Achiziţii publice

Auto-motocros de milioane început la Orhei, dar pentru care nu sunt bani

Autor: Natalia Porubin, Elena Moldoveanu
07/11/2016 24896

Autoritățile din Orhei au anunțat, în urmă cu doi ani, construcția unui complex european de auto-motocros, fără să aibă bani suficienți. Aproape două milioane de lei au fost îngropate din start în proiectarea complexului: 1,2 milioane de lei din bugetul național și peste 600.000 din cel raional, după care proiectul s-a împotmolit, pentru că nu s-au dat bani și pentru construcție. Curtea de Conturi a constatat că proiectarea s-a făcut în lipsa unui studiu de fezabilitate, iar grupul pe achiziții a respins firma care a propus cel mai mic preț, fiind încălcat criteriul de selectare. Drept urmare, Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal pe numele ex-primarului Vitalie Colun, pentru că acesta și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Fostul edil respinge însă acuzațiile.

Peste un milion de lei din buzunarul statului

În anul 2014, statul a alocat 1.200.000 de lei pentru proiectarea unui complex sportiv european de motosport la Orhei. Banii erau destinați pentru „finanțarea cheltuielilor capitale”.

În luna octombrie 2014, Consiliul orășenesc Orhei a votat o decizie prin care a inslus această suma în bugetul local. Autorii proiectului declarau că Republica Moldova are un potenţial mare în ceea ce priveşte sporturile cu motor, iar printre cei care au sprijinit inițiativa au fost câțiva consilieri și fostul primar din Orhei, Vitalie Colun.

Astfel, în luna iunie 2014, consiliul orășenesc a decis să aprobe „Conceptul de dezvoltare social-economică a orașului Orhei pentru proiectarea complexului sportiv european de auto-motosport, elaborat de consilierul Vladislav Șevcenco”. Totodată, „primarul Colun a fost obligat să elaboreze proiectul tehnic de execuție și studiul de fezabilitate pe terenurile pe care urmau să fie construite circuitele de curse”. În acest sens, edilul urma să inițieze procedura de achiziții și de licitație.

Vitalie Colun: „Din bugetul național urmau să vină și banii pentru construcție”

Fostul primar Vitalie Colun susține că bani nu au fost de la bun început, însă statul urma să ofere mijloacele financiare necesare și pentru construcția complexului, nu doar pentru proiectare. „Inițiativa a venit de la fracțiunea consilierilor democrați din orașul Orhei, iar ulterior a fost preluată de Asociația „Orhei Autodrom”, care reprezintă interesele sportivilor din domeniu. Din bugetul național au fost alocați 1.200.000 de lei pentru proiectare și restul a venit de la consilierii raionali. Tot din bugetul național urmau să vină banii pentru construcție, pentru că orașul nu-și permite luxul să construiască așa ceva. Ideea noastră era să facem un complex pentru competiții internaționale, care nu există în fostul spațiu sovietic și chiar Est-European.  Acolo urmau să aibă loc și competiții mondiale. Dar după ce s-a schimbat administrația orașului Orhei, s-a terminat și cu proiectul”, adaugă fostul primar.

Zeci de hectare date din proprietatea publică

Potrivit fostului primar Vitalie Colun, primăria a oferit pentru construcția auto-motocrosului o suprafață totală de 45 de hectare de teren, dintre care 38 de hectare pentru complex, iar restul include zona de protecție a râului Răut. Astfel, la 30 decembrie 2014, primăria a emis Certificatul de urbanism pentru proiectarea complexului pe două terenuri publice - unul cu o suprafață de 22,8401 hectare, iar altul de 15,4826 hectare,  aflate pe centura de ocolire din Orhei, în sectorul Slobozia Doamnei.

Construcția complexului multifuncțional este prevăzută și în Strategia de dezvoltare a raionului Orhei 2016-2020. Totuși din document nu este clar când urmează să fie încheiat proiectul, întrucât nu este indicat niciun termen. În strategie se spune că banii pentru realizarea proiectului vor veni de la Consiliul raional sau din surse extrabugetare. Sergiu Guțu de la Asociația „Orhei Autodrom” susține că nu a fost fixat vreodată un termen pentru finalizarea acestui proiect, iar pentru a construi complexul de auto-motocros ar fi nevoie de 230 de milioane de lei.

Proiectarea, făcută de o companie din Rusia

Potrivit Asociației obștești „Orhei Autodrom”,  proiectarea a fost elaborată de compania rusească „Racetracks”, care pe portalul său oficial se laudă că a făcut designul mai multor circuite de curse din Rusia, Kazahstan, Ucraina și chiar Dubai. „Complexul multifuncțional, care urmează să fie construit în orașul Orhei la standarde internaționale, va fi destinat pentru desfășurarea competițiilor naționale și internaționale de carting, sport auto și motocros, precum și activități de educație, distracție etc. La fel, complexul va fi atractiv pentru dezvoltarea turismului”, se arată în planul elaborat de „Racetracks”, care susține că lucrează în colaborare cu Hermann Tilke, celebrul arhitect al traseelor de Formula 1.

Toate motoarele, într-un complex multifuncțional

Pentru complexul de la Orhei, firma din Rusia propune trasee pe care să fie practicate peste zece tipuri de sporturi cu motor.

Potrivit proiectului, complexul urmează să fie construit pe cele două terenuri, de o parte şi de alta ale râului Răut. Pentru început a fost planificată construirea circuitului de carting, pe o lungime de aproximativ 1400 de metri, iar apoi a unei piste de drag cu o lungime totală de 850 de metri. De cealaltă parte a râului, urmau să fie amenajate piste pentru autocros, motocros şi Jeep Cross Trial, cu lungimea de la 1 250 până la 1 500 de metri. Complexul urmează să fie dotat cu o infrastructură specializată, boxe pentru echipe și tribune pentru spectatori.

„Banii s-au folosit  fără impact social sau economic”

Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, autoritățile locale au comis încălcări de la bun început: „În lipsa studiului de fezabilitate privind determinarea necesității și oportunității construcției Complexului sportiv european de motosport, consiliul a dat acceptul pentru proiectare acestuia, în scopul realizării proiectului fiind utilizate mijloace financiare în sumă de 1,9 milioane de lei”, a constatat Curtea de Conturi.

Conform proiectului, valoarea lucrărilor preconizate constituie 200 de milioane de lei, sumă aproape imposibilă pentru bugetul local. Curtea de Conturi menționează că proiectarea s-a efectuat în lipsa deciziei de atribuire a terenului. „Reieșind din cele menționate, auditul denotă utilizarea mijloacelor financiare pentru proiectare, fără impact socio-economic. Auditul relevă că grupul de lucru pentru achiziții publice din cadrul primăriei or. Orhei a adjudecat contractul de servicii de proiectare a Complexului sportiv european de motosport din or. Orhei, având drept criteriu de selectare a ofertei câștigătoare punctajul maxim totalizat prin însumarea punctajului pentru cei 3 factori: prețul ofertei, durata de execuție, capabilitatea ofertantului (care include în sine și experiența similară). Criteriul, însă, nu s-a respectat, fiind respins ofertantul care a însumat punctajul maxim și acceptat cel cu punctajul mediu”, se indică în raport.

Licitația s-a soldat cu dosar penal

Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal pe numele fostului primar Vitalie Colun, bănuit de depășirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit CNA, s-a constatat „că la data de 19 decembrie 2014, în urma înţelegerii prealabile cu membrii grupului de lucru, ar fi organizat semnarea contractului nr. 229 şi înregistrarea acestuia la Agenţia Achiziţii Publice, în baza căruia Primăria oraşului Orhei a achiziţionat de la SRL „Taracadas” servicii de proiectare a Complexului sportiv european de moto-sport din oraşul Orhei, în valoare de 1 873 000,00 lei, ceea ce constituie cu 881 861 lei mai mult, decât cea mai mică ofertă”.

Totodată, ancheta CNA a scos la iveală faptul că „prin hotărârea nr. 72 a grupului de lucru cu privire la adjudecarea contractului de servicii de proiectare a Complexului sportiv, contractantul câştigător a fost desemnată oferta consorțiului SRL „Teracadas”, SRL „Intexnauca”, ÎI „Gorbaciov Mihail Gheorghevici” cu preţul de 1 873 000 lei, în ciuda faptului că un alt agent economic a prezentat o ofertă mai avantajoasă - de 991 139,16 lei – şi, conform centralizatorului de punctaj a obținut mai multe puncte în raport cu cele obținute de consorțiul desemnat câștigător”. 

Respinsă pentru „experiență  irelevantă”

Grupul de lucru a argumentat că firma care a propus cel mai mic preț a fost respinsă, pentru că ar fi avut o experiență „irelevantă în raport cu serviciile de proiectare propuse”. Ancheta penală a mai stabilit că  „de facto, toate lucrările de proiectare a Complexului sportiv european de moto-sport au fost executate de către SA „Intexnauca”, în temeiul contractului încheiat cu SRL “Taracadas” contra sumei de 840 000 lei, iar restul sumei a fost transferată întreprinderii din Federația Rusă ÎI „Gorbaciov Mihail Gheorghervici”.

Fostul primar: „Resping absolut toate acuzațiile”

Vitalie Colun, fostul primar al or. Orhei, califică drept eronate concluziile Curții de Conturi. „Curtea de Conturi a tratat eronat faptul, deoarece noi nu am cumpărat lucrări de construcție, ci am cumpărat servicii de proiectare. Regulamentul la care face trimitere Curtea de Conturi este utilizat doar pentru lucrări, în timp ce contractul pe care l-am semnat noi se referă la cumpărarea serviciilor de proiectare, adică e cu tot alt regulament ce reglementează procurarea bunurilor și a serviciilor, dar nu a lucărilor de construcție. Și actul Curții de Conturi nu se referă la persoane fizice, ci la primărie”.

Cât despre dosarul penal, fostul edil afirmă că firma a fost selectată fără încălcări, deoarece și în caietul de sarcini a fost specificată necesitatea experienței la proiectarea traseelor de auto-motosport. „Acolo nu s-a făcut numai proiectarea clădirilor, ci s-au făcut studii de fezabilitate, studii geodezice, tot ce ține de master-plan ca să fie încadrarea în teren a traseelor, de asta am luat în calcul experiența în cadrul consorțiului, a dlui Gorbaciov, care este acreditat de Federația Internațională de Auto-motosport pentru proiectarea acestui tip. SRL-ul care nu a fost selectat are experiență în proiectarea clădirilor, însă nu și a traseelor de autosport”, a precizat Vitalie Colun, la solicitarea reporterilor CIJM.

El mai spune că studiul de fezabilitate s-a făcut în cadrul proiectării, așa cum prevede contractul, și că aprobarea urma să fie făcută de actuala adminisrație a primăriei. „Când au fost alegerile din 2015 contractul nu a fost finalizat și așa a rămas. Noi am început proiectul fără să avem bani, pentru că niciun investitor nu ar accepta să vină dacă nu există un master-plan, un studiu de fezabilitate și un proiect deja avizat”, agaugă Viitalie Colun.

„Orhei Autodrom” cere de la primărie terenul pentru construcție

La începutul anului 2016, Asociația „Orhei Autodrom” a adresat o solicitare consiliului orășenesc și primarului din Orhei, în care cere sprijin pentru realizarea proiectului. „Lucrările de proiectare au fost încheiate și proiectul va fi expediat la expertiza tehnică. Consiliul raional va acoperi cheltuielile pentru aceasta. Pentru a pune în aplicare proiectul, vă rugăm să ne transmiteți pentru construcție terenul alocat anterior pentru proiectarea complexului. Aceasta va permite să trecem la identificarea reală a unor investitori care să edifice complexul”, se spune în solicitarea Asociației „Orhei Autodrom”.

Președintele acestei organizații, Sergiu Guțu, afirmă că primăria nu i-a dat încă o soluție: „Nu avem o decizie, nu știu de ce. Au spus că verifică. La moment, proiectul nu are rezolvare. Trebuie de făcut expertiza tehnică la proiectare. Ar trebui să avem o claritate cu terenul, altfel investitorul nu vine acolo. Noi vom găsi soluția, încă nu știm care, dar poate pentru un alt teren.”

La rândul său, Primăria din Orhei a răspuns asociației că terenurile nu vor fi înstrăineze și va propune consiliului aprobarea unui parteneriat public-privat. Totofată, administrația Primăriei din Orhei, la solicitarea CIJM, a precizat că subiectul nu a fost propus pe ordinea de zi a consiliului orășănesc, deoarece ar exista multe abateri. „Mai mult, reieșind din faptul că aceste terenuri reprezintă un obiect strategic pentru oraș și locuitorii acestuia, Primăria va examina detaliat acest subiect astfel încât să nu fie prejudiciat orașul și locuitorii acestuia”, se arată în răspunsul Primăriei din Orhei.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii