„Să spunem pe șleau, nu am avut încotro. Din păcate, transparența a avut de suferit atunci când am ales șefii PG și CNA. Nici eu nu sunt tocmai confortabil cu felul în care s-a făcut asta. Dar, până la urmă, în doar câteva luni o să știm dacă am făcut o alegere corectă”, declară într-un interviu la RFI, deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, în contextul recentelor numiri la șefia Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Generale.
„Suntem câțiva oameni care nu suntem tocmai confortabili cu felul în care s-au votat aceste două funcții. Trebuie să avem încredere în colegii noștri, în măsura în care această încredere este justificată. Trebuie să ne gândim și la obiectivul final pe care îl avem în acest proces. De ce era urgență să scăpăm de procurorul general interimar precedent? Era un tip toixic. Acum este sarcina și responsabilitatea actualului procuror general interimar să demonstreze că nu am făcut o alegere greșită, votându-l. Are destul de puțin timp la dispoziție. Până la urmă, este o funcție interimară”, susține deputatul de la Chișinău.
Potrivit lui Alaiba, aleșii poporului se vor concentra mai mult pe asigurarea unui proces mai transparent și mult mai credibil de selectare a procurorului general plenipotențiar.
„La fel și cu directorul CNA, a fost un vot în viitor. Dacă îmi este permisă metafora, așa cum oamenii și-au pus speranțe în noi votându-ne și nu neapărat în baza rezultatelor, noi am transmis aceste așteptări mai departe, în unele funcții. Și directorul CNA are foarte puțin timp să demonstreze că noi nu am eșuat în fața oamenilor. Acum oamenii sunt dezamăgiți de votul nostru. Eu aș vrea să cred că în imediata perioadă o să avem o schimbare de atitudine și domnii Robu și Flocea o să justifice votul pe care l-au primit. Dacă nu, va trebui să ne întoarcem la acest subiect”, declară Dumitru Alaiba.
„Trebuie să ne asumăm unele decizii ce sunt luate pe scurtătură”
Chiar dacă se lucrează intens, de la preluarea puterii, deputatul moldovean recunoaște că sunt comise și unele greșeli. „Trebuie să ne asumăm unele decizii ce sunt luate un pic pe scurtătură. Nici noi și nici populația nu suntem confortabili cu asta. Este o schimbare de regim nu tocmai democratică. PD a luptat timp de o săptămână. E adevărat că am avut o tranziție pașnică pentru că nimeni nu a fost împușcat, dar nu democratică. A fost o turbulență”.
„Noi avem o agendă clară și trebuie să muncim pentru ea. Noi avem de deblocat suportul financiar, de scos țara din izolare, de votat foarte multe legi, de implementat foarte multe reforme care să aibă un impact pozitiv în viața fiecărui om. Vă zic asta nu noi, ca PAS, sau Blocul ACUM, dar eu simt că și socialiștii simt la fel”.
„Acum suntem în situația de a rearanja unele instituții. Încă mai avem foarte mult de lucru în sensul eliminării influenței oligarhice din diferite instituții. Avem foarte mult de lucru în accelerarea unor reforme pentru a mobiliza banii, pentru a debursa banii din Bruxelles, de la FMI. Există o mare urgență în acest sens. Așa cum am spus. Este foarte mult de lucru. A fost și este o vară destul de intensă”, continuă parlamentarul la RFI.
Să spunem că, deputații moldoveni sunt plecați în vacanță. Vor reveni la muncă la 2 septembrie. Decizia parlamentarilor a fost criticată dur de internauți. Dumitru Alaiba susține însă, că deși Legislativul și-a încheiat sesiunea, mulți deputați continuă să muncească.
„Oamenii au dreptate să critice. Unii deputați au mers în concediu, alții au ales să fie activi și implicați”
„Ca deputat, nu poți să spui că ai o perioadă de vacanță. Întotdeauna lucrezi. Depinde de agenda ta. Dacă vrei să fii un deputat mai pasiv, nu ești obligat să vii la lucru și poți să te odihnești patru ani. Asta e funcția de deputat. Fiecare alege pentru el. Noi am ales să fim cât mai activi și cât mai implicați în tot ceea ce înseamnă guvernare, de aceea suntem la lucru. E clar că fiecare dintre noi își mai ia zile de odihnă”, afirmă deputatul.
În opinia lui Dumitru Alaiba, oamenii au dreptate să critice. ”Este o reacție normală la ceea ce s-a întâmplat până acum. Trei ani oamenii au fost ținuți sub capac. Au fost ținuți cu gurile închise și sub această presiune și frică. Acum oamenii probabil la un nivel subconștient înțeleg că trebuie criticat, țipat, arătată nemulțumirea pentru a nu ne întoarce la situația dinainte. Eu așa explic. Respect criticile și cred că sunt absolut necesare. Într-o guvernare democratică critica te ajută să te corectezi”.
”Eu am intrat în această nouă etapă a vieții mele ca să muncesc pentru viitorul copilului meu. Dacă eu nu o să petrec timp suficient cu el în prezent, atunci jobul pe care îl am nu are sens. Decât să mă despart de copilul meu, mai degrabă mă despart de funcția de parlamentar, dacă ea implică 24 de ore câte 7 zile în cele 365 de zile pe an. Dacă asta înseamnă să renunț la patru ani din viața de familie, atunci asta nu îmi trebuie. Cred că orice om sănătos ar trebui să gândească așa”, este de părere Dumitru Alaiba, deputat ales pe listele Blocului ACUM, votat masiv de diaspora din SUA și Canada.
Comentarii
Finanţatori:
Parteneri: