Armurierul pro-Kremlin
Propagandist al Kremlinului, Valeriu Ostalep livrează arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova
Fostul politician și actualul om de afaceri, Valeriu Ostalep, diseminează constant dezinformările Kremlinului. Pe de o parte, Ostalep acuză Guvernul de la Chișinău, la fel ca propagandista Moscovei, Maria Zaharova, de „subordonare oarbă față de curatorii occidentali și de înarmare excesivă”, iar, pe de altă parte, firma sa de armament, vinde arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova.
„Despre Maia Sandu și PAS, eu cred că noi am vorbit azi și în emisiunile precedente. Aici totul este clar. Ei au stăpânii lor occidentali. Ei răspund în fața partidului lor european. Stăpânii lor sunt la Bruxelles. Lor le este frică. Realegerea [lor - n.r.] nu depinde de poporul moldovenesc, ci de cei care sunt acolo [la Bruxelles - n.r.]. Ei le spun ce să facă, ei îi sprijină, le dau bani. Moldova nu are Guvernul său. Moldova nu are instituțiile sale de stat. Sunt PAS, Sandu și curatorii [lor - n.r.]”, a declarat Valeriu Ostalep în cadrul unei emisiuni a Nataliei Morari, concubina oligarhului fugar Veaceslav Platon, în iulie 2024.
Aserțiunile fostului diplomat seamănă izbitor cu falsurile vociferate de propagandista Kremlinului, Maria Zaharova: „Occidentul transformă această țară [Republica Moldova - n.r.] în robul său necuvântător. Actuala sa conducere promovează o politică de represiuni interne, repetând experiența Ucrainei și Țărilor Baltice, direcționată spre transformarea republicii într-un apendice ilegal al Uniunii Europene și NATO”.
La fel ca la Zaharova, Occidentul este ținta predilectă a falsurilor lui Ostalep. „Nu știu de ce Franța a devenit deja partenerul strategic [al Republicii Moldova - n.r. ]. În spațiul public au loc un fel de anchete. Nu știu ce a pierdut Franța anume pe aici. Nu înțeleg ce relații istorice avem noi cu ei [francezii - n.r.]. Și ce interese politice și militare? Și de ce ne vând și radare? Dar iată, referitor la un ajutor real, de exemplu, pentru fermieri, nu se aude nimic”, s-a întrebat retoric Valeriu Ostalep.
La unison cu Ostalep, Zaharova leagă contractele militare în scop de apărare de situația unor fermieri din Republica Moldova. „Nu ajută cu bani pentru dezvoltarea agriculturii Moldovei, nu oferă mijloace pentru dezvoltarea științei și industriei. Franța furnizează echipament, muniții și un radar pentru controlul spațiului aerian”, a repetat reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
Afacerea cu armament
Propagator al narațiunilor pro-Kremlin, fostul om de stat Valeriu Ostalep, împreună cu fratele său, Ion, conduc astăzi un grup de companii specializate în vânzarea de arme și muniții pentru instituțiile de forță și securitate din Moldova. Ei mai prestează și servicii de pază la întreprinderi de stat. Unele contracte de pază au fost preluate de la compania oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, Argus-S.
Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că o astfel de retorică împotriva guvernului pro-european de la Chișinău și a Occidentului face parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.
„La noi, războiul hibrid este în plină acțiune și nu de o lună - două, nu doar în perioada campaniei electorale”, a spus Lilian Carp. „El [războiul hibrid - n.r.] este în plină desfășurare odată cu începerea războiului din Ucraina. El crește în intensitate odată cu apropierea alegerilor din Republica Moldova.”
În ciuda faptului că este un purtător de mesaje ale Kremlinului, Valeriu Ostalep, împreună cu fratele său, vând arme și muniții instituțiilor de forță și securitate ale statului. „Ei (SIS - n.r.) nu se deosebesc de alte zeci de structuri care cumpără două-trei arme, un set de cartușe, nu știu ce acolo [de la compania noastră- n.r.].”
Manevre politehnologice
În afara rolului de propagandist al Moscovei, Ostalep s-a transformat în jucător activ al scenei politice moldovenești. La mijlocul lunii mai, el a participat, la invitația Nataliei Morari, la o întâlnire cu mai mulți lideri ai unor partide de opoziție, inclusiv cele pro-Kremlin. Scopul declarat al întrevederii era identificarea unui candidat unic pentru prezidențiale.
Miza plebiscitului din toamna acestui an este introducerea aspirațiilor europene ale Chișinăului în Constituția Republicii Moldova. Interesul primordial al Moscovei este ca parcursul european al Chișinăului să eșueze. În viziunea Moscovei, Moldova trebuie să rămână în sfera de influență a Kremlinului.
Analistul politic al WatchDog Community, Andrei Curăraru, explică de ce este important acest referendum pentru Moldova.
„Miza referendumului este integrarea europeană. Este o confirmare a voinței poporului Republicii Moldova că noi vrem să fim europeni. Să continuăm acest parcurs pe care l-am început cu mulți ani înainte, dar am pendulat, ba mai aproape de Est, ba mai aproape de Vest. Acum este momentul adevărului în care noi decidem până la urmă ce vrem să facem”, a spus el.
În opinia expertului, Moscova operează cu mai multe scenarii pentru compromiterea cursului de integrare europeană al Chișinăului.
„Programul maxim este să asigure faptul că acest referendum eșuează, că se boicotează suficient pentru a nu trece pragul electoral de 33%”, a precizat el. „Acesta ar fi un program maxim în care Moscova, cu bani puțini, comparativ cu ceea ce cheltuiește pe frontul din Ucraina, se asigură că Moldova rămâne în zona sa de influență. Programul minim este de-legitimizarea [referendumului - n.r.]. În același timp, am fost avertizați și de Guvernul SUA, al Marii Britanii și al Canadei că sunt posibile anumite proteste masive organizate după referendum.”
Legislație defectuoasă
Legislația actuală cu privire la achiziția de arme și muniții de către instituțiile de stat comportă riscuri de corupție și securitate. Cadrul juridic actual lasă la discreția fiecărei structuri de forță modalitatea de a face procurările necesare. În prezent, există discuții între decidenții politici și șefii instituțiilor de forță pentru îmbunătățirea legislației în vigoare.
„Este necesar să se facă achizițiile centralizat. Acest lucru va permite să fie cumpărate mai ieftin munițiile. Fiecare instituție în parte poate cumpăra un lot, de exemplu, de 100.000 de cartușe, altul - 300.000. Dar dacă cumperi centralizat un lot de 500.000 de muniții, sigur că există șanse să obții un preț mai bun pentru muniții,” a precizat deputatul PAS, Lilian Carp.
Firma prin care frații Ostalep vând arme și muniții este Sniper Elite SRL. Aceasta a fost deschisă de Ion Ostalep în 2014. Încă de la înființare, societatea s-a specializat în importul și exportul de armament și muniții. La patru ani distanță de la fondare, Ion Ostalep, folosind un pașaport românesc, a înființat în Marea Britanie firma omoloagă Sniper Elite Limited. Pe fundalul schimbărilor politice din Moldova, în octombrie 2019, compania și-a modificat denumirea în Vivostline Limited și este activă până în ziua de azi.
Întrebat despre implicarea sa în această companie, Valeriu Ostalep s-a arătat iritat în primă fază de întrebările reporterilor.
„Ce companii? Ce le-ați înmulțit dumneavoastră? Care companii? Câte sunt ele? Ce atribuții am eu cu asta? Eu, personal, Valeriu Ostalep?”, a spus el. După această discuție, Valeriu Ostalep a revenit cu un apel telefonic și și-a schimbat poziția, precizând că este vorba de o firmă britanică prin intermediul căreia a achiziționat „niște haine”.
Sniper Elite importă carabine, puști, arme de vânătoare și muniții aferente din Bosnia-Herțegovina, Finlanda, Germania, Italia, Cehia și Regatul Unit.
„Eu vreau să vă spun că astea sunt afaceri foarte complicate din punct de vedere al riscului. În primul rând, suntem verificați săptămânal de SIS, Poliție... Și asta este Okay, având o asemenea afacere, trebuie să înțelegi asta”, a ținut el să precizeze.
Prins fără acte pe muniții
În 2021, Poliția de Frontieră Română l-a prins în flagrant pe Ion Ostalep în timp ce încerca să transporte ilegal aproape 50.000 de cartușe din Cehia prin punctul de trecere Albița-Leușeni, cu un vehicul înmatriculat în România. Omul de afaceri a declarat vameșilor români că nu știa că are nevoie de un aviz din partea autorităților române pentru transportarea munițiilor pe teritoriul statului vecin.
„Asta e vina absolută a fratelui meu. Compania își recunoaște vina față de statul român. Față de Republica Moldova nu este nicio încălcare. Vom răspunde conform legislației”, a spus el.
Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, în prezent, în cauza respectivă se efectuează cercetări pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor în privința lui Ion Ostalep. Dosarul penal este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși, județul Vaslui.
Jucătorii de pe piața de armament
În Moldova, șase companii au dreptul să importe muniţii. Dintre acestea, două sunt întreprinderi stat - Societatea Vânătorilor și Pescarilor și Societatea „Cartuș”. Celelalte patru companii sunt private - SRL PM-Magnum, SRL Sniper Elite, SRL Sniping Club și SRL Arme&Muniții.
„Fiecare instituție de forță din Republica Moldova are grupuri separate de licitații. Ele își anunță intenția de a cumpăra acel lot de armament sau muniție pe care vor să îl cumpere. Sunt instituții care pot achiziționa doar cu destinație dublă - civilă și militară”, a spus deputatul Lilian Carp.
Sniper Elite livrează arme și muniții autorităților publice și întreprinderilor de stat. De exemplu, în perioada ianuarie 2023 - iunie 2024, a avut trei contracte cu Serviciul de Informații și Securitate. SIS a refuzat să spună reporterilor care a fost obiectul contractelor cu Sniper Elite.
„Noi nu facem nicio favoare vreunei structuri de stat. Când cineva ne spune să participăm la o licitație, noi nu suntem interesați. Întotdeauna, le spunem să cumpere ceea ce avem în vitrina”, a spus Ostalep. „De exemplu, [vindem - n.r.] Ministerului de Interne, Vămii, Poliției de Frontieră, [Brigăzii - n.r.] Fulger și tuturor structurilor de stat. În ultimii doi ani, toate aceste structuri au procurat ceva de la mine”, a precizat Ostalep.
Contracte preluate de la firma lui Plahotniuc
Sniper Elite nu este singura companie a fraților Ostalep care are contracte cu autoritățile statului. Cea de-a doua firmă care prestează servicii întreprinderilor de stat este Organizația de Pază Combat-Service SRL, succesoarea unor contracte cu statul ale companiei Argus-S deținută de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. „De ce nu a fost întreprinsă nicio acțiune de către stat [împotriva Argus-S - n.r.] dacă au avut activități ilegale?”, a întrebat el.
În 2019, pe fundalul problemelor cu justiția ale lui Plahotniuc, compania lui Ion Ostalep a preluat managerii și rețeaua de clienți ai societății oligarhului fugar. Mai exact, pe 18 noiembrie 2019, fostul director operațional al Argus-S, Vitalie Șeremet, a trecut din solda lui Plahotniuc în serviciul lui Ion Ostalep. Vitalie Șeremet a fost administrator la Combat-Service din noiembrie 2019 până în mai 2020.
„Nu îl cunoșteam pe domnul Șeremet. Pentru noi, este un profesionist în stare să execute contracte. Nu îmi pasă de aspectele astea morale că Șeremet ar fi lucrat nu știu unde [la Argus S - n.r.]. Are contracte, are capacitate, are aptitudini, la muncă!”
Pe 2 ianuarie 2020, Vitalie Șeremet a notificat Chișinău-Gaz că toate contractele de deservire a sistemelor de monitorizare și GPS și paza tehnică contractate de la Argus-S au fost preluate de către Combat-Service. Cererea sa a fost aprobată. În perioada ianuarie 2023 - iunie 2024, Chișinău-Gaz a achitat suma de peste 156.000 de lei companiei lui Ostalep.
„Pe bune, din 2021 sau 2022 până azi, Dvs. aveți dreptate, este utilizată tehnica de care dispune compania. Acolo sunt niște contracte tare simbolice, de 90.000 de lei, ceva de genul, dar, într-adevăr, noi le prestăm servicii de monitorizare GPS”, a recunoscut Ostalep.
Combat-Service prestează servicii pentru mai multe subsidiare ale companiei moldo-ruse Moldovagaz: Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz, Moldovatransgaz și Găgăuz-Gaz.
Președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a afirmat despre contractele cu Combat-Service că acestea funcționează în parametri legali. „Contractele au loc și se încheie practic anual în baza licitației deschise pe platforma M-Tender. Și dacă compania a câștigat tenderul și oferă servicii conform caietului de sarcini stabilit de companii, nu există nicio restricție legală”, a spus șeful Moldovagaz.
Toți oamenii oligarhului
Fostul viceministru de Interne în perioada comunistă și fostul angajat al oligarhului Plahotniuc, generalul Valentin Zubic a fost administrator la Argus-S în perioada 2016 - 2020. El a trecut în solda lui Ion Ostalep în mai 2020, după ce Argus-S a intrat în colimatorul procurorilor.
„În 2019 sau 2020, noi am aflat că Argus a pierdut mai multe contracte. Deci, nu mai putea să le execute. Și a apărut ideea de a-l invita ca administrator pe domnul Zubic. Pentru a conduce o sută, două-trei sute de oameni înarmați, trebuie profesioniști foarte pregătiți. Oriunde o să vă adresați, majoritatea structurilor de forță [private - n.r.] sunt conduse de generali, foști angajați ai SIS sau ai Poliției”, a spus Valeriu Ostalep.
Chiar dacă Combat-Service a preluat contractele executate anterior de Argus-S și a angajat pe rând managerii companiei lui Vladimir Plahotniuc, Valeriu Ostalep respinge orice conexiune cu oligarhul fugar, spunând că este vorba doar de afaceri.
Cu toate astea, în 2023-2024, între compania lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ion Ostalep au existat contracte de prestări de servicii. „Clădirea companiei Argus este păzită de către Combat-Service”, a explicat Ostalep natura relațiilor dintre cele două firme.
Pe lângă contractele cu subsidiarele Moldovagaz, Combat-Service are zeci de contracte cu alte întreprinderi de stat sau cu capital de stat: Institutul Oncologic, Casele de Odihnă și Recuperare Perlele Nistrului, SA Loteria Moldovei și SRL Stațiunea Balneoclimaterică Codru. Combat-Service prestează servicii pentru aceste entități în pofida faptului că, potrivit unor modificări legislative din 2022, instituțiile statului trebuie păzite doar de Întreprinderea de Stat „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne.
„Întreprinderile cu finanțare de la buget încheie contracte din propria inițiativă. Acum le-am pregătit la toți avertismente. Recent, am avut o adunare cu toți șefii și se reziliază deja contractele cu multe întreprinderi particulare”, a declarat Eugen Cobâlaș, angajat al Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a MAI.
Însăși Întreprinderea de Stat Servicii Pază a MAI are contracte cu Combat Service. În 2023-2024, Combat Service a contractat servicii în valoare de 225.402 lei de la Servicii Pază a MAI. Întreprinderea de Stat a refuzat să ofere informații despre raporturile de colaborare de orice natură cu compania privată Combat-Service, invocând secretul comercial.
Șeful Comisiei de profil din Parlament, Lilian Carp, este de părere că instituțiile abilitate ar trebui să intervină în cazul în care cunosc detalii despre Ostalep care aduc atingere securității naționale.
„Dacă SIS-ul are anumite informații despre personajul Ostalep, nu are decât să meargă la Procuratură și să ceară un mandat special de investigații. Procuratura să-și facă treaba! Dacă [Valeriu Ostalep - n.r.] pune cumva umărul la războiul hibrid, acest lucru trebuie demonstrat, iar compania ajunge de regulă într-o listă neagră”, a spus Carp.
Pe de altă parte, Valeriu Ostalep se disculpă: „Vânzarea de armament nu este nici 2% din afacere. Este un segment foarte mic supus unui control permanent de toate organele de stat: SIS, Poliție, INSP, INI ș.a.m.d. Ceea ce e un lucru normal. Noi, poftim, lucrăm transparent. Combat-Service, de asemenea, este supus permanent... Licențele noastre sunt reînnoite permanent, adică, noi nu avem nicio problemă cu legislația”, s-a apărat Valeriu Ostalep.
Combat-Service are circa 400 de angajați, majoritatea specializați în intervenții de pază și ordine, iar Serviciul de Informații de Securitate identifică riscuri de securitate în ceea ce privește activitățile și afacerile fraților Ostalep.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii