Interviu // Primarul de Cahul, Nicolae Dandeș: „În controalele la comandă, inspectorul știe exact ce caută, inclusiv detalii despre anul, luna și ziua”

Irina Odobescu
2021-09-02 15:18:00
Foto: CIJM

Nicolae Dandeș este primarul orașului Cahul de șase ani. Dandeș a candidat independent la această funcție și anume din această cauză, crede el, activitatea sa a fost mai mult timp sub lupa organelor de drept, de control și cele fiscale. Zeci de plângeri din partea unor deputați socialiști au tot fost scrise împotriva sa, iar organele de control, de cele mai multe, ori le-au dat curs. Am discutat cu edilul de Cahul despre situatia primarilor în ultimii ani, despre influența politicului, despre redirecționarea resurselor administrative pe criterii politice.  

Anticoruptie.md - Când se intesifică presiunea asupra primarilor?

Nicolae Dandeș - Fiecare ciclu electoral are aspectele sale care nu diferă de la o guvernare la alta. În cazul meu, fiind al șaselea an primar a fost supus periodic presiunilor, în perioada alegerilor în special. În rest, m-i se transmiteau mesaje, candidat independet fiind, că ar fi bine să susțin o formațiune sau alta și în schimb „nu voi avea probleme”. Mesajele vin de la structurile teritoriale ale partidelor care consideră că au suficientă protecție la momentul respectiv la guvernare.

Anticoruptie.md - Cine solicită efectuarea controalelor abuzive și ce presiuni instituționale ați simțit?

Nicolae Dandeș - În cazul meu, nu au fost presiuni vădit instituționale, dar au fost discuții personale sau prin intermediari că nu voi fi lăsat să fiu independent și că lucrurile vor merge altfel. Pentru mine aceasta nu m-a influențat și îmi continui activitățile de administrare a orașului. Acestea sunt făcute la indicația unor politicieni și nici măcar nu au capacitatea să înțeleagă că nu e cazul să facă referință la Autoritățile de control. Eu am solicitat Ministerului Finanțelor, CNA și Cancelariei de Stat verificarea legalității acestor controale și sper să primesc un răspuns de la ei. Niciodată nu m-am opus controalelor, pentru că sunt atribuțiile unor instituții

Anticoruptie.md - Până la urmă controalele sunt necesare pentru a monitoriza primarii și gestionarea banilor publici. Totuși, care controale sunt necesaare și care sunt abuzive, după părerea dvs?

Nicolae Dandeș - Cred că transmiterea unui text tipizat la patru instituții ale statului care cheltuie resurse și muncesc în paralel să ofere răspuns pentru o plângere a unui deputat e „un fenomen obraznic”. Interpelările ar trebui să fie redirecționate către o instituție ca să nu se piardă resurse și bani de patru ori mai mult. Activitatea în paralel ale instituțiilor statului are ca scop intimidarea primarului și stoparea activității primăriei. Toatea instituțiile cer separat acte xeroxate, în original, nu există termen stabilit cât timp ei vor face acest control. Practic specialiștii primăriei stau la dispoziția inspectorilor cu lunile.

Anticoruptie.md - Cum arată un control la comandă și dacă ați aut astfel de experiență?

Nicolae Dandeș - În controalele la comandă, inspectorul știe exact ce caută, inclusiv detalii despre anul, luna și ziua. Vine inspectorul și cere documentația - dosarul X cu numărul Y și caută îl el amănunțit o virgulă sau un zerou. Presiunile sunt făcute prin intermediul reprezentanților din teritoriu. Cum mi-au transmis direct și indirect, scopul urmărit în cazul meu este ca să nu mă implic în campania electorală (11 iulie 20211). Ei au logică și știu dacă mă voi implica ce formațiune voi alege. E un fel de intimidare, o atenționare. Un control la comandă e un instrument de discreditare. Numai cine nu muncește, nu greșește. Dacă sunt unele greșeli, acestea trebuie înlăturate. Consider că în perioadele electorale și preelectorale trebuie să fie sistate controalele, mai ales începute în urma solicitărilor.

Mă întreab câte resurse financiare sunt cheltuite de stat ca o comisie să vină la Cahul și să inspecteze. Nedumeririle sunt în legătură cu faptul că la Cahul există Inspecție Financiară, pentru lucrul căreia nu e necesar să fie cheltuiți bani în plus pentru diurne, cazare, mâncare etc.

Anticoruptie.md - CIJM a realizat investigații și a ajuns la concluzia că cei mai mulți primari incomozi sunt din partidele de opoziție sau oponenții formațiunilor aflate la guvernare. De ce o guvernare ar ajunge la intimidarea primarilor din opoziție?

Nicolae Dandeș - Nu a venit nici un deputat la Cahul să mă întrebe, timp de șase ani, dacă am o propunere legislativă sau să se intereseze despre ce este necesar de făcut de urgență în Cahul. Deputații nu sunt procurori și nici judecători. Ei trebuie să îmbunătățească viața omului prin legi. La noi nu e cea mai mare problemă lipsa banilor, ci atitudinea față de oameni și față de rezolvarea problemelor. Sunt probleme care așteaptă rândul în sertare luni și ani de zile. Sunt lucruri care se pot rezolva în zile, dacă este dorință.

Anticoruptie.md - Cunoașteți dacă sunteți vizat în dosare?

Nicolae Dandeș - Nu am fost informat de organele de drept că ar fi deschide dosare pe numele meu, dar inspectorii care vin cu unele controale la Cahul operează deseori cu mesaje directe sau indirecte că Dandeș ar putea fi tras la răspundere. De cealaltă parte, le răspund că un dosar deschis înseamnă o mapă cu probe care este pusă pe masa judecătorului. Atâta timp cât nu sunt probe toate declarațiile sunt intimidări. Atunci când sunt unele probleme oamenii trebuie să scrie plângeri, dar controalele ar trebui să fie planificate, realizate de inspectori integri și nu în perioada electorală, iar asta înseamnă profesionalism. Grija față de banul public e o poziție civică, dar căutarea unei virgule pentru interpretări e alt ceva.

Irina Odobescu
2021-09-02 15:18:00

Comentarii