James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău: "Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupției și a furturilor masive"

Valentina Ursu, Europa Liberă
2015-12-30 12:04:00
James D. Pettit // Foto: Europa Liberă

Europa Liberă: Excelență, domnule ambasador, vă mulțumim mult că ați acceptat să facem, la microfonul Europei Libere, totalurile acestui an, care rămâne în istorie. Cum ați defini 2015 pentru Republica Moldova? Cum a fost acesta?

James Pettit: Din păcate, a fost un an cu multe provocări, am fost martorii multor lucruri, pe care, vorbind direct, le consider tragice pentru poporul din Moldova – unul este pierderea enorma in scandalul bancar, altul este instabilitate in guvern. Eu am sosit in luna ianuarie si deja au fost vreo patru prim-miniștri de atunci, ceea ce nu e bine pentru poporul Moldovei.  Moldova are nevoie de un guvern funcțional și o clasă politică care sa reacționeze la necesitățile poporului.

Multă lume zice că Moldova a ajuns un stat capturat, se află în comă. Cine resuscitează această țară: cetățenii pe interior sau e nevoie și de sprijinul venit din afară, de la partenerii de dezvoltare ai țării?

În cele din urma soluțiile pentru Moldova trebuie să vină din interior. Partenerii internaționali de dezvoltare sunt aici pentru a ajuta, pentru a ajuta la facilitarea reformelor și a progresului în această țară, din punct de vedere politic si economic, dar dorința trebuie să vină din partea poporului Moldovei și trebuie să fie reflectată în ce face guvernul pentru poporul Moldovei.

De 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, în țară se vorbește despre nevoia promovării reformelor. Care ar putea fi costul pentru întârzierea, tergiversarea aplicării adevăratelor, veritabilelor reforme în Republica Moldova?

Costul pe care îl plătește poporul Moldovei pentru lipsa reformelor este evident.  Moldova din păcate este considerată cea mai săraca țară din Europa. Nu sunt motive pentru aceasta, deoarece alte foste republici sovietice se descurcă foarte bine și deja sunt în Uniunea Europeana. Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupției masive, a furturilor masive, fapt ce nu va permite dezvoltarea economica a Moldovei, si astfel va face imposibila atragerea investițiilor atât din exterior cât din interior. Nu-mi pot explica de ce varietatea de guverne, care au fost la putere numai anul acesta, nu au reușit să implementeze reformele de baza – și anume: reforma în sectorul financiar pentru a preveni repetarea furtului bancar, eliminarea efectiva a corupției și a oportunităților pentru corupție, precum și avansarea în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

Criza politică s-a accentuat. Unii spun că Moldova e pe muchia prăpastiei. Care ar putea fi cele mai mari provocări pentru anul care iată pășește, anul 2016, pentru acest stat, Republica Moldova, și pentru cetățenii acestui stat?

E complicat de identificat o problema cu care Moldova se va confrunta anul care vine, deoarece sunt numeroase probleme. Dar trebuie urgent de făcut ceva pentru a implementa reformele care ar duce la eliminarea corupției, de a preveni situația când instituțiile de stat cheie sunt controlate de un cerc restrâns de interese, și trebuie de început lucrul dificil, dar necesar, de îmbunătățire a economiei și a culturii politice.

Continuare pe Europalibera.org

Valentina Ursu, Europa Liberă
2015-12-30 12:04:00

Comentarii