Nick Thorpe, jurnalist BBC: „Ca să înțelegem mai bine migranții trebuie să petrecem mai mult timp cu ei și să le ascultăm istoriile”

Irina Odobescu
2021-12-15 11:53:00
Foto: CIJM

Jurnalistul de la BBC, Nick Thorpe, scrie despre refugiați și știe cum abordatăm detaliile la acest subiect. Am discutat cu Nick Thorpe despre importanța scrierii textelor despre migranți și refugiați și cum evităm stereotipurile. 

Interviul a fost realizat după un training pentru jurnaliști, susținut de Nick Thorpe, la Chișinău. Trainingul a fost organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Agenția ONU pentru refugiați, în contextul marcării a  70 de ani de la semnarea Convenției privind refugiații, în 1951, și 20 de ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind drepturile refugiaților. 

Anticoruptie.md: De ce este important ca jurnaliștii să scrie despre fenomenul migrării refugiaților?

Nick Thorpe: Migrarea refugiaților este o problem. Refugiații și migrația lor mereu se întâmplă și ei mereu sunt forțați să-și părăsească țara. Este foarte important ca oamenii să se întrebe: De ce oamenii pleacă? Cât de complicat le-a fost să plece? Cred că în Europa de est, la fel ca și în Republica Moldova, poate oamenii îi înțeleg mai bine pe migranți, deoarece mulți oameni sunt nevoiți să plece în alte țări ca să muncească. Teoretic, în această zonă oamenii ar trebui să fie mult mai deschiși și să le dea un credit de încredere migranților.

Anticoruptie.md: Care sunt cele mai mari gafe ale jurnaliștilor când scriu despre migrație și refugiați? Ce formulări sau lexeme nu pot fi acceptate când scriem despre refugiați?

Nick Thorpe: Una dintre probleme este relatarea despre oameni ca și o comunitate,oameni care doresc să traverseze hotare și nu ca individualități. Trebuie să scriem despre individualitatea oamenilor care sunt nevoiți să fugă din țara lor. De asemenea, trebuie să alegem lexemele pe care le utilizăm, acestea să fie neuter. Lexemul „migrant” a căpătat o conotație negativă de-a lungul anilor. Jurnalistul trebuie să afle și să descopere de-a lungul documentării cine sunt acești oameni. Trebuie să evităm lexemele „ilegal” sau „refugiat ilegal”. Oamenii nu pot fi ilegali, ei pot face lucruri ilegale. Trebuie să înțelegem de ce oamenii au încălcat legile unui stat și care este povestea lor. Noi suntem observatori, nu judecători. Noi prin textele noastre trebuie să ajutăm, nu să judecăm.

Anticoruptie.md: Cum scriem corect despre problemele refugiaților? Unde este limita dintre factologie și exces de detalii în scrierea textelor despre refugiați?

Nick Thorpe: Este foarte complicat de înțeles unde este linia roșie. Ca și jurnalist trebuie să arătăm empatie față de oamenii care trăiesc o viață dificilă. Trebuie să fim empatici față de oamenii care merg pe dealuri noaptea sau bat pe la uși. Totodată, trebuie să fim empatici și față de poliție, politicieni care au lucrul lor. Ca jurnaliști trebuie să fim empatici cu toată lumea

Anticoruptie.md: Care stereotipuri trebuie de evitat atunci când discutăm sau scriem despre refugiați?

Nick Thorpe: Unul dintre stereotipuri este că fiecare persoană care vine în Europa este bărbat, de vârstă militară. Realitățile arată că cele mai multe femei vin în Europa. 

Anticoruptie.md: În Republica Moldova tema refugiaților este utilizată  ca și o sperietoare. Cum se explică fenomenul de teamă față de refugiați?

Nick Thorpe: Este de înțeles că oamenii care locuiesc în comunități relativ securizate să simtă o frică față de străini, în special străini din alte țări. Politicienii utilizează această frică pentru a fi aleși sau realeși în funcție. Este un fenomen natural și noi ca jurnaliști trebuie să-i  înțelegem pe oameni. Îmi amintesc un ungur care vorbea cu un sirian. Sirianul îi arăta în telefon fotografii cu mașina pe care o conducea la el în țară, fotografia cu bazinu din grădină. Ungurul întreba de ce trebuie să-l ajute pe sirian, pentru că sirianul era bogat. De fapt sirianul a lăsat tot ce a avut la el acasă și tot ce are acum este doar telefonul. Ca să înțelegem mai bine migranții, trebuie să petrecem mai mult timp cu ei, în zone de tranzit și să ale ascultăm istoriile. 

Am fost întrebat la o televiziune ungară de ce sunt pro migrare. Eu le-am spus că nu sunt pro migrare, dar eu nu sunt anti migrare. Migrația este o acțiune. Fiecare are nevoie să fie acasă și este foarte dificil să îți construiești alt loc pe care să-l numești acasă. Noi jurnaliștii trebuie să le oferim oamenilor empatie și înțelegere.

Nick Thorpe a fost vorbitor în cadrul seminarului despre problemele și drepturile refugiaților în regiune și în lume. Evenimentul a fost organizat de Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CRJM) și Facultatea Relații Internaționale, Științe Politic și Jurnalism de la Universitatea Liberă Internațioanlă din Moldova (ULIM). 

Irina Odobescu
2021-12-15 11:53:00

Comentarii