INTERVIU // Ion Tăbârță: Rusia va încerca să preia controlul politic în Republica Moldova în 2025, dacă nu va reuși să obțină până atunci căderea Guvernului Recean

Valeria Vițu
2023-03-18 11:53:00
Foto:IPN

„Scenariul mediu pentru a prelua controlul politic în R.Moldova, dacă nu le va reuși rușilor să provoace căderea actualului guvern sau actualului partid de guvernământ și să organizeze alegeri parlamentare anticipate, este desigur scrutinul în termen din vara-toamna anului 2025. Pentru acest scenariu se mizează foarte mult pe căderea ratingului partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, în urma scumpirilor, în urma creșterii inflației, din ultimii ani”, declară într-un interviu la RFI, comentatorul moldovean, Ion Tăbârță.

”Pentru ca acest scenariu să nu decurgă așa cum vrea Rusia, este foarte important ca Guvernul Recean sau guvernul PAS să asigure un minim de creștere până la alegerile din 2025. Ori, parcursul nostru european încă nu este unul ireversibil, iar ireversibilitatea lui va fi în funcție de modul în care guvernele pro-europene vor reuși să crească nivelul de trai al populației”, este de părere analistul de la Chișinău.

”Partidele pro-europene care s-au aflat la cârma R.Moldova în diferite perioade nu au reușit să asigure creșterea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni, în ciuda progreselor în dialogul bilateral între R.Moldova și Uniunea Europeană”.

În opinia expertului de la Chișinău, un detaliu important, dacă e să vorbim despre rămânerea partidelor pro-europene la cârma R.Moldova, și după alegerile din 2025, îl reprezintă diaspora. ”Noi facem măsurări legate de creșterea sau descreșterea popularității în interiorul R.Moldova. Însă nu se fac măsurări în diasporă. Diaspora care a devenit un element structural pro-european foarte important. Anume diaspora a fost acel element al electoratului structural care a făcut diferența la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, dar în mod special la alegerile parlamentare din vara anului 2021”.

Potrivit comentatorului moldovean, Federația Rusă a avut controlul politic în R.Moldova din toamna anului 2019 până la alegerile prezidențiale și puțin după toamna anului 2020. ”Din cauza greșelilor politice făcute de Igor Dodon, Federația Rusă sau forțele ruse din R.Moldova, au suferit o serie de înfrângeri în urma cărora au pierdut puterea politică la Chișinău. Este vorba despre alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 și alegerile parlamentare din vara anului 2021”.

”Acum, Federația Rusă, în mod evident vrea să dea jos sau să provoace căderea actualului guvern pro-european de la Chișinău și în scop imediat ar fi vrut ca acest guvern să cadă acum în urma protestelor, conduse de principalul partid pro-rus, în prezent fiind Partidul Șor. Pentru ca acest scenariu al Federației Ruse să nu decurgă în modul cum și l-au planificat unii strategi de la Kremlin, este foarte important ca poliția, forțele de ordine să mențină situația sub control și calmă în R.Moldova”, conchide la RFI, comentatorul Ion Tăbârță.

Precizăm că, un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Actul, care nu a fost făcut public, se numește ”Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni, se arată într-o investigație publicată, miercuri, de Rise Moldova.

”Documentul este unul interesant, dar arată că ei sunt cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina și datorită capacității regionale a țărilor UE și a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de a face față intențiilor Rusiei de a realiza acest lucru”, declară șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Sergiu Diaconu.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, Guvernul de la Chișinău promovează tot mai mult apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Recent, șefa statului a setat și un termen pentru acest obiectiv. Anul 2030. Acest an – 2030, se regăsește și în strategia Rusiei ca fiind data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul în Londra, ziarul suedez Exane Westdeutscher, Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament.

Un alt obiectiv al Federației Ruse este ”Contracararea colaborării RM cu NATO”, pe care și l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea ”formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. Anume acesta a fost unul dintre cele ”10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO și vom realiza închiderea oficiului NATO din Chișinău”.

”Contracararea politicii expansioniste a României în Moldova” – obiectiv al Rusiei pe termen mediu – până în 2025. La aceleași alegeri din 2019, PSRM susținea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice ”partidele și mișcările unioniste”. Totodată, socialiștii promiteau că Republica Moldova va ”obține statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE). Obiectivul se regăsește și în strategia Federației Ruse.

Până în 2025, Rusia și-a propus să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”, se mai arată în investigația Rise Moldova. 

Valeria Vițu
2023-03-18 11:53:00

Comentarii