Integritate

Milionarul Vladimir Andronachi, numărul nouă pe lista PDM: afaceri tăinuite şi controversata lege a amnistiei fiscale

Foto: Unimedia.info
Autor: Anticoruptie.md
14/01/2019 18862

Milionarul Vladimir Andronachi este numărul nouă pe lista democraţilor pentru circumscripţia naţională la alegerile din februarie. De-a lungul anilor, acesta a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice din care reiese că familia Andronache ar gestiona direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului. Candidatul democrat este şi autor al controversatei legi privind aministia fiscală, criticată de opoziţie, societate civilă dar şi structuri internaţionale.

Vladimir Andronachi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei economie, buget și finanțe, membru al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), ales în anul 2014, pe lista PDM, unde a figurat cu numărul 23. De asemenea, el este membru al Consiliului Politic Național al PDM. Până a deveni deputat, Andronachi a activat în calitate de manager vânzări corporative la compania de finanţare Victoria Leasing SRL. Anterior a fost angajat al companiei Nobil Air, deţinută pe atunci de actualul său şef de partid, Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el fost reprezentant în Republica Moldova al uneia dintre firmele care au figurat în scandalul privind procurarea suspectă a unor acţiuni ale Victoriabank, Victoria-Invest. 

Bunuri neincluse în declaraţia de avere 

Vladimir Andronachi este unul dintre milionarii din fosta legislatură a Parlamentului. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2017, salariul său anual de deputat a constituit 156.779 de lei, dar, pe lângă acesta, el a obținut aproape 2.775.000 de lei din închirierea unor spații comerciale de producție. Alte 64.000 de lei au fost compensații plătite de Parlament. Soția lui a adunat 30.000 de lei din salariul la compania WB District SRL. Familia Andronachi are în proprietate două apartamente: unul obținut prin donație în anul 1996, cu suprafața de 71,4 metri pătrați (1/3 cota parte), estimat la 377.800 de lei și altul cumpărat în 2014, de 218,2 metri pătrați, cu valoarea de 1.227.630 de lei. Deputatul mai are două spații comerciale – unul de 260 de metri pătrați, în valoare de 2 milioane de lei și ½ cota parte din cel de-al doilea, cu suprafața de 1,188 de metri pătrați, cu prețul de 4,45 milioane de lei. El deține și ½ cota parte dintr-un teren intravilan, estimat la 42.795 de lei.

Democratul are în proprietate un autoturism Hyundai Santa Fe, an de fabricație 2016, cumpărat cu 688.000 de lei, iar pe numele soției sale este înscris un Land Rover Range Rover din 2017, de 1,15 milioane de lei. De asemenea, el are în conturi bancare 11.654 de euro, 24.234 de dolari și 44.000 de lei.

Vladimir Andronachi ar fi acționar la SA Agrotehnica din Nisporeni. Familia este şi proprietară a companiilor Expert-Comerț SRL, WB Addict și WB District SRL.

Potrivit portalului avere.md, în anul 2014 Vladimir Andronachi ar fi declarat date eronate despre valoarea cadastrală a apartamentului deținut din 1996 și a spațiului comercial de 260 de metri pătrați. În ambele cazuri, demnitarul a indicat o valoare exagerat de mare comparativ cu cea de piață. Portalul presupune că ar fi vorba de o eroare comisă la completarea declarației. În 2015, Andronachi nu a declarat bunuri raportate anterior, printre care automobilele Range Rover și BMW 730e, obiecte ale unor contracte de leasing financiar încheiate în anul 2013. Demnitarul nu a raportat venituri obținute în urma unei eventuale vânzări a automobilelor sau despre transmiterea acestora gratuit către alte persoane, așa cum prevedea legislația. Totodată, din lista bunurilor declarate a „dispărut” un apartament, iar veniturile obținute din înstrăinarea unui bun erau inferioare valorii de piață a acestuia.

Donația făcută de Vladimir Andronachi la PD la alegerile din 2014. Foto: captură cec.md

La alegerile parlamentare din 2014, Vladimir Andronachi a donat PDM 80.000 de lei, venitul său anual fiind atunci de 2 milioane de lei. În februarie-iulie 2017, Vladimir Andronachi a lipsit de la opt ședințe plenare din Parlament, șapte din aceste absențe fiind nemotivate.

În februarie 2017, Vladimir Andronachi a fost surprins distrându-se într-un club de lux din București, stropindu-se cu șampanie scumpă. Deputatul a refuzat să comenteze întâmplarea.

Presa a scris că Vladimir Andronachi este unul dintre iniţiatorii construcției unei arene polivalente la Chișinău. La finele anului 2017, el a venit cu un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pentru 2018 în care propunea ca în acest scop să fie scoase din Fondul Rutier 200 de milioane de lei. Finanțarea ar fi constituit doar un prim-pas, ulterior urmând să fie atrași investitori. Amendamentul nu a fost însă acceptat de Parlament, nici măcar de colegii săi din fracțiunea PDM. Ulterior, proiectul „Chișinău Arena” a fost lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Este unul dintre autorii controversatei legi privind amnistia fiscală

Spațiul comercial deținut de Vladimir Andronachi. Foto: CIJM

În iulie 2018, Vladimir Andronachi se regăsește printre autorii Legii privind amnistia fiscală. Adoptat în grabă și netransparent, documentul a fost aspru criticat atât de opoziție, cât și de societatea civilă, Banca Mondială, FMI, Ambasada SUA și ambasadorul UE în Republica Moldova, care și-au exprimat temerile că reforma prin care bunurile nedeclarate vor putea fi legalizate „va dăuna capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”, „legitimează furtul și corupția” și „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”. 

Evaziune fiscală în afacerea familiei

Ziarul de Gardă a scris că în anul 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl lui Vladimir Andronachi – SRL Vladecacom – a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei. Compania a fost pedepsită cu o amendă de 60.000 de lei, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei, doar că statul nu şi-a recuperat banii. Tatăl deputatului democrat, ar fi fost implicat şi într-o altă companie cu activităţi în domeniul comerţului cu metal. Totodată, familia Andronachi ar gestiona, direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului.

Mama lui Vladimir Andronachi, este implicată şi ea în afaceri, având 50% din capitalul social al L&A Eximgrup, fiind parteneră cu Dumitru Liuticov, personaj care a ajuns în atenţia opiniei publice în 2007, atunci când a cumpărat de la Consiliul Muncipal Chișinău postul de radio Antena C, cu un milion de lei.

În 2016, un antreprenor care activa pe piața metalelor uzate, Valentin Eșanu, a declarat într-o conferință de presă că toate deciziile la întreprinderea Metalferos sunt luate și controlate de Vladimir Andronachi. Acesta nu a comentat acuzațiile.

Numele lui Vladimir Andronachi apare în plângerea depusă în 2016 de omul de afaceri Veaceslav Platon la adresa procurorilor români, în care se relatează despre implicarea lui Andronachi, în calitate de reprezentant al lui Vladimir Plahotniuc, într-un şir de tranzacţii financiare.

 Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii