INTERVIU // Directorul Institutului de Istorie, Gheorghe Cojocaru, despre subfinanțarea cercetărilor: „Nu banii sunt la mijloc aici, ci este vorba despre o anumită abordare politică”

Mădălin Necșuțu
2020-03-10 18:48:00
Europa Liberă

Directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe, Gheorghe Cojocaru, a declarat într-un interviu pentru portalul Balkan Insight că situația cercetătorilor din subordinea sa este foarte gravă și că unele decizii, care se iau în privința subfinanțării instituției, sunt motivate politic.

Istoricul a mai vorbit despre cum au ajuns să fie respinse proiecte Institutului după o rețetă deja patentată, prin oferirea unui scor minimal din partea juriului pentru anumite proiecte care deranjează forțele politice aflate la guvernare. Care este situația reală la Institutul de Istorie ce funționează de mai mulți ani la cote de avarie pe larg în rândurile de la mai jos:

Care este miza acestui scandal legat de întreruperea parțială a finanțării pentru Institul de Istorie și cum vedeți Dvs. situația?

Tot acest scandal a început de la niște proiecte de cercetare pe care le-a prezentat Institutul de Istorie la Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD). Așa s-a întâmplat c[ proiectul nostru de la Istorie Contemporană a fost evaluat ca și celelalte proiecte. El prevedea scrierea a trei volume ținând de Epoca Contemporană și recentă. Mă refer aici la secolul XX și începutul secolului XXI. Era vorba de o sinteză de istorie națională drept completare la primele două volume privind Istoria veche, medievală și modernă. Deci, un set cinci volume de istorie națională. Practic, un tratat academic de istorie națională în contextul larg românesc și european.

Așa s-a întâmplat ca acest proiect de Istorie contemporană, care include trei volume, să fie judecat și evaluat de trei experți. Doi din România și unul de aici, din ce cunoaștem. Primii doi experți ne-au dat peste 90 de puncte din 100, iar cel de-al treilea ne-a acordat 52 de puncte și, practic, ne-a scos din competiție.

Noi am așteptat ca ANCD să analizeze situația și să ne dea un răspuns de ce există acest decalaj între experți. Din păcate, Agenția a respins în bloc toate contestanțiile. Noi am depus această contestație în termenul prevăzut de lege, dar contestațiile au fost respinse în bloc. Contestația noastră nici măcar nu a fost examinată și nu a fost admisă.

Pentru noi este ciudat. O agenție împrumutată din experieța europeană, o agenție independentă, care ar trebui să gestioneze acest proces de cercetare și de finanțare a cercetărilor, nu și-a pus problema soluționării constestațiilor. Orice instituție de genul acesta trebuie să aibă un mecanism, o instituție care să rezolve toate aceste constestații.

Aici s-a comis și o eroare și astfel s-au pus bazele unei nedreptăți. Am așteptat să fim invitați să discutăm pe marginea acestei situații. Din păcate, ANCD-ul nu are această instituție care să se ocupe de rezolvarea contestațiilor. Și de aici a început scandalul.

Simțiți implicarea politicului pe această chestiune. Președintele Dodon chiar a făcut o serie de afirmații despre înlocuirea Istoriei Românilor în acest an electoral?

Da, sigur că există un context politic ostil Istoriei Românilor și limbii române, categoric. Noi ne-am așteptat ca, odată ce această guvernare subscrie la un gen de politică echilibrată, echilibrul să se manifeste și în planul atitudinii față de ce se întâmplă în plan intern.

O anumită toleranță, o intrare în normalitate. S-au încercat asemenea abordări.

Noi discutăm aici la Institul de Istorie din ce motive nu a fost sprijinit financiar acest proiect. Proiectul nu cere o susținere exorbitantă din punct de vedere financiar. Până la urmă, noi ne gândeam că nu sunt bani sau sunt prea puțini.

Iată că de la cel mai înalt nivel se spune că s-au dat bani mulți, deși noi știm alte cifre. Nu știu dacă au tangențe cu realitatea. Noi știm că, astăzi, Institutul de Istorie funcționează cu nici 50% din bugetul necesar.

Așadar, sunteți subfinanțați și acum?

Da, sigur. Noi funcționăm, practic, într-un picior. Iar în ce privește contextul politic, acest lucru rezonează și asupra Institutului de Istorie. Mai ales că s-au făcut declarații la cel mai înalt nivel guvernamental și că există proiecte politizate și despre „pseudo-cercetători” și lucrurile astea ne pun pe gânduri.

Ne demonstrează că, de fapt, nu banii sunt la mijloc, ci o anumită abordare politică.

Și Republica Moldova, fiind un stat asociat la Uniunea Europeană, nu ar trebui să tolereze o asemenea atitudine. Deoarece noi suntem cercetători, există un cadru european al cercetătorilor care trebuie respectat.

Cercetătorii nu trebuie împărțiți în „pseudo-cercetători” declarați dușmani, care trebuie priviți cu ostilitate, și „cercetători binevoitori” care trebuie priviți altfel.

Această împărțire înseamnă o discriminare și o îngrădire a dreptului la cercetare. Ceea ce vine în contradicție cu Consituția R. Moldova și cu alte acte europene în materie. Acest lucru ar trebui să fie înțeles de cei ce fac asemenea declarații.

Eu îmi amintesc că domnul premierul actual a făcut anul trecut o serie de declarații în sprijinul istoriei. Atunci, dânsul a avertizat Ministerul Educației să nu se implice în programele școlare la Istoria Românilor și Limba Română. Iată că am auzit și alte declarații care ne pun în gardă și ne oferă anumite răspunsuri la întrebările la care, până acum, noi nu am avut răspuns.

Domnul premier Ion Chicu a postat un mesaj acid la adresa cercetătorilor, după care l-a șters imediat. Cum l-ați interpretat?

Aici trebuie să ne dea niște explicații, fie își menține punctul de vedere, fie își cere scuze. Sau e altceva la mijloc. Această declarație a dânsului nu a făcut decât să toarne gaz pe foc.

Mai mult, el a spus că sunteți finanțați din afara țării. Voiam să vă întreb dacă aveți proiecte din afara țării?

Nu știu dacă se referă neapărat la noi (la istorie). Nu știu exact la ce referă. Aici este de râsul lumii pentru că Fondul Monetar Internațional de unde dă banii?

Eu chiar n-am înțeles ce are el în vedere, noi nu avem asemenea proiecte. Noi încercăm să găsim astfel de proiecte. Guvernul ar trebui să ne încurajeze să facem acest lucru.

Însă nu poți face proiecte și nu te ia nimeni în considerare dacă nu exiști ca instituție. Trebuie să ai un suport minim financiar, care să fie oferit din banii de la buget și, având o instituție funcțională, poți să pretinzi să te incluzi în anumite proiecte.

Eu nu știu dacă trebuie să condamnăm pe cineva dacă are proiecte internaționale. Dimpotrivă, trebuie să încurajăm. Nu trebuie să fie un reproș că cineva ar avea un proiect din afara țării. Eu așa înțeleg.

Au plecat cercetători de institut din cauza crizei financiare în care vă aflați?

Da, unii au plecat. Se ajunge până la situații bizare. Mi se plângea o doamnă de la noi de institut că ar fi vrut să plece, are doi copii școlari. Mi-a spus că a vrut să plece în Italia, dar acolo este epidemie de Coronavirus.

Sau sunt alții care au doi-trei copii mici și eu încerc să îi țin acum la Institut pentru că sper că vom trece totuși peste această criză cu Ministerul Educației, cu Guvernul. Nu se poate ca Institutul de Istorie să dispară.

De când nu s-au mai plătit salariile la Dvs.?

Nu s-au mai plătit din luna ianuarie, dar acum s-au dat bani pe proiectul câștigat și vor fi plătiți pentru lunile ianuarie și februarie. Dar, din păcate, unii dintre colegii noștri vor avea o pătrime de normă, așa ca să îi menținem și să păstrăm subdiviziunile Institutului.

Un sfert din salariu înseamnă 2.000 și ceva de lei. Și atunci, vă dați seama, cum poți să supraviețuiești cu 2.000 de lei o lună de zile?

Cel mai trist lucru este că noi vrem să ni se facă dreptate. Să ni se spună clar cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat, de ce nu s-au urmat toate procedurile acestea de analiză/evaluare a proiectelor și, până la urmă, crem să auzim un răspuns oficial.

Situația este complicată și, deocamdată, noi încercăm să intrăm în activitate științifică. Dar tocmai din aceste motive nu reușim. Totuși institutul trebuie să funcționeze în continuare și cercetătorii să fie încadrați pentru că ei fac față sarcinilor asumate.

Au fost tentative de a vă impune noi cercetători?

Nu, nu au fost asemenea tentative, dar aici trebuie să existe finanțare, proiecte, altfel nu se poate. Știu că se discută despre acest lucru, dar nu au fost.

Mădălin Necșuțu
2020-03-10 18:48:00

Comentarii