Crenvurștii interziși ajung în continuare pe mesele copiilor în școli și grădinițe
Tone de crenvurști ajung și acum pe masa copiilor din școli și grădinițe, în ciuda nemulțumirii unor părinți, dar și a unui ordin al Ministerului Sănătății care interzice mezelurile prea grase încă din anul 2012. Recent ministerul a mai emis un ordin prin care vrea să scoată definitiv crenvurștii din școli și grădinițe, începând cu 1 iunie. Întrucât până atunci au rămas zile numărate, nu se știe dacă toate instituțiile preșcolare vor reuși să excludă crenvurștii din meniu. Autoritățile nu se grăbesc să rezilieze contractele cu furnizorii pentru că ordinul încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
„Noi refuzăm crenvurștii, dar ni-i dau iarăși de la direcție”
În fiecare zi de luni, la grădinițele din sectorul Botanica al Capitalei, la prânz, se servesc crenvurști – câte 50 de grame la fiecare copil. Se întâmplă în timp ce la instituțiile din celelalte sectoare, produsul a fost scos din meniu după ce părinții au făcut scandal, iar Ministerul Sănătății a venit cu decizia de a-l interzice definitiv. Directorii grădinițelor afirmă că ar fi renunțat demult la produs, însă deciziile se iau la Direcția educație, așa că tot ce pot face e să se conformeze.
„De foarte multe ori am refuzat crenvurștii, am făcut demersuri la Direcția educație, dar șefii organizaseră deja tenderul, așa că acești crenvurști au ajuns din nou în meniu”, povestește Irina Andriuță, șefa grădiniței nr. 89. Potrivit ei, instituția pregătește bucatele conform unui Meniu Model aprobat pentru anii 2015-2016 de către Direcția educație, tineret și sport (DETS) a sectorului Botanica. Documentul prevede ca în prima zi a săptămânii, la prânz, copiilor să li se dea crenvurști.
Va trebui să facem meniu de post
Dacă vor scoate crenvurștii, vom face zi de post, ne spune șefa altei grădinițe din același sector al Capitalei. „În weekend noi nu putem păstra carnea proaspătă. Ca să preparăm bucate din carne pentru meniul de luni, trebuie să primim carnea de vineri, însă până luni ea se va altera, așa că vom face bucate de post. Cu crenvurștii e mai simplu, îi primim luni și-i preparăm imediat. Și apoi dacă în urmă cu 10 ani, când fierbeam crenvurștii apa se făcea roșie, acum aceștia sunt foarte gustoși, copiilor le plac mult”, ne spune Valentina Miteva, directoare a instituției preșcolare nr. 77. Ea mai afirmă că luna trecută instituția a realizat un sondaj, iar majoritatea părinților ar fi optat pentru păstrarea porției de crenvurști.
La creșă tot se dau crenvurști
În luna martie, mai mulți părinți din Chișinău au semnat o petiție online, publicată pe Harta Corupției, în care se plângeau că micuții sunt alimentați nesănătos în grădinițe, în special cu crenvurști, și au cerut autorităților locale să ia măsuri. După ce s-au făcut verificări, Direcția educație, tineret și sport a Capitalei a spus că, de fapt, mezelurile nu ar fi periculoase pentru sănătatea copiilor. Părinții nu s-au lăsat convinși și la sfârșitul lunii aprilie au înaintat o nouă sesizare. „Fructele și legumele proaspete lipsesc din meniul copiilor în marea parte a grădinițelor, sau sunt oferite doar ocazional. Copiilor li se oferă alimente care presupun prelucrarea termică a uleiului (prăjire/ călire) și alte alimente nesănătoase şi nepotrivite pentru copiii de vârstă fragedă, precum murături, chifle, biscuiţi și napolitane”, se arată în noua petiție. Solicitați de CIJM, semnatarii acesteia s-au plâns că și micuții de la creșă sunt hrăniți cu crenvurști.
„Pentru că s-a făcut deja comanda, nu o poți întoarce”
Direcția educație, tineret și sport din sectorul Botanica are încheiat un contract cu firma Rogob până la 31 iulie 2016, cu livrare până la 30 iunie. Igor Roșca, șeful adjunct al direcției declară că marfa ajunge încă pe masa micuților din grădinițe deoarece acordul nu a fost reziliat, iar produsul a fost comandat. „Noi ne vom conforma ordinului emis de Ministerul Sănătății și vom exclude totalmente (crenvurștii), dar în condițiile contractului, ca apoi să nu plătim banii statului drept penalități pentru reziliere. Responsabilul nostru pe achiziții nu a găsit încă ordinul Ministerului Sănătății, iar când va apărea, noi imediat, pe 30 mai, întrerupem livrarea și vom cere rezilierea contractului”, subliniază Igor Roșca.
Furnizorul de crenvurști: „Deocamdată nu ne-a anunțat nimeni”
Reprezentanții întreprinderii Rogob – firma care, în luna februarie, a câștigat tenderul pentru a livra timp de șase luni crenvurști în grădinițele din sectorul Botanica,
afirmă că deocamdată nimeni nu le-a spus că acordul se va rupe înainte de termen. Juristul companiei, Alexandru Enache susține că desfacerea bruscă a contractului ar putea genera pierderi companiei. „Urmărim orice Monitor Oficial, nu am văzut să fie publicat ordinul respectiv. Deocamdată nu ne-a anunțat nimeni că reziliază contractul. Din auzite e tot ce știm”, a precizat Alexandru Enache.
La rândul său, directorul pe vânzări al întreprinderii, Ghenadie Donici, susține că firma se va conforma deciziei autorităților odată ce ordinul va intra în vigoare. „Dacă este un document care reglementează sau interzice noi trebuie să ne conducem de documentul cela. Până când, la ora actuală nu este document. Cu statul doar nu te joci - ce este aceea trebuie să faci”, afirmă Donici.
Unele grădinițe au găsit soluția
În grădinițele din alte sectoare ale Capitalei, administratorii spun că au găsit soluția după ce crenvurștii au fost excluși din meniu. Produsul a fost înlocuit cu pește și carne de pui. Întrucât cheltuielile au crescut – meniul zilnic fiind de aproape 18 lei- unele instituții au apelat la ajutorul părinților. „Avem o cerere făcută cu părinții și aprobată de direcție, ca să adăugăm doi lei de la părinți. Cu cei doi lei ajungem la un meniu de 20 de lei și rar se întâmplă să depășim suma. Ne-am gândit că dacă vor mai crește prețurile să mărim contribuția părinților, dar deocamdată ne descurcăm. Iar de când e nevoia asta cu părinții, am introdus, de vreo 3 săptămâni, la ora 10.00, fructele proaspete: banane, mere, portocale”, spune metodista grădiniței nr. 46, Silvia Gherciu. Totuși în ziua în care am fost la grădiniță, în meniu nu am găsit niciun fruct.
„Ne descurcăm fără crenvurști, sigur, deși copiii îi mâncau”
„Copiii îs puși pe semifabricate. Noi le spuneam „mănâncă și terciul”, iar ei stăteau cu crenvurstul... Ne descurcăm și fără crenvurști, sigur, deși copiii îi mâncau. Dar dacă Ministerul Sănătății a zis Nu, atunci e Nu”, explică Silvia Gherciu.
Același lucru ni-l spune și directoare Grădiniței nr. 55 din sectorul Centru, Valentina Sanicova: „Noi și acasă îi procurăm. Acasă aceasta e mâncarea nr.1, copiii foarte mult iubesc crenvurștii. Am avut plângeri de la părinți care au vrut să păstrăm produsul în meniu motivând că micuții iubesc crenvurștii. Noi la moment am aflat că-s contraindicați, dar când se consumau nu știam asta”. Ea afirmă că produsul nu a mai fost inclus în meniu de aproape jumătate de an. Cât despre o alimentație sănătoasă, aceasta crede că micuții ar trebui să învețe acest lucru din familie și nu la grădiniță. „La noi vin copii care nu știu ce-i o salată din legume fierte (vinigreta), se uită și nu înțeleg ce este. La creșă noi cu greu îi învățăm pe copii să mănânce salată. Eu cred că dacă micuțul nu cunoaște, mama nu face acasă. Copiii nu sunt învățați acasă să mănânce terciuri. Nu prea sunt deprinși cu așa multe feluri de terciuri. Nu există o cultură a mâncării, iar asta pornește din familie”, susține Valentina Sanicova. Ea consideră că meniul de la grădiniță ar trebui modernizat pentru că unele produse se dau în exces: terciuri, lactate sau paste făinoase, în timp ce altele lipsesc, în special fructele.
Vrem carne de vită în locul crenvurștilor
În alt sector - Buiucani - la crenvurști s-a renunțat tot din cauza nemulțumirilor unor părinți, ne spune șefa Direcției educație, Veronica Solomițchi. Ulterior au fost intervievați toți directorii de grădinițe și chestionați părinții, care au optat ca produsul să fie exclus. „La 29 aprilie am organizat o altă licitație, noi le facem o dată la 3 luni, și nu am mai inclus în buletin acest produs. În schimb, am mărit cantitatea de piept de pui, deși eu cred că ar trebui să avem în meniul copiilor și carne de vită. Aceasta a fost scoasă din alimentare după scandalul de acum câțiva ani, când s-a depistat că în loc de carne de vită se aducea carne de cal. Dacă am indica în caietele de sarcini într-atât de specificat: mușchi, gambă etc., și am cere ca produsul să fie ambalat, am putea să le oferim copiilor un meniu diversificat. Carnea de vită este importantă pentru alimentare”, conchide Veronica Solomițchi.
În fiecare lună câte o tonă de crenvurști
În sectorul Ciocana, livrarea s-a întrerupt, la fel, după ce părinții au venit cu critici. Valentina Cocol, contabila-șefă a DETS de sector spune că din luna aprilie micuții
nu au mai fost serviți cu crenvurști: „Conctractul cu furnizorul fusese semnat la 23 decembrie 2015 și a exprirat peste trei luni, dupa asta, la noul tender, nu am mai solicitat crenvurști”. Ea afirmă că pentru cele 3 luni fuseseră contractate 3,5 tone de crenvurști la un preț total de 287 de mii de lei, după care a fost semnat un acord adițional, înregistrat la Agenția Achiziții la 14 aprilie pentru micșorarea cantității cu 597 de kg (peste 48 mii lei). Ulterior, potrivit Valentinei Cocol, în locul crenvurștilor s-a cumpărat piept de pui.
Și DTES din sectorul Râșcani a reușit să rezolve problema cu crenvurștii. Dumitru Vatavu, șef adjunct al acestei direcții, afirmă că nici nu-și mai amintește când aceștia au dispărut din meniu. „Nu am mai făcut tendere de atunci (înainte de 2016) și luni nu le mai dăm carne. A rămas același meniu, dar fără crenvurști. Înainte dădeam câte 50 gr. la fiecare copil, în prima zi a săptămânii, și aveam contract cu Rogob. Părinții au fost împotrivă și noi nu am mai inclus produsul la licitație”, susține Vatavu.
Fiecare ministru cu ordinul său
Un ordin prin care interzice folosirea mezelurilor în grădinițe, precum și a altor produse care conțin prea multe grăsimi și zahăr a fost emis de Ministerul Sănătății încă în anul 2012. Documentul interzice și comercializarea acestor produse în școli și grădinițe precum și în preajma instituțiilor de învățământ (pe o rază de până la 100 de metri). În ordinul semnat de fostul ministru Andrei Usatîi se spune că lista de produse interzise va fi actualizată peste cinci ani, adică în 2017. Însă în loc de aceasta vine un alt ordin, semnat de actualul ministru Ruxanda Glavan. Noua dispoziție interzice printre altele „includerea în meniurile din instituțiile de învățământ general a produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri și salamuri)”.
CNSP: „Ce poate mânca un copil din 17 lei, sărmanul, decât paste făinoase și pâinică...”
La aproape patru ani de la intrarea în vigoare a ordinului Ministerului Sănătății care interzice mezelurile grase în grădinițe și școli, responsabilii de la Centrul Național pentru Sănătate Publică (CNSP) afirmă că managerii instituțiilor de învățământ și bucătarii-șefi din școli sunt cei care verifică să nu fie încălcate normele conținutului de grăsimi. Iar ca bază sunt luate facturile sau informațiile indicate de agenții economici pe ambalajul produsului.
CNSP a efectuat în ultimul timp mai multe controale la grădinițele din țară, iar concluzia este aceeași ca în anii trecuți: meniul nu este diversificat. „Noi facem meniul cum trebuie și noi știm cum trebuie să fie și sunt aprobate meniuri, dar problema e financiară, pentru că din 17 lei la grădiniță cât se dau acum pentru alimentarea zilnică și în școală, şapte lei, într-adevăr nu acoperă necesitățile fiziologice. Ce poate mânca din 17 lei un copil, sărmanul?! Mănâncă paste făinoase și pâinică și ce mai este acolo. La unele instituții părinții mai contibuie cu bani, dar în sate situația e foarte deplorabilă”, susține Mariana Tutunaru, șefa Secției sănătatea copiilor și tinerilor de la CNSP. Potrivit ei, în urma controalelor, CNSP va veni cu un set de recomandări metodice, care se elaborează în prezent, pentru instituțiile de învățământ, unde vor fi propuse meniuri noi. „Noi totul avem, dar nu sunt bani ca un copil să mânânce sănătos. Un meniu normal ar trebui să coste peste 20 de lei”, adaugă funcționara.
Ea spune că în prezent instituțiile școlare și preșcolare din țară se mobilizează ca să scoată din meniu carnea procesată după ce a fost dat ordinul Ministerului Sănătății. „O dată pe săptămână pe teritoriul republicii se dădeau mezeluri atât în școli, cât și în grădinițe. Acum sună toți și ne întreabă cum să facă, deja își fac planul la achiziții, ca să nu mai includă mezelurile. Imediat ce se publică în Monitorul Oficial, mezelurile vor dispărea”, afirmă șefa Secției sănătatea copiilor și tinerilor.
Un ordin dat de ochii lumii
Cât despre ordinul Ministerului Sănătății din 2012, Mariana Tutunaru spune că acesta a fost elaborat conform normelor stabilite de Uniunea Europeană. „El se aplică, dar acolo era vorba despre mezelurile care nu au mai mult de 20 de grame de grăsime la 100 de grame, iar ceea ce s-a dat corespunde. Dar acum s-a exclus cu totul fiindcă OMS în 2015 a evaluat peste 800 de cercetări științifice în domeniul dat și a constatat că mezelurile pot duce la cancer colorectal, după o anumită vârstă dacă se consumă frecvent”, precizează Tutunaru.
Explicația este halucinantă în condițiile în care trecuseră mai bine de o jumătate de an, iar autoritățile nu au reacționat în niciun fel la avertizarea OMS. Noul ordin a venit abia după ce părinții au cerut cu voce tare ca mezelurile să fie scoase din alimentarea copiilor.
Un studiu din România: crenvurști cu coloranți din extract de gândac
Recent, statul vecin, România, a făcut un studiu despre calitatea crenvurștilor care se vând pe piața română. Cercetarea, care s-a realizat pe 43 de tipuri de crenvurști, a arătat că românii mănâncă crenvurști colorați cu pulbere din gândaci - acid carminic, un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. Totodată, 93 la sută din produsele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, iar la 91% s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera afecţiuni medicale dacă produsul este prăjit. Studiul a adus dovezi că alimentul gustos pe care îl dăm frecvent copiilor noștri ar provoca leucemie. Producătorii de mezeluri au criticat aceste rezultate, declarând că produsele corespund normelor în vigoare și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii