Integritate

Membrii Guvernului Gavriliţa: Cariera, trecutul și veniturile ce le declară

Autor: Julieta Saviţchi
04/08/2021 20291

Cabinetul de miniştri care urmează să fie supus procedurii de vot în şedinţa de vineri, 6 august, va număra 16 membri. Printre aceştia se regăsesc deputaţi aleşi pe lista Partidului Acţiune şi Solidaritate, foşti membri ai Guvernului condus de Maia Sandu în 2019 și consilieri prezidenţiali. O bună parte din garnitură sunt experţi din organizaţii neguvernamentale.

Natalia Gavriliţa, prim-ministru al Republicii Moldova

Natalia Gavrilița, 43 de ani, este originară din satul Mălăeşti, raionul Grigoriopol, stânga Nistrului. Este vicepreședinta PAS, iar la alegerile din 2021 a candidat pe poziţia a doua în lista formaţiunii pe care o reprezintă.

Natalia Gavriliţa

În 2019, Natalia Gavriliţa a fost ministra Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare.

A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat.

Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale.

Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard. 

În ianuarie 2021, a fost desemnată de președinta Maia Sandu în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Gavriliţa a prezentat în Parlament, la 11 februarie, programul de guvernare și garnitura sa guvernamentală, dar a anunțat că pledează pentru alegeri anticipate și le-a cerut deputaților să plece din Parlament: „Dragi deputați, vă rog să plecați din Parlament, să o faceți pentru copiii voștri”.

În urma votării, ea și echipa prezentată nu a acumulat niciun vot. Oponenții politici au criticat prestația ei, calificând-o drept o sfidare a Constituției. Cu toate astea, Maia Sandu a înaintat repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru. Deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională decizia șefei statului de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, dar înalta instanță a respins contestația socialiștilor.  

În declarația de avere depusă la CEC, Natalia Gavrilița a indicat un salariu de 54.347 de lire sterline de la Fondul Global de Inovații și 106.299 de lei de la Ministerul Finanțelor. Alți circa 62.000 de lei au intrat în contul familiei sale de la Cancelaria de Stat și Parlamentul Republicii Moldova, iar 207.277 – de la Fundația Konrad Adenauer. 

Conform declarației, familia Nataliei Gavrilița deține un depozit bancar la Lloyds Bank și trei autoturisme: un Lexus RX 350, fabricat în 2009 și cumpărat cinci ani mai târziu cu 17.000 de euro, un Subaru Forester, produs în 2008 și cumpărat anul trecut cu 3.500 de euro.

La capitolul imobile, declară că deține în proprietate doar un apartament. Acesta are 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei. În ianurie 2021, a fost înintată de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru, dar nu a acumulat voturile necesare din partea Parlamentului. 

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu, 40 de ani, originar din Chişinău. Popescu a mai deţinut funcţia respectivă şi în 2019 în Guvernul condus de Maia Sandu. Potenţialul şef al diplomaţiei moldoveneşti este cercetător și expert în politică externă profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris.

Nicu Popescu

Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicații științifice și cărți în domeniul politicii externe și de securitate.

Este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) și doctor în științe politice și magistru în relații internaționale și studii europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Prioritatea principală, anunţată de Nicu Popescu, este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În Declaraţia de avere depusă de Nicu Popescu, în iulie 2019, la preluarea funcţiei de ministru de Externe în Guvernul Sandu, a raportat un salariu obținut de circa 83.000 de euro, pentru perioada 2018–2019, de la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, dar și de la Consiliul European pentru Relații Externe.

La acest venit s-a mai adăugat și salariul soției de la Banca Societe Generale, în mărime de 15,7 mii de euro.

Nicu Popescu a mai declarat o remunerare de aproape 1.400 de euro de la Fundația Națională de Științe Politice din Paris, 104.000 euro cu titlu de „indemnizație/contribuție la fondul de pensionare” din partea Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, și încă circa 11.000 de lire de sterline (echivalentul a circa 12.000 de euro), obținuți din darea în chirie a unui apartament.

Popescu a declarat trei apartamente, o vilă de 105 metri pătrați și un autoturism de model Suzuki Vitara, procurat în 2017 cu 14.000 de euro.

Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare 

Vlad Kulminski a fost consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020–2021, a deținut funcția de consilier pentru reglementarea conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Vlad Kulminski

A elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială.

În perioada 2016 – 2019 a fost directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova.

Vlad Kulminski este magistru în relații internaționale și studii europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta și mai deține un master în administrație publică de la Școala Maxwell de cetățenie și afaceri publice din New York, SUA.

Este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

În 2013, el a renunțat la un post mai bine plătit pentru a deveni consilierul premierului Iurie Leancă. Potrivit unei investigaţii RISE Moldova, Kulminski s-a angajat la stat pentru un salariu de circa 9.000 de lei, în timp ce la PNUD încasa lunar aproape 30.000.

Diferenţa dintre salarii i-ar fi fost achitată de o organizație nonguvernamentală din Germania, Institut für Europäische Politik (IEP, Institutul de Politici Europene) cu sediul în Berlin, finanţat de George Soros. Pentru șase luni, lui Kulminski i-au fost transferaţi 270.000 de lei (în medie, 45.000 de lei pe lună, iar tranzacția a fost justificată prin „servicii de cercetare”, scrie RISE-Moldova.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare 

Iurie Țurcanu este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent, este coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director.

Iurie Ţurcanu

Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect.

În perioada 2000–2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică.

A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, România, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

Principalele proiecte derulate sub conducerea sa includ: platforma tehnologică comună MCloud, serviciul guvernamental de plăți electronice MPay, platforma guvernamentală de schimb de date și interoperabilitate MConnect și dezvoltarea unei infrastructuri pentru semnături electronice, inclusiv semnătura mobilă.

Înainte de a se alătura echipei Agenției de Guvernare Electronice, Țurcanu a condus un grup de arhitecți și analiști de sisteme de informații într-o companie multinațională de IT, în cadrul căreia el și echipa sa au dezvoltat și implementat sisteme de informații complexe pentru multe companii la nivel global în domenii precum finanțe, investiții, telecomunicații și mass-media.

Iurie Țurcanu a prezentat declarația de avere la plecarea din funcția de director al Agenției de Guvernare Electronică (AGE), la 29 ianuarie curent, în care a declarat venituri de peste 829.545 de lei din salariu și servicii de consultanță, dar și 23.187 lei din activitatea didactică la Universitatea Tehnică a Moldovei. Soția acestuia a declarat un salariu de 450.332 lei de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”.

Familia Țurcanu are în proprietate mai multe apartamente și alte bunuri imobile: un apartament dobândit în 2019, cu o suprafață totală de 104,3 metri pătrați, cu valoare de 732.112 lei, un apartament dobândit în 2000, cu suprafață totală de 66,4 metri pătrați, cu valoare de 409.853 lei, un apartament dobândit în 2012, cu o suprafață totală de 105,8 metri pătrați, cu valoare de 686.706 lei. O avere imobilă – dobândită în 2019, cu o suprafață totală de 3,2 metri pătrați, cu valoare de 16.476 lei, și o avere imobilă dobândită în 2012, cu o suprafață totală de 9,7 metri pătrați, cu valoare de 21 607 lei.

Totodată, Țurcanu deține un autoturism Volvo, fabricat în 2011, pe care l-a procurat în 2014 cu doar 25.000 de lei şi trei conturi curente la Moldindconbank, în care păstrează 9.381 de lei, 51.660 de lei și 707.541 de lei.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției 

Sergiu Litvinenco, 40 de ani, este originar din satul Hârtop, raionul Cimişlia, membru fondator și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova în  2005, iar mai devreme – a Colegiului Republican de Informatică.

Sergiu Litvinenco

Anterior, a fost consultant juridic la organizația neguvernamentală Fortius, al cărei scop declarat este „mobilizarea cetățenilor pentru exercitarea dreptului lor de a participa la procesele decizionale și de a cere o mai bună guvernare”.

Litvinenco este și unul dintre fondatorii acestei organizații obștești. A mai activat în calitate de consultant juridic în diferite proiecte cu finanțare internațională, prin intermediul cărora se acorda consultanță unor instituții de stat.

Printre acestea – și Ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de actuala președintă a țării, Maia Sandu. 

Anterior a mai fost propus la funcția de ministru al Justiției de către președinta Maia Sandu.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a candidat pe poziţia a patra de pe lista PAS.

În declarația de avere depusă la CEC a indicat un venit de peste 334.000 de lei pentru 2019-2020 și 330.000 lei în calitate de compensație de la Parlament,  și alți 9.680 de lei de la asociația Fortius. Soția sa a adus în familie peste 486.000 lei de la Expert Grup și peste 175.000 lei de la PricewaterhouseCoopers.

Litvinenco mai declară un teren de zece ari, o casă de locuit pe care a dobândit-o prin moștenire și două apartamente de 52 metri pătrați și, respectiv, 80 metri pătrați familia deține două automobile – un Mercedes produs în 2007 și achiziționat în 2012 cu 12.000 euro și o Toyota Auris, produs în 2007 și achiziționat cu 7.000 de euro.  

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a figurat cu nr. 9  pe lista naţională a Blocului electoral ACUM, format din PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, poziție care i-a asigurat un fotoliu de deputat. 

În 2019, a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

Ala Nemerenco, 61 de ani, originară din satul Soloneţ, raionul Soroca. Medic de profesie, în 2019 a deţinut funcţia de ministră a Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în Guvernul condus de Maia Sandu. În prezent, este consilieră a Președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății.

Ala Nemerenco

Anterior, a activat în cadrul Oficiului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și a altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România.

În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare.

Este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. Ala Nemereco a elaborat ghidurile pe gripa aviară și situații pandemice pentru autoritățile locale.

În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Dorovannaia a fost obligată luna trecută de Judecătoria Centru să-i achite desbăgubiri materiale în valoare de 20.000 de lei consilierei prezidențiale Ala Nemerenco, pentru defăimare și informații false în legătură diplomă de master obținută din partea Ministerului Sănătății. Dorovannaia va trebui să-și ceară scuze publice într-o conferință de presă, în fața jurnaliștilor.

Ala Nemerenco a fost consiliera ministrului Sănătății al României, Vlad Voiculescu, pe vremea Guvernului Cioloș.

În Declaraţia de avere pentru anul trecut, Ala Nemerenco a raportat un salariu de peste 101.000 de lei de la Ministerul Sănătății, peste 30.000 de lei pentru funcția de conferențiar universitar, precum și 5.500 de dolari, 3.500 de dolari și aproape 12.000 de euro salarii din consultanța oferită pentru organizații internaționale (OMS, Conseil Sante și GFA Consulting Group).

Din 2019, Ala Nemerenco este proprietara unui Nissan Qashqai, produs în 2018 și cumpărat cu 282.000 de lei. Ea a mai indicat aproape 252.000 de lei în două conturi bancare.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și a făcut masteratul în strategii de securitate națională la Universitatea Națională de Apărare din SUA. El are o experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și în structuri militare internaționale. Până în 2020, a activat în calitate de șef al Direcției operații al Marelui Stat-Major al Armatei Naționale. 

Anatolie Nosatîi


În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului-Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 Menținere a Păcii.

Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”, Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Nosatîi a mai fost înaintat de Natalia Gavriliţa la funcţia de ministru al Apărării, în februarie 2021.

Nosatîi a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 32.595 lei, două apartamente, un garaj, un automobil Toyota RAV 4, fabricat şi cumpărat în 2018 şi un cont cu 60.000 de dolari într-o instituţie financiară din afara ţării.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco, 44 de ani, este consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Ana Revenco

Și-a luat licența în relații economice internaționale, după care a făcut un masterat în administrarea organizațiilor non-profit. Ana Revenco a fost director executiv al organizației „La Strada”, iar anterior a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane, subordonat Ministerului Afacerilor Interne. Face parte din grupul CoE de Experţi pentru monitorizarea implementării Convenţiei Europene împotriva traficului de persoane.

A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti.

Ana Revenco a lucrat în societatea civilă, conducând mulți ani organizația La Strada. Ea a mai lucrat în Ministerul de Interne, în cadrul Centrului de Reforme al MAI, precum și la șefia Centrului pentru combaterea și prevenirea traficului de persoane.  

Ana Rervenco a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 626.339 de lei, iar 6.750 de euro şi 42.160 de lei le-a obţinut din prestarea serviciilor de expertiză şi consultanţă. Revenco deține în proprietate două apartamente și conduce, din 2019, un autoturism Honda C-RV.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării

Anatolie Topală are 50 de ani şi este născut în satul Sadova din raionul Călăraşi. De specialitate este matematician, absolvent al Facultăţii de Matematică și Cibernetică a Universității de Stat din Moldova.

Anatolie Topală

Și-a început activitatea în 1992 ca inginer matematician la Institutul de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Moldovei. A fost lector, conferențiar universitar, apoi prodecan și șef  de studii la universitatea unde și-a luat licența.

În 2013, a fost desemnat director pentru șase ani la Agenția de Asigurare a Calității, redenumită în 2015 Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

La 1 noiembrie 2019, Anatolie Topală a fost desemnat secretar general la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Anatolie Topală a raportat pentru 2020 venituri din salariu de 243.900 de lei, iar alţii 151.289 de lei i-a obţinut din activitatea didactică.

Funcţionarul deţine, începând cu 2012, un apartament de 117.7 metri pătraţi, iar în 2019, şi cumpărat în leasing un automobil de model KIA, la preţul de 16.600 de euro.

Sergiu Gaibu, ministru al Economiei 

Sergiu Gaibu, 45 de ani, este director de program de politici economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern.

Sergiu Gaibu

Sergiu Gaibu este economist de profesie și a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. De-a lungul carierei de peste 20 de ani a lucrat în sectorul bancar, în domeniul de consultanță și ca expert.

A fost director de program, sectorul Financiar-bancar la Expert Grup în perioada 2016 - 2021. Potrivit profilului de pe Expert-Grup, Gaibu are expertiză în macroeconomie, dezvoltarea economică, sectorul financiar, investiții, tehnologii informaționale și comunicaționale.

În perioada 2015-2016, a activat la EnergySolaris, companie specializată în energii regenerabile și mediul înconjurător. Anterior, timp de zece luni, a fost consultant la Agenția pentru Investiții din Moldova. Agenția este principala sursă de informații și asistență pentru potențialii investitori.

Opt ani, 2008-2016, a activat ca expert în economie la IDIS Viitorul. Trei luni a oferit expertiză la Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Sergiu Gaibu a lucrat de-a lungul carierei și în sectorul bancar. În perioada 2009-2014 a fost director executiv la Banca Comercială Română, reprezentanța R. Moldova. Anterior a muncit la Mobiasbanca Societe Generale SA, șef de proiect timp de un an, apoi trei ani a fost manager de promovare la aceeași instituție. Gaibu a fost responsabil pe împrumuturi la BC Moldova Agroindbank SA timp de trei ani, începând cu 1996.

Din 2004, pentru o perioadă de trei ani a muncit la Winrock International, un proiect al USAID. Un an a fost și consultant la Agenția pentru restructurare și asistența întreprinderii. Și-a început activitatea în 1996 ca și formator la Corpul Păcii.

Anterior, a oferit consultanță pentru fortificarea capacităților Agenției pentru Organizația de Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul.

Sergiu Gaibu este membru al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor 

Dumitru Budianschi este un cunoscut expert economic și director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. A oferit consultanță pentru mai multe organizații internaționale.

Dumitru Budianschi

Dumitru Budianschi, 60 de ani, este matematician, economist și expert în finanțe publice, deputat al fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova, ales la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

În perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group.

Dumitru Budianschi a absolvit Facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat din Moldova și deține un masterat în finanțe publice și fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

În declarația depusă la CEC pentru anii 2019-2020, acesta indică un venit de circa 1,7 milioane de lei. Familia deține două apartamente, unul cu o suprafață de 104,7 metri pătrați și altul – de 72,2 metri pătrați, dar și două automobile (Lexus NX 300h, Renault Grand Scenic).

Familia păstrează aproximativ 1,7 milioane de lei în conturile bancare.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului 

Iuliana Cantaragiu, 46 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice din București, Facultatea Relații Economice Internaționale și a făcut un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda. Ulterior, a studiat “Parteneriate în domeniul dezvoltării durabile. Politici publice şi domenii de activitate economice durabile pentru ţările din Bazinul Mării Negre” la REC Turcia şi Universitatea Internaţională din Veneţia.

Iuliana Cantaragiu

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniul protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ.

A deținut funcția de director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”.

A lucrat în proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE.

În Declaraţia de avere pentru 2019, perioada când a deţinut funcţia de secretar de stat, Iuliana Cantaragiu a raportat un apartament, în proprietate din 1999, şi un automobil Toyota Corolla, cumpărat în 2013.

În octombrie 2020, Autoritatea Naţională de Integritate a emis un act de constatare în privinţa Iulianei Cantaragiu pentru încălcarea regimului juridic al limitărilor.

Inspectorii ANI au argumentat că, după ce și-a încheiat mandatul de secretară de stat, Iuliana Cantaragiu ar fi reprezentat interesele organizațiilor neguvernamentale ecologiste în cadrul Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Național al Ministerului Agriculturii. Cantaragiu a calificat procesul contravenţional pornit de ANI drept o „încercare de intimidare a puterii actuale în campanie electorală”.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Sergiu Prodan, 58 de ani, originar din Bălţi, este regizor, scenarist și producător, director al casei de producție Atelierul Sergiu Prodan. Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Șciukin.

Activitatea în domeniul producţiei cinematografice și-a început-o în anul 1995 în cadru Companiei de Producţie "Flux Film Studio" în calitate de manager şi regizor de filme (1995-2002). Și-a prelungit activitatea la Compania Publică Naţională a Audiovizualului în calitate de director artistic al Canalului Public de Televiziune, Moldova 1.

Sergiu Prodan
Sergiu Prodan

În 2001 fondează propriul studio de producere a filmelor "Atelierul Sergiu Prodan Pr&Publicitate", în cadrul căruia deține funcţia de manager principal şi director artistic.

În 2009, este angajat în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde predă disciplina regie film.

În 2010, a luat parte la fondarea ONG-ului Impact social, devenind membru al Consiliului organizaţiei care are ca scop elaborarea proiectelor sociale şi crearea parteneriatelor şi alianţelor pentru susţinerea proiectelor în domeniul cinematografiei şi culturii.

Prodan a deţinut şi deține mai multe funcţii obşteşti, fiind membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, din 1994, membru al Asociaţiei Producătorilor de Film din Republica Moldova, începînd cu 2005, membru al Consiliului Artistic al Ministerului Culturii RM, din 2011 - membru al Consiliului Parlamentar pentru cultură, învăţămînt, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media.

La 13 aprilie 2013, la Congresul al XI-lea este ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Sergiu Prodan a obținut premii internaționale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copiii măcelarului”, „Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă” și „Paula”.

Marcel Spatari

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale 

Marcel Spatari are 40 de ani şi este originar din Chişinău.

Din 2010, este expert și director general al Syndex România, membru al grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților.

A oferit consultanță pe subiecte social-economice, dreptul muncii și relații industriale pentru companii și reprezentanți ai salariaților din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană.

Marcel Spatari este autor de articole și studii ce țin de situația salariaților, dialogul social, piața muncii, salariul minim, costul vieții decente și impactul COVID-19 asupra salariaților și al pieței muncii.

A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. Are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.

Marcel Spatari a fost unul dinte fondatorii și animatorii mişcării de protest Contra, alături de regretatul Viorel Mardare, Lucia Aprodu şi Cătălina Molodoi.

În 2000, a activat o perioadă scurtă în calitate de reporter la un ziar de partid.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Viorel Gherciu

Viorel Gherciu este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina.

Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții “Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”.

Viorel Gherciu pe parcursul activității profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală a Republicii Moldova.

Viorel Gherciu are înregistrată din 2008 o întreprindere individuală, care îi poartă numele, cu adresa juridică în satul Ciocâlteni, raionul Orhei. Genul de activitate al întreprinderii este acordarea consultanţei în afaceri. Rapoartele financiare, însă, arată că firma nu are activitate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii