Achiziţii publice

Achiziții secrete la SIS: restaurante și vinării selecte pentru delegațiile din străinătate

Sediul Serviciului de Informații și Securitate Foto: CIJM
Autor: Victoria Dodon, Anastasia Nani
24/10/2016 21753

În ultimii doi ani, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cheltuit câteva milioane de lei pentru diferite servicii și bunuri. Aproape jumătate dintre contracte au fost negociate direct cu întreprinderile, fără să fie organizate proceduri de achiziții publice. O bună parte au vizat deservirea delegațiilor oficiale din străinătate. De exemplu, în 2015 și 2016 SIS a cheltuit pentru 14 localuri - restaurante și cele mai mari vinării din țară - circa 600.000 de lei. Reprezentanții instituției susțin că nu au desfășurat licitații publice pentru a nu divulga informațiile „privind intențiile şi mecanismul de cooperare al SIS cu partenerii externi”. Din acelaşi motiv, conducerea SIS a refuzat să spună cine au fost membrii delegaţiilor. De cealaltă parte, unii experți atenționează că contractele semnate de către SIS nu se regăsesc în lista de excepții a Legii privind achizițiile publice și că instituţia ar trebui să se conformeze prevederilor pentru a asigura transparența. 

În 2015 și 2016, potrivit Agenţiei Achiziţii Publice (AAP), administraţia SIS a încheiat 24 de contracte cu restaurante, cafenele sau vinării, dintre care 11 în luna mai 2016. Reprezentanții instituției au plimbat delegațiile de peste hotare în localuri selecte, unele dintre ele cu specific național: „Vatra Neamului”, „Popasul Dacilor”, „Roata Vremii”, „Sălcioara”, „Stejăriș”, „La Crâșmă”. Angajații SIS au mai trecut pe la „Capitoles Park”, rețelele „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”. Din lista locațiilor nu au lipsit nici vinăriile. Angajații SIS și membrii delegațiilor au fost pe la Cricova, Mileștii Mici, Purcari și Brănești. 

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți la Combinatul de vinuri Cricova, cu care instituția a încheiat trei contracte în valoare de peste 140.000 de lei. La „Capitoles Park”, pentru două contracte, SIS a scos din buget aproape 75.000 de lei, iar la „Roata Vremii” - 68.000 de lei. Pentru pizza și plăcinte, de la rețelele „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”, au fost cheltuiţi circa 40.000 de lei. 

Lista de contracte încheiate de SIS în perioada 2015-2016

Oaspeţii SIS, la cele mai cunoscute vinării

În perioada 2015-2016, SIS a contractat de trei ori serviciile Combinatului de vinuri Cricova, una dintre cele mai populare destinații atât pentru turiști, cât și pentru delegațiile din străinătate și înalți demnitari. Instituția de stat a cheltuit 141.250 de lei. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, anul trecut, tot aici, Parlamentul a cheltuit aproape 310.000 de lei din buget pentru excursii, suvenire și deservirea delegațiilor oficiale. Printre instituțiile care au contractat anterior serviciile de la Cricova se numără Cancelaria de Stat, Președinția, Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Agenția Relații Funciare și Cadastru, ministerele Apărării, Economiei sau de Externe, Banca Națională şi Casa Națională de Asigurări Sociale, semnând contracte ce variază de la 15.000 la 150.000 de lei. 

Săli și galerii la Cricova Colaj: CIJM

Delegațiile venite la SIS au mai trecut și pe la alte vinării cunoscute. Bunăoară, în beciurile de la Mileștii Mici SIS a plătit în iunie 30.000 de lei. Tot în 2015, vinăria a fost și pe lista de destinații a Secretariatului Parlamentului, instituția cheltuind circa 60.000 de lei. În trecut, la Mileștii Mici, SIS a plătit circa 85.000 de lei. Delegații venite la SIS au trecut și pe la vinăria de la Purcari. Acolo, în iulie 2015, SIS a scos din hazna 30.000 de lei. Tot în 2015, și Secretariatul Parlamentului a cheltuit aproape 30.000 de lei pentru deservirea delegațiilor, dar și pentru suvenire cumpărate de la această vinărie. Oaspeţii au fost în 2016 şi la pivniţele din Brăneşti, iar deservirea lor a costat 15.000 de lei. 

Restaurantele cu specific naţional, în topul preferinţelor

Restaurantul „Vatra Neamului” Foto: CIJM

Mai multe restaurante pe la care au fost ospătate delegaţiile venite la SIS sunt cu specific naţional moldovenesc. Bunăoară, de la Paldum-Prim SRL, SIS a contractat servicii de 50.000 de lei. Firma deține restaurantul „Popasul Dacilor” situat într-o zonă verde a orașului, pe strada Valea Crucii din sectorul Botanica. Complexul în stil tradițional moldovenesc cuprinde un restaurant, mai multe terase și căsuțe. Firma a fost înregistrată în anul 2008 și este deținută de Tamara Borta. Proprietarii prezintă restaurantul ca pe un mic business de familie. Potrivit AAP, în ultimii ani, printre clienții restaurantului s-a numărat și Parlamentul. În perioada 2011-2016, Legislativul a contractat servicii de deservire a delegațiilor oficiale de peste 200.000 de lei.

35.000 de lei SIS a vărsat în bugetul Megalarto SRL care deține restaurantul „Vatra Neamului”, aflat în centrul Capitalei. Același SRL gestionează și complexul etno-cultural Vatra din raionul Strășeni, unde anual se desfășoară festivaluri naționale. Totodată, proprietarii oferă servicii de organizare a nunților, evenimente corporative și de team-building. Firma este deținută de Gheorghe Avram, Lilia Avram și Maria Mîrzac, ultima fiind administratoare. SRL-ul Vlainex-Prim deține la fel un restaurant cu specific și bucătărie tradițională, „Roata Vremii”, situat tot la Botanica, pe strada Hristo Botev. În doi ani, SIS a scos din hazna 68.000 de lei pentru fi deserviți în acest local. Firma a fost fondată în 1999 de către Andrei, Eugeniu și Vladimir Vremea.

În ultimii doi ani, SIS a plătit firmei Revnicor, care deţine restaurantul „Stejăriş”, aflat la 26 de kilometri de la Capitală, pe traseul Chişinău-Leuşeni, 25.000 de lei. Alţi 25.000 de lei, instituţia i-a cheltuit în acest local în septembrie 2013. Sovilerus SRL, proprietara restaurantului „Sălcioara”, a luat de la Serviciul de Informaţii şi Securitate 12.000 de lei. Tot aici, în iunie 2012, firma a cheltuit 4.000 de lei. Anterior, şi Secretariatul Parlamentului a plătit la acest restaurant 15.000 de lei. Alte 10.000 de lei, SIS i-a cheltuit la restaurantul „La Crâşmă”, local ce aparţine firmei Cocteil Com. 

Capitoles Park SRL, firma de la care SIS a contractat servicii de 72.250 lei, deține un restaurant de lux în inima parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei - „Capitoles Park” - cunoscut mai ales ca sală de nunți. Potrivit AAP, tot ei au deservit Ministerul de Interne în 2014, la comemorarea a 22 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru, eveniment care a costat aproape 150.000 de lei. Aici și-a jucat nunta și primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Localul are trei nivele și cinci săli de banchete. Afacerea este deținută și administrată de soții Nina și Boris Herța care arendează 3.000 de metri pătrați de parc de la Primăria Chișinău. Acum câteva luni, Nico­lae Cră­ciun, șef al Direc­ției Fun­ci­are din cadrul Pri­mă­riei Chi­și­nău afirma că întreprinderea care deține res­ta­u­ran­tul Capi­to­les Park a ocu­pat abu­ziv 0,3 hectare de teren. 

Rețelele firmei Trabo-Plus SRL Colaj: CIJM

Trabo-Plus SRL deține două rețele cunoscute: „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte”. SIS a contractat servicii în valoare de 40.000 de lei de la acest agent economic. În ultimii ani, compania s-a extins și peste Prut, deschizând mai multe localuri atât în cartiere populare din București, cât și la Sibiu, Brașov sau Iași. Trabo-Plus SRL a fost deschis în 1998 de omul de afaceri Andrei Tranga. În 2010, businessul acestuia a ajuns în atenția oamenilor legii, într-un scandal de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie - martie 2010, compania s-a eschivat de la achitarea plăţilor fiscale în sumă de aproape jumătate de milion de lei. În urma mai multor controale, ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (actualul CNA - n.r.) au confiscat 26 de saci cu bani de la 16 pizzerii „Andy's” şi zece restaurante „La Plăcinte”. Ulterior, proprietarii afacerii au fost amendaţi cu 100.000 de lei pentru evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. Un an mai târziu, Agenţia de Administrare Fiscală din România (ANAF) a dispus executarea silită a agentului economic, pentru datorii restante la stat de 40.000 de lei româneşti, echivalentul a circa 9.000 de euro. 

Olivita SRL administrează restaurantul „Tok-Oguz” în strada Calea Orheiului la care SIS a cheltuit 35.000 de lei. Localul propune clienților săi bucate din bucătăriile găgăuză și bulgară. Aceeași firmă deține și cofetăria „Bisquit” de pe bulvardul Moscovei, care produce în special torturi la comandă. Afacerea aparține Olgăi și lui Ruslan Țîmbal. SIS a mai plătit la Muzcafe Plus SRL 15.000 de lei. Firma deţine localul „MuzCafe” care, între altele, este cunoscut pentru sala de karaoke, dar şi restaurante din reţeaua „Trattoria de la Nonna”.   

SIS, despre membrii delegațiilor: „Divulgarea ar putea prejudicia securitatea de stat”

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au căutat să afle la Serviciul de Informaţii de Securitate cine şi câte persoane au făcut parte din delegaţii. „La întrebările cu referire la membrii delegaţiilor şi scopul vizitelor, instituţia nu vă poate oferi răspuns, deoarece prezintă informaţii oficiale cu accesibilitate limitată a căror divulgare ar putea prejudicia securitatea de stat”, ne-au răspuns reprezentanţii SIS.

Angajaţii instituţiei au explicat că nu au desfăşurat licitaţii „pentru a exclude divulgarea informațiilor privind intențiile şi mecanismul de cooperare a Serviciului de Informații și Securitate cu partenerii externi”. „Au fost achiziționate serviciile de referință conform procedurii dintr-o singură sursă (negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare). Astfel, licitații publice pentru achiziționarea serviciilor menţionate, pe parcursul anilor 2015-2016, nu au fost desfășurate. În aceeași ordine de idei, specificăm că Serviciul de Informații și Securitate, fiind o entitate cu statut special, încheie contracte numai cu operatorii economici care corespund cerințelor de securitate și măsurilor de protecție internă”, potrivit răspunsului SIS.

Expert: Nu văd motivul pentru care SIS ar fi îndreptățit să desfășoare proceduri de achiziție nerespectând legea”

Mai multe contracte privind deservirea delegaţiilor străine au fost încheiate de către SIS până în mai 2016, când a intrat în vigoare noua Lege privind achiziţiile publice. Potrivit vechii legi, instituţiile de stat au fost în drept să desfăşoare achiziţii dintr-o singură dacă valoarea contractelor, pentru bunuri şi servicii, nu depăşea 40.000 de lei. SIS a încheiat însă mai multe contracte care au depăşit această sumă. Potrivit noii legi, acum plafonul este de 80.000 de lei.

Diana Ranga-Enachi, expertă în cadrul IDIS Viitorul, declară că aceste contracte semnate de către SIS nu se regăsesc în lista de excepții a Legii privind achizițiile publice și că instituţia ar trebui să se conformeze prevederilor pentru a asigura transparența. 

„În articolul 4 al Legii privind achizițiile publice, care prevede excepțiile de la aplicarea prevederilor legii, nu se regăsesc contractele încheiate de către Serviciul de Informații și Securitate. Mai mult, articolul 5 al aceleiași legi prevede expres faptul că «Autorităţile contractante din domeniul apărării naţionale, ordinii publice, siguranţei şi securităţii naţionale au obligaţia de a aplica prevederile prezentei legi, cu excepţia cazurilor stabilite la articolul 4». Prin urmare, nu văd motivul pentru care SIS ar fi îndreptățit să desfășoare proceduri de achiziție nerespectând Legea achizițiilor publice și, nemijlocit a principiilor transparenței și liberei concurențe”, susţine reprezentanta IDIS „Viitorul”.

Experta susţine că, în perioada 2015-2016, SIS a încheiat 64 de contracte de achiziții și acorduri adiționale la aceste contracte. „Vedem că circa jumătate au fost achiziții dintr-o singură sursă. Totodată, pentru serviciile de deservire a delegațiilor s-a utilizat doar procedura de achiziție dintr-o singură sursă. Acest tip de procedură dintr-o singură sursă poate fi utilizată fie în cazul în care nu a fost depusă nicio ofertă adecvată ca răspuns la procedura deschisă sau negociată, fie din motive de maximă urgență, ca urmare a unor evenimente imprevizibile pentru autoritatea contractantă în cauză, nu se pot respecta termenele procedurilor deschise sau negociate, cu publicarea unui anunţ de participare. Respectiv, poate fi utilizată procedura de contractare directă (conform Regulamentul achiziții publice de valoare mică) pentru achizițiile de până la 80.000 lei (Legea 131), iar pentru cele ce depășesc valoarea de 150.000 lei (conform legii noi, 131) obligatoriu autoritatea contractantă va utiliza o procedură cu publicarea unui anunț în acest sens (COP, licitație publică)”, susţine Diana Ranga-Enachi.

„De fapt, în cazul achizițiilor de până la 40.000 de lei, în sensul legii vechi, adică până la 1 mai 2016, ar putea fi vorba despre achiziții de mică valoare, nu neapărat dintr-o singură sursa. Ca procedură, acestea sunt identice, conform legii vechi, doar că cele de mică valoare se pot încheia fără vreo argumentare anume, comparativ cu cele dintr-o singură sursă, pentru care legea prevedea condiții foarte clare (maximă urgență, unic producător/furnizor, contracte de autor etc.). Totodată, contractele de mică valoare nu se înregistrează la Agenție. Toate autoritățile contractante utilizează pe larg această posibilitate, nu doar SIS-ul. Sunt însă câteva contracte ce depășesc suma pentru achizițiile de mică valoare, acestea pot fi însă explicate, cu excepția contractului cu  SRL Capitoles Park, prin specificul achiziției - vizitarea vinăriei Cricova sau Mileștii Mici. În acest caz știi bine unde vrei să inviți delegația, în funcție de eveniment sau specificul invitaților, iar organizarea unui concurs între aceste două vinării nu-și mai are rostul”, comentează Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii