Cum „otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electorale
Campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie curent a fost finanțată din greu, la fel ca și în alegerile parlamentare din noiembrie trecut, de angajați ai firmelor, care au câștigat contracte grase cu statul în ultimii ani. Analiza rapoartelor financiare depuse de formațiunile politice la Comisia Electorală Centrală (CEC) în scrutinul din 14 iunie 2015 a scos la iveală faptul că fondatorii, administratorii și simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului se numără printre sponsorii generoși ai partidelor. Unele dintre aceste companii au obținut contracte grase chiar în toiul campaniei electorale.
În campania electorală pentru alegerile generale din iunie anul curent cel mai mult a cheltuit Partidul Democrat (PDM) – 23,8 mln de lei, fiind urmat de Partidul Socialiștilor (PSRM) – cu 18,5 mln de lei și de Partidul Nostru (PPPN) – 13,7 mln de lei. Celelalte formațiuni politice au avut bugete mai modeste: PCRM – 8,2 mln lei, PLDM – 6,8 mln lei, PL – 4,6 mln lei, PPEM și Ravnopravie câte 2,3 mln lei și, respectiv, 2,6 mln lei.
Aceastea sunt sumele declarate oficial la CEC de către formațiunile politice antrenate în scrutin. În rapoartele financiare ale partidelor nu au intrat însă și cheltuielile pentru concertele grandioase, publicitatea neoficială la televiziuni, „cumpărarea” voturilor și altele.
Bugetele partidelor s-au format exclusiv din donații, care, la unele partide, ca și în scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, au curs gârlă. Donațiile cele mai grele au venit însă de la reprezentanți ai agenților economici care au avut în ultimii ani contracte grase cu statul. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au documentat companiile, reprezentanţii cărora au făcut donaţii în scrutinul din iunie 2015 către partidele intrate în cursa electorală. Iată ce am descoperit.
Chiar dacă legătura dintre finanțatori, partide şi licitaţiile câştigate, la prima vedere, nu este una directă, angajații mai multor firme care au obţinut contracte cu statul în domeniul transporturilor au făcut donații generoase tocmai către partidul din care face parte ministrul Transporturilor și Infrastructurii Dumurilor, iar salariaţii unor companii ce au câștigat licitaţii în domeniul construcţiilor au contribuit la completarea fondului electoral al partidului din care face parte ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Tabloul este mult mai bine conturat la nivel local – angajații firmelor care au câștigat licitații au făcut donaţii către partidele din care fac parte liderii Administrației Publice Locale.
Donatorii PDM
Cel mai frumos tablou se conturează la Partidul Democrat, pentru care au făcut donații de zeci și sute de mii de lei angajați ai peste 50 de agenți economici, care au beneficiat de contracte de milioane de lei pe bani publici.
SA RED Nord
Cea mai mare sumă în bugetul PDM - 1.072.700 de lei a fost vărsată în bugetul PDM de tocmai 50 de angajați ai SA RED Nord și SA RED Nord Vest. Aceste două societăți pe acțiuni cu capital de stat sunt principalii distribuitori de energie electrică din Nordul republicii. Ministerul în gestiunea căruia se află sectorul energetic al țării este cel al Economiei, condus de Stephane Bride - ministru promovat de PDM. SA RED Nord a obținut în 2013 tendere cu valoarea totală de 1.094.028 de lei, potrivit datelor Agenției de Achiziții Publice. Printre instituțiile cu care au fost încheiate contractele sunt primăriile din Parcova, Edineț, Briceni și municipiul Bălți.
SA Moldtelecom
Angajații SA Moldtelecom au donat împreună peste 700.000 lei. Această instituție e subordonată MTIC. Ministrul MTIC este Pavel Filip, înaintat din partea PDM. În perioada 2011-2015, Moldtelecom a încheiat contracte în valoare de 35,8 milioane de lei cu diferite instituții ale statului. Cel mai mare contract, de 10 milioane 160 de mii a fost încheiat cu Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), condus de un democrat, pentru servicii internet. Contracte de aproape 600 de mii au fost încheiate cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, instituție subordonată MMPSF; 4 milioane de la Ministerul Finanțelor; 2,3 mln de la Registrul Animalelor; 2,7 mln de la SIS. Centrul de Investigații a scris anterior că prietenii şi partenerii de afaceri ai lui Vitalie Iurcu, şeful Moldtelecom, câştigă, prin intermediul unui grup de firme, licitaţii de milioane de lei, organizate de societatea pe acţiuni deţinută de stat, fapt pe care conducerea Moldtelecom încearcă să-l ascundă. Recent, directorul Moldtelecom, Vitalie Iurcu, a fost numit viceministru al Economiei, minister partajat de PDM.
SA UNIC
Natalia Sanduţa, directorul magazinului UNIC, este membru PDM și a participat la alegerile locale 2015 în calitate de candidat la funcția de consilier în CMC din partea PDM. Nouă angajați ai Societății conduse de Sanduța au donat împreună 120 de mii de lei. SA UNIC a câștigat tendere în valoare de 234.000 de lei pentru livrarea diferitelor materiale și rechizite de birou. 60 de mii de lei au intrat în conturile firmei de la Procuratura Generală pentru achiziționarea covoarelor.
SA Drumuri-Edineț
Donații importante pentru PDM - 100.000 de lei - au făcut și trei angajați ai SA Drumuri-Edineț, printre care directorul întreprinderii, Leonid Corcimari. În 2013, Administrația de Stat a Drumurilor a anunțat o licitație pentru achiziționarea lucrărilor de reparație curentă a drumurilor publice din raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei, Șoldănești, care a fost câștigată de societatea pe acțiuni Drumuri-Edineț. În urma încheierii contractului, contul Societății s-a mărit cu 1,7 mln lei.
SA Constructorul Telenești
Donații importante a făcut și Mihail Tetelea, angajat la SA Constructorul Telenești. Acesta a donat PDM 80 de mii de lei la alegerile locale. În 2012 , firma SA Constructorul Telenești a încheiat un contract de peste 305 mii de lei cu Consiliul Raional Telenești pentru prestarea lucărilor de reparație a trotuarelor în satul Mândrești. La cârma primăriei din satul cu pricina a venit un democrat după alegerile din acest an, iar în CR Telenești, democrații au obținut 10 mandate.
SA Molddata
70 de mii de lei au intrat în pușculița PDM de la angajații Companiei Molddata, insituție din subordinea unui alt minister, al cărei conducere este numită de PDM – Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. SA Molddata a încheiat, între 2011 și 2015 contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului, în sumă totală de 1.622.216 lei. Cei mai mulți bani publici au ajuns în bugetul Molddata din contracte cu Procuratura Generală – circa 600 de mii de lei pentru servicii de deservire a sistemului informatic.
Serghei Rapcea
90 de mii de lei a donat democraților Seghei Rapcea, membru PDM, actualmente consilier raional la Anenii-Noi din partea PD. În noiembrie 2014, Serghei Rapcea a candidat pe listele democraților la funcţia de deputat. În noiembrie 2014 Rapcea declara că este temporar neangajat, cu toate că datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arătau că dânsul era director general la SRL Transpremium. De asemenea, el este fondator la SRL Cristehtrans și administrator și fondator la SRL Cristranscom. SRL Cristehtrans este specializată în servicii de transport, dar se ocupă și de reparația încăperilor. În perioada 2013-2014, SRL Cristehtrans a obținut contracte cu statul în sumă totală de 1,7 mln lei. Majoritatea tenderelor câștigate au fost organizate de instituții publice din Anenii Noi. În 2014, SRL Transpremium, specializată în servicii de transport, a obținut două contracte, la fel, în Anenii Noi, în valoare totală de 116.227 de lei. A treia firmă deținută de Serghei Rapcea, SRL Cristranscom, specializată în reparația drumurilor, la fel, a câștigat mai multe tendere în perioada 2014-2015, cu valoarea de peste 18 mln de lei. Chiar în timpul campaniei electorale din anul curent, SRL Cristranscom a obținut un contract gras în valoare de 1 mln de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi. Celelalte contracte încheiate în 2014 au fost obținute pentru lucrări de reparație a drumurilor din diferite localități ale raioanelor Strășeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi și Edineț. În toate aceste raioane, președinții Consiliilor Raionale sunt reprezentanți ai Partidului Democrat.
SRL Oztor
Valeriu Veleșcu, angajat la SRL Oztor, a donat PDM 70 de mii de lei. Firma unde este angajat Veleșcu prestează o gamă largă de servicii – de la construcții ale edificiilor, la construcția stadioanelor, reparații, amenajarea localităților și chiar servicii de alimentare cu apă. Astfel, în perioada 2011-2014, firma a încheiat contracte cu diferite instituții ale statului, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei. Printre instituțiile care au contractat serviciile firmei SRL Oztor se numără Unitatea de implementare a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile, instituție subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (condus de un democrat) – aproape 2,3 mln de lei, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI – peste 1,5 mln lei, Consiliul Raional Călărași – 609 mii de lei, Primăria Onișcani (Călărași) – 176 de mii de lei, Primăria Bogzești (Telenești) – circa 285 de mii de lei și Primăria satului Tuzara (Călărași) – 193 de mii de lei. În ultimele trei localități, în urma alegerilor, la cârma primăriilor au venit reprezentanți ai PDM.
Vaspus SRL
Vasile Pușcaș, angajat al Vaspus SRL, companie specializată în construcția rețelelor de apeduct, a contribuit la completarea fondului electoral al PDM cu 60 de mii de lei. În 2011-2015, compania respectivă a câștigat tendere de 4,6 mln de lei. Majoritatea contractelor au fost încheiate în localitățile raionului Călărași. Numai Consiliul Raional Călărași a încheiat cu Vaspus SRL contracte de 1,7 mln de lei. PDM a obținut 9 mandate în CR Călărași. În perioada în care au fost încheiate contractele, Președintele raionului Călărași a fost democratul Ilie Rău. 356 de mii au ajuns în contul Vaspus SRL de la Primăria Călărași pentru contrucția rețelei de canalizare. Primarul din această localitate, la fel, este membru al PDM.
SRL Ranao-Transcom
Alexandru Rotari, fondatorul și administratorul companiei SRL Ranao-Transcom a fost generos cu PDM, donând 60 de mii de lei. Firma la care își primește salariul a câștigat două licitații publice cu primăria Rezina, în sumă de circa 424 de mii de lei. Unul dintre cele două contracte a fost obținut chiar în timpul campaniei electorale, pentru lucrări de afânare a terenului aferent străzii 27 august din Rezina. Fotoliul de primar în primăria Rezina îl deținea un democrat, iar după alegeri un alt coleg de partid i-a luat locul. O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice arată că ambele contracte de achiziție încheiate cu Primaria Rezina au fost onorate doar parțial de către SRL Ranao-Transcom.
Lucașciuc Igor
Un alt sponsor al PDM este Igor Lucașciuc, care a donat 50.000 în alegerile locale. Cu toate că se declară angajat la Nodul Feroviar Ocnița, acesta activează, din martie 2010, în calitate de jurist la SRL Vista-Const. Compania respectivă a obținut numai în 2014 câștig la mai multe licitații publice în valoare totală de peste 300.000 de lei. Cu o lună înainte de alegerile din toamna anului trecut, firma a câștigat licitația publică anunțată de Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din orașul Ocnița, în valoare de peste 81.500 de lei, pentru reparația Azilului de bătrâni din satul Calarașovca. Tot în 2014, „Vista-Const” a furnizat materiale de construcții în valoare de 122.800 de lei la solicitarea Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Briceni. Alți peste 200.000 de lei, bani publici, au intrat în contul „Vista-Const” în 2013.
SC Stilconstruct SRL
Generos cu PDM a fost și Anatolie Iașciuc, directorul SC Stilconstruct SRL, care a donat 50.000 lei. Deși compania este specializată în construcții, ea se numără și printre căștigătorii de tendere pentru livrarea produselor alimentare. În anii 2012-2014, Stilconstruct a câștigat cinci tendere în valoare totală de circa 3,7 mln de lei. 695 de mii au intrat în contul firmei pentru livrarea produselor alimentare de la Primăria Stăuceni, unde PDM a câștigat alegerile. Alte circa 3,3 mln lei au venit în contul firmei de la Direcția Educație Tineret și Sport Râșcani.
SRL Conplast Design
Valeriu Papcov, de la SRL Conplast Design, a donat democraților 50.000 lei. Firma respectivă activează din 1998 în producția și comercializarea de ferestre, uşi, vitralii și obloane, geamuri termopan, diferite accesorii. Compania a câștigat câteva tendere în valoare de 219.549 de lei. Contractele au fost încheiate cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și cu Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca.
SRL Podiș
SRL Podiș, firmă care livrează materiale de construcție, a donat 50.000 de lei în bugetul PDM prin Trifan Druța. În 2011-2012, firma a avut tendere câștigate în valoare de 638 de mii de lei, majoritatea achizițiilor fiind contractate de Primăria Telenești. În acea perioadă, Trifan Druța era consilier în CL Inești din partea PDM, localitate a cărui primar ales în 2015 este reprezentantul aceluaiși partid. De asemenea, democrații au obținut 10 mandate în Consiliul Raional Telenești.
Donatorii PLDM
Dacă în campania electorală din noiembrie 2014, PLDM avea o schemă cu donații bogate, în scrutinul electoral local din 2015 aceasta a pălit considerabil. Analiza rapoartelor finaciare arată însă că o parte din donatorii de odinioară au migrat către o altă formațiune politică, formată din foști liberal-democrați.
SRL Plai Mereni
99 de mii de lei în pușculița PLDM au venit de la Alexandru Barbaroșie de la SRL Plai Mereni. Firma e specializată în produse de panificație și este administrată de Gheorghe Barbaroșie, tatăl lui Alexandru Barbăroșie și a încheiat, pe parcursul anilor 2011-2015, contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului în sumă totală de aproape 2,5 mln de lei. În perioada în care ministrul interimar al Sănătății era Andrei Usatîi, reprezentul PLDM, au fost încheiate contracte pe bani publici cu diferite instituții subordinate Ministerului Sănătății, în valoare totală de 1,2 mln de lei. Dintre acestea, cele mai grase contracte au fost încheiate cu Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie – 734.137 de lei.
Alte instituții cu care a făcut afaceri compania sunt în subordinea Ministerului Educației, care i-a revenit PLDM-ului în urma partajărilor politice. Astfel, peste jumătate de milion de lei din bugetul statului s-au dus în conturile firmei Plai Mereni pentru livrarea produselor alimentare în diferite instituții de învățământ. Cele mai grase contracte au fost încheiate cu Școala Profesională nr 5 din Chișinău - 362.312 de lei și Internatul Republican cu Profil Sportiv - 283.682 de lei.
Un alt contract avantajos a fost semnat cu Primăria Codru, Chișinău - 292.085 de lei. Bătălia pentru Primăria Codru, în cadrul alegerilor locale generale, a fost câștigată de un PLDM-ist, Munteanu Vladimir. În aceeași ordine de idei, chiar cel care a făcut donația de 99 de mii de lei în fondul electoral al PLDM, Alexandru Barbaroșie, după alagerile locale a devenit președintele raionului Anenii Noi.
SRL Bias-Trans
O sumă similară - de 99 de mii de lei - și tot pentru PLDM - a donat în campania electorală și Sergiu Budescu, angajat la SRL Bias-Trans. În perioada 2011-2014, compania a primit bani de la diferite instituții din Anenii Noi, pentru servicii de transport. Un contract de achiziție în valoare de 308 mii de lei a fost încheiat inclusiv cu Primăria Anenii Noi. În urma alegerilor, în Consiliul Raional Anenii Noi, PLDM a câștigat nouă mandate și fotoliul de președinte al raionului.
Donatorii PPEM
Partidul Popular European a fost constitut cu câteva luni înainte de scrutinul electoral local, în principal din foști membri ai PLDM. Analiza rapoartelor financiare arată că spre noua formațiune politică au migrat nu numai membrii PLDM, ci și donatorii generoși, care au avut contracte de achiziții publice de la instituțiile ai căror conducători fuseseră promovați de PLDM.
NiRom-Roz SRL
Administratorul companiei NiRom-Roz SRL, Nicolae Rozembac, a donat PPEM suma de 55.525 de lei. Această firmă este specializată în construcții și reparații de drumuri, dar prestează și servicii de lucrări rutiere. Sume enorme din bugetul public au intrat în conturile firmei pe parcursul a patru ani, din 2011 până în 2015, - 103,3 mln de lei. Cele mai grase contracte au fost semnate în 2011-2012 cu Administrația de Stat a Drumurilor – 63,3 mln de lei. Contracte de achiziție în valoare de peste 33, 7 mln de lei au fost încheiate, fie direct cu Consiliul Raional Călărași, fie cu diferite localități din raionul respectiv. Astfel, chiar în toiul campaniei electorale din 2015, firma a încheiat, în aceeași zi, două contracte de achiziție cu Consiliul Raional Călărași, pentru lucrările de reparație a două drumuri. Alte două licitații, în valoare de 1,19 mln de lei, au fost câștigate de companie în 2014, contractele fiind semnate cu Primăria din Vălcineț (Călărași), localitate în care a câștigat alegerile locale reprezentantul PPEM. De asemenea, în urma alegerilor, patru consilieri de la PPEM au intrat în componența Consiliului Raional Călărași.
Maxprof Grup S.R.L.
Generos a fost și Tudor Popescu, angajat la Max Prof Grup SRL, care a donat PPEM 60 de mii de lei în campania electorală. MAI a procurat, în anul 2012, de la „Maxprof Grup” S.R.L. sistemul automatizat de acces integrat în sumă de 764,9 de mii de lei, pe când pe site-ul MAI e indicată suma de 779 de mii de lei. După această tranzacție, Agenția de Achiziții Publice (AAP), MAI și SRL „MaxProf Grup” au fost acționate în judecată de către SRL „Media security”, firmă care are același profil de activitate, pentru a contesta un act administrativ. Conform site-ului AAP, contestația a fost respinsă.
SRL Bass System
S-a ales cu contracte cu statul și firma la care este angajat Andrei Cojocari, care a contribuit la completarea bugetului PPEM cu 50 de mii de lei. Compania de unde-și primește acesta salariul, Bass System, în perioada 2011-2013, a încheiat trei contracte de achiziție cu instituțiile statului, în valoare totală de 28,8 mln de lei. Astfel, pentru diferite echipamente și servicii IT, în conturile firmei au ajuns bani publici de la Serviciul Vamal, Comisia Națională a Pieței Financiare și Curtea de Conturi.
Donatorii PL
Donatorii generoși al liberalilor provin în mare parte din structurile și serviciile municipale Chișinău, ale căror edil este reprezentant PL.
ÎM Piața Centrală
12 persoane ce activează ca întreprinzători la Întreprinderea Municipală Piața Centrală au făcut donații generoase pentru PL - 288 de mii de lei. Directorul Pieței centrale, Ion Stratulat, este membru PL și a participat pe listele partidului la alegerile locale din 2011 în calitate de candidat în CMC. De asemenea, în ultimii patru ani, ÎM Piața Centrală a câștigat tendere de vânzare de alimente către instituții publice din Chișinău în valoare de aproape 44 mln de lei. Contracte de peste 2,7 milioane de lei, bani publici, au fost încheiate între ÎM Piața Centrală și Liceul Teoretic „M. Viteazul” Chișinău, instituție apropiată de PL. De asemenea, contracte în valoare de aproape 37 milioane de lei au fost încheiate cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău. Alexandru Fleaș, directorul adjunct al acestei instituții, este consilier PL.
Ruta-Prim SRL
Un alt gest de maximă dărnicie a făcut Rodica Topală, soția consilierului PL Iurie Topală și administratoarea și fondatoarea companiei Ruta-Prim SRL, finanțând campania electorală a partidului din care face parte soțul său cu 300.000 de lei. De pe site-ul Agenției de Achiziții Publice aflăm că Ruta-Prim Service, care are 40% din acțiuni la compania Ruta-Prim SRL, a livrat în 2013 Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație Chișinău tehnică pentru dezăpezire în valoare de 5 mln de lei. Cu trei ani mai devreme, Ruta Prim Service câștigă un alt contract de achiziție a tehnicii destinate pentru întreţinerea drumurilor în perioada de iarnă cu Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” în valoare de 37,8 mln de lei. Din 2009 până în 2013, în fruntea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, instituție căreia i se subordonează Administrația de Stat a Drumurilor, a fost Anatol Șalaru, vicepreședintele PL.
SA Transcom-M
În 2011, compania “Transcom-M” SA, condusă de consilierul liberal Iurie Nastas, care a donat în bugetul partidului din care face parte suma de 400 de mii de lei, a încheiat trei contracte de achiziție pentru reparația și construcția drumurilor cu diferite instituții ale statului în sumă totală de circa 3,87 mln de lei. Cel mai gras contract, în valoare de 2,68 mln de lei, a fost încheiat cu Administrația de Stat a Drumurilor. În 2011, această instituție se se afla în subordinea ministerului în fruntea căruia se afla un membru PL.
Donatorii PSRM
Dina Cociug SRL
Un gest generos au făcut, în campania electorală locală, patru persoane angajate la compania Dina Cociug SRL, specializată în livrarea și deservirea utilajului tehnologic, care au donat în total 195.100 de lei. Aceeași companie a câștigat, în ultimii ani, contracte de achiziție cu instituțiile de stat de milioane de lei. Astfel, doar în 2015, firma a încheiat trei contracte în valoare de 226.141 de lei cu primăria orașului Bălți și cu primăria din Ocnița. La cârma primăriei din Ocnița a venit în acest an un reprezentant al Partidului Socialiștilor, Ion Ciumac. În perioada 2013-2014, tot compania Dina Cociug SRL a încheiat contracte în sumă de 4,4 mln de lei cu diferite instituții ale statului. Dintre acestea, cei mai mulți bani au venit de la: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Fălești – 518.940, Direcția Generală Învățământ Tineret și Sport Rezina – 279.432, Primăria Cahul – 238.265, Colegiul Agroindustrial Grincăuți „Gheorghe Răducan” – 304.125, Colegiul Agricol Țaul – 479.760. În același timp, Victor Chirlici, angajat la compania Dina Cociug SRL este înaintat pe lista PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. La Fălești și la Rezina, candidații PSRM la funcția de primar au ieșit în turul II de scrutin, ambii însă au pierdut.
Bujor Sport SRL
O altă firmă care a făcut donații substanțiale pentru PSRM, compania Bujor Sport SRL, în intervalul 2012-2013 a încheiat contracte de achiziție cu Comitetul Național Olimpic și cu Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale în sumă de 399.495 de lei pentru echipament sportiv și articole de îmbrăcăminte. În campania electorală locală, Olesea Popova, angajată la această companie, a donat pentru PSRM 65.300 de lei.
Autotehnica SRL
Un contract de 106 mii de lei a fost semnat chiar în toiul campaniei electorale de Autotehnica SRL cu Primăria Vărvăreuca, Florești, de livrare a pietrișului. În campania electorală, 10 persoane angajate la această firmă au donat împreună 122 de mii de lei.
Donatorii PPPN
SRL Mobilemn-Grup
În campania electorală locală, în pușculița Partidului Popular „Partidul Nostru” a venit suma de 50.000 de lei din partea lui Iurie Ceban, administratorul companiei SRL Mobilemn-Grup. În perioada 2013-2014, în conturile firmei specializate în producerea mobilierului au intrat sute de mii de lei, bani publici, în special din UTA Găgăuzia. Această companie a încheiat patru contracte de achiziție cu instituțiile de stat: în 2013 – un contract de 74.880 de lei cu Direcția Generală Tineret și Sport UTA Găgăuzia și în 2014 – un contract în valoare de 73.400 de lei cu Direcția Situații Excepționale UTA Găgăuzia; un contract de aproape 50 de mii de lei cu Primăria Fălești și un contract de aproape 80 de mii de lei cu Primăria Ialpujeni, Cimișlia. În urma alegerilor, PPPN a câștigat funcția de primar în orașul Comrat – capitala UTA Găgăuzia, precum și în alte patru sate din regiune. De asemenea, fotoliul de primar al orașului Fălești, în urma alegerilor locale, le-a revenit reprezentanților Partidului lui Usatîi.
SRL Goliat-Vita
O altă companie specializată în confecționarea mobilei, care a făcut donații substanțiale PPPN este SRL „Goliat-Vita”. Fondatorii acesteia – Serghei și Ludmila Anastasov, precum și alți doi angajați au donat, în total, 220 de mii de lei. Deși ca obiectiv principal este setată producția de mobilier, firma are ca obiective de activitate declarate și alte domenii. În 2014-2015, firma soților Anastasov a câștigat 12 licitații organizate de diferite instituții din regiunea UTA Găgăuzia. Suma contractelor constituie aproape 800 de mii de lei. Cel mai mare contract SRL-ul l-a câștigat cu Primăria Sireți din Strășeni, de 199,9 mii de lei. Serghei Anastasov este și președintele Asociației Antreprenorilor din Găgăuzia și a candidat, din partea Partidului Nostru la Primăria Comrat, iar în turul II a câștigat alegerile.
Donatorii PCRM
În pușculița PCRM au fost vărsate sume impunătoare de angajați ai companiilor ce intră în Grupul Daac Hermes sau sunt afiliate acestuia. Compania Daac Hermes Grup este dealer oficial al mai multor mărci de automobile. Aceasta are ca obiective de activitate mai multe domenii, dar cel mai important este comercializarea și deservirea autoturismelor. Corneliu Cornețchi, administratorul firmei SRL Antares a donat 1,25 mln de lei Partidului Comuniștilor. Firma este o companie-fiică a holdingului DAAC Hermes Grup, compania lui Vasili Chirtoca, candidatul PCRM la Primăria Capitalei.
Din rapoartele financiare ale PCRM transpare faptul că donațiile vin de la agenții economici și că, prin indicarea persoanelor fizice, acestea doar sunt legalizate. Iurie Moroșan, bunăoară, a donat PCRM 500 de mii, numai că atunci când a donat suma de 300 de mii de lei a indicat că este administrator al firmei SA Pielart, iar când a donat 200 de mii a indicat că este administrator al SRL Daac Prom, ambele fiind companii-fiice al grupului DAAC Hermes (!). Iurie Moroșan este și vicepreşedinte al Comitetului de conducere al „DAAC-Hermes grup” S.A.
Un alt membru al Consiliului Societății Daac Hermes Group, Gheorghe Dodi, a vărsat în visteria comuniștilor 300 de mii de lei, dar a menționat că este administrator al SRL Stelarinvest. Chircu Vladislav, candidatul la funcția de consilier municipal din partea PCRM, a donat comuniștilor 100 de mii de lei. El este administrator al piscicolei Gura Bâcului, întreprindere ce aparține grupului Daac Hermes. Același Vladislav Chircu mai figurează și ca vicepreşedinte al DAAC-Eco-Plant. O altă companie afiliată Daac Hermes este Auto Mall SRL. Cinci angajați ai acestei companii au vărsat în bugetul PCRM suma de 60 de mii de lei. Și angajații SRL Daac Auto, o altă companie care face parte din grupul Daac Hermes, se arată fideli PCRM, făcând donații în sumă de 40 de mii de lei. Alți trei angajați ai SA Daac Hermes au donat 71 de mii de lei, între care și Vladimir Hînculov, care este și administratorul SRL Logistic Standard, companie care a donat ca persoană juridică suma de 1,7 mln de lei.
Toate companiile holdingului Daac Hermes au contracte de achiziții de zeci de milioane cu instituțiile statului.
Daac Hermes
Astfel, pe parcursul anului 2015, Daac Hermes a încheiat contracte de achiziție în sumă totală de 1,8 mln de lei cu diferite instituții de stat. Cei mai mulți bani au venit de la Inspectoratul Național de Patrulare al IGP a MAI – 1,2 mln de lei. Pe parcursul anilor 2011-2014, Daac Hermes a încheiat contracte de achiziție în sumă totală de 9,85 mln de lei cu diferite instituții de stat: Biroul Vamal Chișinău – 489.066 de lei, Baza Auto a Cancelariei de Stat – 1,03 mln de lei, MAI – 674.523 de lei, Secretariatul Parlamentului RM – 659.600 de lei, Inspectoratul Național de Patrulare al IGP a MAI – 1,96 mln de lei, Departamentul Instituțiilor Penitenciare – 891.932 de lei, Serviciul de Protecție și Pază de Stat – 374.700 de lei, Baza Auto a Parlamentului – 693.490 de lei.
Auto Mall
Pe parcursul anilor 2013-2014, în conturile Auto Mall SRL au intrat 1,2 mln de lei de la diferite instituții de stat: Serviciul de Informații și Securitate – 450.000 de lei, MAI – 306.600 de lei.
DAAC auto
Pe parcursul anului 2015, Daac Auto a încheiat contracte de achiziție în sumă totală de 1,4 mln de lei cu diferite intituții de stat. Chiar în toiul campaniei electorale, în conturile Daac auto au intrat 250 de mii de lei pentru o unitate de transport procurată de Spitalul Raional din Cimișlia. Pe parcursul anilor 2011-2014, Daac Auto a încheiat contracte de achiziție în sumă totală de 55,5 mln de lei cu diferite intituții de stat: Departamentul Instituțiilor penitenciare – 2,3 mln de lei, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – 818.360 de lei, MAI – 1,4 mln de lei, Serviciul Vamal – 3,4 mln de lei, Secretariatul Parlamentului – 1,8 mln de lei, Inspecția Financiară – 1,6 mln de lei, Aparatul Președintelui – 1,7 mln de lei, Baza Auto a Cancelariei de stat – 3,7 mln de lei, Comisia Națională de Integritate – 1,02 mln de lei, Curtea de Conturi – 2,5 mln de lei, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat – 865.294 de lei, Căpitănia Portului Giurgiulești – 894.452 de lei, Baza Auto a Parlamentului – 1,4 mln de lei, Serviciul Protecție și Pază de Stat – 2,9 mln de lei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului – 1,04 mln de lei.
Ce spun experții
În 2013, Grupul de State contra Corupţiei GRECO din care face parte și Republica Moldova a recomandat în runda a treia de evaluare autorităților de la Chișinău să perfecționeze legislația pivind finanțarea campaniilor electorale și să elimine vulnerabilitatea ce ţine de raportul politic dintre agenţii eonomici şi partidele politice.
Mai mulți experți cu care am discutat spun că atâta timp cât legislația nu va fi perfectată, partidele vor utiliza scheme obscure de finanțare a campaniilor electorale. Una din scheme ține de achizițiile publice. Anumite contracte sunt condiționate de achitarea unor sume de bani, se vorbește de 10 % din valoarea contractului, așa-numitul „otkat”, către partidul din care face parte conducătorul instituției, care a organizat licitația. Miza agenților economici care finanţează partidele politice sunt persoanele fizice, fie angajaţi, fie chiar persoane din afară, pe care nimeni nu le verifică, dacă veniturile lor sunt conforme cu donațiile pe care le fac către partide. Asta e metoda cea mai simplă, spun experții: n-o să fie verificaţi, nu va bate la ochi legătura cu partidul atunci când va obţine câştiguri la licitaţi sau alte facilități.
Experta anticorupţie Mariana Calughin, solicitată de noi să comenteze situaţia legată de donaţiile către partide şi anumite facilităţi de care s-ar bucura agenţii economici înainte sau după scrutinul electoral, spune că „partidele politice din R. Moldova sunt dependente de finanţările din partea grupurilor de interese, agenţilor economici”.
„Tabloul este unul previzibil. Donaţiile - fie că merg direct sau prin anumite persoane - reconfirmă faptul că acestea sunt susţinute în campania electorală de grupurile de interese pentru ca ulterior, când acestea ajung la guvernare, să obţină anumite avantaje: să profite de această legătură, afiliere care există, la licitaţiile publice, iar cercul acestor achitări reciproce este mult mai larg”, a precizat experta.
Asta se întâmplă, în opinia mai multor experți, pentru că legislaţia privind finanţarea partidelor politice nu a fost modificată. Nu a fost introdusă cerinţa ca donaţiile de la agenţii economici să fie acceptate doar după ce există o decizie a organului reprezentativ – consiliul, adunarea generală sau adunarea fondatorilor. În cazul persoanelor fizice care fac donaţii, trebuie să se verifice dacă suma donată se încadrează în veniturile obţinute şi dacă au fost achitate impozitele la stat. Organele de drept nu demarează cercetări pe cazurile suspicioase, zicând că cetăţeanul depune declaraţia pe venituri până la 31 martie şi până atunci nu-l poţi verifica, dar după această dată nimeni nu-şi mai aminteşte că trebuie să facă cercetări.
Si experta anticoruptie din Romănia, Laura Stefan, susține că „e nevoie să fie efectuat un control foarte strict în ce privește donațiile către partide”.
„Am văzut același lucru în România, dar și în alte țări au apărut scheme similare, în care angajații firmelor făceau donații către partidele politice sau candidații independenți. E o chestiune de probă, până la urmă, și de urmărire a acestor donații. Știu că există modele de țări, care, prin intermediul acestei autorități de control naționale, verifică în ce măsură oamenii care donează către partidele politice au și resursele financiare care să le permită să facă astfel de donații. De fapt, aici este cheia. Dacă observi că un om trăiește la limita de subzistență, dar aceeași persoană face donații grase către partidele politice, sigur că, din punct de vedere al autorității de control, ar trebui să ți se ridice niște semne de întrebare”, ne-a declarat experta.
„În Republica Moldova, știu că există Comisia Electorală Centrală, care ar trebui să verifice toate aceste lucruri și să sancționeze, inclusiv prin luarea la bugetul de stat a donațiilor care nu respectă condițiile legale, să sancționeze încălcările legii, dacă ele există, sigur”, a precizat Laura Ștefan.
Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat, pe parcursul ultimilor ani, mai multe investigații jurnalistice prin care a scos în evidență legăturile anumitor achiziții publice cu donațiile dubioase către partide sau donații extrem de mari făcute de persoane neangajate în câmpul muncii, pensionari, însă organele de drept nu au demarat cercetări pe cazurile respective.
Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) , într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii