Integritate

Candidatul PDM pentru Hâncești: datorii de zeci de mii de dolari și contracte de milioane cu statul

Foto: Primăria Municipiului Hâncești
Autor: Ilie Gulca
12/01/2019 17617

Contracte de milioane cu statul, datorii  față de bănci și persoane fizice, denumiri de străzi din mun. Hâncești cu numele soacrei, care este în viață, și al tatălui său. Este vorba de Alexandru Botnari, primar de Hâncești și candidatul PDM pentru circumscripţia din acest raion.   

Alexandru Botnari este primar al municipiului Hâncești din 2003 și vicepreședinte al Partidului Democrat. Între 2003 și 2009, a fost candidat independent, după care a aderat la Partidul Democrat, formațiune politică pe care o reprezintă în prezent. 

Primarul de Hâncești a declarat pentru 2012 că deţine următoarele imobile – o casă de locuit de 101,6 metri pătrați, obținută în 1990, bun pe care îl are în prezent, și un apartament obținut în 2004, cu suprafața de 55,4 metri pătrați, în Chișinău, vândut în 2014 pentru aproape 300.000 de lei. Aceasta este prima declarație pe care am găsit-o pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Mai mult, site-ul cu pricina îl prezintă pe Alexandru Botnari drept primar al municipiului Chișinău.   

Edilul de Hâncești a mai menționat în declarațiile sale că deţine cote părți în două firme – Petroclub, întreprindere specializată în desfacerea produselor petroliere, și Alexsol Prim, companie care prestează lucrări de instalaţii tehnico-sanitare, de alimentare cu gaze, încălzire şi aer condiţionat. Pentru aceeași perioadă, el a indicat un venit de aproape 68.000 de lei, în timp ce pentru soția sa – 26.400 de lei, ceea ce constituie peste 2.000 de lei lunar, bani ridicați de la cele două companii.

Venituri de zeci de mii, datorii de milioane

Pentru 2013, primarul de Hâncești a menționat un venit în mărime de 90.678 de lei, iar pentru soția sa – 27.600 de lei; în 2014, el a ridicat un salariu în valoare de 84.327 de lei, iar soția sa – 27.600 de lei.

În 2015, Botnari a menționat un venit total de 86.925, din care 5.963 de lei constituie salariul pentru funcția de viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dețină pentru scurt timp, și 80.962 de lei drept remunerare pentru funcția de primar. Pentru soția sa, Botnari a declarat în același an un venit de 27.600 de lei.  

Primarul de Hâncești a indicat pentru anul următor, 2016, un venit de 94.649 de lei drept salariu pentru funcția de ales local, iar pentru soția sa – 31.000 de lei ca salariu de la Petrocub&Co. El a mai declarat că deține bunuri sub formă de metale și/sau pietre prețioase, obiecte de artă și de cult, a căror valoare depășește 15 salarii medii pe economie. Totodată, Botnari a indicat colecții de artă, de numismatică, de filatelie, de arme sau alte bunuri, a căror valoare depășește 20 de salarii medii pe economie. Primarul pedist a mai menționat că posedă numerar în monedă națională și/ sau în valută străină, care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare.

Pentru 2017, ultima declarație făcută de Botnari, acesta a trecut un venit în valoare de 93.000 de lei, iar pentru soția sa – 22.300 de lei ca leafă de la SRL „Alexolprim”. El a mai indicat pentru nevasta sa un venit de 5.567 de lei drept salariu de la SRL „Petrocub&Co”. A introdus în declarația de avere, la secțiunea terenuri, un obiectiv ce face parte din alte categorii de terenuri care se află în circuitul civil, cu suprafață de 0,077 hectare. Deși acest teren a fost obținut în 1989, nu l-a trecut în declarațiile precedente.  

Capitolul care  iese în evidență în declarațiile de avere ale primarului de Hâncești, Alexandru Botnari, sunt datoriile, atât potrivit declarațiilor sale de venit, cât și cazurilor semnalate de presă.

Conform declarațiilor sale de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, el a contractat o serie de credite: în 2006 – 450.000 de lei, cu scadența în 2021; în 2011 – 400.000 de lei, cu scadența în 2031 și în 2012 – 100.000 de lei, scadent în 2014. Acesta din urmă a fost restituit în 2017.

UN Audi Q7 la primărie, pentru „prestanță”

Curtea de Conturi a constatat în 2011, potrivit portalului moldovacurata.md, că primarul Botnari a împrumutat pentru folosință de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism de lux, Audi Q7, la mâna a doua, contra sumei de 450.000 de lei. Primăria a plătit între 2009 și 2010 pentru întreținerea acestei mașini peste 200.000 de lei.

Mașina a fost luată inițial doar pentru folosință, iar contabilitatea Primăriei Hâncești nu ar fi dispus de documente care ar fi justificat tranzacția. „Ca urmare, cele relatate denotă că Primăria Hânceşti a ascuns faptul că a împrumutat automobilul pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului!”, se menționează în hotărârea Curții de Conturi. Reprezentanții Curții de Conturi au semnalat că bugetul public nu își poate permite o asemenea mașină.

La rândul său, Botnari a explicat că are nevoie de un asemenea autoturism, pe care el însuși îl conduce, pentru „prestație în fața delegațiilor străine”.

 „Ziarul de Gardă” a relatat un caz despre amenajarea unei piețe noi în Hâncești, în care localnicii l-au acuzat pe primarul democrat că ar fi avut venituri din acest obiectiv. Mai mult, comercianții din piața veche au manifestat împotriva faptului că primarul i-ar fi obligat să se mute în piața nouă, unde taxele ar fi cu mult mai mari.

De cealaltă parte, Botnari a negat că ar fi avut venituri din piața cu pricina.

Contracte de milioane cu statul

În decursul mandatelor sale, potrivit unei anchete realizată de moldovacurata.md, firma primarului de Hînceşti, „Petrocub&CO” SRL, a obținut contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitaţiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400.000 de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hânceşti. La rândul său, Botnari a spus că aceste concursuri de achiziţii au fost transparente și că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

Un alt capitol la care a reușit să se individualizeze primarul de Hâncești este spațiul public. El a numit o stradă în cinstea soacrei sale, Nadejda Odobescu. Edilul de Hâncești a declarat pentru presă că decizia cu pricina a fost luată de consilierii locali și că el nu ar avea nicio tangență. Cu toate astea, nu a ezitat să sublinieze că soacra sa, care este în viață, merită o stradă în Hâncești după ce a dedicat 40 de ani pedagogiei. „Este profesoară de engleză, om emerit al Republicii Moldova”, a afirmat el.

Alexandru Botnari, primar de Hâncești, Maria Kotovski, nepoata comisarului bolşevic Grigori Kotovski, și Igor Tuleanţev,
liderul Ligii tineretului rus

Ideolog de pomină

O altă stradă din municipiu a fost numită în cinstea tatălui primarului, Chiril Botnari. Conducătorul orașului a afirmat că tatăl său a avut deopotrivă merite deosebite, a deținut funcția de architect al orașului pe parcursul mai multor ani.

Totodată, vicepreşedintele pedist a semnat recent o dispoziţie prin care i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hânceşti controversatului personaj Grigori Kotovski, se menționează într-un articol publicat în „Jurnal de Chișinău”.

Această decizie a fost făcută publică de nepoata comisarului bolşevic, Maria Kotovski, care a venit la Chişinău pentru a participa la conferinţa „Grigori Kotovski şi statalitatea moldovenească”, manifestare organizată de Igor Tuleanţev, liderul Ligii tineretului rus. 

Datorii față de persoane fizice cu care „se descurcă singur”

Botnari, potrivit publicației „Ziarul de Gardă”, a fost obligat de o instanţă să întoarcă o datorie de 67.000 de euro unei persoane pe nume Mihail Erhan. În alt caz, în 2011, primarul de Hâncești a mai fost obligat să restituie 20.000 de euro, bani împrumutaţi în 2008 de la o altă persoană fizică. Un alt cetățean a depus la începutul lui 2015 o cerere de chemare în judecată pentru a recupera de la Alexandru Botnari 25.000 de dolari, datorie contractuală, şi alte 90.000 de dolari sub formă de penalităţi. 

Actualmente, la  distanța de trei ani, Botnari ne-a declarat că această calitate de debitor nu îi afectează deciziile în cadrul activității sale publice și că astea sunt problemele sale personale.

„Sunt contracte de împrumut pentru care am fost un fel de garant pentru cineva. Am ajuns unde am ajuns... Mă descurc singur în această situație... Au mai rămas câteva persoane, eu am ajuns în această situația ca și ele. Ele mă înțeleg, rezolvăm problemele astea. E vorba de probleme personale, care nu țin de serviciu”, a menționat primarul de Hâncești, solicitat de reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. 

 Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii