Integritate

Afacerile, averile și interesele viceminiștrilor din Guvernul Streleț (II)

Foto: mesaj.md
Autor: Mariana Colun
07/10/2015 33678

Printre viceminiștrii promovați în Guvernul Streleț avem și bogați și săraci, cu firme prospere și mai puțin active, cu trecut curat sau mai puțin curat. Chiar dacă noua funcție publică este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită, unii dintre noii viceminiștri mai continuă să admistreze afacerile, unele chiar în domeniul în care au fost promovați.  Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat declarațiile pe avere și de interese ale oficialilor din eșalonul doi al ministerelor,  i-au verificat în diferite baze de date deschise și vă propun să vedeți ce averi și ce interese au viceminiștrii din Guvernul Streleț.  

Continuare din 6 septembrie 

Ministerul Finanțelor

La Ministerul Finanțelor viceminiștrii au rămas aceiași: Simion Botnari și Maria Cărăuș.

Simion Botnari, Foto: gov.md

Simion Botnari – membru în trei consilii de administrare 

A venit în serviciul public din sfera privată. Din 2010 a lucrat în cadrul Agenţiei de Achiziţii Publice, iar în ultimii doi ani a fost șeful acestei instituții. Nu are  firme înregistrate pe numele său. Potrivit ultimei declaraţii pe venit, în 2012, împreună cu soţia, Botnari şi-a procurat un apartament, cu valoarea de 414 mii de lei. Oficialul este membru al consiliilor de administrare în trei companii cu capital de stat: SA „Drumuri-Nisporeni”, SA „Drumuri-Edineţ” şi ISS „Silva-Centru”.

Maria Cărăuș, Foto: realitatea.md

Maria Cărăuș

Este viceministru al Finanţelor din 2010. Anterior a fost șefă a Direcţiei generale finanţe a Consiliului Municipal Chișinău, a lucrat și în cadrul Ministerului Finanţelor. În declarația pe venit din 2013, Cărăuș indica un salariu de 162 de mii de lei și o pensie de 61 de mii. Este reprezentant al statului în patru companii cu capital de stat: Centrul Informațional Agricol, Scutul Energetic, Medisan și Moldexpo. De la aceste întreprinderi, în anul 2013 a primit retribuții în sumă de circa 96 de mii de lei. Viceministra Finanțelor are un apartament cu o valoare cadastrală de aproximativ 367 de mii de lei și un garaj.

Ministerul Culturii

Și la Ministerul Culturii viceminiștrii vechi au fost reconfirmați în funcție. Este vorba despre Gheorghe Postică și Igor Șarov.

Gheorghe Postică, Foto: gov.md

Gheorghe Postică – a tăinuit abuzurile comise de fostul ministru Boris Focșa

Este viceministrul Culturii din 2009. Potrivit declarației de venit pentru 2013, oficialul a ridicat un salariu de peste 130 de mii de lei. Acesta a declarat un apartament de 60 de metri pătrați, evaluat la 336 de mii de lei, și o vilă. Postică mai are în posesie un teren și o mașină, pentru care a plătit, în 2007, 4.600 de euro. Gheorghe Postică a fost vizat întro investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice în legătură cu cazul fostei contabile-șefe a Ministerului Culturii că ar fi tăinuit informația despre abuzurile comise de șeful său de atunci, Boris Focșa. El a fost sesizat de către contabila ministerului despre un șir de abuzuri grave pe care le-a comis dânsa împreună cu ministrul Boris Focșa, dar nu a sesizat instituțiile abilitate să cerceteze fărădelegile și nici nu a dispus o anchetă internă, deși, conform obligațiilor sale de serviciu, era dator să o facă.  

Igor Șarov, Foto: gov.md

Igor Șarov – contracte grase cu statul  

Este în această funcție din septembrie 2013. Și-a completat declarația pe venit de două ori. Inițial, la investirea în funcție a declarat că nu are niciun imobil, iar ceva mai târziu, în proprietatea sa a apărut un apartament, apoi încă unul.  Aceasta după ce, în iulie 2014, Comisia Națională de Integritate a demarat un control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013, admisă de către Igor Șarov. Decizia a fost clasată.

Potrivit declarației de venit pentru 2013, Șarov are un teren, două apartamente și două automobile, dintre care unul evaluat la 320 de mii de lei.

Viceministrul are și o afacere în domeniul în care activează. El este cofondatorul companiei Cardidact, specializată în editarea cărților și a broșurilor, dar și în producerea mobilierului. În această companie actualmente activează soția viceministrului. Firma, după cum arată datele Agenției de Achiziții Publice, are lipici la banii statului - numai în ultimul an a obținut contracte de 2,1 milioane de lei încheiate cu Ministerul Educației și instituțiile subordonate acestuia. 

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Și la acest minister vechii viceminiștri au fost reconfirmați în funcție.

Dmitri Parfentiev, Foto: gov.md

Dmitrii Parfentiev

Parfentiev a fost numit viceministru la 12 iunie 2013. Acesta anterior a fost Șeful Direcţiei Politici în domeniul Comunicaţii, în cadrul aceluiași minister. Potrivit declarației sale de venit din 2013, Parfentiev a avut un venit de 120 de mii de lei de la locul de muncă și retribuții de peste 56 de mii de lei din reprezentarea statului în consiliile de administrare  la întreprinderile cu capital de stat Poșta Moldovei, Registru, Radiocomunicații și Centrul Național pentru Frecvențe Radio.

Viceministrul are o jumătate de apartament, procurat în 2011 cu 513 mii de lei, un automobil și câteva conturi în bancă.

Vitali Ciolac, Foto: gov.md

Vitali Ciolac

Vine din sectorul privat. În declarația de venit pentru 2013, raporta venituri obținute atât la Minister, cât și în sectorul privat. Acesta mai are un autoturism procurat în 2012 cu 50 de mii de lei și deține cotă-parte de 1% la întreprinderea „Gast-Grup” S.R.L.

Vitalie Tarlev, Foto: privesc.eu

Vitalie Tarlev - afaceri nedeclarate

Timp de mai bine de șapte ani a condus Direcția integrare europeană și colaborare internațională de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. În 2013, Tarlev raporta un salariu de 193 de mii de lei, inclusiv ca reprezentant al statului în cadrul diverselor întreprinderi de stat. Acesta  deține un automobil, dar nu are casă.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Ministrul Mircea Buga a reconfirmat un viceministru – Laura Grecu – și a numit un viceministru nou – pe Boris Gîlcă. La capitolul averi, ambii viceminiștri sunt destul de modești. 

Boris Gîlcă, Foto: gov.md

Boris Gîlcă

Este fost consilier principal de stat al prim-ministrului Chiril Gaburici în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale. Medic obstetrician-ginecolog, ex-director al Centrului Sănătății Femeii „Dalila” din Chișinău. Din 2001 a activat în calitate de Coordonator Programe al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova. Nu și-a făcut publică declarația pe venit.

Laura Grecu, Foto: gov.md

Laura Grecu

Activează în minister din 1999, în ultimii șapte ani în calitate de şef al Direcţiei politici sociale. Are experienţă de negociere a unor acorduri internaţionale în domeniul muncii şi protecţiei sociale. Potrivit declarației pe venit din 2013, a ridicat un salariu de 123 de mii de lei. Aceasta mai are un apartament și un automobil procurat în 2005.

Ministerul Educației

La Ministerul Educației au fost schimbați toți viceminiștrii. Noii adjuncți ai Corinei Fusu sunt Cristina Boaghi, Ion Șișcanu și Nadejda Cristea. Ei, ca și colegii lor din ministerele Muncii și Protecției Sociale și de Externe și Integrare Europeană sunt extrem de modești la capitolul averi și afaceri.  

Cristina Boaghi, Foto: gov.md

Cristina Boaghi

Vine la Ministerul Educației din funcția de jurist, consultant principal în cadrul Direcţiei generală juridică, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova. A candidat pe lista Partidului Liberal la alegerile parlamentare din 2010 și 2014.  Conform declarației din 2013, trăiește doar din salariu, nu are nici casă, nici automobil.

Ion Șișcanu, Foto: gov.md

Ion Șișcanu

Ion Şişcanu este doctor habilitat în istorie, iar în trecut a deţinut funcţia de rector al Universităţii de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul. În perioada 2011 – 2015, Ion Şişcanu a ajuns Consilier orăşenesc şi raional Cahul pe listele Partidului Liberal.

Nadejda Cristea, Foto: gov.md

Nadejda Cristea

Anterior a condus revista „Pro Didactica” și a fost directoarea liceului teoretic „Pro Succes” din Chişinău. Din declarația de avere pentru anul 2013 aflăm că a ridicat un salariu de 84 de mii de lei, nu are casă, nici mașină și nu are cotă-parte în nicio companie.

Ministerul Justiției

La Ministerul Justiției viceministrul Nicolae Eșanu a fost reconfirmat în funcție, iar locul lui Sergiu Gurduja a fost ocupat de Eduard Serbenco.

Eduard Serbenco

Eduard Serbenco, Foto: gov.md

Este doctor în drept și lector universitar, exercitând până în prezent funcția de prodecan, Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Noul viceministru al Justiției anterior a activat în calitate de avocat la Ministerul Justiţiei din Québec, Canada.

În declarația de avere pentru 2014, proaspătul viceministru indică că are în proprietate un teren pentru construcții cu o valoare cadastrală de 26 de mii de lei, un apartament de 32 de metri pătrați, a cărui valoare cadastrală nu o indică. Anul 2011 a fost unul prosper pentru Eduard Serbenco. Astfel, acesta a devenit proprietarul a două imobile de 53,8 și, respectiv, 40,4 metri pătrați, evaluate la 47 de mii și, respectiv, 32 de mii de lei, precum și a unei case de locuit de 239,1 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape jumătate de milion de lei. Oficialul mai are câteva conturi și depozite bancare, dar nu deține automobile și nici cote-părți în companii private.

Nicolae Eșanu

Nicolae Eșanu, Foto: gov.md

A mai deținut această funcție și în perioada 2004-2009, în timpul guvernării Partidului Comuniștilor. Potrivit declarației pe venit din 2014, Eșanu a avut un salariu cumulativ de aproape 170 de mii de lei și o îndemnizație de la Consiliul Europei de 63 de mii de lei. Acesta mai deține un apartament de 107,8 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 622 de mii de lei, un automobil pe care l-a procurat cu 240 de mii de lei și 20 de acțiuni la SA Tirex Petrol.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Doi viceminiștri ai Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au fost reconfirmați în funcție – Ion Stratulat și Anatolie Zolotcov, iar Anatol Usatâi este proaspăt numit în această funcție.

Anatol Usatâi, Foto: gov.md

Anatol Usatâi

Din 2010 a activat în calitate de director al Proiectului reabilitarea drumurilor, realizat cu suportul Corporaţiei Provocările Mileniului, a gestionat lucrările de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca. Anterior a activat în cadrul unităţii de implementare a proiectului Druminvest şi în cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor. În Guvernul Gaburici a fost viceministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor. În mandatul său, presa a scris despre nereguli în organizarea licitaţiilor pentru lucrările de reparaţie şi întreţinere a drumurilor. Experţii din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” afirmau că autorităţile ar favoriza un număr limitat de companii să câştige contracte de milioane cu statul.

Ion Stratulat – afaceri nedeclarate

Ion Stratulat, Foto: gov.md

Ion Stratulat este viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din 1 aprilie 2015. Din noiembrie 2013 până în decembrie 2014 acesta a fost deputat în Parlamentul Republici Moldova. A ocupat mai multe funcții de conducere, printre care cea de șef al Secției construcții capitale la Executivul Orhei, președinte al Comitetului Executiv Raional Orhei (1990), director al Departamentului de Stat al Republicii Moldova pentru Arhitectură, Urbanism și Control al Lucrărilor de Construcție (1991-1992); viceministru al Arhitecturii și Construcției Republicii Moldova (1992-1994). În perioada 2007 – 2011 a fost primar de Orhei, după ce a activat în calitate de director interimar, apoi vicedirector al Î.S. „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare”. Potrivit declarației de avere, în 2014 a ridicat un venit de 193 de mii de lei, inclusiv pensia. Ion Stratulat a mai declarat un apartament de 73,2 metri pătrați, un garaj și alte două imobile, precum și alte două terenuri. El deţine, împreună cu soția sa, 788 de acţiuni la SA Societatea de cercetări științifice și prospecțiuni în construcție. Această firmă este specializată în proiectare și construcții, fiind responsabilă de ridicarea mai multor blocuri locative și de oficii din Chișinău și din alte localități din republică. 

Anatolie Zolotcov - firme nedeclarate

Anatolie Zolotcov, Foto: gov.md

Este în această funcție din 2009.  Anterior a activat în sectorul privat în domeniul proiectării. Conform declarației pe venit din 2013, Zolotcov a ridicat de la locul de muncă 144 de mii de lei. Averea viceministrului însă este de milioane. El a declarat un teren și patru imobile cu o valoare cadastrală totală de circa 3,9 milioane de lei și un BMW pentru care, în 2011, a achitat peste 460 de mii de lei. Deși în declarația sa de avere Zolotcov nu indică că ar avea cotă-parte în vreo companie, datele Camerei Înregistrării de Stat arată că viceministrul reconfirmat are afaceri chiar în domeniul în care deține o funcție publică. El figurează în calitate de fondator în patru firme. În 2000, a înregistrat Întreprinderea Individuală „Anatolie Zolotcov”, unde figura, până a ajunge viceministru, și în calitate de administrator. Acum, funcția este suspendată. De asemenea, viceministrul Zolotcov, împreună cu Evgheni Zuev a fondat SRL-ul „Gaz&Petrol Grup”, specializat în comerțul combustibililor cu ridicata. În prezent, compania se află în proces de dizolvare.

De asemenea, în septembrie și decembrie 2001, Anatolie Zolotcov a fondat alte două firme – SRL-ul „Betonbloc” și împreună cu Ion Răileanu SRL-ul „Baumat”.  Ambele firme sunt specializate în activități de construcții, inclusiv a drumurilor, comerț cu articole de fierărie și materiale lemnoase.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

La Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au fost schimbați ambii viceminiștri, nou-numiții fiind Vitalie Rapcea și Sergiu Bucătaru.

Vitalie Rapcea, Foto: gov.md

Vitalie Rapcea

A fost consilierul ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. Este lector universitar ASEM și cercetător științific în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În 2005, noul viceministru a fondat SRL-ul „Vox Dei”, care are ca obiective de activitate cele mai variate domenii – de la activități ale birourilor și serviciilor de consultații juridice, până la comerț, activități sportive, de cercetare a pieței și chiar cultura fructelor și strugurilor. Până în prezent, nu și-a publicat declarația de avere.

Sergiu Bucătaru, Foto: tribuna.md

Sergiu Bucătaru

În ultimii ani a activat în calitate de avocat. Acesta a fost Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură Lexconsult. Până acum, nu și-a publicat declarația de avere.

Ministerul Apărării

Anatolie Șalaru a reconfirmat în funcție un viceministru – pe Alexandru Cimbriciuc – și a numit unul nou – Gheorghe Galbura.

Alexandru Cimbriciuc

Alexandru Cimbriciuc, Foto: gov.md

Fost deputat în Parlamentul RM în perioada 2009-2014 pe listele PLDM,  membru al Comisiei Naţionale de securitate, apărare şi ordine publică. În perioada 1990 – 1993  a activat în cadrul MAI, la CRP Soroca. Numele lui Cimbriciuc a figurat în unele investigații ale Centrului de Investigație Jurnalistice legate de averea și afacerile sale.  Acesta este fondator al Companiei de pază „Ciuan Pu”, administrată de Ala Cimbriciuc, soţia sa. Noul viceministru mai deţine şi firma „Turtica”, specializată în echipament antiincendiar, acest SRL fiind administrat de Felicia Cimbriciuc-Brumareţchii, fiica viceministrului. Soţia sa, Ala, este fondatoarea altor două firme: o întreprindere individuală fondată în 2003 şi SRL „Med-Test”, fondat în 2014, pe care îl şi administrează. Firma are obiective de activitate în medicină, printre care, importul dispozitivelor medicale şi comerţul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice. Viceministrul are în proprietate două terenuri, obținute în 2006 și în 2013. El mai deţine o casă de locuit, procurată în 2003, evaluată la 818 mii de lei, un apartament de 107 metri pătrați, obţinut în 2012 cu aproape 600 de mii de lei şi un spaţiu comercial de 245 metri pătrați, cumpărat în 2010, cu o valoare cadastrală de 521 de mii de lei.

Gheorghe Galbura

Gheorghe Galbura, Foto: gov.md

Este colonel în rezervă și a activat toată viața în Armata Națională. Este veteran al războiului de la Nistru. A absolvit Școala Militară Superioară din Novosibirsk și Academia de Administrare Publică din Chișinău. Nu și-a făcut publică declarația pe venit până în prezent.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, toții vechii viceminiștri au fost reconfirmați în funcție. Aceștia sunt – Vlad Loghin, Nicolae Olaru și Eduard Grama.

Vlad Loghin

Vlad Loghin, Foto: madein.md

Din anul 1997 până în 2014 a lucrat în Canada, unde a fost președinte al unei companii în domeniul import/export de produse agricole, inclusiv din Republica Moldova. În declarația de avere completată la puțin timp după intrarea în funcție a raportat două terenuri agricole, o casă de locuit în Canada, de 500 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 33 de milioane de lei și o ambarcațiune navală motorizată, la fel înregistrată în Canada, evaluată la 198 de mii de lei. De asemenea, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că deține o firmă, înregistrată în Canada, pe care a fondat-o împreună cu soția sa – Euro Fruit Inc.

Nicolae Olaru – mare latifundiar

Nicolae Olaru, Foto: bani.md

Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2010-2014, pe listele PLDM, membru al Comisiei Agricultură şi Industrie Alimentară. În declarația pe venit din 2014, Olaru indică că a ridicat un salariu de aproape 150 de mii de lei și o îndemnizație de deputat de 50 de mii. Acesta a mai declarat 40 de terenuri, două case de locuit și un garaj. Viceministrul deține cu drept de folosință din 2012 un automobil Nissan Qashqai fabricat în 2012. El mai are două tractoare și utilaj agricol în valoare de 200 de mii de lei.

Nicolae Olaru a uitat însă să menționeze în declarația sa de avere firmele pe care le-a fondat, despre care au scris anterior reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. El deţine firma „Nicolae Olaru”, care activează la Sârcova, Rezina, în agricultură, având mai multe hectare de terenuri agricole. Oamenii din Sârcova, acolo unde Olaru a fost primar în 1989-1998, susțin că viceministrul este lider local, gestionând împreună cu angajaţii săi aproximativ 300 de hectare de terenuri, pe care creşte grâu, porumb sau floarea-soarelui. O parte din aceste terenuri îi aparţin, altele fiind însă luate în arendă de la săteni.

Eduard Grama

Eduard Grama, Foto: realitatea.md

Fost șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău, dar și director general al Companiei „Chateau Vartely”. În 2013, presa scria că Eduard Grama avea  în proprietate un apartament cumpărat încă în 2007 cu jumătate de milion de lei și o „Skoda Superb” cumpărată în 2012. De asemenea, Grama, împreună cu soția sa, administrează o afacere în domeniul alimentației și vinificației – „Poliproiect”

Potrivit declarației de avere din 2013, acesta a avut un venit de 120 de mii de lei, iar soția acestuia, pe lângă salariul de puțin peste 100 de mii, a mai primit și o donație de jumătate de million de lei. Numele donatorului nu a fost indicat în declarația de venit. Grama a mai declarat un teren pentru construcții, cumpărat în 2013 cu jumătate de milion de lei, o casă de locuit de 163 de metri pătrați, cumpărată tot în 2013 cu aproape un milion de lei, precum și alte două construcții accesorii.

 

 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii