Integritate

Noi detalii despre incendierea automobilului procurorului Vinițchi. Pe cine acuză omul legii

Autor: Julieta Savițchi
05/01/2021 16800

Procurorul Pavel Vinițchi îl acuză de incendierea automobilului său, în noaptea de 30 decembrie 2019, pe Anton Zaharov, învinuit într-un dosar de trafic de droguri. La rândul său, Zaharov respinge acuzațiile și afirmă că se află de mai mult timp peste hotare. El califică acuzațiile procurorului drept „răzbunare” pentru că l-a denunțat că a luat mită.

Procurorul Vinițchi le-a declarat mai multor colegi de-ai săi că Anton Zaharov este cel care i-a dat foc la mașină. El invocă drept motiv un dosar privind o rețea transnațională de traficanți de droguri din care ar face parte și Anton Zaharov.

Pavel Vinițchi: „Prietenul Dvs. mi-a incendiat mașina”

Pavel Vinițchi. Foto: magistrat.md

Contactat la telefon, Pavel Vinițchi ne-a confirmat ipoteza sa. „Prietenul Dvs. mi-a incendiat mașina”, ne-a declarat omul legii.

Solicitate să spună de ce consideră că Anton Zaharov îmi este prieten, Vinițchi a răspuns: „Da, da, sunteți prieteni și am să demonstrez acest lucru. Asta-i tot!”, a spus omul legii, după care a închis telefonul și nu a mai răspuns.

Anton Zaharov: „Sunt peste hotare”

De partea cealaltă, Anton Zaharov ne-a declarat că nu se află de mult timp în Moldova și nu a avut cum să fie în noaptea de 30 decembrie în Chișinău.

„După ce l-am denunțat pe Vinițchi la Procuratura Anticorupție pentru că i-am dat 5.000 de euro mită și pentru că a mai cerut bani de la mine ca să nu mă plaseze în arest preventiv, am mai făcut declarații pentru presă. Conducerea Procuraturii Generale a anunțat că a pornit o anchetă de serviciu. Dar nu am văzut niciun rezultat. Am simțit că eram în pericol și am fost nevoit să plec”, ne-a declarat bărbatul.

Anton Zaharov. Foto: Captură

Zaharov crede că Vinițchi și-ar fi incendiat singur mașina ca să scape de suspiciuni și să dea vina pe el pentru a se răzbuna.

„Vrea să mă facă vinovat și să se spele pe mâini de corupție. Pare suspect acest incendiu, mai ales că mașina lui are 17 ani și nu exclud că ar fi fost și asigurată.”

„Acuzațiile lui Vinițchi sunt lipsite de logică. Eu l-am denunțat legal și nu era în interesul meu să îi dau foc la mașină, fiind în conflict cu el. Mai degrabă, el mi-a organizat un alt dosar ca să nu pot reveni [în Moldova] și să fac declarații despre el”, a punctat Zaharov.

În ce constă conflictul Vinițchi-Zaharov

Anton Zaharov este învinuit în dosarul pornit acum un an de către procurorul Pavel Vinițchi că face parte dintr-un grup criminal care a organizat traficul unui lot de 16,4 kilograme de hașiș din Maroc în Federația Rusă. Acest grup ar fi fost condus de Oleg Prutean, alias Borman.

„Vinițchi a pornit dosar penal pentru aceeași infracțiune în care sunt învinuit în alt dosar penal, aflat pe rol în Curtea de Apel”, a detaliat Zaharov.

La 26 mai 2020, Zaharov a fost reținut, iar a doua zi, Vinițchi a solicitat în instanță mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Peste două zile, Zaharov a fost eliberat de judecătorii de instrucție pe motiv că din învinuirea adusă nu este clar de ce anume se face vinovat acesta. Din declarațiile făcute ulterior de Zaharov pentru presă, Vinițchi s-ar fi apropiat de el și i-a cerut 5.000 de euro pentru a nu contesta decizia, dar l-a refuzat.

Peste două săptămâni, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul lui Vinițchi, însă Zaharov nu a fost reținut. Anton Zaharov susține că i-a sunat singur peste zece zile lui Vinițchi și i-a zis că îi aduce banii. Zaharov a mers în biroul lui Vinițchi de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) și i-ar fi dat acestuia 5.000 de euro, dar ultimul i-ar mai fi cerut alte 10.000.

Drept argument, Zaharov ne-a expediat copiile schimbului de mesaje pe care l-a avut la telefon cu procurorul Pavel Vinițchi înainte de a veni în biroul său. Omul legii îi cere niște înregistrări învinuitului și îi dă asigurări că nimeni nu îl va atinge în pofida faptului că exista un mandat de arestare incontestabil.

Zaharov susține că nu avea suma solicitată și l-a denunțat pe Vinițchi la Procuratura Anticorupție, dar a făcut declarații și pentru presă. Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat și a pornit o anchetă de serviciu în cauza lui Pavel Vinițchi.

Achitat la câteva ore după incendierea automobilului

Întâmplător sau nu, Pavel Vinițchi a fost declarat nevinovat în cazul acuzațiilor aduse de către Zaharov la câteva ore după ce flăcările i-au mistuit Lexus-ul. La 30 decembrie 2020, ora 08.00, Colegiul de Etică și Disciplină de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor a pronunțat hotărârea luată în urma anchetei de serviciu în privința lui Vinițchi, prin care acesta a fost scos basma curată.

Procuratura nu are încă un suspect

Șeful interimar al Procuraturii municipiului Chișinău, Oleg Afanasii, ne-a declarat că încă nu a fost identificat un suspect real în cazul incendierii automobilului lui Vinițchi. Omul legii a precizat că a fost format un grup special pentru investigarea cazului și a dispus ca acest grup să fie suplinit cu mai mulți procurori. Potrivit lui Afanasii, procurorii iau în calcul mai multe versiuni, dar se pune accent pe activitatea de serviciu a lui Vinițchi, inclusiv tangențele acestuia cu gestionarea dosarului Borman.

„Cazul este unul foarte grav nu doar din considerentul că a fost distrus intenționat bunul unui procuror. Este vorba de o zonă rezidențială, au fost puse în pericol și alte unități de transport. Dar dacă rezervorul ar fi fost plin și se producea o explozie? Vom face tot posibilul ca să reținem făptașul”, a spus procurorul Afanasii.

Subiect al anchetelor jurnalistice și al serviciilor speciale

Pavel Vinițchi a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. RISE Moldova scria în 2015 că Vinițchi l-a scăpat de arest preventiv pe Ghenadie Vechiu, alias Cliford, un personaj influent în gruparea condusă de hoțul în lege Ion Gușan, alias Nicu Patron. Procurorul Vinițchi și-a motivat decizia printr-un acord secret de colaborare cu Cliford, care i-ar fi denunțat pe alți membri ai grupării.

Un document al serviciilor secrete din perioada respectivă îl contrazice pe Vinițchi. În nota informativă se arată că procurorul s-ar fi ales cu 20.000 de euro în urma eliberării lui Cliford. Mai mult, omul legii ar fi primit recompense generoase de la diferiți interlopi anchetați pentru traficul de droguri.

De asemenea, Pavel Vinițchi a fost investigat de Procuratura Anticorupție pentru presupusă estorcare de mită, dar acuzațiile nu au put fi probate.

Cât privește denunțul lui Anton Zaharov, a ajuns în gestiunea procurorului anticorupție Grigore Clevadă, care însă nu i-a dat curs pe motiv că denunțătorul nu s-a prezentat personal să facă declarații.

După afirmațiile video ale lui Zaharov, a făcut declarații pentru presă și Ion Corcodel, cu statut de învinuit alături de Constantin Țuțu și Oleg Prutean în dosarul omorului din Codrii Orheiului. Acesta spune că a stat câțiva ani în arest preventiv fiind învinuit de trafic de droguri într-un dosar gestionat de Pavel Vinițchi, care se află acum pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

Ion Corcodel Foto: Captură

Bărbatul mai susține că, la începutul anului trecut, Vinițchi i-a mai pornit un dosar penal pentru aceeași faptă și că a cerut plasarea sa în arest preventiv.

„Nu știu cum a făcut, a disjuns dosarul și a pornit un alt dosar, cu aceeași învinuire. El a zis să îi dau 5.000 de euro ca să nu ajung la închisoare, dar nu i-am dat. Nici el nu a mai cerut și nu m-a deranjat mai mult”, a spus Corcodel.

Cine îl apără pe Vinițchi

Surse din breasla procurorilor susțin că Pavel Vinițchi ar fi protejat de către unul din șefii de la Procuratura Generală.

După plecarea lui Ion Diacov de la șefia Procuraturii municipiului Chișinău, Vinițchi a lucrat o perioadă la Procuratura sectorului Ciocana, când instituția era condusă de Ruslan Popov.

La câteva luni după numirea lui Popov în conducerea Procuraturii Generale, Pavel Vinițchi este delegat la PCCOCS, unde este șef Ion Caracuian, cumătrul lui Ruslan Popov. Aceleași surse susțin că în ultimul timp Vinițchi ar fi ajuns în dizgrația procurorului general Alexandr Stoianoglo. La fel, nu putem confirma, dar se știe că Pavel Vinițchi a revenit la Procuratura Chișinău și a fost împuternicit cu prezentarea acuzării de stat în instanță.

După apariția știrii despre incendierea automobilului, în apărarea lui Vinițchi a sărit fostul șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Ion Diacov, care i-a acuzat pe jurnaliști de problemele fostului său subaltern.

„Criminalii nu îi atacă pe procurorii care le sunt complici. Criminalii atacă numai procurorii cu verticalitate gen Pavel Vinițchi. Regret mult că unii jurnaliști, în goană după senzații tari, se lasă atrași în mrejele propagandistice ale traficanților de droguri, care gestionează multe milioane de dolari. Voi reveni după sărbători cu detalii despre activitatea procurorului P. Vinițci în exercitarea urmăririi penale în mai multe cazuri de punere ilegală în circuit a substanțelor narcotice, fapt pentru care dumnealui a fost decorat în 2015 cu Diploma de Onoare a Guvernului. Pavel Vinițci este unul dintre puținii procurori, foști subalterni, cu care eu mă mândresc”, a scris ex-procurorul pe rețelele de socializare.

Amintim că Ion Diacov a fost un apărător înrăit și al lui Ruslan Popov după publicarea anchetelor jurnalistice despre averile și afacerea nedeclarată ale șefulului de la Procuratura Generală.

Am insistat să-l contactăm pe Pavel Vinițchi pentru o reacție mai largă, dar omul legii nu a mai răspuns.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii