INTERVIU Video // Medicul Sergiu Șandru: „Problema e că nu putem să prezicem cine va ajunge în stare gravă la spital”

Irina Odobescu
2022-03-07 09:25:00
Foto: CIJM

Pandemia de coronavirus bate în retragere, dar persoanele infectate continuă să ajungă la spital. Iar în secțiile de  terapie intensivă medicii cntinuă să lupte pentru viața pacienților. Cei mai mulți care ajung în stare gravă  în secțiile de Covid sunt nevaccinați. Am discutat într-un interviu cu doctorul Sergiu Șandru, șef de secție la Spitalul de urgență despre cum contină să facă față pandemiei medicii de la terapia intensivă, cum au trecut prin boală, cum au reușit să depășească consecințele și care este acum starea de spirit în spitalele din Moldova.     

 

Anticoruptie.md: - Cum  a fost această pandemie pentru sistemul medical? 

Sergiu Șandru: - Pandemia a fost o lovitură pentru sistemul medical. S-a mărit numărul de pacienți și noi nu am fost pregătiți ca să avem așa de mulți pacienți în formă gravă care ajung în terapie intensivă și au o letalitate destul de mare. Sistemul medical nu a fost gata pentru așa val mare de infectări și cunoștem că pacienții cu diverse probleme de sănătate au rămas în lista de așteptare. Suferă nu doar pacienții infectați cu Covid, dar toți pacienții care au nevoie de asistență medicală.

Anticoruptie.md: - Ce trebuiau să intreprindă autoritățile ca sistemul medical să fie și mai pregătit?

Sergiu Șandru: - Sigur că la început nu am fost pregătiți pentru un val atât de mare de pacienți pandemici. Treptat s-au făcut schimbări și actualmente nivelul asistenței medicale este destul de bun, chiar și asigurarea cu medicamente și echipament s-a schimbat radical. În ultimul timp avem totul necesar pentru a asigura o bună îngrijire a pacienților infectați cu Covid. Eu cred că în viitor vor fi create stocuri de echipamente, medicamente pentru că pandemia ne-a prins nepregătiți. În terapia intensivă ajung pacienții gravi cu diferite complicații care nimeresc în unitatea de terapie intensivă. De-a lungul activității am înțeles că noi avem nevoie de un tratament calificat care să întrerupem lanțul acesta de agravare a stării de sănătate. Acum toată medicina mondială lucrează în direcția sintetizării preparatelor care vor ajuta pacienții să nu facă forme grave. Totodată și mortalitatea va fi mult mai redusă.

Anticoruptie.md: - Când ați înțeles că sunteți infectat și cum ați trecut prin infecția Covid?

Sergiu Șandru: - Fiind în contact cu pacienții Covid și având câte două - trei intubații pe zi m-am infectat cu Covid. Am avut o operație și după 24 de ore a venit testul și pacientul operat avea Covid. La început am avut febră, febră musculară, apoi tusă. A început să scadă saturația și am fost internat. După tomografia computerizată am văzut că am 30% din plămâni afectați, iar peste trei zile infecția era și mai agresivă. Făceam tratament, dar infecția nu ceda. Singur nu mai puteam respira. Am fost internat în secția de reanimare, mă sufocam, îmi era greu să respir și am fost la ventilația neinvazivă trei zile. Cu ajutorul medicilor  au reușit să înving.

Anticoruptie.md: - Înțelegeați că puteați să vă infectați și posibil să aveți o formă gravă?

Sergiu Șandru: - Fiind medic, sunt mereu gata că ceva poate să se întâmple. Mai ales că în instituția nostră pacientul vine din stradă, fiind internat de urgență și noi acordăm asistența medicală. Noi ne protejăm conform protocoalelor, dar riscul rămâne. Eu conștietizam că pot să mă infectez, la fel ca și ceilalți colegi. Foarte puțini medici și-au schimbat meseria în pandemie, cei mai mulți au plecat din sistemul medical pensionarii.

Am fost timp de trei săptămâni în tratament, opt zile dintre care am fost în terapie intensivă. Recuperarea a durat luni de zile. Recuperarea este foarte laborioasă, pentru că am avut atrofie musculară. Am făcut kinetoterapie și tratament medicamentos.

Anticoruptie.md: - Unii dintre pacienți nu supraviețuiesc după terapia intensivă. Cum este să lucrați și să înțelegeți că cineva poate deceda sau are cele mai puține șanse de a supraviețui?

Sergiu Șandru: - Sigur că este dureros pentru orice medic când pleacă din viață pacientul. Medicii au responsabilitate față de pacientul pe care-l tratează. Cu regret nu toți rezistă, psihologic e greu. Practic toți colegii mei au trecut prin boală, mai ales că lucrează în mediul cu răspândirea de aerozoli, mediu contagios cu o concentrație mare a virusului.

Cu regret au decedat și lucrători medicali, cei care nu au putut fi tratați. Chiar și medici tineri au decedat pentru că este o patologie destul de agresivă. Problema e că nu putem prezice cine va ajunge în stare gravă. Am avut situații când în câteva ore afectarea plămânilor a ajuns de la 15% până la 85%. Mulți pacienții au fost salvați cu ventilatoare invazive, dar și ventilatoare cu flux înalt, ventilatoare neinvazive. Acum suntem mai bine pregătiți.

Anticoruptie.md: - Cum credeți, trebuie ca infecția cu Covid-19 să fie înclusă în lista bolilor profesionale?

Sergiu Șandru: - Încărcătura virală Sars-Cov-2 este foarte răspândită printre lucrătorii medicali. Luând în considerație că ei se infectează la serviciu, este o infecție specifică pentru lucrătorii medicali. Practic permanent sunt în risc și este un risc profesional și cred că ar putea fi inclusă în lista bolilor profesionale.

Îndemn populația să fie precaută, să poarte masca de protecție și să-și dezinfecteze mâinile, să se vaccineze, pentru că aceste metode ajută pacientul să nu ajungă la formele grave. Avem o rată mare a mortalității pentru că procentul de vaccinare a populației este mic. Când au fost cele mai multe infectări am avut câte 60 de decesuri și aceasta e strașnic.

Irina Odobescu
2022-03-07 09:25:00

Comentarii