Economic

O nouă companie aeriană, în buzunarul ministrului Justiţiei

Chilşinău Airshow 2014, organizat de Fly Level Foto: flylevel.aero
Autor: Victoria Dodon
07/04/2016 42399

Din mai 2016, o nouă companie aeriană va opera în Republica Moldova, transportând călători spre mai multe oraşe europene. Firma, înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, ar fi noul director executiv. Ministrul confirmă că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. "Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme", susţine funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei. 

Fly One promite pentru început curse spre 11 destinaţii din Rusia şi Europa: zboruri regulate spre Voronej, Sankt-Petersburg, Verona, Florenţa, Barcelona, Londra, Lisabona, Dublin şi curse charter către Antalya, Heraklion şi Rhodos. În pliantele distribuite la prezentarea companiei, pe 31 martie, într-un hotel din Capitală, se menţionează că firma deţine personal cu pregătire corespunzătoare, precum şi flota aeriană necesară - avioane moderne Airbus A320 cu o capacitate de 172 de locuri şi o navă de rezervă de tip Boeing 737-300 de 148 de locuri.

Deşi înregistrată la 30 septembrie 2015, compania Fly One SRL nu se află deocamdată în lista operatorilor certificaţi de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, actualizată ultima dată pe 30 martie.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Fly One SRL îşi are sediul pe bulevardul Dacia 80/3 din Chişinău, adresă la care se află Aeroportul Internaţional Chişinău, mai multe companii aeriene, Aeroport Handling SRL şi Aeroport Catering SA. Firma, cu un capital social de 500.000 de lei, a fost fondată de trei persoane, una dintre care este Maria Cebotari, soţia ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari, cu o cotă de participare de 40% (200.000 de lei). Noua afacere a fost trecută de ministru şi în cea mai proaspătă declaraţie de venit, cea pentru anul 2015, publicată recent pe site-ul Ministerului Justiţiei. Director executiv al Fly One ar fi Mariana Tabuică, sora ministrului şi fost direc­tor finan­ciar la Între­prin­de­rea de Stat Mol­datsa.

Nicu Berla, la deschiderea şcolii Fly Level în Moldova. Captură video: allmoldova.com

Alte 40% din SRL le deţine Tudor Carabadjac, profesor de educaţie fizică şi fost director al gimnaziului din satul Orac, raionul Leova. În 2011, el a obţinut mandatul de consilier raional la Leova, pe listele Partidului Democrat din Moldova. Potrivit declaraţiei de venit pentru anul 2014, pedagogul a câştigat 61.111 de lei din activitatea de director, are trei terenuri, o casă de locuit de 100 de metri pătraţi şi un automobil de model Dacia Sandero, fabricat în 2013 şi cumpărat în acelaşi an cu 147.000 de lei. Contactat de Anticoruptie.md, bărbatul ne-a tăiat-o scurt: "Nu-i de discuţie treaba asta, n-ar trebui să vă intereseze. La revedere."  

Cel de-al treilea fondator, Nicu-Adrian Berla, a contribuit în afacere cu 20%, fiind, oficial, şi administratorul întreprinderii. Berla este cunoscut peste Prut drept unul dintre acţionarii companiei Fly Level, specializată în cursuri de pilotaj şi formarea însoţitorilor de bord. Şcoala a fost fondată la Bucureşti de omul de afaceri Silviu Prigoană, fost deputat român şi fondator al postului de televiziune Realitatea TV. El a renunţat la cota sa în companie odată devenit parlamentar. În 2011, Fly Level SRL a deschis o şcoală de aviaţie şi la Chişinău. Un an mai târziu, reprezentanţa din Republica Moldova raporta un venit din vânzări de 581.700 de lei.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Achiziţii Publice, în anul 2012, Fly Level a furnizat Cancelariei de Stat servicii charter în valoare de 331.824 de lei. 

Familia Cebotari, cu experienţă în ale aviaţiei

Deşi în prezent este ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari este cunoscut mai ales pentru activitatea din domeniul aviatic, unde a fost unul dintre cei mai bine plătiţi manageri angajaţi la stat. În 2012, în calitate de manager la AIR Moldova, Aeroportul Internaţional Chişinău şi Autoritatea Aviaţiei Civile, acesta a adunat un salariu anual de peste 800.000 de lei.

Sora demnitarului, Mariana Tăbuică, la fel s-a bucurat de un salariu gras în calitate de director financiar al Întreprinderii Moldatsa (Moldavian Air Traffic Services Authority), furnizor de servicii de aeronavigaţie în Republica Moldova, supranumită pepinieră în care au fost angajate rudele mai multor funcţionari de stat. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris anterior despre faptul că în perioada anilor 2014-2015 ea a beneficiat de o majorare neîntemeiată a salariului cu 373.000 de lei şi un spor salarial de 20% (75.000 de lei) sub formă de „indemnizație pentru discreție”. Concluziile aparţin auditorilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), care au mai constat că administratorul Moldatsa, doar în 2014, a stabilit neregulamentar prime lunare în valoare de zece milioane de lei. Angajații primeau și prime unice (!) pentru activități incluse în obligațiile lor de serviciu, cum ar fi participarea la diverse ședințe, efectuarea inventarierii anuale sau participarea la ședințe anuale, iar Tăbuică a beneficiat astfel de 63.000 de lei.

Mariana Tăbuică (centru) Foto: facebook.com

După publicarea auditului realizat de MTID, ea a plecat din funcţie. Numele său a mai figurat în presă atunci când, alături de soţul său, Andrei Tăbu­ică, au fost acu­zaţi că ar fi înşe­lat mai multe per­soane, cărora, prin inter­me­diul unor firme, le-au pro­mis con­stru­cţia unor man­sarde.

De altfel, Vladimir Cebotari a ajuns de mai multe ori în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate. Bunăoară, în 2012 el a uitat să indice venituri obţinute din cotele părţi în trei firme: SRL Vlaconic (95%) și SRL C&V Asistența (50%), dar şi SRL Neaos, firmă specializată în comerțul cu mașini agricole și industriale, unde deţine 15% din acţiuni. Şi în 2014, CNI a depis­tat că Cebo­tari, pe atunci vice­mi­nis­tru la Minis­te­rul Trans­por­tu­ri­lor şi Infras­truc­tu­rii Dru­mu­ri­lor, nu a indi­cat în decla­ra­ţia pe anul 2013 veni­tul soţiei, de vreo 6.000 de lei, 13 con­turi ban­care cu mij­loace nesem­ni­fi­ca­tive şi un auto­mo­bil vechi, de model VAZ, potrivit publicaţiei Ziarul de Gardă. Totuşi, ambele dosare au fost clasate.

Portalul moldovacurata.md scria în 2014 despre casa de lux a soţilor Cebotari, amplasată într-o zonă de elită a Capitalei, dar neînregistrată la oficiul Cadastral, deşi cei doi locuiau în ea. Potrivit datelor de la Cadastru, nici la ora actuală imobilul nu este trecut pe documente. 

Casa soţilor Cebotari

În declaraţia de avere pentru anul 2015, Cebotari a pomenit atât firmele uitate, cât şi 17 conturi bancare, două împrumuturi (unul în lei, pe firma Vlaconic SRL, şi altul în dolari, pe numele său), precum şi un automobil BMW de 400.000 de lei, dobândit prin mandat în anul 2013. La capitolul imobile, familia Cebotari deţine un teren de construcţii de 0,049 hectare, cumpărat în 2015, cu o valoare cadastrală de 95.000 de lei, un apartament de 60 de metri pătraţi şi două case de locuit, cu suprafeţe de 270 de metri pătraţi şi, respectiv, 560 de metri pătraţi (în construcţie din anul 2009). Vladimir Cebotari a trecut pe hârtie un venit de peste 160.000 de lei pentru anul trecut, acumulat din funcţiile de viceministru al Transporturilor, şef al Căilor Ferate şi ministru al Justiţiei (peste 82.000 de lei timp de cinci luni de activitate). Soţia sa a raportat zero venituri.

“E modul în care pot să lucrez cinstit, legal, să plătesc impozite şi să-mi întreţin familia”

Vladimir Cebotari a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md faptul că soţia sa se află printre fondatorii unei noi companii aeriene. “Tot ce am avut de declarat, am făcut-o în declaraţia de venituri şi averi. Acolo se menţionează absolut tot. Datele despre interesele familiei mele sunt publice în măsura în care acest fapt este prescris de lege. Da, e adevărat, aceste lucruri sunt scrise, le-am confirmat prin declaraţie. Nu avem nimic de ascuns”, ne-a declarat ministrul.

Vladimir Cebotari Foto: CIJM

El a ţinut să accentueze că la mijloc nu există niciun conflict de interese şi că e vorba despre o afacere care îi permite să-şi întreţină familia.

“Am acceptat provocarea de a mă afla într-o funcţie publică fiindcă cred că pot schimba ceva. Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme. Nu e vorba de niciun conflict de interese, ba chiar există un risc antreprenorial căruia mă expun şi eu şi rudele mele, dar acesta e modul în care eu văd că pot să lucrez cinstit, legal, să plătesc impozite şi să-mi întreţin familia. Scoaterea publică a informaţiei respective, chiar pentru toată lumea, va crea un pic de probleme familiei mele, pe care eu o să le depăşesc desigur. Tratarea subiectului rămâne la discreţia voastră”, ne-a mai spus ministrul.

Reprezentanţii companiei, la rândul lor, nu au dorit să ne ofere detalii, deşi iniţial ni s-a spus că vom fi contactaţi de persoana responsabilă de comunicare. "În curând vom desfăşura o conferinţă de presă. Până atunci suntem în organizare, ne organizăm procesul de lucru", ne-a declarat reprezentanta firmei.  

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii