INTERVIU// Maia Sandu: „Medicii cu care am vorbit mi-au spus că nu poate fi vorba de o acumulare organică de mercur din alte surse”

Anticoruptie.md
2019-02-21 20:50:00
B1.ro

Cazul otrăvirii cu mercur a liderilor opoziției proeuropene de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, a ținut capul de afiș al știrilor de astăzi. Lidera PAS, Maia Sandu, a vorbit într-un interviu pentru EvZ Moldova, înaintea scrutinului de duminică, despre care au fost cele mai grave probleme cu care s-a confruntat opoziția în această campanie, despre cazul otrăvirii cu mercur, sau implicarea Moscovei și pericolul „transnistrizării” țării, acțiune dorită de președintele Igor Dodon și PSRM. 

Interviul integral poate fi citit mai jos:

Cum ați caracteriza întreaga campanie electorală de la Chișnău. Cu ce greutăți v-ați confruntat?

Cel mai grav lucru este faptul că toate instituțiile statului sunt angajate în acest proces de favorizare a unor concurenți electorali și în special a Partidului Democrat. Multe instituții ale statului sunt folosite pentru fraudarea alegerilor.

Ni se pun piedici enorme în procesul de comunicare cu alegătorii, atunci când oamenii sunt amenințați că dacă vor veni la întâlnire cu opoziția vor avea de plătit. Se pun tot felul de presiuni pe activiștii noștri, pe susținătorii noștri, pe cei care care promovează deschis blocul ACUM.

Cum mai exact sunt presați? Ce li se întâmplă?

Foarte multe. De exemplu, acum pe ultima sută de metri avem informații că observatorii noștri sunt abordați de către primari sau șefii lor de la serviciu și sunt constrânși să renunțe să mai fie observatori în ziua votului pentru blocul ACUM.

O altă problemă majoră este dezinformarea, cu precădere știrile false. Această campanie a fost dominată de știri false, chiar mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016 și cele pentru Primăria Chișinăului din 2018. Este destul de greu să combatem aceste știri false. Ele curg de dimineață până seara la televiziunile și radiourile controlate de către oligarhi.

Am văzut mai nou tot felul de materiale mincinoase care ne vizează și sunt distribuite într-un număr enorm. Am înțeles că ultimul pliant pregătit și distribuit de către PD a fost tipărit într-un număr de un milion. Acesta conține lucruri grave, minciuni, despre ce o să facă blocul ACUM, în cazul în care va ajunge la guvernare.

Aș vrea să ne oferiți câteva detalii despre ultima dezvăluire legată de suspiciuni cum că ați fost otrăvită cu mercur?

Am spus asta în contextul general în care suntem atacați și suntem hărțuiți de mai mult timp. E o bănuială pe care o avem de mai mult timp. Într-un moment în care ne-am simțit rău și eu și Andrei Năstase, am mers și am făcut teste medicale. Am descoperit că ambii avem un conținut ridicat de mercur în organism.

Am discutat atunci cu medicii, apoi am făcut tratament. Am reușit apoi să coborâm nivelul mercurului din sânge. Însă domnul Năstase și-a făcut de curând repetat testele și ale sale arată iarăși un nivel mult prea ridicat de mercur.

Putem să bănuim acest lucru (cum că adversarii politici ar fi pus asta la cale -n.r.), deoarece este greu să facem o investigație noi cu resursele noastre. Dar medicii cu care am vorbit mi-au spus că nu poate fi vorba de o acumulare organică de mercur din alte surse.

Trebuie să continuăm cercetarea ca să înțelegem exact ce s-a întâmplat. Dar, ținând cont de lucrurile pe care le-a făcut acest regim, ținând cont de cât de mult are pierdut acest regim și de faptul că îi este frică de blocul ACUM, ne putem aștepta la orice.

Recent, ați dezvăluit un document pe care președintele Dodon l-a arătat Occidentului privind planurile sale de federalizare ale statului, unele care coincid cu cele ale Moscovei. Ce ar însemna asta pentru R. Moldova?

Evident că este un pericol și urmează să vedem detaliile și formularea exactă pentru că e un document secret care nu a fost prezentat public. Doar partenerilor occidentali care au participat la această Conferință pentru Securitate de la Munchen.

Planul de federalizare a R. Moldova pe care îl promovează Dodon este conceput la Moscova și promovează interesele Rusiei. Noi nu considerăm o asemenea variantă altceva decât „transnistrizarea” R. Moldova și asigurarea unei prezențe legalizate a Rusiei în R. Moldova.

Deoarece, prin intermediul deputaților aleși în Transnistria, Rusia va putea să controleze atât politica internă, cât și cea externă a Chișinăului.

Vedeți o implicare masivă a Rusiei în această campanie de partea partidelor de stânga, mă refer aici la PSRM și Șor? Dacă da, cum s-a făcut acest lucru?

Știm că de fiecare dată Rusia sprijină financiar campania socialiștilor sau a altor partide pro-ruse. Chiar dacă acest lucru este ilegal. Cu toate acestea, autoritățile din R. Moldova nu au întreprins și nici nu vor întreprinde nimic pentru a combate acest lucru.

Am văzut și altfel de promisiuni venite de la Kremlin menite să ajute Partidul Socialiștilor. Din această categorie face parte și promisiunea cum că toți cei care vor reveni acasă în perioada alegerilor electorale vor fi absolviți de penalități pentru că au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă.

Am mai auzit și de alte promisiuni care țin de partea comercială. Deci, de fiecare dată, atunci când suntem în prag de alegeri în R. Moldova, Rusia face tot felul de promisiuni, care apoi în mare parte se dovedesc a fi apă de ploaie. Dar, pentru moment, acestea ajută la mobilizarea electorală pentru PSRM.

Tot din această categorie, ce ne puteți spune despre cazul piloților moldoveni care sunt reținuți la Moscova de mai bine de zece zile. Și asta numai de la anunțul oficial făcut de președintele Igor Dodon pe 11 februarie?

Este un exemplu de cinism maxim. Impresia pe care ne-am format-o este că atât PSRM, cât și PD, încearcă să exploateze situația acestor oameni care au trecut printr-o situație extrem de grea și care au fost ținuți prizonieri atâția ani. Totul este făcut în scopuri de PR și este foarte grav acest lucru.

Ambasada SUA a vorbit despre posibile proteste după aceste alegeri. Igor Dodon a pus și el ca simpatizanții PSRM să fie pregătiți. Credeți că lucrurile ar putea degenera?

În primul rând, PSRM nu are capacitate să facă proteste autentice. Am văzut și în trecut. Ei nu știu să-și adune oamenii decât dacă îi plătesc și această declarație a socialiștilor poate fi interpretată mai degrabă ca parte a jocului comun cu PD pentru că, în cazul în care alegerile vor fi fraudate masiv, dincolo de fraudele care deja s-au comis, noi vom fi puși în situația să mergem să ne cerem drepturile.

Și atunci, probabil vor încerca să ne discrediteze, Va fi un protest anti-guvernamental prin aducerea în piață a forțelor proruse în încercarea de a descuraja alegătorii proeuropeni să-și susțină cauza.

Ce mesaj aveți pentru cetățenii R. Moldova pentru duminica aceasta?

Îi îndemn ce alegători să nu se teamă. Să iasă la vot pentru că de frică nu pot scapă decât dacă se descotorosesc de acest regim. Să fie conștienți de dramatismul momentului și de responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi pentru că situația este destul de dificilă.

Doar prin alegerea noastră putem să facem diferența și să punem capăt acestui dezastru. Apoi, să construim o societate în care să vrem cu toții să trăim. Sau o să le permitem celor care au adus R. Moldova în această stare să continuie și apoi ne asumăm cu toții responsabilitatea pentru acest eșec!

Vă mulțumim!

Anticoruptie.md
2019-02-21 20:50:00

Comentarii