Nicolae Negru: „Rusia a aplicat mecanisme noi de manipulare în România. Poate mult mai eficiente decât în R.Moldova”

Valeria Vițu
2024-12-10 20:22:00
Foto:IPN.md

„Rusia a aplicat mecanisme noi de manipulare în România. Poate mult mai eficiente decât cele din R.Moldova. În campania electorală din Moldova, schema aplicată de Rusia a fost vizibilă, în timp ce în România, una camuflată. Era de așteptat că Rusia se va implica în alegerile din România, mai cu seamă că România joacă un rol foarte important în sprijinul acordat Ucrainei. Impresia e că instituțiile statului român au fost luate prin surprindere”, spune într-un interviu la RFI, expertul moldovean, Nicolae Negru.

E o diferență între modul de acțiune a Rusiei aici, în Republica Moldova, față de ceea ce s-a întâmplat în România, precizează comentatorul.

”În R.Moldova, autoritățile nu s-au așteptat ca dimensiunea fraudei să fie atât de mare, dar unele scheme deja erau cunoscute. E adevărat că Rusia, serviciile, manifestau ingeniozitate și schimbau metodele. Dacă cumva autoritățile, poliția, SIS, adică Serviciul de Informații și Securitate, dădeau de urmele lor, ei imediat schimbau. Au schimbat metodele de introducere a banilor murdari în Republica Moldova, au camuflat. Această rețea de alegători la comandă era de fapt ca un fel de organizație militară, coordonatori care aveau în răspunderea lor mai mulți alegători, care erau pregătiți atunci când li se va spune să voteze candidatul indicat de coordonator”.

Potrivit lui Nicolae Negru, în R.Moldova nu s-a făcut campanie pe TikTok așa cum s-a întâmplat în România.”Au fost folosite, să zicem așa, tehnologii de vârf și, într-un fel, s-a încercat a camufla urmele banilor. Cum intrau ei, cum ajungeau la persoanele care îl sprijineau pe Călin Georgescu. Dacă la noi s-a făcut mai mult pe Telegram, Facebook, și foarte multă dezinformare, manipulare pe toate rețelele sociale și erau vizibile, atunci în România s-a aplicat o altă metodologie. Eu cred că, în mod justificat, Curtea Constituțională a anulat aceste alegeri și a dispus să fie organizate din nou”.

L-am întrebat pe comentatorul moldovean, Nicolae Negru, ce ar trebuie să învățăm din lecțiile României, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

”Bine, noi avem mult de învățat din greșelile noastre, pe care încă nu vedem cum le-am învățat. Am văzut, referendumul a fost pe muchie. Ceva mai bine a fost la alegerile prezidențiale. Turul doi, mai cu seamă, a fost ceva mai bine, dar este mult de lucru. Instituțiile R.Moldova și instituțiile României pot învăța reciproc. Deci, cei de la București pot studia experiența de aici, iar cei de la Chișinău pot studia experiența de dincolo”.

”La noi s-a mers pe diferite categorii de votanți, de exemplu, care nu prea erau așa versați în rețelele sociale și comunicarea cu ei se făcea prin telefon. Au fost infiltrări, știm. Ziarul de Gardă a descoperit cum funcționa acea rețea. În România, implicarea era mult mai camuflată, adică implicarea în avantajul lui Georgescu era mult mai puțin vizibilă. Și iată, asta trebuie să studieze instituțiile de la noi. Viktor Orban a zis că în România s-a desfășurat sau parcă se desfășoară un fel de experiment. Da, într-adevăr, a fost un experiment. Rusia a aplicat niște mecanisme noi de manipulare și aceste mecanisme s-au dovedit a fi eficiente, poate chiar mult mai eficiente decât cele aplicate în Republica Moldova”, susține expertul.

Totodată, Nicolae Negru susține că, în primul rând, autoritățile de la Chișinău trebuie să oprească intrarea banilor murdari în Republica Moldova.

”Deocamdată lucrul ăsta nu este făcut. Vedem că prin Promsvyazbank acești bani murdari pătrund în Republica Moldova. Unii cetățeni, chiar n-ai zice că foarte săraci, se lasă prinși în aceste mreje, în aceste rețele de cumpărare a votului. Al doilea obiectiv e, desigur, că, în afară de deconstrucția acestor rețele, trebuie de luptat cu dezinformarea, cu manipularea. Deocamdată nu vedem suficientă eficiență în această luptă. De ce întârzie? Probabil, serviciile speciale ale Rusiei merg cu un pas înainte, văzând că nu le merge într-o direcție, ei imediat schimbă abordarea, găsesc altceva. E o permanentă luptă”.

”La noi, spre deosebire de România, exista Șor care putea fi urmărit și rețeau lui la fel. Lucrurile astea trebuie să le preîntâmpine serviciile. Dar, pe de altă parte, desigur că guvernarea are a face și altceva. Să-și îndeplinească promisiunile electorale, să stabilizeze economia, desigur, în primul rând să asigure cu energie electrică și cu gaze cetățenii Republicii Moldova. Nu mai puțin importantă este comunicarea. Nu observăm schimbări mari în modul de comunicare cu cetățenii. Ne dorim să fie o comunicare normală și permanentă”.

În același timp, expertul moldovean afirmă că, în prezent există un pericol mare pentru R.Moldova, dacă ar fi să vorbim despre ceea ce se întâmplă în regiune.

”Pericolul este foarte mare fiindcă e luptă pe viață și pe moarte pentru Rusia. Mai cu seamă acum, după Siria, și ce se întâmplă în Georgia, în Ucraina, în România. Iată, vedem, desigur, că Rusia mizează pe Republica Moldova. Adică vrea să pună în locul actualei guvernări un guvern marionetă, să transforme Republica Moldova într-un fel de Belarus și să își înscrie la activ o victorie. Și să-i mai încurajeze pe ruși. Cetățenii ruși au nevoie de vești bune, dar mai cu seamă să lovească din spate Ucraina. Atunci și relațiile cu România vor fi bulversate, vor fi tulburate”.

”E mare miza pentru Rusia. Și din partea Republicii Moldova trebuie să existe un efort pe potriva acestui război hibrid, pe potriva eforturilor pe care le face Rusia să acapareze puterea în Republica Moldova”, a conchis expertul Nicolae Negru. 

Valeria Vițu
2024-12-10 20:22:00

Comentarii