Economic

Internet pentru Transnistria

Holdingul Sheriff și propaganda Kremlinului, conectați la internet de providerii din Moldova

Foto: Mădălin Necșuțu
Autor: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
22/08/2022 14319

Interdnestrcom (IDC), parte a Holding-ului Sheriff, care controlează domeniul miningului în Transnistria, a început să se asigure cu internet de pe malul drept Nistrului în contextul problemelor de infrastructură provocate de războiul din Ucraina. Unul dintre principalele vehicule de propagandă ale Kremlinului, Rossia Segodnea, precum și pretinse centre de cercetare de la Tiraspol își procură accesul la rețeua globală și servicii de IP Transit de asemenea prin intermediul operatorilor din Republica Moldova.

SRL Starnet Soluții, cel de-al doilea cel mai mare furnizor de internet fix din Republica Moldova, prestează servicii singurului operator de telefonie fixă și mobilă și providerului monopolist de internet din regiunea separatistă transnistreană, Interdnestrcom (IDC). Transnistria este de mai bine de trei decenii o platformă de crimă organizată, controlată de oligarhi locali conectați foarte puternic la cercurile politico-economice de la Moscova, asupra căreia Chișinăul nu are niciun control. 

Potrivit surselor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, în 2020, a fost semnat primul contract dintre cele două companii.

Un an mai târziu, valoarea serviciilor de internet livrate de Starnet Soluții către Interdnestrcom s-a dublat, potrivit acelorași surse. Starnet Soluții continuă să livreze internet în stânga Nistrului și în prezent, în contextul războiului din Ucraina. 

Starnet nu livrează doar celor de la Interdnestrecom, ci și firmei LinkService, un concurent mai mic al monopolistului transnistrean.

Cum și-au împărțit veniturile jucătorii de pe piața internetului în 2021

Conform unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţia pieţei de comunicaţii electronice pentru trimestrul II din 2021,

SRL Starnet Soluții avea o cotă de piață de 21%, plasându-se între SA Moldtelecom, lider detașat cu 62,1%, și SA Orange Moldova cu 6,1%. Ceilalți furnizori dețin o cotă de 10,7%.

În cel de-al doilea trimestru din 2021, volumul total al vânzărilor pe această piaţă a sporit față de trimestrul II al anului 2020 cu 3,7% şi a însumat 357,8 milioane de lei. 

În 2021, cifra de afaceri a crescut pentru SA Moldtelecom cu 5,4%, pentru SRL Starnet Soluții - cu 2,6%, iar pentru Orange Moldova - cu 12,6%.

Mogulii comunicațiilor din Transnistria și Ucraina

Interdnestrcom (IDC) face parte din holdingul Sheriff, afacerea comună a oligarhilor transnistreni Viktor Gușan și Ilia Kazmalî, deschisă în 1998. 

În același an, cei doi au intrat pe piața telecomunicațiilor din Ucraina, unde au fondat societatea Intertelecom, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă și internet din Ucraina. 

În noiembrie 2016, Intertelecom a fost percheziționată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub suspiciunea că ar fi oferit serviciilor speciale rusești posibilitatea să intercepteze majoritatea abonaților săi.

După anexarea Crimeii în 2014, fostul director comercial al IDC, Veaceslav Cernikevici, a devenit șeful în acte al Intertelecom Crimeea și a primit licență de funcționare direct de la Moscova.

 

Patronul Starnet Soluții, Alexandru Machedon, a recunoscut pentru CIJM că primele contacte cu Interdnestrcom au început „undeva” în 2017. 

Ințial, omul de afaceri a spus că nu își amintește decât de „unul-două” contracte în Transnistria. „Noi nu prestăm, noi vrem să prestăm servicii în Transnistria”, a spus el.

Ulterior, în cadrul aceleiași discuții, după ce i-au fost aduse date concrete despre contractele în derulare cu Interdnestrcom, Alexandru Machedon a confirmat că Starnet Soluții are relații comerciale cu mai multe întreprinderi din stânga Nistrului.

„Da, eu pot să confirm că este vorba de compania Interdnestrcom. Noi le dăm internet. Planurile noastre sunt să ne extindem. Să încheiem contracte cu persoane fizice și juridice direct în Transnistria. Ăsta e planul!”, a dezvăluit patronul Starnet. 

El a mai explicat că, inițial, discuția cu transnistrenii a fost ca Starnet să ajungă în Ucraina, iar aceștia din urmă voiau acces în România.  

Alexandru Machedon. Foto: Facebook.com

„Noi ca să ajungem în Ucraina, o puteam face numai pe cablurile lor. Noi voiam să ne interconectăm cu rețelele din Ucraina. Iar ei ne-au cerut în schimb să le permitem acces până la București”, a explicat Machedon. 

Conform declarațiilor acestuia, Starnet a încercat recent să se înregistreze oficial la pretinsul Minister al Comunicațiilor de la Tiraspol pentru a obține o licență cu scopul de furniza televiziune prin cablu și servicii de internet în stânga Nistrului.

Războiul din Ucraina a schimbat planurile Interdnestrcom

Un alt contract dintre Starnet și Interdnestrcom a survenit pe fundalul războiului din Ucraina. 

„Un alt contract cu ei a fost acum, în timpul războiului din Ucraina, atunci când a început să sufere infrastructura ucraineană. De la începutul războiului, sunt zilnic deconectări ale infrastructurii ucrainene. Astfel, noi am ridicat capacitatea de furnizare de internet cu ei, precum și cu alți câțiva operatori din Ucraina. Practic, toată zona Odesa este deservită de noi”, a precizat șeful Starnet.

Internetul este folosit în Transnistria la procesul de dobândire de criptovalută, iar Interdnestrcom nu este străină de această activitate. Fostul director comercial al Interdnestrcom, Veaceslav Cernikevici, este acum șeful companiei Tehnopark, responsabilă de activitățile de mining în Transnistria, activități declarate drept ilegale pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, acesta a figurat și într-o serie de companii din Rusia, care voiau să intre pe piața televiziunii prin internet din Rusia, activitate descrisă într-o altă investigație a CIJM. 

Trebuie spus că Alexandru Machedon a avut în 2019 ambiția să preia conducerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Mai exact, el și-a manifestat disponibilitatea să conducă temporar SIS pentru a investiga „schemele de corupție” ale fostului lider al Partidului Democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

„Avem nevoie de oameni inteligenți la SIS. Instituția dispune de toate informațiile ce țin de schemele de corupție ale liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Și nimeni nu îndrăznește să investigheze aceste scheme. Au fost discuții precum că eu aș putea ocupa temporar această funcție”, a spus Machedon pentru Newsmaker.

Patronul Starnet Soluții a spus că a cerut soluții pentru a avea relații comerciale cu providerii de internet din stânga Nistrului, dar nu a găsit un răspuns la autorități. 

„Dacă noi nu vom presta aceste servicii, atunci vor presta alți operatori. Fie din Ucraina, fie alții din Chișinău [...] Eu pot să deconectez mâine tot traficul ăsta, dar nu câștigăm nimic. Eu vreau ca oamenii din stânga Nistrului să aibă acces normal la canalele în limba română și să promovăm acolo limba română. Din păcate, nimeni din Guvern nu este interesat de acest lucru”, a adăugat omul de afaceri. 

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în studioul Agenției de știri Sputnik

Russia Today, clientul Orange Moldova

Afară de Starnet Soluții, care furnizează internet monopolistului Interdnestrcom, alte două companii moldovenești au contracte individuale cu clienții lor în Transnistria - SA Orange Moldova și SRL Disc din Rezina. 

SA Orange Moldova are contract individual cu Rossiya Segodnea, (Russia Today), un vehicul de propagandă al Kremlinului, alături de Radio Sputnik, instituție media închisă de SIS pe 26 februarie 2022, la două zile distanță după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Russia Today și Sputnik reprezintă vârfurile de lance ale propagandei ruse la nivel mondial, inclusiv pe zona militară. 

Solicitată să ofere detalii despre contract, Orange Moldova a refuzat, argumentând confidențialitatea serviciilor de comunicații prevăzută de legislația în vigoare. Orange Moldova a comunicat că nu oferă servicii de internet fix peste Nistru.

„Serviciile de internet mobil ale Orange Moldova sunt accesibile în regiunea respectivă datorită stațiilor de comunicații mobile instalate pe malul drept al Nistrului și care acoperă în mare parte a regiunii transnistrene”, se menționează într-un răspuns al companiei. 

Serviciul de presă al Orange Moldova a precizat de asemenea că „persoanele fizice și juridice din regiunea transnistreană pot să încheie contracte pentru furnizarea serviciilor de comunicații mobile în unitățile comerciale amplasate pe malul drept al Nistrului numai în baza actelor de identitate sau actelor de înregistrare emise de autoritățile constituționale”.

Conexiunea de internet Rezina-Râbnița

SRL Disc din Rezina este cea de-a treia companie de pe malul drept care furnizează internet în Transnistria, și anume pentru Uzina Metalurgică din Râbnița (MMZ).  

Fostul director al ANRE, Ghenadie Pîrțu (dreapta)

Directorul Disc SRL, care s-a prezentat drept „Ghenadie”, a declarat că furnizează internet pentru Uzina Metalurgică din Râbnița din 1999 și că agentul economic transnistrean, la fel unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist de la Tiraspol, nu ar avea probleme de conexiune legate de războiul din Ucraina.  

„Noi furnizăm internet la o companie moldovenească. Se numește MMZ, care este pe teritoriul Republicii Moldova, pe partea dreaptă a Nistrului. Ei au pământ aici [în Rezina] – stația de epurare, stația de pompare etc.”, a încercat să se justifice antreprenorul.

După spusele sale, MMZ a apelat la serviciile companiei sale din cauza infrastructurii de internet precare. „[Ei] Sunt pe deal”, a detaliat el.

După cum am spus mai sus, Uzina Metalurgică din Râbnița este unul dintre cei mai mari contribuabili ai bugetului regiunii separatiste transnistrene. Misiunea principală a combinatului este să facă infuzie de capital în valută forte prin produsele vândute pe piețele europene datorită beneficiilor Acordului de Asociere și Liber Schimb semnat de Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) în iunie 2014, ce include și Transnistria.

Miracolul funcționării acestui obiectiv constă în faptul că lucrează pe gazele primite de la Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie pe care le oferă Moldgres-ului pentru generarea de electricitate. Din cauza gazelor naturale ieftine, Uzina Metalurgică din Râbnița oferă produsele sale la prețuri de dumping, ceea ce face concurență neloială pentru ceilalți jucători pe piața siderurgică regională.

Disc SRL este înregistrată pe numele Svetlanei Pîrțu, angajată în prezent a Moldtelecom. Ea este soția fostului director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), Ghenadie Pîrțu.

Solicitat să se pronunțe pe marginea unui eventual conflict de interese în cazul Svetlanei Pîrțu, responsabila de comunicare cu presa a Moldtelecom, Rodica Hurmuzache, a confirmat că această persoană este angajată a întreprinderii de stat, deținând funcția de inginer la Serviciul comunicații din cadrul Centrului Exploatare Echipament.

„Nu are acces la informație care ar reprezenta secret comercial. Este responsabilă de echipamentul care asigură serviciul de telefonie fixă”, a declarat Hurmuzache, excluzând un eventual conflict de interese în cazul Svetlanei Pîrțu.  

În același timp, Rodica Hurmuzache a precizat pentru CIJM că această întreprindere de stat nu a avut contracte cu Interdnestrcom legate de furnizarea serviciilor de internet sau transport de date în 2020 și 2021.

„Pe moment, de asemenea, nu oferim către Interdnestrcom servicii de internet sau transport de date”, a mai specificat Hurmuzache. 

În august 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în cazul lui Ghenadie Pîrțu, acesta fiind prins cu încălcarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor. 

Seria de cazuri controversate în care a fost implicat Pîrțu nu se oprește aici. În 2015, Comisia Națională de Integritate, predecesoarea ANI, a emis un act de constatare în cazul lui Pîrțu pentru faptul că nu a declarat două firme unde figura în calitate de fondator soția sa, Svetlana Pîrțu. 

SIS, cu ochii pe potențiale crime cibernetice

ANRCETI a comunicat CIJM că nu deține nicio informație despre contractele dintre operatorii de pe malurile Nistrului.

„ANRCETI informează despre lipsa atribuțiilor de colectare a informațiilor privind contractele sau relațiile comerciale de prestare a serviciilor de internet între furnizori sau cu întreprinderile din regiunea transnistreană”, se menționează într-un răspuns al instituției. 

Serviciul de Informații și Securitate

La rândul său, SIS a comunicat CIJM că regiunea separatistă transnistreană rămâne o zonă necontrolată, care „facilitează comiterea unor infracțiuni informatice și îngreunează procesul de investigare al acestora”. 

„Totodată, faptul dat creează impedimente pentru identificarea unor actori malițioși implicați în activități criminale cibernetice”, mai spune Serviciul. 

În același timp, SIS a mai precizat că în contextul evoluțiilor din Ucraina, „actualmente, nu au fost constatate activități suspecte parvenite din stânga Nistrului, îndreptate spre compromiterea infrastructurii cibernetice a Republicii Moldova”. 

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii