INTERVIU AUDIO G4Media// Maia Sandu: „Ceea ce avem noi azi în Parlament este foarte periculos, mai mult de jumătate dintre parlamentari reprezintă grupări corupte”

Madalin Necsutu
2021-04-02 13:10:00
New Eastern Europe

Președintele Maia Sandu a acordat un interviu portalului G4Media din România în care a vorbit despre faptul că starea de urgență instituită în Republica Moldova nu vine decât să câștige puțin timp pentru forțele politice care nu își doresc alegeri anticipate și că după decizia așteptă de la Curtea Constituțională, lucrurile se vor califica și în acest sens. Redăm în continuare acest interviu:

Sabina Fati: Cum afectează impunerea stării de urgență, măsură adoptată de Parlamentul de la Chișinău, agenda anticipatelor? Veți ataca această decizie la Curtea Constituțională?

Maia Sandu: Evident că această stare de urgență este planificată de cei care au instituit-o cu alte scopuri, nu pentru că-și fac griji pentru cetățeni. Starea de urgență trebuia instituită acum o lună. Am și o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, unde am formulat propuneri concrete și solicitări către guvern, pentru a elabora un plan, atât pentru introducerea unor măsuri restrictive, cât și pentru compensarea materială a categoriilor afectate de criză. Atunci nu s-a întreprins nimic, am ajuns să avem creșteri îngrijorătoare de infectare și mai ales de decese. Acum, după ce s-au întrunit condițiile de dizolvare a parlamentului și pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, câteva facțiuni parlamentare au hotărât să folosească situația de urgență pentru a amâna dizolvarea legislativului. Vrem să vedem ce presupune această stare de urgență, dacă e sau nu nevoie de ea. E nevoie de măsuri care să oprească pandemia, e nevoie să scadă presiunea asupra spitalelor.

Problema este, însă, că guvernul nu a venit cu nicio măsură concretă în parlament, ci doar cu solicitarea introducerii stării de urgență, fără să explice ce înseamnă acest lucru. Aștept să văd în următoarele zile care sunt măsurile concrete pe care le întreprinde guvernul, dar și care sunt evoluțiile indicatorilor sanitari și, în funcție de toate acestea, voi lua decizia dacă și când să contest acastă stare de urgență, în cazul în care se va dovedi o decizie falsă.

Sabina Fati: Cum veți declanșa anticipatele, care e mecanismul pe care îl veți folosi și când vă așteptați să poată fi organizate?

Maia Sandu: Am depus o sesizare la Curtea Constituțională și acum urmează să vedem ce hotărește. Cred că vom afla pe parcursul lunii aprilie. În momentul în care Curtea ne dă dreptate cu privire la întrunirea tuturor circumstanțelor pentru dizolvarea parlamentului, atunci voi emite și decretul de dizolvare a Parlamentului. Starea de urgență, pe care au votat-o anumite forțe politice, vine să amâne puțin dizolvarea parlamentului, dar oricum această dată nu poate fi amânată prea mult: este vorba despre luna aprilie sau luna mai.

Sabina Fati: Deci nu mai pot fi oprite anticipatele.

Maia Sandu: Nu mai pot fi oprite, în situația în care Curtea este de acord că sunt întrunite toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, iar noi avem argumente puternice în acest sens, susținute de toți experții constituționali.

Sabina Fati: Vedeți vreun risc în formarea noului parlament, în eventualitatea în care s-ar confirma ceea ce spun mai multe sondaje de opinie și anume că doar patru partide ar intra în viitorul Legislativ, iar trei dintre ele sunt anti-reformiste, în vreme ce o majoritate pro-prezidențială nu pare prea clară.

Maia Sandu: Eu îmi doresc, în viitorul parlament, o majoritate de oameni onești, care împărtășesc valorile europene, care vor o democrație reală în Republica Moldova, care vor să contribuie la independența instituțiilor statului și, mai ales, să sprijine cetățenii și instituția prezidențială în lupta împotriva corupției. Ceea ce avem noi azi în parlament este foarte periculos pentru țară pentru că mai mult de jumătate dintre parlamentari reprezintă grupări corupte, le pot spune și grupări criminale și care astăzi sunt preocupați doar de păstrarea influenței asupra fluxurilor fiananciare, asupra instituțiilor statului, care le permit să fure și de la cetățean și de la stat și să rămână nepedepsiți.

Republica Moldova este astăzi pe muchie de cuțit sau pe marginea prăpastiei, pentru că fenomenul corupției a atins dimensiuni greu de imaginat. Fiind o țară săracă și fiind într-o criză economică și sanitară care înrăutățește și mai mult situația cetățenilor. Această corupție răspândită peste tot ucide statul, alungă cetățenii R. Moldova de-acasă, iar, uneori, chiar contribuie la uciderea oamenilor la propriu, pentru că aceștia nu pot să beneficieze de ajutorul statului, de asistența medicală suficientă.

Sabina Fati: Există și riscul ca acestă majoritate care domină acum Parlamentul să se perpetueze și în următorul Legislativ?

Maia Sandu: Evitarea alegerilor anticipate ar fi dramatică pentru cetățeni, pentru că ar duce la încă doi ani de hoții. Nu pot să știu exact cum va arăta parlamentul după anticipate, dar știu că trebuie să le oferim cetățenilor dreptul să-și aleagă alt Parlament, în cadrul unor alegeri libere și corecte. Bineînțeles, în funcție de alegerea lor vor fi și consecințe. Votul de la prezidențialele din noiembrie 2020 vorbește clar despre faptul că cetățenii Republicii Moldova au înțeles care este pericolul cel mare, pentru ei și pentru țară. Oamenii au înțeles că ei pot schimba lucrurile. Această încredere și această speranță vor fi, cred, suficient de puternice pentru a aduce în următorul parlament cel puțin o majoritate de oameni onești, care să aibă suficient curaj pentru a ni se alătura în această luptă împotriva corupției.

Sabina Fati: România nu a mai prelungit Acordul de asistență financiară pentru R. Moldova, de 100 de milioane de euro, iar Ministerul de Externe de la Chișinău a acuzat partea română că vrea să introducă noi „condiții politice” care nu sunt prevăzute în niciun document bilateral și a declarat că Bucureștiul „a refuzat orice discuție sau negocieri”. La ce se referă acele noi „condiții politice” nedorite de Chișinău?

Maia Sandu: Aceste condiții sunt similare cu acordurile pe care R. Moldova le are cu alți parteneri și țin de asigurarea dezvoltării democratice a R. Moldova. Este vorba despre condiții referitoare la reforma justiției, combaterea corupției. E normal să fie așa. Țările care vor să ne ajute, România în acest caz, vrea să ne asigure că aceste ajutoare sunt pentru cetățeni și nu ajung în buzunarele unor funcționari prin metode obscure și în mod ilegal.

Din păcate, guvernul condus de Ion Chicu (premier între noiembrie 2019 și decembrie 2020) a refuzat să aprobe aceste modificări la Acord, Protocolul 6 și guvernul lui Aureliu Ciocoi (premier interimar din 31 decembrie 2020) nu are suficiente puteri pentru a semna acest document. Noi credem că a fost o nedorință, nu a existat susținere în parlament pentru ca R. Moldova să semneze acest Acord. Documentul a expirat, dar eu am toată certitutudinea că atunci când vom depăși această criză politică și vom avea la Chișinău un guvern care nu este anti-român, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, vom putea să reluăm negocierile asupra unui program de asistență și să stabilim proiecte care sunt actuale și să facem angajamente clare asupra modului în care acești bani vor fi cheltuiți.

Sabina Fati: Cum ar trebui să privească R. Moldova spre România, ca spre o țară soră sau ca spre o trambulină spre Occident?

Maia Sandu: Relația dintre R. Moldova și România este o relație foarte specială și această relație nu depinde de politicienii țărilor noastre. Politicienii din cele două țări pot să îmbunătățească, să dezvolte această relație, prin acțiuni comune. România ne este alături de ani de zile, dar mai ales în această perioadă pandemică a fost alături de noi mai mult decât orice altă țară sau alt partener de dezvoltare. Chiar și în perioada guvernului precedent, care a avut o atitudine extrem de nerespectuoasă față de București, România ne-a oferit ajutoare.

Faptul că președintele Klaus Iohannis ne-a promis și ne-a și trimis aceste donații de vaccinuri este un lucru extraordinar pentru noi. Noi am reușit să începem procesul de vaccinare în R. Moldova datorită vaccinului trimis de România. Am primit asistență de mai multe feluri: echipamente de protecție, aparatură medicală. Noi știm că și România trece prin momente grele, dar cu toate acestea ne-a trimis medici la Chișinău și în alte orașe: România i-a trimis la noi, chiar atunci când ar fi avut și ea nevoie de acești medici. Toate aceste lucruri sunt foarte prețioase. Și vreau să mulțumesc în numele meu și al cetățenilor R. Moldova pentru această atitudine. Avem nevoie în continuare de România și știm că putem să contăm pe București chiar în aceste procese complicate de eliminare a corupției și de constituire a unor instituții democratice.

Continuare pe G4Media

 

Madalin Necsutu
2021-04-02 13:10:00

Comentarii