dar este dispus să ofere dreptul la replică sau/și pentru alte dezvăluiri celor vizați în acest interviu.  

Julieta Savițchi
2020-01-21 11:30:00

Comentarii