Integritate

Iurie Onofriiciuc, candidatul PSRM pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă: averea și conflictele de interese

Autor: Julieta Savițchi
11/10/2019 7521

Iurie Onofriiciuc este candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Onofriiciuc se află la cârma orașului Vadul lui Vodă și candidează pentru al cincilea mandat consecutiv de primar.

Primele patru mandate de primar de Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc le-a câtigat candidând din partea Partidului Comuniștilor.

În 2018, președintele Igor Dodon a transmis Primăriei Vadul lui Vodă unul din cele cinci tractoare donate de președintele belarus Aleksandr Lukașenko. Amintim că Igor Dodon a repartizat cele cinci tractoare pe criterii politice în an electoral.

La alegerile prezidențiale din 2016 pentru Igor Dodon au votat 58,89 la sută din alegătorii din Vadul lui Vodă.

Averea și veniturile

Iurie Onofriiciuc a raportat pentul anul 2018 venituri salariale de 136187 mii de lei. Soția sa, Raisa, a avut anul trecut un salariu de 44740 de lei în calitate de administratorde la SRL Alivecprim, al cărei proprietară este. Familia a mai avut un venit de aproape 400 de mii de lei de la întreprinderea respectivă.

Familia mai deține în proprietate trei terenuri pentru construcție, obținute în 2003, 2006 și 2010. Începând cu anul 2004, când a venit la cârma Primăriei Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc a intrat în posesia a cinci terenuri agricole.

Familia primarului locuiește într-o casă cu suprafața de 118 metri pătrați în Vadul lui Vodă, data în exploatare în 2008. Familia mai deține în proprietate două case, un imobil de 13 metri pătrați și un garaj, toate obținute prin moștenire în anul 2006.

În 2009, primarul din Vadul lui Vodă și-a procurat cu 90 de mii de lei un automobil de model Mercedes, fabricat în 2002.

Neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi

Potrivit unui audit efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Vadul lui Vodă pentru anul 2017, Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a  înregistrat în evidența contabilă blocurile locative din proprietatea publică locală în valoare inițială de 13,8 milioane de lei. Valoarea blocurilor locative nu a fost micșorată cu valoarea apartamentelor privatizate. „Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a efectuat inventarierea și evaluarea drumurilor, străzilor și trotuarelor. Astfel, la evidența primăriei se află cinci obiecte denumite generic: lucrări de asfaltare a drumurilor în sumă de 7,5 milioane lei. Doar în orașul Vadul lui Vodă sunt 92 de străzi. Deși nu are raportate la conturi instalația rețelelor de apă și canalizare, de iluminat public, de gaze termice, unele dintre acestea de fapt sunt înregistrate la alte conturi contabile în sumă de 1,1 milioane lei”, se arată în raport.

O altă încălcare gravă depistată de către misiunea de audit a fost nereflectarea în evidența contabilă a valorii infrastructurii sistemului public de alimentare cu apă și canalizare, dar și tăierea cheltuielilor destinate alimentației copiilor din grădinițe:

„Autoritățile publice locale nu au asigurat alimentația copiilor conform normelor aprobate. Astfel, în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare în anul 2017 s-au înregistrat cheltuieli efective în sumă de 769,5 mii lei, deși conform normelor stabilite cheluielile urmau să constituie 925 mii lei. În locul normei de alimentare de 22, 95 lei pe zi pentru un copil s-a asigurat media de 19,1 lei”. 

Scandalul privind conflictul de interese

Primarul Iurie Onofriiciuc a fost implicat și într-un scandal ce ține de admiterea conflictului de interese. La 6 iunie 2014, Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a aprobat o decizie prin care a decis modificarea suprafeței și separarea unui teren, care ulterior a fost dat în arendă firmei Alivecprim care aparține soției primarului. Aproape imediat, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC) a cerut Consiliului Orășenesc să-și anuleze decizia, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea legislației. Câteva dintre abaterile de la lege enumerate de OTC: actul de formare a bunului imobil a fost semnat doar de primar, nu și de inginerul cadastral; delimitarea terenului nu a fost efectuată proporțional, astfel că firmei Alivecprim i-a revenit un teren de 1, 009 ha, mult mai mare decât avea nevoie ca să folosească o construcție de 11,8 m.p. pe care tocmai o cumpărase în acea zonă; darea în arendă nu s-a făcut prin licitație publică.

Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a refuzat să abroge decizia, de aceea OTC a acționat în judecată și la 8 octombrie 2015 Judecătoria Ciocana i-a dat câștig de cauză. În luna ianuarie 2016 hotărârea a fost menținută în vigoare și de către Curtea de Apel Chișinău. Iar în februarie 2016 primarul a pierdut procesul și cu CNI, care a constatat conflict de interese, notează portalul Moldova Curată.

În actul de constatare, CNI menționează că primarul a încheiat contractul de arendă cu soția sa în aceeași zi în care Consiliul a decis separarea bunului imobil. Onofriiciuc a explicat Comisiei că a semnat contractul în calitate de primar și executor al deciziei Consiliului local.

 Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii