INTERVIU// Directorul adjunct al Departamentul cooperării economice din cadrul MAE al Poloniei, Pawel Kotowski: „Susținem drumul european al Republicii Moldova care dorește să facă parte din familia europeană a națiunilor și a lumii occidentale”

Mădălin Necșuțu
2021-10-04 13:26:00
G4Media

Într-un interviu pentru portalul G4Media.ro, directorul adjunct al Departamentul cooperării economice din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, Pawel Kotowski, a declarat că Polonia este interesată de rezolvarea dosarului transnistrean și că Rusia reprezintă o amenințare regională:

G4Media: Vreau să vă întreb despre un semnal puternic trimis pe 27 august atunci când președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, a mers împreună cu Klaus Iohannis, președintele României și, de asemenea, președintele ucrainean Zelensky și cel al Republicii Moldova, Maia Sandu la Chișinău. Toți au trimis un mesaj comun în regiune. A fost pentru prima dată în acest format, cei patru președinți s-au întâlnit și au dat un semnal puternic. Cum apreciați acest semnal puternic pentru viitor?

Pawel Kotowski: Cred că acesta este semnul solidarității, al strânsei cooperări între țările cu aceleași opinii. Susținem cu adevărat oferta europeană a acestor țări. Moldova dorește să facă parte din familia europeană a națiunilor și vrea să fie parte a lumii occidentale.

Am trăit și noi înșine această experiență în urmă cu 25 – 30 de ani. Așa că înțelegem cum lupta pentru aderarea la instituțiile occidentale este dificilă și plină de provocări.

Așadar, dorim să oferim asistența noastră ți tot sprijinul, nu numai moral, ci și sprijinul în ceea ce privește experiența noastră în tranziția în a deveni parte a națiunilor vest-europene și să avem interese comune.

G4Media: Este Polonia interesată de o mai are implicare în soluționarea conflictului înghețat transnistrean? Aceasta este o problemă importantă la Marea Neagră pentru toată lumea, nu doar pentru Moldova, pentru România și pentru Ucraina. În genereal, este Polonia interesată să implice mai mult pentru a rezolva astfel de conflicte înghețate în jurul Mării Negre?

Pawel Kotowski: Mizăm foarte mult pe expertiza OSCE și pe efortul depus de OSCE în încercarea de a rezolva aceste probleme, inclusiv Transnistria.

Vom prelua președinția rotativă a OSCE începând de anul viitor. Așadar, sperăm că vor putea propune niște pași care să conducă la rezolvarea acestor conflicte înghețate. După cum spuneați, aceste conflicte se desfășoară de zeci de ani și cred că într-adevăr este nevoie de bunăvoință și cooperare din partea tuturor părților interesate, inclusiv a Rusiei, ceea ce nu este întotdeauna cazul.

Deci, sperăm la cele mai bune rezultate, dar suntem cu adevărat realiști în evaluările noastre cu privire la ceea ce se poate realiza. Vom angaja toate părțile interesate în acest dialog și sperăm că vom putea să facem o schimbare pentru a progresa în ceea ce privește aceste probleme.

Continuarea interviului pe G4Media.ro

Mădălin Necșuțu
2021-10-04 13:26:00

Comentarii