Bani publici

Pe urmele „miliardului”: 30 de milioane de la Banca de Economii, „înecate" pe malul unui iaz de lângă Nisporeni

Colaj CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
29/07/2022 32114

Credite în sumă de peste 30 de milioane lei, luate de la Banca de Economii printr-o schemă dubioasă pentru un gaj care nu acoperă nici a zecea parte din sumă, şi-au pierdut urma la Nisporeni. Banca a reuşit să recupereze puţin sub jumătate de milion din imensul împrumut, după ce a vândut gajul pentru cele 30 de milioane. În schemă apare numele unuia din cei mai prosperi oameni de afaceri din raionul Nisporeni, Dorin Cibotaru, fiul fostului preşedinte al raionului şi actualului consilier, Gheorghe Cibotaru, şi ginerele judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău, Ghenadie Morozan, cumnat cu fostul preşedinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Jurnaliştii de la portalul anticoruptie.md au deconspirat, pas cu pas, schema alambicată de la Nisporeni, care a izvorât și s-a alimentat din „jaful secolulul" din Republica Moldova.

Cum au fost luate milioanele de la BEM

Luminiţa şi Dorin Morozan

La 7 aprilie 2010, a fost înregistrată societatea cu răspundere limitată Valdiner. În calitate de administrator şi singur fondator al întreprinderii apare Dorin Cibotaru, pe atunci în vârstă de 28 de ani, aflat la al treilea an de căsătorie cu Luminiţa Morozan, fiica judecătorului Ghenadie Morozan.

Iniţial, până în septembrie 2015, adresa juridică a SRL Valinder a fost într-un apartament de pe strada Ion Creangă din Chişinău, care aparţine soţilor Valentin şi Diana Butnaru, naşul de cununie al lui Gheorghe Cibotaru, fratele mai mic al lui Dorin Cibotaru. Valentin Butnaru este director al Fabricii de vinuri Maurt-Nisporeni şi se află de mai mulţi ani în relaţie de prietenie cu Dorin Cibotaru.

La 26 aprilie 2010, SRL Valinder a cumpărat de la SA Sanis-Vin un teren cu suprafaţa de 8068.6 m.p. care, conform datelor cadastrale, reprezintă o parte din digul iazului de la marginea oraşuluiu Nisporeni, numit de locuitori „Iazul de la Maiak”.

Întâmplător sau nu, terenul respectiv a ajuns în proprietatea SA Sanis-Vin în 2003, anul când Gheorghe Cibotaru, tatăl lui Dorin Cibotaru, a preluat un mandat de patru ani de preşedinte al raionului Nisporeni. Societatea a fost înregistrată la 27 august 1997 şi se vehiculează că Gheorghe Cibotaru ar fi deţinut un pachet de acţiuni.

În 2008, a început procesul de lichidare a întreprinderii, fabrica de vinuri a SA Sanis-Vin fiind cumpărată de Maurt SRL. Mai Celelalte bunuri al întreprinderii, privarizate anterior pe bani mărunţi, au fost împărţite între foştii acţionari, majoritatea din ei foşti funcţionari publici, printre care ar fi fost şi Gheorghe Cibotaru.

 

Iazul cu maluri de milioane

În august 2010, la câteva luni de la înregistrare şi de la achiziţia de la Sanis-Vin, SRL Valinder a luat două credite, de 7.500.000 lei şi 500.000 de euro, lăsând gaj o parte din digul iazului, cumpărat în aprilie, filialei din sectorul Ciocana a Băncii de Economii.

În octombrie 2010, SRL Valinder a lăsat din nou gaj acelaş segment din malul iazului, de această dată la filiala din oraşul Ungheni a Băncii de Economii, de unde a obţinut două credite de 2.500.000 de lei şi 805.000 euro.

În perioada respectivă cursul valutar pentru un euro era de 16 lei. Astfel, 1.305.000 euro×16 lei + 10.000.000 lei = 30.880.000 de lei, atât „au costat” cei 8068.6 de metri pătraţi din digul iazului de lângă Nisporeni.

Câţi bani şi-a restituit BEM

Pentru că creditele nu au fost restituite, segmentul din malul iazului, care a aparţinut firmei lui Dorin Cibotaru, a trecut în proprietatea Băncii de Economii. În iunie 2019, BEM, aflată în proces de lichidare, i-a vândut lui Grigore Praf cei 8068,6 metri pătraţi.

Gheorghe Cibotaru       Facebook

Grigore Praf este fost director al întreprinderii de stat pentru silvicultură Nisporeni-Silva. Acum Praf este consilier raional din partea Partidului Democrat, alături de Gheorghe Ciboratu, tatăl lui Dorin Cibotaru, care a obţinut mandatul după ce a candidat pe lista Partidului Comuniştilor.

Grigore Praf ne-a comunicat că a plătit pentru porţiunea de dig 495.000 de lei. „Eu nu am cumpărat terenul de la Cibotaru, dar de la Banca de Economii. A fost vândut la licitaţie. Atâta am plătit, sunt şi documentele de la bancă”, ne-a declarat consilierul.

Grigore Praf mai deține în proprietate o porţiune din malul iazului unde a construit un restaurant care se numeşte „La Praf”.

Afacerea lui Dorin Cibotaru, în ascensiune

În timp ce SRL Valinder a fost lăsată de izbelişte, o altă firmă afiliată lui Dorin Cibotaru a înregistrat progrese considerabile în ultimii ani. Este vorba de Nisvinex Grup SRL, înregistrată la 14 iulie 2004, pe când Dorin Cibotaru avea 24 de ani. Până în noiembrie 2019, în calitate de fondator şi administrator a figurat Gheorghe Cibotaru. Ulterior, firma a fost înregistrată pe numele Luminiţei Cibotaru-Morozan.

Dorin Cibotaru susţine că el a fondat întreprinderea şi timp de 10 ani a figurat în calitate de fondator şi administrator la Nisvinex Grup, după care o perioadă a fost înregistrată pe numele fratelui mai mic.

La moment, Nisvinex Grup deţine în proprietate hectare de livezi, plantaţie de căpşuni, sistem de irigare prin picurare, staţie Peco, mijloace de transport, atelier de reparaţie a maşinilor. Un sector cheie al afacerii sunt serviciile de transport internaţional de mărfuri.

Dar cea mai mare realizare a întreprinderii este frigiderul pentru păstrarea fructelor din satul Şişcani, linia de sortare şi de uscare a fructelor, precum şi de ambalare a fructelor uscate şi în glazură de ciocolată, toate utilajele fiind de ultimă generaţie. Toate acestea se află la marginea satului Şişcani din raionul Nisporeni.

 

 

 

 

 

 

Afacerea de la marginea satului Şişcani a familiei Cibotaru       Foto: CIJM

Întreprinderea lui Cibotaru a beneficiat şi de subvenţii substanţiale de la AIPA, care au acoperit parţial construcţia frigiderelor şi procurarea utilajelor pentru sortarea şi ambalarea fructelor.

În 2020, cifra de afaceri a întreprinderii Nisvinex Grup a fost de 39,23 milioane de lei, iar profitul net, de 4,13 milioane de lei.

Cifra de afaceri şi profitul net al SRL Nisvinex Grup

Nisporenenii, nemulţumiţi de Dorin Cibotaru

Locuitorii din Nisporeni cunosc despre „afacerea” cu digul iazului şi nu-l privesc cu ochi buni pe Dorin Cibotaru.

„Face parte din tagma şmecherilor care s-a pricopsit cu credite de la BEM. Nu ştiu câţi bani a luat, dar toată lumea ştie că a vândut malul iazului, luat pe bani mărunţi şi a ajuns acum mare gospodar”, ne-a declarat Dumitru Lazăr, consilier în Primăria oraşului Nisporeni.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului echipa Centrului de Investigații Jurnalistice are nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Fostul preşedinte al raionului Nisporeni, Ion Munteanu, care a preluat în 2007 mandatul de la Gheorghe Cibotaru, ne-a declarat că nu cunoaşte despre episodul cu creditele luate de firma lui Dorin Cibotaru, dar crede că familia a deţinut acţiuni la Sanis-Vin. Societatea pe acțiuni a aparţinut unui grup de persoane din Nisporeni, dintre care unii funcţionari publici. Anume această întreprindere a privatizat la preţuri derizorii mai multe bunuri ale statului, cum ar fi fabrica de vinuri, depozitul pentru cereale, moara, oloiniţa, digul iazului, baza auto, terenuri etc., care au aparţinut fostului colhoz din Nisporeni. Dorin era tânăr când primea strugurii de la oameni pentru fabrica de vinuri. Dorin făcea ce voia, se simţea protejat, că are spete. Apoi a apărut nu ştiu de unde Butnaru, erau prieteni sau chiar colegi de facultate cu Dorin. Butnaru a lucrat la fabrica de vinuri când era la Sanis – Vin, apoi a trecut la Maurt unde lucrează până astăzi”, ne-a spus Ion Munteanu.

Jurnalistul din Nisporeni, Grigore Ciorici, susţine că fostul preşedinte de raion, Gheorghe Cibotaru, a avut o cotă la Sanis-Vin şi că a preluat ilegal cei peste 8000 de metri pătraţi din digul iazului, pe care ulterior i-a dat fiului, perfectând un contract fictiv de vânzare-cumpărare. Jurnalistul ne-a mai comunicat că oamenii chiar s-au adresat în organele de drept după ce Cibotaru a lăsat gaj malul iazului pentru milioanele de la BEM, dar procurorii din guvernarea condusă de Vladimir Plahotniuc au muşamalizat cazul.

Copie la plângerea adresată lui Viorel Chetraru

„În 2013, eram redactor la ziarul raional Deşteptarea. Am primit un semnal de la un grup de colaboratori ai Primăriei din Nisporeni că s-a comis o escrocherie, fiind sustraşi din Banca de Economii două milioane de euro. Mi-au dat documente şi am relatat despre acest caz în ziar. Apoi am întocmit împreună o plângere către fostul director al CNA, Viorel Chetraru, despre acest jaf. Am depus şi documente care confirmau extragerea frauduloasă a acestor bani, dar, cu regret, nu am primit niciun răspuns. De şapte ori am fost personal la CNA. La început îmi spuneau că se examineză, ca până la urmă să-mi spună că nu se dă răspuns oficial la asemenea scrisori, deoarece era semnată de un grup de cetăţeni, fără nominalizarea și semnătura acestora. Cu părere de rău, aceasta a fost atitudinea celor de la CNA. Probabil că era vorba şi de o cârdăşie. Pentru că noi am anexat documente oficiale, cu ştampilă, care confirmau cum s-a produs acest jaf. Personal, eu mă simt afectat de jafurile care s-au comis în Banca de Economii. Înainte de a ieşi la pensie, la sugestia unor persoane, am cumpărat nişte acţiuni la BEM. Nu au fost multe, de vreo 40.000 de lei. Dar am sperat să primesc nişte dividende care să-mi asigure o bătrâneţe fără griji”, ne-a declarat Grigore Ciorici.

Dorin Cibotaru: „Nu ştiu în ce cadastru vă uitaţi voi”

Prima discuţie la telefon cu Dorin Cibotaru am avut-o în ziua în care am venit să fotografiem, din drum, frigiderul de la Şişcani. Am fost observaţi de un angajat care l-a sunat pe patron. Prima întrebare pe care ne-a adresat-o Cibotaru a fost de la ce procuratură suntem. După ce i-am explicat că suntem jurnalişti de investigaţie, Cibotaru s-a arătat şi mai indignat. „De unde informaţia, cine v-a trimis? De ce nu v-aţi cerut voie de la mine? Ce fel de rapoarte financiare? Înseamnă că sunteţi procurori”, ne-a declarat Cibotaru.

Dorin Cibotaru, cu fiicele   Foto: Luminiţa Cibotaru-Morozan

În drum spre Chişinău, am fost contactaţi de o persoană cunoscută, un om de afaceri din Nisporeni, care ne-a întrebat dacă am fost la Şişcani şi cu ce scop.

L-am telefonat, după o perioadă, din nou, pe Dorin Cibotaru. Bărbatul ne-a spus că a muncit din greu ca să-şi ridice afacerea. „Părinţii nu m-au ajutat cu bani, ei sunt intelectuali şi au fost funcţionari publici. M-au îmbrăcat, m-au hrănit, m-au educat şi atât. Nici socrul nu m-a ajutat. L-am cunoscut în 2007. Totul singur am făcut. Am început de la o tonă de vin. Foarte greu a fost, singur am muncit, Dumneavoastră nu aţi muncit niciodată aşa! Dacă erau măcar o mie de oameni ca mine în ţara aceasta, atunci Moldova avea să arăte ca Elveţia”, ne-a declarat afaceristul.

Dorin Cibotaru a negat că a luat credite de la Banca de Economii. „Nu ştiu cine a luat credite. Nu am luat eu. Nu ştiu cine e fondator la Valinder. Căutaţi voi. Gândiţi-vă logic, cum puteau să-i fie eliberate credite la Valinder, dacă nu avea activitate? Valinder nu a avut niciodată activitate. Sunteţi nişte incompetenţi, că eu mai vorbesc cu jurnalişti. Nu ştiu în ce cadastru vă uitați voi. Da, Butnaru e naşul lui fratele. Şi ce-i din asta? Vă repet, nu cunosc cum a apărut această informaţie în documentele cadastrale. Poate e alt Dorin Cibotaru? Dar nu-s eu. E o surpriză şi pentru mine. Atâtea milioane... Bun business!”, ne-a declarat Cibotaru.

 

 

 

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii