VIDEO // Andrei Lupu, deputat în Parlamentul României: „Pentru ca reforma justiției în Republica Moldova să aibă succes trebuie să existe o largă susținere din partea cetățenilor”

Cornelia Cozonac
2023-03-12 15:35:00

Andrei-Răzvan Lupu este un tânăr deputat în Parlamentul României. Am realizat un interviu cu Andrei Lupu, la Sofia, Bulgaria, unde participa la Forumul parlamentarilor și al societății civile „Viitorul Balcanilor în Uniunea Europeană”. Am discutat despre Republica Moldova și viitorul ei pe harta europeană, despre cum se văd reformele, lupta anticorupție, procesul de integrare europeană, dar și despre provocările în contextul războiului din Ucraina, despre războiului hibrid, propaganda și dezinformare. L-am întrebat pe Andrei Lupu ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău, ca să evite anumite greșeli în procesul de reformare a justiției, cum să depășească impasul și să aibă succes în această reformă.      

„Pentru noi Republica Moldova a devenit un exemplu prin curajul din ultimii ani legal de reformele pe care și le propune. Moldova are o largă susținere la București și în cadrul Uniunii Europene, de aici și o perspectivă realistă în procesul integrării europene. Este greu să izolăm subiectul despre război de propagandă aceasta fiind doar o parte din amenințările din partea Federației Ruse. Încercările de manipulare sunt din ce în ce mai intense din partea Federației Ruse. Îndrăznesc să spun că războiul din Ucraina este chiar un catalizator pentru procesul de integrare europeană. Sunt multe provocări, trebuie să le infruntăm împreună”, susține deputatul Andrei Lupu.

Referitor la reforma justiției, Andrei Lupu, care este avocat de profesioe, spune că România a trecut prin reforme și contrareforme. Populația a susținut reformele și atâta timp cât a existat susținere populară, reformele au decurs bine, dar la un moment această susținere a scăzut și s-a ajuns al contrarefome. Cetățenii trebuie să înțeleagă că e nevoie de determinare pe termen lung pentru reforma justiției. Este foarte importantă susținerea populară pentru reforme, pentru independența justiției. Și în România a existat destul de multă reticență din partea a unei părți a magistraților, atunci când a început reforma justiției, dar cei care au împins reformele în față au fost magistrații tineri, care vineau atunci în magistratură, a existat o susținere pentru acești magistrați și ei au dovedit că pto face schimbarea!”, precizează deputatul român. 

Interviul integral cu Andrei-Răzvan Lupu:  

DOSAR: Andrei Lupu este deputat în Parlamentul României din 2020. Intrarea în politică și-a făcut-o în Piața Victoriei, unde a participat, începând cu ianuarie 2017, la Protestele împotriva Ordonanței 13. Acolo a aderat la inițiativa Platforma "România 100" inițiată de Dacian Cioloș, unde a devenit, alături de Raluca Prună, coordonator al echipei de Justiție și Anticorupție. Atunci când aceasta s-a transformat în partid politic, a devenit membru al PLUS, în al cărui Birou Național a fost ales după Convenția națională din ianuarie 2019.

Andrei Lupu este membru al Baroului București și cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București, unde predă drept constituțional și instituții politice. În legislatura 2020-2024, este vicelider de grup al USR PLUS și membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

  Interviul a fost realizat pentru Podcastul Puterea presei, în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Cornelia Cozonac
2023-03-12 15:35:00

Comentarii