Bani publici

Sheriff: Platforma germană

Rețeaua de firme germane ale oligarhilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly și interpușii acestora

Autor: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
08/04/2021 13584

● După pretinsul proces de privatizare în Transnistria, Victor Gușan și Ilya Kazmaly și-au deschis firme în Germania unde apar ei înșiși ca acționari 

● Firmele nemțești ale celor doi oligarhi sunt prezentate actualmente drept investitori germani în Transnistria

● Victor Gușan și Ilya Kazmaly reprezintă, direct și prin interpuși, clientela anturajului Kremlinului

De la echipamente de comunicații și televiziune până la imobiliare, caviar și textile, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Viktor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri. 

Deși rapoartele independente internaționale și operațiunile Interpol confirmă statutul de platformă de contrabandă regională pentru Transnistria, acest lucru nu i-a împiedicat, preț de 30 de ani, pe oligarhii locali să își continue activitățile ilegale sau chiar pe cele legale în inima Europei.

Chiar dacă a provocat, doar în 2020, un prejudiciu de 60,2 milioane de dolari bugetului de stat al Republicii Moldova prin contrabanda cu țigări, holdingul Sheriff nu are în prezent nicio cauză penală deschisă de către autoritățile constituționale de la Chișinău.  

Dosarele penale deschise pe numele Sheriff pentru contrabandă cu țigări și pentru spălarea banilor, în 2013 și 2015, au fost închise în toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, când Vladimir Plahotniuc deținea controlul absolut asupra justiției de la Chișinău.

În paralel, în toată această perioadă, Viktor Gușan și Ilya Kazmaly și-au construit o rețea de firme în Germania. În aceste companii, cei doi oligarhi apar în acționariat, direct sau prin interpuși, ca oameni de afaceri onești.

O parte din firmele din Germania care sunt în conexiune cu Andreas Reich și oligarhii transnistreni Viktor Gușan și Ilia Kamalîi. Infografic: Natalie Sablowsky

Fostul lider secesionist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, aflat în conflict cu holdingul Sheriff, a declarat recent că Viktor Gușan și Ilya Kazmaly „își au de mult platforma pregătită în Germania”.

„Există câteva pașapoarte și a fost dat ordinul pentru a pregăti mai multe variante de retragere. Serviciul de securitate [al holdingului] le analizează”, a spus Șevciuk, sugerând că Gușan și Kazmaly se pregătesc să părăsească Transnistria din cauza că Moscova ar fi deranjată de ilegalitățile lor.

Andreas Reich

Andreas Reich, omul de bază în Germania

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a intrat în posesia unor documente, oferite de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care arată implicarea celor doi asociați transnistreni ai holdingului Sheriff în Germania, cea de-a treia destinație de exporturi a regiunii transnistrene din Uniunea Europeană, după România și Polonia. Valoarea exporturilor din regiunea transnistreană în Germania s-a ridicat, în 2020, la 22,7 milioane de dolari, conform datelor Tiraspolului. 

Omul de încredere al afacerilor Sheriff în Germania este cetățeanul german Andreas Reich. În jurul său și împreună cu el, patronii transnistreni și oameni apropiați lor au țesut o rețea de companii care fac afaceri în centrul Europei. 

Un ofițer al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției a spus reporterilor CIJM că Andreas Reich, în vârstă de 49 de ani, este originar din Transnistria. 

Autoritățile moldovenești se laudă cu afacerea de la Tiraspol, numit-o drept „o adevărată fabrică de făcut bani”

Caviar pentru nemți

Caviarul reprezintă una dintre cele mai profitabile afaceri ale cuplului oligarhic din stânga Nistrului, iar Andreas Reich este șeful companiei responsabile de distribuirea acestuia în Germania și toată Europa. Întreprinderea specializată în creșterea sturionilor și producerea icrelor negre, Aquatir din Tiraspol, este bine cunoscută în regiune. 

Bazele afacerii au fost puse în 2005, când specialistul german în sturioni Dietmar Firzlaff a fost recrutat de holdingul Sheriff să elaboreze un sistem de creștere a sturionilor în Transnistria. Patru ani mai târziu, Aquatir a început să vândă caviar, iar în 2013 producea deja o tonă de caviar pe an. Deși este dezvoltată în Transnistria, pe banii obținuți din surse tenebre, Guvernul Republicii Moldova elogiază Aquatir pentru succesul ei.

Caviarul obținut la Tiraspol este vândut foarte bine peste tot în lume, inclusiv în Uniunea Europeană. Trebuie spus că Republica Moldova are dreptul să exporte în UE doar două produse de origine animalieră – caviar și miere.

Autoritățile moldovenești se laudă cu afacerea de la Tiraspol, numit-o drept „o adevărată fabrică de făcut bani”. „Complexul Aquatir se întinde pe o suprafață de şapte hectare, unde sunt amenajate șapte hale pentru reciclarea apei, creșterea și reproducerea peștelui. Întreprinderea dispune de bazine cu o capacitate de 30–100 de tone, laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generaţie”, detaliază un articol publicat pe pagina guvernului moldovenesc.  

„Capacitatea de producere anuală a complexului este de cinci tone de caviar și 50 de tone de pește.” Conform estimărilor Guvernului de la Chișinău, cererea pentru carnea de sturion și, mai ales, pentru icrele acestuia a depășit aproape de zece ori oferta pe piața internațională. „Pe piața din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10–12 euro, iar cel de icre – 1.000 de dolari. În Occident însă prețul caviarului crește de cinci–șase ori”.

Oligarhii de la Tiraspol au deschis în decembrie 2014, în Germania, firma Aquatir GmbH. Compania a fost înregistrată în orașul Wiesbaden, pe strada Rheingaustr. 53, pe numele lui Andreas Reich. Wiesbaden este capitala landului vestic german Hessa, în apropiere de orașul Frankfurt pe Main.

Din 2016 și până în 2020, a avut doar doi angajați. Reich a fost și patron, și director. Compania are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al peștilor, crustaceelor și moluștelor și a fost fondată cu un capital social de 30.000 de euro.

Aquatir GmbH este condusă de cetățeanul moldovean Serghei Lainer, născut și crescut la Tiraspol. Cel mai scump produs de pe site-ul oficial al companiei costă între 56 și 200 de euro pentru un borcan mic de 28 sau 100 de grame de icre de Beluga.

Serghei Lainer din Tiraspol, directorul Aquatir GmhB din Germania. Sursa foto: OK

Tot pe același site din Germania, Aquatir GmbH face reclamă mărcii Kvint și holdingului Sheriff.

Textile pentru export

O altă afacere în care patronii Sheriff apar alături de familia Reich din Germania este Styleicone GmbH, o companie înscrisă la aceeași adresă din Wiesbaden. Conform documentelor obținute de CIJM, în această afacere Viktor Gușan își împarte egal acționariatul cu Irina Reich, soția lui Andreas Reich, ambii având câte 50% din afacere. 

Styleicone se ocupă cu vânzarea de produse textile în magazine specializate. Firma vinde haine, textile de uz casnic, articole din piele de căprioară, covoare și țesături pentru mobilă. Compania a fost cumpărată de cei doi, în 2014, de la cetățeanul german Waldemar Bankowski.

Cea mai mare parte din produsele oferite de Styleicone se regăsesc printre cele fabricate de combinatul Tirotex din Transnistria, întreprindere privatizată de Sheriff în 2005.   

Piraterie și televiziune pe internet cu programe rusești

Una dintre cele mai profitabile afaceri comune ale lui Viktor Gușan și Andreas Reich este, fără îndoială, Kartina Digital GmbH, firmă deschisă de cei doi în 2008, de asemenea, în Wiesbaden. 

Obiectul de activitate al acestei companii era inițial difuzarea posturilor federale rusești, inclusiv TSV din Transnistria, proprietate a Sheriff, în afara Rusiei. La un moment dat, Kartina difuza, potrivit presei din Germania, aproape 160 de posturi rusești. 

Kartina Digital GmbH vindea ilegal conținuturile rusești celor circa 400.000 de abonați ai săi, fără contracte încheiate cu instituțiile media din Rusia. După ce proprietarii de content din Rusia au acționat în judecată firma oligarhilor transnistreni, în 2019, aceasta s-a specializat, în principal, în difuzarea cinematografelor online rusești gen IVI.

Kartina a fost în vizorul autorităților germane în mai multe rânduri din cauza încălcării dreptului de autor. Numai că investigațiile procuraturii germane nu au înaintat niciodată mai departe de descinderi. 

Înainte de alegerile federale din septembrie 2017, logo-ul Partidului extremist „Alternativă pentru Germania (AfD) un slogan electoral al acestei formațiuni a apărut în timpul unei emisiuni al postului TV Rossia 1: „Votați pentru AfD! Pentru viitorul nostru comun!”. 

Andreas Reich a încercat în 2018 să lanseze afacerea în Rusia, însă nu a reușit. El a fondat în acest scop, în 2018, în Rusia, împreună cu Evgheni Romaskevici, ginerele oligarhului Arkadi Rotenberg, compania „Naționalnaia set” / «Национальная сеть». 

Reich a intrat în Kartina Digital GmbH cu o participație de 50% din acțiuni, în timp ce Gușan și Kazmalî au câte 25%. Capitalul social a fost stabilit atunci la 50.000 de euro, fiecare aducând în companie 25.000 de euro, respectiv câte 12.500. La finele lui 2019, conform documentelor din registrele germane, darea de seamă despre activele şi pasivele firmei însumau 5,86 de milioane de euro. 

Mining” ilegal de criptovalute

O altă companie din Germania în spatele căreia stau patronii holdingului Sheriff este compania Tirastel GmbH. Documentele din registrele germane consultate de reporterii CIJM arată că aceasta a fost fondată în aprilie 2004 în același oraș Wiesbaden.  

Acționarii companiei sunt Irina Reich, 45 de ani, soția lui Andreas Reich, după cum am indicat mai sus, și oligarhii Viktor Gușan și Ilya Kazmaly. Capitalul social al firmei este de 30.000 de euro din care 50% au fost depuși de Irina Reich, respectiv 15.000 de euro. Celelalte 50% din acțiuni aparțin celor doi transnistreni care au venit în firmă în mod egal cu cealaltă jumătate din capitalul social.

La call center-ul Tirastel din Germania, operatorii au răspuns reporterilor CIJM în rusă. În martie 2012, Irina Reich a preluat de la soțul său, Andreas, și funcția de director general al companiei pentru ca în decembrie 2015 să o predea Dmitri Dietrich. 

Tirastel GmbH a importat în Republica Moldova echipament de mining pentru criptovalută, în 2017, în loturi mari către companiile Tirsteklo și Interdnestrcom, din portofoliul holdingului Sheriff. 

CIJM a scris pe larg în două investigații anterioare despre implicarea acestei companii în furnizarea de echipament destinat activității de mining pentru criptovalute în regiunea transnistreană. Rapoartele financiare ale Tirastel GmbH, conform registrelor financiare din Germania, arată că firma avea la finele lui 2016 un profit brut de 5,4 milioane de euro. 

Gușan și Kazmaly au deținut mai multe firme offshore în Cipru. În 2002, ei au creat Agionissi Trading Limited, dizolvată în decembrie 2009. Ei au mai creat compania Baybarry Trading Limited. 

Au mai avut în aceeași zonă Firewood Holding Limited. Ei au trecut adresele lor de la Tiraspol, str. Krasnodonskaya 82, ap. 36. La această adresă l-am găsit figurând ca locatar pe Kazmaly. 

Un alt offshore în Cipru este firma Malcom Steel Trading Limited. Aici ei au indicat drept loc de reședință o adresă de pe str. Șevcenko 81 din Moscova. La fel s-a întâmplat și cu firma Russala Trading Limited sau Silver Box Trading & Investments Limited. 

În 2016, soții Daria și Ilya Kazmaly au deschis tot în Cipru compania Genesis Telecommunications Limited. Firma a fost lichidată mai 2018.

 

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii