Integritate

Săracii procurori bogaţi cu apartamente la preț preferențial

Foto: CIJM
Autor: Olga Ceaglei
01/04/2014 13583

Unii dintre cei mai bogați procurori s-au pricopsit cu apartamente sociale, deși aveau una sau mai multe locuințe în momentul în care au cerut să li se ofere un loc de trai. Faptul că nu aveau nevoie de spațiu de locuit este demonstrat și de rapiditatea cu care le-au vândut după darea în exploatare a primului bloc al procurorilor din capitală, în 2008. În prezent se mai construiește încă un complex rezidențial, iar numărul apartamentelor oferite Procuraturii la un preț de două ori mai mic decât cel de pe piață, depășește numărul total al procurorilor din municipiul Chișinău.

Pe un teren de 0,42 hectare pe strada Nicolae Sulac, oferit gratuit, în anul 2006, de Primăria municipiului Chișinău, a fost ridicat un bloc cu 208 apartamente, care a fost dat în exploatare în 2008. Potrivit Procuraturii Generale, jumătate din locuinţe au fost vândute procurorilor, la un preţ preferenţial de 270-330 dolari pe metru pătrat, în funcţie de etajul ales.

Cel puţin un sfert dintre aceştia aveau unde locui, indicând în declaraţiile de avere unul sau mai multe imobile în 2006, anul în care au fost semnate contractele de investiții cu firma de construcții. Totodată, cel puțin 11 dintre procurorii care şi-au cumpărat apartamente la un preț redus, în loc să se mută în casă nouă, după darea în exploatare a blocului, le-au vândut.

104 procurori, beneficiari de apartamente la preț redus la Ciocana

Blocul procurorilor de la Ciocana este construit pe un teren care a fost cedat de Primăria municpiului

Chișinău Procuraturii Generale prin Decizia Consiliului municipal din 11 iulie 2006. La rândul ei, Procuratura generală, cu aprobarea Agenției Proprietăți Publice, a dat dreptul de construcție a unui bloc locativ de 3.754,5 metri pătrați companiei Tomailî-Argo Î.I. Pe toată perioada construcției, terenul a aparținut Procuraturii Generale. De când a fost dat în exploatare blocul, Procuratura nu mai este proritarul terenului. În prezent acesta aparține asociației de locatari.

Până în 2006 acest lot era în gestiunea societății pe acțiuni Agenția Municipală de Ipotecă din Chișinău și dacă ar fi fost vândut în haznaua primăriei s-ar fi vărsat aproximativ 5 milioane de lei, potrivit experților imobiliari.

În curtea interioară a fost amenajat un parc de joacă pentru copii.
Foto: Olga Ceaglei

Cine sunt oamenii legii care sfidează legea pentru a se îmbogăți?

Vasile Pascari, care în 2006 era procuror în Procuratura Municipală, iar în 2009 a deținut pentru câteva zile funcția de procuror general, s-a pricopsit cu un apartament cu patru camere, cu o suprafață de 153 de metri pătrați. În 2006, când a semnat contractul de investiţii, mai avea o casă în oraşul Hânceşti. Potrivit informaţiilor de la Cadastru, Pascari a vândut apartamentul de pe strada Nicolae Sulac în noiembrie 2011. El, însă, afirmă că nici nu l-ar fi procurat vreodată.

Victor Ababii, şef al secţiei securitate internă a Procuraturii Generale, a cumpărat în 2006 un apartament de 117 metri pătrați în blocul procurorilor. De atunci, Ababii a reușit să-şi mai cumpere un apartament de 89 de metri pătrați, în 2009, și o casă de 122 metri pătrați, conform declarației de avere. Întrebat cum a reușit să cumpere locuințele într-un termen atât de scurt, el spune că lucrează de peste 30 de ani în organele procuraturii și nu vede care ar fi impedimentul.

Se pare că Viorel Radeţchi, procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, fost șef al Procuraturii Anticorupție, a beneficiat de două apartamente în blocul procurorilor. Asta pentru că două locuinţe au fost procurate de persoane cu numele de familie Radeţchi – Viorel şi Ion. Ambele au fost vândute în 2011, iar în 2012 Ion Radeţchi a cumpărat o casă de toată frumusețea, cu elemente rustice, într-un cartier de lux din Stăuceni, pe strada Renașterii.

Viorel Radeţchi neagă că vila de la Stăuceni i-ar aparţine. Contactat telefonic, acesta a declarat că locuieşte în aceeaşi localitate, dar într-o altă casă, care ar aparţine părinţilor lui. Curios este însă faptul că adresa casei înscrise pe numele lui Ion Radeţchi coincide cu adresa pe care a fost înregistrată maşina indicată de Viorel Radeţchi în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

Ruslan Popov, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică a Procuraturii Generale, fost șef interimar al Procuraturii Anticorupție, a semnat în 2006 contractul de investiţii cu firma de construcţii pentru un apartament la preţ redus cu o suprafaţă de 112 metri pătrați. Asta în condiţile în care avea deja o vilă cu două nivele la 13 km distanţă de Chişinău, la  Mileştii Mici, Ialoveni, care valorează astăzi 2 milioane de lei. Deşi nu declară locuinţa, vecinii lui spun că s-a mutat aici între anii 2002-2004.

Întrebat din ce surse şi-a construit vila şi a plătit apartamentul, în condiţile în care familia lui are în prezent un venit anual de aproximativ 170 mii lei, Popov a răspuns că acest lucru nu ne priveşte, dând, totuşi, asigurări că nu a dobândit bani, “pe căi infracţionale”. Procurorul a vândut apartamentul, cel mai probabil rudelor sale.

O investigație amplă despre averea lui Ruslan Popov a fost realizată de Ziarul de Garda.

Casa procurorului Ruslan Popov. Foto: Victor Moșneag

Eduard Harunjen, procuror anticorupţie a ales în blocul procurorilor un apartament de 117 metri pătraţi. Asta deşi în acea perioadă îşi construia o casă de 123 metri pătraţi, pe care a finisat-o în 2011 și care se regăsește în declarația sa de avere. Contactat telefonic, Harunjen a refuzat să comenteze motivând că se află peste hotare.

Alexandru Nichita, şef al Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale, preşedinte al Colegiului Disciplinar al Procurorilor, a cumpărat pe strada Nicoale Sulac un apartament de 118 metri pătrați, pe care l-a vândut după jumătate de an de la achitarea integrală a ratelor. Acesta nu a răspuns la telefon și nici nu a fost de găsit pentru a face careva comentarii.

Daniel Baraliuc, procuror la Procuratura Municipală, deținea în 2006 un apartament de 31 metri pătrați, dar a cumpărat o locuinţă şi în blocul procurorilor, de 72 de metri pătraţi, pe care a vândut-o la câteva zile după ce a devenit proprietar cu acte în regulă. În declaratia de venit declară în 2012 un alt apartament de 81 de metri pătraţi.

Colegul său, Lilian Corpaci, a cumpărat în blocul procurorilor un apartament de 101 metri pătraţi, deşi mai avea o locuinţă pe strada Muncești din Chisinău. Ulterior le-a vândut pe ambele, iar în 2012 şi-a procurat o casă.

Şi Violeta Sârbu, care și-a dat demisia din cadrul Procuratura Rîşcani în 2012, a cumpărat, iar apoi a vândut un apartament de 81 metri pătrați în blocul de pe strada Nicolae Sulac. Baraliuc, Corpaci și Sârbu nu au fost de găsit pentru declarații.

Printre cei care s-au pricopsit cu apartamente în blocul procurorilor, ca ulterior să le vândă, se numără şi Anatolie Munteanu, fost procuror, în prezent avocat parlamentar, directorul Centrului pentru Drepturile Omului. Deşi avea din 2005 o locuință pe strada Andrei Doga din capitală, a decis să mai cumpere una de 100 de metri pătraţi, pe care a vândut-o după opt luni de la achitarea integrală a ratelor. El spune că avea dreptul să cumpere apartamentul la preț redus, pentru că apartamentul în care locuia în acea vreme îl moștenise de la părinții lui. Spune că a fost nevoit să vândă apartamentul din blocul procurorilor, din motive personale.

Fost procuror general, proprietarul celui mai mare apartament

Cel mai mare apartament din blocul de pe Nicolae Sulac, cu suprafața de 177 de metri pătrați, îi aparține lui Valeriu Balaban, care deţinea funcţia de procuror general în anul 2006, când s-a alocat terenul. Acesta neagă că ideea de a construi un bloc cu apartamente la preț redus pentru procurori i-ar aparține.

La Cadastru este indicat că apartamentul fostului procuror general are patru camere şi o terasă de 16 metri pătraţi. Procurorul spune că a cumpărat apartamentul printr-un contract de ipotecă, cu o rată a dobânzii de 12%. Afirmă că a plătit cu 30% mai scump decât ceilalţi procurori, achitând 380 de euro pentru un metru pătrat. În prezent el închiriază un apartament de lux din centrul capitalei şi este angajat al serviciului de securitate al Băncii de Economii.

Precizăm că Valeriu Balaban a deținut funcția de procuror general în perioada 2003-2007. Şeful statului de atunci, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, i-a acordat gradul special de general-maior, iar ulterior şi Ordinul “Credință Patriei”.

Judecătorii din casa procurorilor

În blocul de pe strada Nicolae Sulac s-au pricopsit cu un apartament de 117 metri pătrați o familie de judecători. Capul familiei, Nicanor Conoval, a fost procuror până în 2010 şi judecator asistent la Curtea Constitutională până în 2013. Şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Curtea Constituţională şi şi-a deschis un birou privat de avocaţi. Soţia lui, Eugenia Conoval, este judecătoare la Curtea de Apel.

Ambii declară o casă de 133 metri pătrați pe care o dețin din 2009, însă uită să menționeze în declaraţia de avere și acest apartament pentru care au semnat un contract de investiții cu firma de construcții din 2006 și pe care îl dețin cu acte în regulă din ianuarie 2013. ,

Avocații din casa procurorilor

Nu doar judecătorii, dar și unii avocați sunt proprietari de apartament în blocul construit pentru procurori. Printre aceștia se remarcă Mihai Chihai, fost procuror, avocatul judecătorului de la Telenești Gheorghe Popa, care a fost prins în flagarant de ofițerii CNA în octombrie anul trecut în timp ce primea mită 200 de dolari.

Fostul procuror Chihai și-a luat nu unul, dar trei apartamente. Două sunt scrise pe numele lui și au 78 și, respectiv 79  metri pătrați. Cel mai mare apartament, de 117 metri pătrați este înregistrat la Cadastru pe numele fiului lui, Roman, și pe care l-a vândut în 2013. Contactat telefonic acesta minte că ar fi proprietarul unor apartamente la Ciocana, dar în cele din urmă recunoaște că ar fi proprietarul unui singur apartament pe care l-a cumpărat pe când era procuror. I-am cerut mai multe precizări, însă fostul procuror a închis, evident iritat.

Oleg Spînu este un alt avocat, fost procuror,  care a cumpărat un apartament de 117 metri pătraţi la preţ redus în blocul procurorilor. Fostul procuror vinde acest apartament în februarie 2013.

Printre avocații locatari ai blocului procurorilor sunt și Vasile Untilă, care are un apartamet de 118 metri pătrați și Iurie Alexa carea cumpărat aici un apartament de 80 metri pătrați, dar pe care îl vinde în octombrie 2013.

Printre proprietari funcționari de la parlamaent și guvern și un fost parlamentar

Printre proprietarii de apartamente în blocul procurorilor este și cel mai longeviv parlamentar. Este vorba de Eugeniu Gîrlă din partea PPCD, care a deținut în parlament trei mandate (1994-1998, 1998-2001, 2001-2005). Acesta are aici un apartament de 99 metri pătrați.

Un apartament are aici și Nina Gleadelchin, consultant superior al Direcţiei generală documentare parlamentară, secţia servicii generale. Un consultant al Ministerului Agriculturii are un apartament ceva mai modest, de doar 50 metri pătrați.

Și Parascovia Mocanu,  șefa Biroul de probațiune din Cimișlia are un apartament în blocul procurorilor de la Ciocana, pe care îl vinde spre sfârșitul anului 2012.  În declarația de avere pentru anul 2012, funcționara indică că deține o casă de 181 metri pătrați, fără să includă apartamentul nici la venituri, nici la proprietăți deținute în 2012. 

Alte apartamente pentru procurori, în sectorul Botanica

Potrivit unui răspuns de la Procuratura Generală, către anul 2015 urmează să fie dat în exploatare un alt complex locativ pentru procurori, pe strada Melestiu, lângă Parcul Valea Trandafirilor, pe un teren de aproape un hectar. Aici vor beneficia de apartamente 256 de familii ale procurorilor, la preţul de 340 euro pe metru pătrat.

Lista beneficiarilor a fost stabilită de o comisie departamentală, în baza examinării documentelor prezentate de către procurori. Andrei Pascari, procuror pentru misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, membru al acestei comisii, afirmă că ”o listă de evidență a procurorilor care necesită alocarea spațiului locativ sau îmbunătățirea condițiilor de trai nu există”.

Astfel, unii dintre procurorii care şi-au procurat apartamente în blocul de pe strada Nicolae Sulac, au avut posibilitatea să-şi cumpere spaţii şi în complexul locativ de pe strada Melestiu. Până în prezent, această informaţie s-a confirmat în cazul a doi procurori. Este vorba despre Ruslan Popov şi Alexandru Nichita. Ambii şi-au vândut apartamentele de la Ciocana şi aşteaptă acum darea în exploatare a blocurilot de la Botanica.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliştii pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii