Zeci de milioane pentru Parlament, pe timp de criză
Autoritățile nu renunță nici pe timp de criză la cheltuielile legate de asigurarea confortului deputaților. Astfel, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 83 de milioane de lei pentru reparația clădirii Parlamentului. Numai pentru montarea sistemelor de ventilare și antiincendiare în trei blocuri ale Legislativului se vor cheltui aproape 64 de milioane de lei. Asta în condițiile în care Ministerul Finanțelor a împrumutat deja, în acest an, circa șapte miliarde de lei de la băncile comerciale din R. Moldova pentru a putea plăti pensiile și salariile bugetarilor.
Bugetul de stat pentru anul 2016, votat în lectură finală pe 1 iulie curent, prevede 83 de milioane de lei pentru lucrările de reparație a clădirii Parlamentului de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. „Este clădirea numărul unu din R. Moldova”, spun autoritățile, iar lucrările de construcție și echipamentele trebuie să fie „de cea mai înaltă calitate”.
Până acum doar câțiva deputați au trecut în clădirea Parlamentului, dar nu în birourile care le-au fost repartizate și unde urmau să se mute încă iarna trecută, ci în câteva situate deasupra sălii ședințelor în plen. Ceilalți rămân în continuare în clădirea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Iarna murim de frig, iar vara ne sufocăm”
„Nu e vorba de luxul nostru sau de confort, dar când vine un cetățean în audiență și dă de patru deputați și încă patru asistenți într-un birou, se miră și spune: „Eu vreau să vorbesc cu Dvs.”. Atunci, trebuie să ies să discut cu cetățenii pe coridor sau la lift”, ne-a spus deputata democrată Valentina Stratan. Aceasta își dorește să treacă în biroul renovat din sediul Parlamentului pe care l-a vizitat deja și spune că are minimumul necesar – o măsuță pentru audiență, un dulap, o masă de lucru etc., iar calculatoarele urmau să fie aduse în scurt timp. Acum, la Ministerul Agriculturii, „iarna mori de frig, iar vara te sufoci”, zice deputata.
Totuși, deputații nu-și pot exercita munca în sediul Legislativului, fiindcă mai există o serie de lucrări care umează să fie executate, inclusiv să fie instalat sistemul de ventilare. Valentina Stratan își pune mari speranțe într-un grant care ar urma să vină din România, iar banii acestuia să fie cheltuiți pentru reparațiile de la Parlament, mai ales după ce și președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat grantul câteva zeci de milioane de euro și creditul de 150 de milioane de euro care ar urma să vină de la București.
Ventilare de peste 60 de milioane
Pe 9 martie curent, când Republica Moldova nu avea încă o Lege a bugetului pentru anul curent aprobată, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a semnat un contract în valoare de 76 589 912 lei cu SC „Ambiant Climat” SRL. Până pe 30 decembrie 2019 firma va trebui să efectueze lucrări de construcție-montaj al sistemelor de ventilare, condiționare, automatizare, semnalizare, antiincendiare și securitate la bl. „A, Б și B” (blocuri numite în actele oficiale după primele litere din alfabetul chirilic - A, B, V), etajele 4-9.
Pe 26 mai, contractul a fost revăzut și suma a scăzut cu 12 764 986 de lei, valoarea acestuia devenind 63 824 926 de lei, după ce Parlamentul a scutit firma de plata TVA. „Firma va efectua lucrări de ventilare, condiționare, semnalizare și așa mai departe în Parlament. Unele lucrări au fost deja executate, cum ar fi cele de instalare a magistralelor, pe acoperiș a fost instalat echipamentul. Este scump echipamentul, dar este clădirea numărul unu a R. Moldova și lucrările trebuie să fie de calitate înaltă”, ne-a explicat Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, care însă nu ne-a putut spune de unde este adus echipamentul și alte detalii tehnice din contract.
Pe moment, doar blocul în care este amplasată sala de ședințe în plen este dotat cu sistem de ventilare. Viceministrul afirmă că licitația pentru acest contract a fost organizată în februarie curent și, deși nouă agenți economici au procurat caietele de sarcini, doar trei au depus ofertele la concurs.
„Grupul de lucru a decis să descalifice doi ofertanți – „Laiola” și „5 AQ Invest”, și, astfel, a rămas numai o firmă în concurs – SC „Ambiant Climat” SRL, iar licitația a fost anulată. La concursul repetat a depus ofertă doar „Ambiant Climat”. Pentru că la procedura repetată se permite doar o firmă, aceasta a și fost declarată câștigătoare”, susține Zolotcov.
Licitație anulată sau amânată?
Directorul tehnic de la una din firmele scoase din concurs - „5 AQ Invest”, Andrei Jelescu, afirmă însă că aceasta nu a fost descalificată, pentru că licitația ar fi fost amânată. „S-a amânat, fiindcă nu s-au luat din start în calcul toate lucrările. Au fost dezbateri cu privire la sistemul antiincendiar. Ulterior, nu am mai depus oferta, pentru că nu am reușit”, ne-a spus Jelescu. Oficialul de la firma care a câștigat alte licitații organizate de același minister afirmă că nu a sesizat nereguli la licitație.
Directorul și patronul SC „Climat Ambiant” SRL, firmă fondată în septembrie 2006 și specializată în livrare și instalare de utilaje și echipamente pentru încălzire, alimentare cu gaze, ventilare și climatizare, este Oleg Cotruță. Am telefonat la numerele de telefon indicate pe internet de către „Ambiant Climat” SRL. La unul dintre numerele afișate ne-a răspuns „domnul Cotruță”. Când ne-am prezentat ca fiind jurnaliști, Cotruță, fără să asculte întrebarea, ne-a spus că nu vrea să vorbească cu jurnaliștii și nici să se întâlnească: „Nu doresc să mă întrebați, nu doresc să ne întâlnim”.
Apoi, când am insistat că e vorba de un contract important cu statul și ne interesează mai multe detalii, domnul de la telefon ne-a spus că nu este el directorul firmei - „nu sunt eu acel Cotruță”, și ne-a închis telefonul.
„Sala Europei” și traducere în opt limbi
Dacă o parte din bani, prevăzută în Legea bugetului de stat 2016 pentru reparația Parlamentului, va fi cheltuită pentru ventilarea clădirii, o „sumă frumușică”, afirmă Zolotcov, va fi alocată pentru termoficarea Legislativului. Alte câteva milioane vor fi cheltuite pentru finisarea în acest an a lucrărilor în „Sala Europei” din Parlament, mobilarea acesteia și instalarea sistemelor de traducere în opt limbi, dar și pentru reparațiile în holul de la etajul trei.
Responsabilă de aceste lucrări va fi „Glorinal Imobil” SRL, cu care același minister a semnat, pe 14 iunie curent, un contract în valoare de aproape 20 de milioane de lei. Potrivit datelor oficiale, „Glorinal Imobil” SRL o are drept fondator și director pe Natalia Chircă. Curios este că fondatori la „Glorinal” SRL, firma de construcții despre care se spunea că ar fi controlată lui Oleg Voronin și care a cunoscut o dezvoltare fulminantă pe timpul comuniștilor, sunt Vasile Chircă și Sergiu Vârlan. Cu Vasile Chircă, decorat de către președintele Vladimir Voronin când acesta era șef al statului, Natalia mai este asociată în altă firmă – „Regard” SRL, specializată în comerț.
În total, arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în perioada anilor 2009 – 2015, au fost cheltuite 376,230 de milioane de lei pentru reparația clădirii Parlamentului, iar la finele acestui an suma se va ridica la aproape 460 de milioane de lei. Potrivit lui Zolotcov, clădirea Parlamentului nu este gata nici la șapte ani după protestele violente din aprilie 2009, fiindcă mereu sunt alocate „surse insuficiente” în acest scop.
Șapte milioane pentru gratii și pelicule antiglonț
Recent, la Parlament au fost efectuate lucrări de securizare pentru care au fost alocate nouă milioane de lei. Anatolie Zoltcov ne-a spus că nu ne poate oferi prea multe detalii, întrucât trebuie să coordoneze acest lucru cu serviciile speciale, dar declară că deputații vor fi mai protejați după instalarea peliculei antiglonț la geamuri, rezistente inclusiv la explozii, și a gratiilor la ușile și ferestrele de la primele nivele. „Am cheltuit mai puțin decât era preconizat în acest scop, adică mai puțin de șapte milioane de lei”, s-a lăudat oficialul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
În total, reparațiile în clădirea Parlamentului, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009, a costat bugetul public, în perioada anilor 2009 – 2015, peste 376 milioane de lei.
Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
-
„CRIZANTEMA” S-A VÂNDUT! CINE ESTE NOUL PROPRIETAR AL FOSTEI CAFENELE A STATULUI
Cafeneua Crizantema din Chișinău, care a aparținut cândva Academiei de Științe a Moldovei, și a fost înstrăinată de guvernul Filip în 2018, a fost cumpărată, la începutul acestui an, de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova. Totul după ce firma de construcții Astercon - Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste CINCI ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor
-
„REGELE PENAL” AL ACHIZIȚIILOR PUBLICE
BTS Pro, o companie în privința căreia a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă, în 2021, pentru obstrucționarea controalelor și inducerea în eroare a Consiliului Concurenței, a încheiat peste 2500 de contracte cu statul în cei 15 ani de la înființare. Firma a suportat de-a lungul existenței sale mai multe metamorfoze, dar de fiecare dată în calitate de fondatori și administratori apăreau persoane din anturajul omului de afaceri Arcadie Topalo, condamnat, în 2017, la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani de 37 de milioane de lei. Sentința, considerată de societatea civilă prea blândă, a dus și la sancționarea procurorului de
-
TROTUARELE CARE AU DUS LA... PROCURATURĂ
Reparația trotuarelor ține în suspans capitala de nord a țării. Totul, după ce firma care a fost selectată de municipalitate să efectueze lucrările, Vladmih Company SRL, nu a reușit să-și onoreze angajamentele până la sfârșitul anului, așa cum a promis atunci când și-a pus semnătura pe contract. Edilul de Bălți pasează întârzirea pe seama factorilor meteorologici, chiar dacă Agenția de Achiziții Publice nu a considerat oportună modificarea termenelor de finalizare a lucrărilor. De altă parte, consilierul municipal Sergiu Burlacu acuză chiar „prestidigitații” suspecte cu banii publici, despre care i-a și anunțat pe procurori. Nici compania Tehnologica Construct SRL, care
-
Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig
O procedura de licitație pentru reparația unui trotuar a deschis cutia Pandorei la Bălți, scoțând la suprafață „gropile” din sistemul de achiziții, dar și rivalitatea fără reguli între agenții economici. Cei lăsați „după bordură” declară că unele proceduri ar fi trucate, tocmai pentru ca banii să ajungă în buzunarul unor firme care au drumul pavat spre câștiguri. Deși primăria capitalei nordice neagă orice aranjamente, realitatea arată că două firme au deținut sau dețin în prezent abonamente nelimitate la banii publici. Una dintre ele este fondată de fostul consilier municipal și actual deputat al PAS, Boris Marcoci, care a câștigat pe parcursul
-
Licitațiile pandemiei la Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Autoturisme noi și reparații de milioane în birouri
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a cheltuit, de la începutul pandemiei de Covid-19 în Republica Moldova, milioane de lei, bani publici, pentru procurarea automobilelor, inclusiv a SUV-urilor, și pentru lucrări de reparație a sediilor. Valoarea acestor achiziții este aproape egală cu cea a cheltuielilor pentru procurarea celor necesare pentru funcționarea laboratoarelor instituției, inclusiv pentru depistarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. În același timp, capacitatea laboratoarelor ANSP de diagnosticare a cazurilor de Covid-19 rămâne una redusă, iar în lista tenderelor organizate de instituție nu se regăsesc cele pentru modernizarea laboratoarelor. Automobile procurate printr-o licitație fără concurenți La 30 septembrie, ANSP a semnat cu întreprinderea DAAC
-
Milioanele Primăriei Codru, îngropate sub un cartier de lux
Primăria orașului Codru, suburbie a Capitalei, a fost fraudată de cel puțin 60 de milioane de lei în urma înstrăinării a două hectare de teren, pe care a fost construit un cartier cu apartamente de lux. Printr-o schemă alambicată în care au fost implicați și reprezentanți ai justiției, un grup de afaceriști a reușit să acapareze terenul. Lotul de pământ a fost cumpărat, fără licitație, cu doar două milioane de lei, conform prețului normativ al pământului, prețul de piață fiind de cca 30 de ori mai mare. Blocuri de locuit în zonă de parc Terenul se află pe strada Grenoble, în apropiere de cartierul unde și-a
-
„Afacerea luminoasă” de la Măgdăcești
Timp de patru ani, Primăria satului Măgdăcești, raionul Criuleni, a încasat de la locuitori taxe ilegale pentru iluminatul stradal în valoare de 1.340.900 de lei. Ilegalitatea a fost curmată printr-o decizie judecătorească, urmată de un raport al Inspecției Financiare. Deși la Măgdăcești nu se mai încasează taxele pentru iluminatul stradal, oamenii continuă să primească facturi cu datorii pentru serviciul respectiv. Administrația locală consideră imposibilă returnarea mijloacelor financiare încasate ilegal de la locuitorii satului întrucât „banii au fost folosiți conform destinației”. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către un grup de locuitori din satul Măgdăcești. Satul Măgdăcești, raionul Criuleni, are 5.527
-
ARME PENTRU AFRICA
● Aeroportul Internațional Mărculești a vândut armament unor off-shoruri implicate în trafic de armament în zone de conflict militar ● Rachete de avioane și elicoptere de tip S-8 KOM trebuiau să ia calea Nigerului prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash ● Ucrainenii de la S-Profit Ltd au pretenții financiare, în valoare de peste 4 milioane de lei, față de autoritățile moldovenești pentru nerespectarea contractelor semnate pentru rachete S–8. ● Pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești au fost depistate armament și muniții, păstrate ilegal, care nu se găsesc în patrimoniul Armatei Naționale Ambasada Ucrainei la Chișinău solicită, pe 27 martie 2018, dreptul de folosire a
-
Poșta Moldovei: monopol, achiziții secretizate și scheme dubioase
Întrepinderea de Stat Poșta Moldovei ține sub șapte lacăte informația despre achizițiile publice pe care le organizează. Instituția continuă să se ascundă sub paravanul secretului de stat și celui comercial atunci când refuză să ofere informații de interes public, chiar dacă, între timp, a pierdut un proces în fața jurnaliștilor. Deși pe pagina oficială a întreprinderii, la rubrica „Licitații”, sunt mai multe anunţuri privind concursul de licitaţii, atunci când soliciţi informația despre vreo achiziție în parte, conducerea Poştei Moldovei se face că plouă. Una dintre achizițiile publice învăluite de mister ține de achiziționarea unui sistem electronic care să fluidizeze rândurile din oficiile poștale din țară. Achiziționarea sistemului
-
Emirul Offshore-urilor
● Zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc ● Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților ● După pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vândute, fie lichidate Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru,
-
Ruletă rusească cu viața diabeticilor
Esculap-Farm SRL a acționat în judecată statul pentru cantitatea enormă de biosimilar Strim contractată și nelivrată Trecerea de la analogi de insulină la biosimilari, însoțită de abuzuri și falsificari, a pus în pericol viețile a 18.000 de diabetici de tipul I și II – copii, gravide și bătrâni Protagoniștii schemei sunt politicieni, oameni de afaceri, funcționari de stat și medici Sergiu Borozan, 27 de ani, din Racovăț, Soroca, are diabet de tip 1 de la vârsta de patru ani. În vara lui 2019, a mers la Soroca, la o consultație la endocrinologul Angela Belous, avea nevoie de insulină. „Medicul mi-a spus că nu mai
-
PR pe timp de pandemie în Chișinău și milioane, alocate fără licitație, pentru o firmă „de-a casei”
La 22 aprilie curent, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, făcea poze pe fundalul câtorva unități de tehnică și anunța cu mult fast că a dat start lucrărilor de renovare a aleii pietonale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. După ce a plecat edilul, a fost retrasă și tehnica care a săpat câteva șanțuri la intersecția cu strada Petru Zadnipru, iar subdiviziunile Primăriei au rămas să se descurce cu licitațiile pentru desemnarea companiei care se va ocupa de reabilitarea aleii. „Din prea mare grabă”, autoritățile Capitalei așa și nu au organizat o licitație pentru identificarea agentului economic care va efectua lucrările. Întreprinderea municipală
-
Cum Întreprinderea Municipală Servicii Comunale Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri „o fabrică de bani”
Întreprinderea Municipală Servicii Comunal Locative Rezina a ajuns într-o situaţie economico-financiară deplorabilă în ultimii ani. Abuzurile şi delapidările „băieților șmecheri”, instalaţi acolo cu concursul guvernanţilor locali, au pus întreprinderea pe brânci și au transformat-o într-o adevărată fabrică de fraude financiare. SCL Rezina, gestionată de un democrat demis pentru ilegalități La începutul lunii martie, Stepanida Druță, președinta Comisiei de cenzori de la Întreprinderea Municipală Servicii Comunal Locative (SCL) Rezina, a prezentat Consiliului Orășenesc raportul privind controlul activității economico-financiare a întreprinderii pentru perioada 1 ianuarie 2016 – 1 ianuarie 2020. Datele din raport au scandalizat opinia publică. SCL Rezina a fost gestionată, în perioada 2016
-
„Optimizare” de la gura copiilor: ultimul tun al Guvernului Filip
● Grupul Pontem, acuzat de evaziune fiscală și de tendințe de monopol în Lituania, și-a făcut intrarea politic în Moldova pentru livrarea de produse în grădinițe și școli ● Contractul cu statul a fost semnat în condiții de favorizare în detrimentul companiilor moldovenești și producătorilor locali ● Prin așa-zise „meniuri-model”, Pontem își crează posibilitatea să reducă cheltuielile pentru pregătirea mâncării pentru copii O companie lituaniană cu filiale în Ucraina și Georgia a intrat, fără concurență, pe piața alimentației din grădinițele și școlile din R. Moldova. Pentru a „optimiza” cheltuielile, compania îi plătește chiar și sub salariul minim de 2.775 de lei pe bucătari
-
Cheltuieli triplate pentru construcția unui Complex sportiv de milioane la Rezina
Construcţia Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat iniţial la 72 de milioane de lei, a ajuns să coste 118 milioane de lei după ce a devenit parte componentă a Documentului unic de program pentru anii 2017-2020, în urma unei hotărâri de Guvern din iunie 2018. Până în 2019, la şantierul acestui Complex au fost executate lucrări în valoare de 12,2 milioane de lei. Solicitați de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, doi experţi independenţi în domeniul construcțiilor au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi fost de cel mult 4 milioane de lei. Ce au promis şi ce au realizat În iunie
-
BAȘTANII AMBULANȚELOR
● Cetățenii R. Moldova vor avea de restituit un împrumut de 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) în urma unui contract cu iz politic pentru livrare de 168 de ambulanțe asamblate în Turcia, la hotarul cu Siria, de companii obscure conectate la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. ● Bugetul licitației a fost majorat după ce a fost introdusă o cantitate exagerată de consumabile de calitate proastă în valoare de circa 2 milioane de lei, cât cheltuiesc toate ambulanțele din Moldova în două–trei luni. ● Licitația a fost declanșată la trei săptămâni după deportarea ilegală a
-
Cum „a aranjat” Silvia Radu o licitație de milioane pentru proiectul „O nouă viață”
Cu doar două zile înainte de demisia Guvernului Filip, fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a făcut cadou o licitație de aproape 27 de milioane de lei unei firme, angajații căreia sunt în lista de sponsori ai Partidului Democrat. Cu ajutorul lui Anatolie Zagorodnîi, fost deputat transfug la PDM, actualmente director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Silvia Radu a desemnat câștigătoare a licitației pentru livrarea obiectelor de primă necesitate pentru nou-născuți în cadrul proiectului guvernamental „O nouă viață” compania Rapid Link, în pofida faptului că o altă firmă a propus o ofertă mai avantajoasă cu 165,6
-
De la Filip pentru cuscri: Fără număr de la AIPA!
Cuscrul premierului Pavel Filip a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Dumitru Vicol și firma sa, Monicol SRL, s-au abonat la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii. Valoarea subsidiilor pe care le-a primit Monicol din partea AIPA este una incertă. AIPA a indicat într-un răspuns oficial pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM)
-
„Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate
Hăinuțe la prețuri exagerate și de calitate îndoielnică a oferit Guvernul, în ultimile cinci luni, drept cadouri pentru nou-născuți, în cadrul Campaniei „O nouă viață”. Firma care a câștigat licitația este specializată în IT și ar fi făcut economii de peste opt milioane de lei în urma îndeplinirii acestui contract. În timp ce experţii afirmă că banii publici au fost irosiţi în van, ministerul de resort afirmă că nu sunt probleme. Proiectul „O nouă viață” al Fundației lui Vlad Plahotniuc, Edelweiss, în cadrul căruia părinților nou-născuților li se dăruia o cutie cu cele necesare bebelușilor în primele luni de viață, a fost peluat, la sfârșitul anului 2018,
-
Afacerile cu statul ale consilierilor raionali din Soroca, Telenești, Ungheni, Strășeni și Ștefan-Vodă
Centrul de Investigații Jurnalistice a radiografiat afacerile cu statul a peste o mie de consilieri raionali și continuă să scoată la iveală interesele acestora față de banii publici, dar și schemele prin care resursele publice ajung la partidele aflate la guvernare. Ca și în cazul consilierilor din alte raioane, despre care am scris în achetele anterioare, firmele unor consilieri raionali din Soroca, Telenești, Ungheni, Strășeni și Ștefan-Vodă și ale familiior acestora sunt preferatele autorităților locale. Consiliile raionale de multe ori organizează tendere „cu noroc” pentru membrii săi. În unele cazuri, culoarea de partid pare să fie decisivă la atribuirea câștigătorilor tenderelor publice,
-
CONSILIERII-PATRONI „abonați” la banii publici (II)
Consilierii raionali care au și afaceri private se pare că „s-au abonat” la haznaua statului. Companiile în care ei au interese câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În același timp reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații varsă donații către partidele din care fac parte liderii acestora sau șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare. Centrul de Investigații Jurnalistice a radiografiat afacerile a peste
-
Autoritățile raionului Rezina au ”tocat” 1,5 milioane de lei pentru un drum, râmas impracticabil și după reconstrucție
Autorităţile din raionul Rezina „au tocat” 1,5 milioane de lei pentru reparaţia unei porţiuni de drum Rezina – Saharna Nouă – Cinişeuţi – Gordineşti, care nu ţine de responsabilitatea lor. La un an de la finalizarea lucrărilor, drumul riscă să devină impracticabil, din cauza unor erori grave de tehnologie. În anul 2017, conducerea raionului Rezina a demarat reparaţia unui tronson din drumul regional L161 Rezina – Saharna Nouă – Cinişeuţi – Gordineşti, alocând în acest scop peste 1,5 mln lei din bugetul raional. Autorităţile din Rezina şi-au asumat aceste cheltuieli deşi, de fapt, drumul aparţine Î.S. „Administraţia de Stat a
-
„Abonați” la banii publici (I)
Zeci de consilieri raionali desfășoară, pe lângă munca în favoarea statului, și afaceri private. O radiografie a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali scoate în vileag că odată cu preluarea mandatului de ales al poporului încep să prospere și businessurile acestora. Companiile consilierilor raionali par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În altele,
-
Cum și de ce ajung în spitale medicamente și utilaje de calitate dubioasă
Instrumente chirurgicale ruginite, tifon sintetic pentru sălile de operaţie sau medicamente cu eficiență redusă. Toate acestea se regăsesc în spitalele din Republica Moldova. Instituțiile medicale procură de nevoie utilajul ruginit, tifonul sintetic sau medicamente neeficiente, pentru că, în cadrul licitațiilor publice sunt obligate de lege să accepte ofertele care propun cel mai mic preț. În timp ce responsabilii din domeniul sănătății se laudă cu economii, medicii bat alarma şi spun că sunt prea multe medicamente care nu-i ajută pacientului să învingă boala. Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a depus pe parcursul anului trecut peste 30 de contestații la Centrul Achiziti Publice Centralizate în sanatate (CAPCS), fiind nemulțumit de
-
De ce întârzie darea în exploatare a şcolilor renovate în proiectul Băncii Mondiale
Câteva zeci de şcoli de circumscripţie, în care învaţă elevi din mai multe localităţi, ar fi trebuit să fie renovate ca la carte în perioada 2013-2018, cu ajutorul unui credit de circa 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. La distanța de cinci ani, doar câteva instituţii au trecut prin reparaţii, iar contractele de achiziții au fost extinse de nenumărate ori, darea în exploatare fiind tărăgănată, fără ca cineva să fie penalizat. Creditul Băncii Mondiale era condiţionat de 16 indicatori de reformă a învățământului. Autoritățile noastre s-au angajat, între altele, să renoveze circa 90 de școli de circumscripție. Iniţial
-
Licitație deturnată: Cum a fost distrus un monument de arhitectură pentru reparația căruia s-au alocat milioane
O clădire din inima Capitalei, parte a patrimoniului arhitectural, a fost avariata, după ce o companie a început restaurarea acesteia în baza unei licitaţii în valoare de peste patru milioane de lei. Edificiul a fost inundat de mai multe ori din cauza că acoperişul a fost demontat, iar construcţia a stagnat luni în şir. Acum tavanul stă să cadă, iar pereţii sunt acoperiţi de igrasie. Agentul economic și responsabilii de la Primărie se acuză reciproc. În urma scandalului, Alexandru Panfilii, şeful Direcției Construcții Capitale a Primăriei Chișinău, a fost nevoit să renunțe la funcţie. Edificiul cu două nivele de pe strada Cojocarilor nr.9 din centrul istoric al Chișinăului datează
-
Stăpânii luminilor
Toplider SRL, firma controlată de fostul director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a câștigat, din 2012 până în prezent, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei. Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia. Licitații cu leduri de câteva ori mai scumpe decât în magazine. Guvernul Republicii Moldova a alocat, începând din 2011, între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale
-
CSM: Achiziţii fragmentate şi licitaţii cu un singur participant
Aproape 39 de milioane de lei – atât a cheltuit în ultimii cinci ani Consiliul Superior al Magistraturii pentru „asigurarea condițiilor de muncă" ale angajaţilor, adică pentru sediu, reparaţii, mobilier şi alte bunuri. Toate achiziţiile mari s-au făcut dintr-o singură sursă, în licitaţii cu un singur participant. Totodată, peste 3 milioane de lei au fost fragmentate în mai multe contracte de mică valoare, prin care s-au procurat covoare, aranjamente florale şi alte bunuri. Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 12 membri, dintre care doar șase se află permanent în incinta acestuia. Trei membri – procurorul general, ministrul Justiției și președintele
-
Monopolul pentru protecția antigrindină, trecut dintr-un buzunar în altul
Achiziționarea rachetelor antigrindină s-a aflat, ani la rândul, sub monopolul unei companii cu capital de stat, Societatea pe Acțiuni Moldantigrad. De câțiva ani, Serviciul antigrindină cumpăra rachetele în mod independent, de la firme din Rusia și Bulgaria. Majoritatea achizițiilor, care se cifrează la sume de milioane de lei, se fac însă dintr-o singură sursă. Responsabilii de la antigrindină afirmă că nu au de ales, întrucât lansatoarele de rachete au fost construite încă în perioada sovietică și nu pot fi utilizate pentru dispozitive de alte tipuri. Investițiile în lansatoare ar putea diversifica piața de rachete antigrindină la care apelează Serviciul, autoritățile
-
Milioane din Fondul ecologic pentru proiecte de apeduct care zac pe linie moartă
Zeci de primării din țară au rămas numai cu visul la sisteme moderne de canalizare și aprovizionare cu apă, după ce au câștigat proiecte din Fondul Ecologic Național (FEN). Pentru că finanțarea se face cu țârâita, investindu-se în paralel în sute de proiecte de acest fel, unele localități așteaptă ani în șir să fie conectate la rețele. Astfel, în timp ce statul alocă anual sume de ordinul milioanelor, majoritatea oamenilor din țara noastră încă nu au acces la apă potabilă de calitate și la sisteme de canalizare. Canalizare nefuncțională și zeci de mii de lei aruncate pentru evacuarea apelor menajere Semnul
-
Licitații cu șiretlic
Doar pe parcursul anului 2017, instituțiile de stat din Republica Moldova au cheltuit peste 74,8 milioane de lei pentru majorări neplanificate a prețului achizițiilor publice făcute. Pentru aceasta, au fost semnate circa 700 de acorduri adiționale de majorare a contractelor de achiziții. În 2015 și 2016, scumpirile aprobate prin acorduri adiționale s-au ridicat până la 222,2 mln. lei și, respectiv, 310,3 mln. lei. Potrivit experților, există mai multe motive pentru care autoritățile publice acceptă acest lucru. Uneori aceste majorări sunt justificate, în alte cazuri - sunt făcute din interes sau din ne-dorința autorității contractante de a iniția un nou
-
Casa judecătorilor, construită pe un teren acordat fără licitație, în baza unui demers neargumentat
Ca să obțină terenul din sectorul Botanica al capitalei, unde astăzi stă blocul cu apartamente cumpărate la preț redus de angajații Judecătoriei Râșcani și cei ai Curții Constituționale, magistratul Oleg Melniciuc a depus, în anul 2014, un demers la Primăria Chișinău în care a scris că „situația privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților instanței” este „critică”. Această afirmație nu a fost probată cu nici un act. În realitate, fiecare al doilea judecător și angajat al instanței, care a primit ulterior apartament, avea casă spațioasă la sol sau locuință la bloc. În mod ciudat, Consiliul Municipal Chișinău nu a solicitat documente suplimentare care ar
-
Cum a fost compromis proiectul de schimbare a ferestrelor la blocurile din Chișinău
La începutul lunii august 2013, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, anunța despre demararea unui proiect de eficiență energetică prin care ferestrele și ușile vechi din scările blocurilor de locuințe din oraș urmau să fie înlocuite cu altele de termopan. Banii necesari, circa cinci milioane de euro, urmau să fie luați în credit de la parteneri externi, o parte din sumă fiind grant nerambursabil, fără ca locatarii blocurilor de locuințe să contribuie financiar, potrivit autorităților. „Vrem ca cetăţenii să se bucure de un trai confortabil şi civilizat, într-un bloc izolat termic, cu uşă decentă la intrare în scară”, susținea atunci edilul Chirtoacă. La patru ani
-
Calea Ferată din Moldova, achiziţii la suprapreț şi contracte cu firme afiliate PD
Înglodată în datorii de peste jumătate de miliard de lei, Calea Ferată din Moldova a avut în ultimii ani cheltuieli enorme, pe alocuri nejustificate. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat sute de contracte de vânzare-cumpărare, de asigurări sau de contractare a creditelor bancare semnate de şefii întreprinderii în anii 2014-2015, perioadă în care au fost acumulate restanțe mari la plata salariilor. Multe dintre achiziţii au fost făcute fie la suprapreţ, fie de la companii afiliate unor politicieni, printre care şi cei din PD. Foşti şi actuali conducători ai CFM susţin însă că toate licitaţiile au fost transparente, fiind alese
-
Camerele de audiere a copiilor - între eficiență și risipă de bani
Mai multe camere de audiere a copiilor, reparate și amenajate pe banii donatorilor străini, nu au fost utilizate niciodată în ultimii doi ani. Pentru că nu și-au coordonat eforturile, autoritățile au irosit banii și au dotat câteva zeci de camere de acest fel, cele mai multe din care nu corespund standardelor. În timp ce în unele raioane au fost deschise și câte trei camere pentru copii, în altele nu există niciuna. Totodată, autoritățile au ratat o investiție de o sută de mii de euro din partea partenerilor norvegieni pentru deschiderea la Chișinău a unui centru pentru audierea minorilor. Din anul 2012 audierea
-
Cum a făcut Universitatea de Medicină şi Farmacie afacere cu firma unui deputat liberal
De când liberalul Iurie Dîrda şi-a început activitatea politică, una dintre companiile sale, Dansicons SRL, a ridicat câteva complexe rezidenţiale în cadrul unor proiecte investiţionale realizate în parteneriat cu statul. Printre cele mai mari afaceri a fost cea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”. În baza unui contract cu instituția, Dansicons SRL a construit, pe un teren al statului, 34 de blocuri de locuinţe, o treime dintre apartamente fiind vândute la preţ preferenţial angajaţilor din domeniul Sănătăţii. În schimb, compania s-a angajat să proiecteze, să construiască sau să repare din bani proprii clădiri ce aveau să fie folosite de studenţi şi profesori, aşa cum arăta şi o hotărâre
-
Companiile cu „nouă vieți” din scandalul licitațiilor trucate în Educație
Cu administratori cercetați penal și aflați în arest la domiciliu, unele dintre companiile implicate în scandalul licitațiilor trucate privind aprovizionarea grădinițelor cu produse alimentare continuă să câștige tendere. Doar una dintre cele nouă firme ajunse în vizorul procurorilor a fost inclusă în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice (AAP). În privința celorlalte, solicitările fie au fost respinse de AAP pentru nerespectarea rigorilor, fie nu au fost depuse. În lipsa unui temei juridic, autoritățile contractante spun că nu au de ales și încheie contracte de achiziții cu firmele bănuite că ar fi livrat produse necalitative grădinițelor din Capitală. Sute de contracte pentru o
-
Gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău: dosare penale și proiecte compromise de interese
Mai multe proiecte de salubrizare și gestionare a deșeurilor în municipiul Chișinău, finanțate din Fondul Ecologic Național, au fost compromise din cauza iresponsabilității unor funcționari sau a unor interese ascunse. Chiar dacă au beneficiat de finanțări de milioane, unele localități continuă să depoziteze gunoiul la nimereală, iar utilajele procurate pe bani grei se prăfuiesc la depozite. În altele, gestionarea proastă a fondurilor a ajuns în vizorul oamenilor legii. Orașul Sângera, localitate aflată la câțiva kilometri de Chișinău, nu și-a rezolvat problema legată de deșeurile menajere, deși a beneficiat încă acum trei ani de un grant în valoare de 2,7 milioane de lei
-
Reparația drumurilor la Orhei: proceduri netransparente și lucrări rămase „în aer”
După ce Ilan Șor a ajuns în fotoliul de primar al orașului Orhei, la 1 iulie 2015, câteva zeci de porțiuni de drum au fost reabilitate în localitate. Lucrările au fost executate de un singur agent economic, plătit de asociația obștească „Pentru Orhei”, afiliată omului de afaceri, care a cheltuit peste 14 milioane de lei în acest scop. Pe lângă contractele de milioane pentru străzi, partenerul de încredere al administrației Șor s-a ales și cu un teren de aproape trei hectare, după un concurs cu mai multe semne de întrebare, pe care promite să amenajeze o uzină de asfalt. Pe
-
Milioane, investite în judecătorii care se închid
Zeci de milioane de lei au fost investite în sediile unor judecătorii care vor fi închise în următorii ani în baza procesului de reformă inițiat de autorități. Datele de pe site-ul Agenției de Achiziții Publice arată că suma contractelor încheiate pentru renovări se ridică la peste 55 de milioane de lei, numai în ultimii ani. La rândul său, Ministerul Justiției afirmă că în realitate suma ar fi mai mică, deoarece nu toate lucrările au fost finalizate. Legea cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești prevede comasarea mai multor instanțe judecătorești raionale sau de sector în instanțe regionale, începând cu 1
-
Gospodar cu pădure pe banii statului
A obținut un grant de la Fondul Ecologic, dar în loc să sădească salcâmi ca să oprească degradarea solului a plantat floarea-soarelui. Este cazul unei gospodării țărănești din satul Hirova, raionul Călărași, care, în 2012, a luat de la stat jumătate de milion de lei. Banii au ajuns în contul proprietarului contrar unei prevederi legale potrivit căreia gospodăriile țărănești nu sunt eligibile pentru finanțarea din Fondul Ecologic. În final, la solicitarea Ministerului Mediului, procuratura a deschis dosar penal pentru fals în declarații și dobândirea prin înșelăciune a bunurilor altei persoane în proporții deosebit de mari. Directorul gospodăriei țărănești respinge acuzațiile și crede
-
Produse alimentare alterate, cu eticheta „bio”, la grădinițele din Chișinău: firme, scheme și licitații cu interese
Câteva fragmente din niște discuții telefonice purtate de angajați ai unor grădinițe, funcționari ai direcțiilor de Educație, Tineret și Sport din Chișinău și câțiva oameni de afaceri au îngrozit opinia publică. Din convorbirile interceptate de instituțiile de drept reiese că micuților de la grădiniță le erau livrate produse alimentare alterate sau de calitate îndoielnică. Numele persoanelor implicate sunt ținute în taină de anchetatori care pretind că se tem pentru siguranța familiilor celor care aduceau pe mesele copiilor pește infectat și carne alterată. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit însă să îi identifice pe câțiva dintre businessmanii care apar în interceptări
-
Auto-motocros de milioane început la Orhei, dar pentru care nu sunt bani
Autoritățile din Orhei au anunțat, în urmă cu doi ani, construcția unui complex european de auto-motocros, fără să aibă bani suficienți. Aproape două milioane de lei au fost îngropate din start în proiectarea complexului: 1,2 milioane de lei din bugetul național și peste 600.000 din cel raional, după care proiectul s-a împotmolit, pentru că nu s-au dat bani și pentru construcție. Curtea de Conturi a constatat că proiectarea s-a făcut în lipsa unui studiu de fezabilitate, iar grupul pe achiziții a respins firma care a propus cel mai mic preț, fiind încălcat criteriul de selectare. Drept urmare, Centrul Național Anticorupție a deschis
-
Achiziţii fără licitaţie pentru școlile din Criuleni
Școlile din Criuleni vor trebui să instaleze în următoarele luni așa-numite cataloage electronice, care conțin informații on-line despre toate notele și absențele elevilor. Sistemele vor fi montate în lipsa unei licitații, după ce autoritățile locale au decis să împartă suma alocată pentru acest proiect în sume mai mici, astfel ca achiziția să se facă de fiecare instituție în parte. Inițiativa a fost aprobată după ce o firmă a venit cu o ofertă de a instala softul în toate școlile. Deși legea interzice fragmentarea achizițiilor pentru evitarea unui concurs public, autoritățile din raion spun că nu au încălcat nicio prevedere legală. În octombrie 2016 consiliul raional Criuleni a decis
-
Lipsă de transparență și clientelism. Cum autoritățile locale își lustruiesc imaginea în presă pe banii noștri
După intrarea în vigoare a Legii privind deetatizarea presei, mai multe consilii raionale au renunțat la publicațiile pe care le-au fondat anterior. Majoritatea au continuat, însă, să sprijine alte ziare, create în locul celor închise, totul pentru a-și promova imaginea în fața cetățenilor. Banii ajung în conturile ziarelor și posturilor locale de televiziune, în unele cazuri fără a fi organizate licitații deschise, la care să poată participa toate instituțiile de presă din regiune. În același timp, unele raioane „au uitat” să facă reforma cerută de lege și continuă să își păstreze statutul de fondator de ziare. Sute de mii de
-
Reparația drumurilor din Orhei și interesele de partid
Peste 80 la sută din banii repartizați în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați. De altfel, unele dintre firmele care au făcut lucrările au tangențe cu exponenți ai Partidului Democrat. Deși autoritățile locale au cheltuit milioane de lei pentru reparația drumurilor, oamenii se plâng că multe dintre renovări au fost făcute de mântuială și că gropile nu au dispărut. Unii experți susțin că la mijloc este o schemă clasică de spălare de bani, fiind vorba despre un amestec de clientelism politic, fraudarea achizițiilor și, probabil, finanțarea campaniei electorale. Potrivit informației de pe
-
Cum se usucă bugetul public de la „înverzirea plaiului”
Arbori cumpărați cu bani grei care se usucă sau sunt furați înainte să ajungă să dea umbră. Este situația mai multor proiecte de înverzire finanțate din bani publici, pentru care autoritățile cheltuie milioane de lei anual. Pentru că unii agenți economici furnizează material săditor de calitate îndoielnică sau pentru că nimeni nu se preocupă să îngrijească arborii plantați, în unele cazuri doar unul din zece copaci ajunge să se prindă. Una din sursele de bază pentru susținerea proiectelor de înverzire – Fondul Ecologic Național (FEN) a finanțat în ultimii cinci ani aproape 200 de proiecte de înverzire pentru care au
-
Achiziții secrete la SIS: restaurante și vinării selecte pentru delegațiile din străinătate
În ultimii doi ani, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cheltuit câteva milioane de lei pentru diferite servicii și bunuri. Aproape jumătate dintre contracte au fost negociate direct cu întreprinderile, fără să fie organizate proceduri de achiziții publice. O bună parte au vizat deservirea delegațiilor oficiale din străinătate. De exemplu, în 2015 și 2016 SIS a cheltuit pentru 14 localuri - restaurante și cele mai mari vinării din țară - circa 600.000 de lei. Reprezentanții instituției susțin că nu au desfășurat licitații publice pentru a nu divulga informațiile „privind intențiile şi mecanismul de cooperare al SIS cu partenerii externi”. Din acelaşi motiv, conducerea SIS
-
Buletine de vot, tipărite în afara unui concurs de achiziții publice. Cine profită de pe urma acestei excepții?
Peste 3,1 milioane de buletine de vot vor fi pregătite pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Tipărirea acestora va costa bugetul public peste 700.000 de lei și, de rând cu alte materiale electorale, se va face în afara unei proceduri de achiziții publice. Mai mulți experți susțin că în lipsa unui concurs public pot apărea abuzuri și ilegalități. La rândul său, Comisia Electorală Centrală (CEC) dă asigurări că tipărirea materialelor electorale se desfășoară în mod transparent și strict conform legii. Legea privind achizițiile publice, intrată în vigoare la 1 mai 2016 nu poate fi aplicată într-o serie de cazuri, stabilite
-
DOC// Parcurile din Bălți, ciopârțite de patronii de localuri, pe bani de nimic
O bună parte din parcurile municipiului Bălți au ajuns, fără licitații publice, în proprietatea unor patroni de cafenele, baruri și restaurante. Inițial, aceștia au pus stăpânire pe chioșcurile din zonă, pe care le-au luat în arendă, iar apoi autoritățile au fost generoase și le-au mai dat câte o bucată de parc… de pomană. Astfel, micile gherete, unde cândva se vindea apă și înghețată, s-au transformat în săli unde se joacă nunți și cumetrii, se consumă alcool și se fumează. Din toată „afacerea” primăria se alege cu doar câteva mii de lei pe lună, pentru arendă. Parcul pentru copii, sufocat de construcții Patru
-
Achiziții „bolnave” în Sănătate
Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunță o licitație publică pentru procurarea medicamentelor necesare spitalelor în 2017, fiind planificate cheltuieli de circa 500 de milioane de lei. Centrul de Investigații Jurnalistice arată în cadrul unei anchete că, în anii precedenți, banii publici destinați pentru achizițiile în Sănătate - circa 800 de milioane de lei - au ajuns în mare parte pe conturile a șapte companii. Patru dintre acestea au fost incluse în 2015 în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice după ce instituțiile medicale din Republica Moldova s-au pomenit într-o criză de medicamente provocată, potrivit autorităților, de boicotul acestor firme care au întârziat să livreze preparatele.
-
Modernizare cu dosar penal la USM. Licitație fraudată sau tentativă de răfuială politică?
Acum câțiva ani, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și compania de construcții Lagmar-Impex SRL au demarat o amplă investiție pentru dezvoltarea infrastructurii instituției de învățământ care ar urma să se încheie în 2018. Potrivit proiectului, firma s-a angajat să renoveze mai multe cămine studențești precum și un bloc de studii. În schimb, USM a cedat două terenuri în inima Capitalei. Aici, compania a ridicat un imens ansamblu rezidențial unde vinde apartamente, prețul cărora pornește de la 444 de euro pentru metru pătrat. Acum un an, „afacerea” a ajuns în vizorul procurorilor și ofițerilor Anticorupție. Oamenii legii bănuiesc că licitația publică a proiectului investiţional ar fi
-
Bani publici pentru veselă de cristal, cremă de încălțăminte și tractor de tuns... troscot
Milioane de lei se risipesc în fiecare an pentru achiziții care nu își au rostul, mai ales într-o perioadă de criză. Contracte pentru sădirea florilor în perioada de iarnă, procurarea veselei de cristal sau utilaje noi care zac la depozit pentru că nu pot fi folosite - sunt doar câteva exemple că unele autorități cheltuie aiurea și puținii bani de care dispun. Potrivit Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Reponsabilă, achizițiile inutile se ascund, de cele mai multe ori, în contractele de mică valoare, care sunt cel mai greu de monitorizat. Gazon cu iarbă uscată Anul trecut, primăria din satul Mereni, Anenii Noi, a cumpărat la licitație
-
Licitații interminabile, care îngroapă din fașă un proiect de opt milioane
Locuitorii din două sate din raionul Strășeni riscă să piardă un proiect de opt milioane de lei, bani cu care urma să fie construit un apeduct. Licitația pentru selectarea firmei, care va face lucrările, a fost organizată deja de patru ori, fiind contestată de fiecare dată de mai mulți agenți economici. Aceștia nu sunt de acord că au fost descalificați pentru că au prețuri mai mici decât valoarea proiectului. La rândul lor, membrii grupului de achiziții spun că legea nu le permite participanților la licitație să scadă radical sumele indicate de proiectanți. Procesul ar putea fi tărăgănat și mai
-
Bani în vânt pentru o tabără de odihnă la Orhei
Un proiect de renovare a rețelelor de canalizare și apeduct de la o tabără de copii din raionul Orhei stagnează de mai bine de doi ani. Deși autoritățile au investit până acum două milioane de lei, copiii care se odihnesc aici nu se pot bucura de condiții mai bune. Lucrările trebuiau terminate încă acum doi ani Proiectul de reabilitare a rețelelor de apeduct/canalizare și edificare a unei stații de epurare la tabăra de odihnă Miorița din preajma satului Ivancea a demarat încă din anul 2014. Instituția, unde se odihnesc anual sute de copii din Orhei și alte raioane ale republicii, avea nevoie
-
Școli cu datorii de milioane în prag de an școlar
În prag de an școlar, majoritatea școlilor din Criuleni s-au pomenit cu datorii de sute de mii de lei, iar unele chiar de milioane, și cu riscul de a ajunge în instanța de judecată. Restanțele au apărut după ce, în urmă cu trei ani, autoritățile din raion au aprobat un proiect, prin care instituțiile de învățământ s-au obligat să schimbe toate ușile și ferestrele. Lucrările au fost făcute în avans, iar datoria urma să fie achitată timp de trei ani. La expirarea termenului, firma pretinde banii pe care i-a investit, în timp ce directorii spun că nu au de unde plăti. Geam
-
Drum din bani publici până la firma ministrului Iurie Chirinciuc
La doar câteva luni de la învestirea lui Iurie Chirinciuc în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Lucrările au fost executate de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. Autoritățile au selectat firma fără licitație. Șefii Administraţiei de Stat a Drumurilor explică, între altele, lipsa unui concurs prin faptul că decizia a fost luată în perioada când a fost suspendată procedura achizițiilor publice. Experții califică
-
Afacerea păguboasă a Capitalei
Terenurile și spațiile nelocative aflate în proprietatea publică a municipiului Chișinău au devenit un adevărat chilipir pentru diferiți agenți economici sau persoane apropiate de autoritatea publică locală. Unii au reușit să închirieze spații de sute de metri pătrați la un preț de doar şapte lei pentru metru pătrat, alții - să privatizeze clădiri întregi cu suma cerută pentru o cameră de cămin. Deși legea prevede expres organizarea licitațiilor publice pentru darea în locațiune și privatizarea spațiilor și terenurilor din Capitală, autorităţile evită procedura. Astfel, administrarea patrimoniului public, în special a spațiilor nelocative și a terenurilor, reprezintă cea mai păguboasă activitate a municipalității, cu risc înalt de corupție. O
-
Partenerul lui Ghimpu, contracte de zeci de milioane cu întreprinderi subordonate PL-ului
În ultimii trei ani și jumătate, Get Premium SRL, firmă fondată de Veaceslav Ceban, partenerul de afaceri al președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a obținut contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituții subordonate partidului pe care acesta îl conduce. SRL-ul are adresa juridică într-un fost sediu al PL, oficiu care aparține astăzi firmei comune a acestora, Eurosim, în care Ghimpu deține 34% din capitalul social. Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziționat produse petroliere în valoare de 60 milioane de lei de la acest agent economic. Alte patru
-
Licitații „sub umbrelă”
O companie de construcții, care îl are în calitate de cofondator pe specialistul principal al Agenției Achiziții Publice (AAP) din Anenii Noi, câștigă licitații „pe bandă rulantă” în raion. În doar doi ani de zile, din 2014 și până în prezent, firma Softconstruct, a cărei fondator este Iacob Plămădeală, specialist principal al AAP în raionul Anenii Noi, a semnat 16 contracte de achiziții în valoare de peste trei milioane de lei. Autoritățile locale spun că nu ar fi știut despre legătura dintre funcționar și firmă. Prima licitație, fără concurență Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Softconstruct îi are în calitate de
-
Consilierul-moșier de la Colonița și scandalul cu terenurile satului
Mandatul de ales local l-a făcut moșier pe un consilier de la Colonița. Igor Luchian s-a pricopsit recent cu trei terenuri agricole vândute printr-o decizie a consiliului pe care a votat-o și el. În plus, acesta făcea parte, la acel moment, din comisia pentru licitații publice. Consilierii din opoziție cer ca terenurile să fie întoarse satului, acuzându-l pe Luchian de conflict de interese. Totodată, primăria este învinuită că ar „vinde” terenurile prin înțelegeri celor care profită de modificările în lege, prin care destinația terenurilor agricole poate fi schimbată cu votul consiliului local și nu al guvernului, cum a fost până nu demult. Imediat
-
Cum a fost „curățat” statul de 30 de milioane de lei
Tone de utilaje, pentru care statul a plătit peste 10 milioane de lei, zac de ani buni în depozitul unui agent economic. Tehnica a fost procurată pentru o stație de epurare, pe care autoritățile din Criuleni încearcă să o construiască de aproape un deceniu. Soarta investiției rămâne incertă în condițiile în care utilajul se învechește, iar o parte din rețelele inginerești instalate au fost deteriorate. Între timp, Consiliul raional plătește anual zeci de mii de lei pentru depozitarea utilajului care nu se știe dacă va fi folosit vreodată. Lucrări făcute pe jumătate Stația de epurare urma să fie construită la Onițcani
-
Contracte cu statul pe timp de criză pentru firme afiliate deputaților și miniștrilor
Firme afiliate deputaților și miniștrilor au obținut peste 150 de contracte cu statul, în valoare de peste 35 de milioane de lei, doar în ultimul an și jumătate, perioadă în care achizițiile publice au trecut printr-o criză, din lipsa banilor sau din cauza modificării legislației, fapte ce au sistat organizarea licitațiilor. În iulie 2015, printr-un comunicat de presă, Agenția Achiziții Publice (AAP) anunța, „în contextul evoluțiilor macroeconomice nefavorabile și insuficienței surselor interne și externe de finanțare a deficitului bugetar aprobat pe anul 2015”, sistarea licitațiilor publice, fiind permise doar achizițiile „cele mai necesare, care asigură funcționalitatea instituțiilor bugetare”. Această stare
-
Achiziții ca-n „Codru” la Parlament
Când e vorba despre confort, instituțiile de stat nu se lasă în seama licitațiilor publice. În R. Moldova, serviciile de cazare la hoteluri, dineurile la restaurante și alte servicii de deservire a delegaților oficiale, dar și biletele pentru călătoriile cu avionul ale oficialilor de la Guvern, Parlament și Președinție sunt procurate, de cele mai multe ori, după placul conducerii instituțiilor, evitându-se procedurile tradiționale de achiziții publice. Hotelul preferat al Parlamentului Hotelul Codru Pe parcursul anului 2015 și în prima jumătate a anului 2016, Parlamentul a semnat cinci contracte cu hotelul „Codru Hospitality” pentru contractarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale. În cele
-
Crenvurștii interziși ajung în continuare pe mesele copiilor în școli și grădinițe
Tone de crenvurști ajung și acum pe masa copiilor din școli și grădinițe, în ciuda nemulțumirii unor părinți, dar și a unui ordin al Ministerului Sănătății care interzice mezelurile prea grase încă din anul 2012. Recent ministerul a mai emis un ordin prin care vrea să scoată definitiv crenvurștii din școli și grădinițe, începând cu 1 iunie. Întrucât până atunci au rămas zile numărate, nu se știe dacă toate instituțiile preșcolare vor reuși să excludă crenvurștii din meniu. Autoritățile nu se grăbesc să rezilieze contractele cu furnizorii pentru că ordinul încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial. „Noi refuzăm
-
Podul de la Suruceni: aproape un milion de lei într-o investiție abandonată de cinci ani
Şantierul unui pod pietonal din satul Suruceni, raionul Ialoveni, în care s-au investit până acum circa un milion de lei, stă în paragină de mai bine de cinci ani. Autorităţile spun că le-ar mai trebui încă un milion de lei ca să finalizeze lucrările, în timp ce localnicii afirmă că satul nici nu avea nevoie de această construcție. Podul, care are o lungime de peste 100 de metri, pornește de la casa viceprimarului din Suruceni, Vasile Culai, un activist PLDM. Vasile Culai cere, iar Consiliul local îi dă ascultare Decizia Consiliului local de a construi un pod pietonal nu s-a bazat pe consultarea oamenilor
-
Incompetența în achizițiile publice ne costă milioane
Banii publici ajung să fie cheltuiți fără noimă pentru că persoanele responsabile de achiziții nu au pregătirea necesară. Greșelile responsabililor de achiziții publice ne costă milioane. Deoarece autoritățile nu au capacități să facă instruiri, specialiștii afirmă că învăță cum se face un tender de pe internet, dar și din propriile greșeli. Pentru mulți, elaborarea unui caiet de sarcini arată ca o formulă din fizica aplicată. Investigația a fost realizată ca urmare a unei sesizări pe Harta Corupției. Nu știe cum arată un caiet de sarcini O eroare de calcul făcută de administrația Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din or. Orhei a crescut suma contractului pentru reparația acoperișului unui bloc de
-
Autoritățile din Capitală, "eminente" la irosirea banilor pentru școli pustii
Cel puțin zece școli din municipiul Chișinău s-au închis în ultimii ani din cauza numărului mic de elevi. Autoritățile au renunțat la ele în intenția de a economisi. Realitatea arată însă că, în lipsa unei strategii clare, clădirile școlilor-fantomă continuă să înghită milioane de lei din bugetul municipal. Unii experți susțin că ar trebui făcută o estimare a numărului de elevi și școli, iar în baza acestor cifre să fie planificată utilizarea spațiilor goale: să le fie schimbată destinația sau să fie date în locațiune unor instituții de învățământ private, dar în baza unor licitații publice. Școala nr. 52 este pustie de mai mulți ani. Foto: CIJM De
-
Milioane aruncate pe foc: Cum s-au făcut afaceri pe bani publici în trei sate din Moldova
În anul 2014, primăriile din două sate din raionul Ocnița și altul din Găgăuzia au cumpărat utilaje pentru producerea de biomasă și plăci de trotuar, din banii inspectoratelor ecologice locale. Culmea este că, în final, tot utilajul a fost dat în conseciune unor firme, pe degeaba, pentru o perioadă de 30 sau 50 de ani. Drept urmare, primăriile celor trei localități nu au câștigat nimic din proiectele care au costat milioane de lei. Granturi de milioane pentru trei proiecte În urmă cu aproape doi ani, primăriile din satele Naslavcea și Unguri, raionul Ocnița, și localitatea Baurci din Găgăuzia, au primit din fondurile
-
Reparația drumurilor din Chișinău și interesele primarului Dorin Chirtoacă
Reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și a străzilor Negruzzi şi Alecsandri din Capitală ne costă sume astronomice, iar firma care efectuează lucrările ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă. Proiectul, care presupune reparația a circa şapte kilometri de drum, valorează 11,5 milioane de euro, bani împrumutați. Municipalitatea ar fi plătit cu un milion şi jumătate de euro mai puţin dacă licitaţia s-ar fi desfăşurat fără încălcări, fapt confirmat atât de Comisia Națională de Integritate, cât și de o comisie specială de anchetă din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Lucrările sunt efectuate de compania SC Delta ACM - 93 din România, selectată în urma
-
Milioane îngropate în școli care se închid
Școli modernizate și reparate capital pentru ca peste doi-trei ani să fie închise. Se întâmplă în multe raioane din țară unde autoritățile au neglijat tendințele demografice și au făcut investiții de milioane în școli fără viitor. Școala din Coada Iazului, Sângerei, a fost închisă acum doi ani. În această localitate, aproape rămasă fără locuitori, clădirea fostei școli este singura care iese în evidență printre casele sărăcăcioase. Edificiul impunător, cu ţiglă, termopane şi uşi noi, pare acum un monument al banilor aruncați în vânt. În anul 2008, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova în această clădire au fost investiți peste 772.000
-
Lucrări de milioane, abandonate pe șantierul de la Președinție
7 aprilie 2009 a însemnat, deopotrivă, speranțe spulbrate și un buget sărăcit de nevoia de a repara clădirea Parlamentului și cea a Președinției, ambele distruse în timpul protestelor violente. Dacă între timp, edificiul Legislativului a fost renovat, vizavi, la Președinție, se întinde un șantier abandonat. Sub presiunea crizei, renovarea a fost oprită încă în 2011, până atunci fiind cheltuiți 106 milioane de lei, ceea ce a fost suficient pentru jumătate din lucrări. Autoritățile nu au oferit însă bani pentru conservarea clădirii, așa că nici ceea ce s-a făcut nu s-a păstrat ca nou. Pentru că între timp atât materialele
-
Reparație fără sfârșit timp de 15 ani la două grădinițe din raionul Criuleni
De mai bine de 15 ani în satul Cruglic, Criuleni, se reconstruiesc în paralel două grădinițe. Autoritățile nu știu când vor fi terminate lucrările și nici câți bani au fost investiți până acum în cele două construcții. Între timp, micuții din sat se înghesuie într-o clădire adaptată, de unde lipsesc condițiile elementare pentru instruire. Formal, la Cruglic există trei grădinițe. Dintre acestea doar una funcționează, în fosta casă a președintelui de colhoz. Alte două clădiri –fosta grădiniță a satului și o anexă a școlii, cu o capacitate de 75 de locuri fiecare, sunt în reparații de mai mulți ani, pentru
-
Firme şi afaceri secrete la Rezina
Trei firme, administrate de aceeași persoană, sunt preferatele autorităților din raionul Rezina în materie de achiziții publice. Fiecare al doilea contract încheiat în domeniul reparaţiilor şi construcţiilor, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2015, a fost atribuit uneia din cele trei firme unde în calitate de administrator sau fondator apare Liviu Jitari: Litarcom, AVI Borș și Capillati. Predilecţie care trezeşte bănuieli În baza a trei contracte cu SRL Litarcom aparatul preşedintelui raionului Rezina a alocat 2,46 milioane de lei pentru reparaţia încăperilor pe care le închiriază în clădirea Primăriei Rezina. Alți aproape 1,14 milioane de lei au fost alocați pentru înălţarea monumentului şi amenajarea scuarului din preajma pieţei
-
Licitații subterane (II)
Într-un sistem bântuit de corupţie şi „otkaturi”, în ultimii doi ani, doar un singur primar a fost reţinut în flagrant, ulterior fiind condamnat la închisoare cu suspendare, pe motiv că ar fi fraudat o licitaţie publică. Asta în pofida faptului că unele licitaţii par mai mult decât dubioase, iar mărturiile unor oameni de afaceri şi ale unor primari dezvăluie o lume în care jocurile de culise şi mita dictează reguli cărora nimeni nu se încumetă să se opună, pentru a nu fi exclus din afacere. Prima parte a investigației poate fi citită aici. Firma Litarcom SRL, cu care se luptă primarul de
-
Cum Primăria din Zîrnești „toacă” banii publici
Primăria Zîrnești din Cahul a compromis mai multe proiecte din bani publici cu bugete de milioane de lei. Peste un milion a plecat pe reparația drumurilor, dar în afară de gropi nu se vede nimic. Casa de Cultură a fost renovată, însă acoperișul curge ca înainte. La grădiniță, unde este mobilă veche, s-au pus peste tot camere de supraveghere video, cumpărate fără licitație. La construirea pieței agricole Primăria a angajat o rudă a primarului, iar la efectuarea unor lucrări publice s-au folosit scheme dubioase. Șirul neregulilor este completat de o decizie a Consiliului local prin care edilul a obținut
-
Licitații subterane (I)
Într-un sistem bântuit de corupţie şi „otkaturi”, în ultimii doi ani, doar un singur primar a fost prins în flagrant, iar ulterior condamnat la închisoare cu suspendare, fiind învinuit că a fraudat o licitaţie publică. Asta în pofida faptului că unele licitaţii par mai mult decât dubioase, iar mărturiile unor oameni de afaceri şi primari pe care le-am obţinut scot la iveală o lume în care jocurile de culise şi mita dictează regulile cărora nimeni nu se încumetă să se opună, pentru a nu fi exclus din afacere. În ultimii ani, multe dintre satele Moldovei au beneficiat de proiecte investiţionale
-
Cine driblează legea în dosarul Stadionului Republican
Stadionul Republican din centrul Capitalei, unde pe timpuri se jucau cele mai importante meciuri de fotbal din ţară, stă în paragină de aproape zece ani. În 2006, guvernarea comunistă şi-a propus să renoveze arena sportivă şi, în lipsa unui concurs, a desemnat compania Basconslux să se ocupe de demolare, această etapă fiind evaluată la opt milioane de lei. Firma, câştigătoare a multor licitaţii publice, nu a fost însă plătită, deşi a efectuat lucrările. În 2013, după o îndelungată corespondenţă cu autorităţile, Basconslux a acţionat statul în judecată şi a obţinut câştig de cauză, Ministerul Finananţelor fiind obligat să scoată
-
Fost primar din Peticeni, cu brutărie pe seama copiilor de grădiniţă
Un grup de locuitori din Peticeni, Călăraşi, se zbate, de mai bine de un deceniu, să întoarcă grădiniţei blocul alimentar, despre care spun că a fost înstrăinat în mod abuziv. Tranzacția s-a făcut cu permisiunea fostului primar, iar clădirea a ajuns în proprietatea soției acestuia. Cazul a fost semnalat de săteni pe Harta Corupţiei a portalului Anticoruptie.md. Blocul grădiniţei (stânga) şi fostul bloc alimentar, astăzi brutărie (dreapta) Foto: CIJM În ianuarie 2004, Consiliul local al satului Peticeni, Călăraşi (fostul judeţ Ungheni) emite o decizie de pe urma căreia blocul alimentar al grădiniţei din sat este scos din proprietatea statului şi vândut
-
Achiziție dubioasă: cum s-a ales orașul Cahul cu o mașină de deszăpezire defectă
Ninsoarea abundentă din ultimele săptămâni a scos la iveală o achiziție publică problematică făcută de Primăria orașului Cahul acum 4 ani. Atunci, primarul comunist Petru Burlacu a încheiat, în urma unui concurs public, un contract prin care Primăria a cumpărat un autocamion dotat cu utilaj de împrăștiere a materialului antiderapant de la SRL ”Driving”, care aparține fiicei liderului fracțiunii comuniștilor din Consiliul Orășenesc Cahul, Pavel Anton. Autospeciala, veche de 9 ani, s-a dovedit a fi o pacoste pe capul celor responsabili de salubrizare. Ea nu a funcționat cum se cuvine nici la achiziționare, și nici acum nu e în
-
Firmele deputatului Oleg Sârbu – favoritele unor instituții de stat
Două firme dintre cele nouă pe care le deține deputatul democrat Oleg Sârbu sunt furnizoare constante de produse alimentare și combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul țării, toate fiind gestionate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. În anii 2013-2015 acest minister a fost condus de colega de partid a lui Oleg Sârbu, Valentina Buliga. Fostul ministru spune că nu a influențat licitațiile în niciun fel. Cert este că firmele respective, dar și o a treia, specializată în vânzarea carburanților, au făcut livrări de mărfuri și servicii de milioane de lei către instituțiile statului. Una dintre firme are terenul
-
Licitații pentru familia șefului de la Achiziții
Firma familiei șefului Agenției Achiziții Publice a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații gestionate de instituția de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. Și partenerii de afaceri ai familiei șefului de la Achiziții au avut succes la licitații în ultimii ani, obținând contracte de zeci de milioane de lei. Clădirea în care își are sediul Agenția de Achiziții Publice. Foto: CIJM Viorel Moșneaga a venit la Agenția de Achiziții Publice (AAP) pe
-
Proiect compromis de interese la gunoiștea de la Bubuieci
O sumă de 4 milioane de lei, alocată acum 3 ani din Fondul Ecologic Național (FEN) Primăriei Bubuieci pentru procurarea a două stații mobile de procesare a deșeurilor din construcții, a devenit motiv de investigație pentru procurori. Procuratura Generală (PG) a deschis un dosar penal pentru delapidarea averii străine, conform art. 191 din Codul Penal, iar urmărirea penală este acum în desfășurare. Despre asta PG ne-a informat printr-un răspuns la o solicitare de informații. Ce-i drept, nu se știe cine anume este urmărit penal - foștii membri ai Consiliului de Administrare al FEN, care au dat banii, sau factorii
-
Milioanele Primăriei, "îngropate" în 41 de curţi din Chișinău
Amenajarea mai multor curți din Chișinău și crearea câtorva mii de locuri de parcare, cu care se laudă Dorin Chirtoacă în bilanțul pentru anul 2015, a costat 53,3 milioane de lei, sumă considerată nejustificat de mare de către experți. În plus, contractul de achiziții a acestor lucrări ar fi fost încheiat cu unele încălcări de procedură. Contractul între Primărie și firma care a executat lucrările, Lucet-comerț, lasă multe semne de întrebare. Documentul nu prevede numărul exact de curți și parcări care urmau să fie amenajate și nu indică adresele la care urmau să se facă lucrările. Chiar dacă nu și-a îndeplinit în întregime obligațiunile
-
Şcolile din Taraclia, obligate să aloce un milion de lei pentru utilaje de care nu au nevoie
Consiliul raional Taraclia a alocat aproape un milion de lei pentru niște utilaje inutile - generatoare de căldură pentru sălile de sport a gimnaziilor și liceelor din raion. În timp ce managerii școlari spun că banii trebuiau cheltuiți pe lucrări de care este mai mare nevoie, consilierii afirmă că s-au gândit la sănătatea elevilor. "Afacerea" a fost încheiată în lipsa unor achiziții publice, fiind promovată de fostul președinte al raionului și votată în unanimitate de consilierii raionali. Banii pentru sursele de căldură au fost luați din așa-numita componentă raională pentru Educație, un fond comun al școlilor pentru formarea căruia fiecare instituție alocă până la 5%
-
Vladimir Molojen, achitat după ce a îmbogățit firma familiei sale pe vremea când deținea funcții publice
Vladimir Molojen (69 de ani), fost ministru al Dezvoltării Informaționale, care acum șapte ani a încheiat contracte publice de peste două milioane de lei cu firma familiei sale a fost achitat miercuri, 9 decembrie, de către Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei, chiar dacă procurorul Anticorupție a cerut condamnarea la șase ani de închisoare. Hotărârea a fost pronunțată de președintele instanței, Dorin Dolghier. Urmărirea penală a durat un an și jumătate, apoi, de patru ani, cauza s-a aflat în instanța de fond. De atunci, procurorul de caz, Mihail Ivanov, a atenționat de mai multe ori că examinarea este tergiversată intenționat. A îmbogățit firma familiei cu
-
RISE Moldova: Cine este afaceristului V.I.P. din „Dosarul licitațiilor trucate”
Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în „dosarul licitațiilor trucate”, a câștigat, prin intermediul companiilor sale, peste 700 de contracte de achiziții, livrând echipamente medicale și consumabile instituțiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei. Au jucat cum a cântat Ceaicovschi 15 funcționari, inclusiv fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi, și omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, au fost escortați la CNA, pe 8 aprilie, fiind reținuți pentru 72 de ore în cadrul unui dosar de corupție. Șase dintre ei au ajuns în arest. Aceștia sunt bănuiți că ar fi aranjat un șir de licitații
-
Achiziţii în stil moldovenesc la Rezina
Toamna trecută producătorii agricoli din R.Moldova s-au pomenit într-o situaţie destul de complicată, impusă pe de o parte de blocarea exporturilor tradiţionale de fructe, legume, carne şi alte produse către piaţa din Federaţia Rusă, iar pe de alta – de temperaturile joase care se abătuseră asupra meleagurilor noastre mai devreme ca de obicei. Pentru a potoli întrucâtva spiritele care se încingeau în sectorul agrar, destul de periculoase pentru cei de la putere în preajma alegerilor parlamentare, Guvernul decide să aloce din buget 19,5 milioane de lei pentru a procura câteva mii de tone de mere de la producătorii autohtoni şi
Articolul precedent la aceeaşi temă
Articolul următor la aceeaşi temă
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii