Achiziţii publice

Firmele deputatului Oleg Sârbu – favoritele unor instituții de stat

Foto: Constantin Grigorița
Autor: Viorica Zaharia
27/01/2016 22713

Două firme dintre cele nouă pe care le deține deputatul democrat Oleg Sârbu sunt furnizoare constante de produse alimentare și combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul țării, toate fiind gestionate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. În anii 2013-2015 acest minister a fost condus de colega de partid a lui Oleg Sârbu, Valentina Buliga. Fostul ministru spune că nu a influențat licitațiile în niciun fel. Cert este că firmele respective, dar și o a treia, specializată în vânzarea carburanților, au făcut livrări de mărfuri și servicii de milioane de lei către instituțiile statului. Una dintre firme are terenul și încăperile  gajate pentru credite de milioane de lei.

Licitații cu un singur participant

SRL ”Gloria Qvarc”, cu un capital social de peste jumătate de milion de lei, în care Oleg Sârbu este singurul fondator, este specializată în comerțul cu amănuntul al carburanților. În anii 2013-2015 firma a câștigat în total 17 licitații pentru livrarea carburanților, organizate de câteva instituții medicale din raionul Edineț și de Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni, același raion. Majoritatea acestor contracte depășesc suma de 100 de mii de lei, iar cel mai costisitor, de 2 milioane 300 de mii de lei, semnat la 28 martie 2014, este și primul încheiat de firmă cu administrația Colegiului. După această primă achiziție, firma lui Oleg Sârbu a fost singura câștigătoare a licitațiilor pentru furnizarea carburanților către această instituție de învățământ, cu excepția unui singur caz (20 martie 2015), în care a câștigat ”Rompetrol”. În 6 dintre cele 7 licitații câștigate la Colegiu, firma ”Gloria Qvarc” a fost singurul participant. Până în anul 2013, furnizor de carburanți pentru colegiu era Compania ”Tirex Petrol”.

Directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice, Valeriu Secaș, spune că nu există nicio problemă în faptul că la licitații participă un singur agent economic, întrucât în cazul bunurilor, legea nu interzice acest lucru. Potrivit lui, este obligatoriu să participe minim trei agenți economici atunci când este vorba despre achiziționare de servicii.

Colegiul de la Brătușeni. Foto: sfm.md

Ghenadie Frecăuțanu, director-adjunct al Colegiului din Brătușeni, susține că la licitații participa doar firma ”Gloria Qvarc” deoarece administrația acesteia acceptă ca plățile să fie efectuate mai târziu. ”Noi nu putem plăti pentru combustibil imediat, ci doar după ce prelucrăm pământul și vindem producția, în toamnă. Alți agenți economici nu vor să participe anume din această cauză. De multe ori am făcut concurs repetat tocmai pentru că se prezenta un singur agent economic”, afirmă Ghenadie Frecăuțanu, care a făcut parte, alături de alți membri ai administrației Colegiului, din comisia de licitații.     

Furnizor de produse alimentare pentru internatele psihoneurologice

Întreprinderile ”Vlados-Com” și ”Maximos Pan”, și ele fondate exclusiv de Oleg Sârbu, sunt câștigătoare constante ale licitațiilor pentru procurarea produselor alimentare de către instituțiile de stat din raioanele de nord. La prima dintre ele lucrează soția lui Oleg Sârbu. Deputatul raportează în declarația de avere faptul că soția sa a avut de la ”Vlados-Com” un salariu de doar 16 mii de lei, adică ceva mai mult de o mie de lei pe lună. Precizăm că această firmă înregistrează venituri din vânzări de milioane de lei.

Pentru trei internate psihoneurologice - din Brânzeni, raionul Edineț, din Bădiceni, raionul Soroca, și din Bălți - cele două firme sunt în ultimii ani furnizori constanți. Cele trei instituții sunt subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, revenit la partajarea portofoliilor Partidului Democrat. I-am contactat pe directorii internatelor pentru a vedea dacă nu cumva a existat vreo ”recomandare” de la minister în privința unor agenți economici. Lilia Melnic, directoarea Internatului de la Bălți, când i-am spus că ne interesăm de achiziții și de cele două firme, ne-a spus: ”Discutați cu cei de la Minister”. ”De ce? Ministerul a organizat concursurile de achiziții în instituția Dvs?”, am întrebat. ”V-am spus, sunați la Minister și apoi vorbiți cu mine” și a închis.

Ruxanda Glavan a centralizat achizițiile publice. De ce?

La Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ni s-a spus că administrațiile instituțiilor sunt organizatorii licitațiilor și tot ele selectează câștigătorii. Dar, în lunile iunie și iulie 2015, în baza unei decizii a ministrului democrat Ruxanda Glavan, licitațiile au fost organizate de către minister. De ce? La această întrebare nu am primit răspuns, în schimb, consilierul Ruxandei Glavan ne-a expediat o notă informativă din care am aflat că s-a acționat astfel în baza unei hotărâri de Guvern din anul 2009, care prevede ”să centralizeze achiziţiile publice ale autorităţilor administrative pe lângă şi din subordine…”. Potrivit informației, Ministerul Muncii a organizat o licitație publică centralizată de achiziționare a produselor lactate pentru internatele psihoneurologice, azilurile și casele internat, în urma căreia ar fi fost obținută o economie de bani publici de 600 de mii de lei.

Un alt director, pe vremea căruia s-au făcut achizițiile, Aliona Pistriuga, de la Internatul Psihoneurologic din Brânzeni, Edineț, ne-a spus că ea personal nu a făcut parte niciodată din grupurile de selectare a furnizorilor. ”Refuzam pentru că nu voiam să fiu implicată în chestia asta”, ne-a spus fosta directoare, care a adăugat că așa putea ”să se certe fără probleme cu agenții economici care nu aduceau produse calitative”. ”Nu am avut niciun fel de directive în acest sens de la Minister. Dimpotrivă, ni se spunea să fim atenți cu produsele alimentare, să luăm produse proaspete și de calitate”, ne-a mai spus Aliona Pistriuga, care, de câteva luni, nu mai lucrează la Internat. Ea ne-a confirmat că în vara anului 2015 Ministerul Muncii a organizat o licitație centralizată de procurare a lactatelor.

Directorul Internatului psihoneurologic de la Bădiceni, Ion Gulica, afirmă că grupul de lucru, din care și el face parte, selectează agenții economici după principiul ”cine oferă un preț mai mic”. ”La noi totul se face transparent, deschideam plicurile cu ofertele în fața comisiei, așa e legea, ni se cere să alegem agentul economic care oferă un preț mai mic. Nu am avut indicații de la minister”, ne-a spus Ion Gulica.

Fostul ministru al Muncii, Valentina Buliga, susține că achizițiile au fost lăsate în responsabilitatea instituțiilor, întrucât achizițiile centralizate, practicate în prima perioadă a mandatului său, ar fi fost complexe, dar neeficiente. ”Nu am idee cine câștiga și nu am dat niciodată indicații șefilor de internate în favoarea cuiva”, ne-a spus Valentina Buliga.

Firmele lui Oleg Sârbu care activează la Edineț, au câștigat, de asemenea, în ultimii 3-4 ani, sute de licitații de livrare a produselor alimentare către primăriile satelor din raioanele de nord - Edineț, Briceni, Râșcani, Dondușeni etc.

L-am căutat la telefon pe deputatul Oleg Sârbu câteva zile la rând și i-am comunicat prin sms-uri motivul pentru care îl căutăm. Nu ne-a răspuns la telefon. Anterior însă el a declarat că funcția de deputat nu l-a ajutat să câștige licitațiile, ”deoarece au fost organizate tendere publice, care au fost legale”. ”În situaţia actuală, când instituţiile statului nu sunt finanţate, cu probleme foarte mari la finanţări, nici nu mai sunt atât de avantajoase aceste contracte cu statul. Și-apoi, eu nu am venit în Parlament şi am făcut afaceri, eu le aveam până atunci”, a declarat acum aproape un an Oleg Sârbu pentru anticoruptie.md.

Patrimoniul firmelor lui Sârbu, gajat pentru împrumuturi de milioane de lei de la băncile moldovenești

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Întreprinderea ”Vlados-Com” a fost înregistrată de către Oleg Sârbu în anul 2005 și este specializată în comertul cu amănuntul al produselor alimentare, bauturilor și produselor din tutun. Ultimele date publice disponibile despre veniturile acestei firme sunt pentru anul 2012. Atunci ”Vlados Com” a avut venituri din vânzări de peste 44 de milioane de lei.

Cel de-al doilea SRL al lui Oleg Sârbu, ”Maximos-Pan”, a fost fondat în 2006 și își are sediul în orașul Edineț. Capitalul social este de doar 5400 de lei, în schimb, câștigurile acestei întreprinderi numai din licitațiile de stat ajung la milioane de lei. La fel, patrimoniul acestei firme este pus în gaj pentru împrumuturi de milioane de lei și dolari. Potrivit Întreprinderii de Stat Cadastru, la adresa din Edineț a firmei ”Maximos-Pan” sunt înregistrate un teren, o clădire pentru producere, un depozit și două construcții accesorii. Toate acestea au aparținut anterior Întreprinderii de reparaţie şi deservire S.A. ”Agroservice”. În anul 2012 ”Maximos-Pan” a avut venituri din vânzări de 15 milioane 556 mii de lei. Terenul și construcțiile înregistrate la această adresă aparțin unei alte firme deținute de Oleg Sârbu – ”Gloria Qvarc”, care, la rândul ei, în 2007 le-a pus în gaj la Banca de Economii pentru contractarea unui împrumut de peste 3 milioane de lei. În prezent terenul și construcțiile de pe el sunt puse în gaj la Moldinconbank pentru a garanta rambursarea a 13 milioane de lei și unui milion de dolari. Cu ce scop au fost contractate creditele uriașe, pentru care banca a acceptat gajul, în actele de la Cadastru nu este indicat, chiar dacă există rubrică specială pentru asta. Nu am putut afla această informație nici de la deputat, care nu ne răspunde la telefon.

Chiar dacă are venituri generoase de la firmele sale, Oleg Sârbu nu se numără totuși printre donatorii oficiali ai Partidului Democrat în campaniile electorale. În rapoartele financiare depuse de PD la Comisia Electorală Centrală numele lui și nici ale firmelor sale nu apar.

Oleg Sârbu a devenit deputat în luna ianuarie 2010. Până atunci, potrivit CV-ului publicat pe site-ul PD, a condus propriile întreprinderi ”Gloria-Qvarc” și ”Maximos Pan”.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii