Integritate

VIDEO// Cum şi-a aranjat traiul ex-directorul SIS, care i-a expulzat pe profesorii turci

Autor: Julieta Saviţchi
09/03/2021 21487

Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, îşi duce traiul într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău. Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Deşi locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi. Vasile Botnari nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda care i-a fost aplicată pentru expulzarea profesorilor turci. Fostul director de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuie lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază.

Serviciul de Informații și Securitate a descins, în dimineaţa de 6 septembrie 2018, la filialele liceului Orizont și a reținut șase angajați de origine turcă și un adolescent, calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova. Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. Minorul a fost eliberat în scurt timp, iar cei 6 profesori au fost expulzați în Turcia unde au fost condamnaţi la ani grei de închisoare de regimul Erdogan. Profesori, părinți, colegi, rude și elevi care studiază la liceul Orizont au protestat la Aeroportul Chișinău în susținerea profesorilor expulzați, iar mai multe organizaţii internaţionale au criticat operaţiunea organizată de SIS. La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

După retragerea PDM de la guvernare, a fost pornită o anchetă în cazul expulzării celor şase profesori. Temei pentru pornirea cauzei penale au servit materialele anchetei de serviciu efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la CEDO. La 5 septembrie 2019, a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i-se măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara. Pentru 72 de ore a fost reţinut Alexandru Baltaga, cel care a exercitat funcția de director adjunct al SIS în perioada expulzării profesorilor turci. Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul expulzării profesorilor turci, a declarat că Baltaga a fost executorul operațiunii. „Întreaga operațiune de expulzare a profesorilor de la Liceul Orizont a fost executată de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga”. Potrivit lui Chiril Moțpan, fostul director adjunct al SIS a declarat în cadrul audierilor că a executat ordinele fostului șef său șef, Vasile Botnari. La rândul său, acesta din urmă a spus în cadrul audierilor că îşi asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile SIS.

La 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost recunoscut vinovat de expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, şi pedepsit cu o amendă de 88 de mii de lei.

 

Diversitate arhitecturală într-o singură curte

Gospodăria familiei Botnari ocupă o suprafaţă de aproape 15 ari şi cuprinde trei adrese de pe o singură stradă. În regiune se găsesc hotelul Ambasador, câteva reprezentanţe diplomatice, iar la mai puţin de o sută de metri se află şi casa unui alt fost director la SIS, Artur Reşetnicov.

Un gard cu o înălţime de cel puţin 2 metri apără de ochii curioşilor gospodăria familiei Botnari. Curtea este amenajată şi îngrijită ca la carte, iar în partea dinspre drum se află un rând de arbori decorativi. Din interiorul curţii se zăresc vârfurile unui rând de conifere.

Văzută de la înălţime, în curtea lui Vasile Botnari descoperim trei imobile, două mai mari şi unul mai mic. Este vorba de o casă în stil clasic şi două construcţii cu o arhitectură modernă.

Casele sunt unite între ele printr-o construcţie în formă de tunel. Imobilul mai mic pare să fie un garaj, judecând după poarta imensă dinspre drum. Acolo sunt parcate şi cele două automobile ale familiei.

Automobilele lui Vasile Botnari

Securitate non-stop cu paznici agresivi

Gospodăria lui Vasile Botnari este supravegheată non-stop cu ajutorul unor camere video, iar în ghereta de peste drum de poartă un paznic are grijă ca nimeni să nu se apropie de gardul celui care l-a angajat. Paznicii reacţionează imediat dacă vreun mijloc de transport staţionează pe drum în dreptul gospodăriei fostului şef de la SIS sau dacă cineva încearcă să fotografieze sau să filmeze zona. Unul dintre paznici ne-a agresat verbal şi fizic în timp ce făceam poze pentru investigaţie.

O altă persoană din cele care păzesc zona a recunoscut că este angajat de Vasile Botnari, că lucrează pe schimburi şi are o remunerație de trei mii de lei pe lună.

Cum a ajuns Vasile Botnari în proprietatea imobilelor

Vasile Botnari a procurat pe rând imobilele în timp ce deţinea funcţii publice şi le-a înregistrat pe numele socrilor săi, Anton şi Efrosinia Cucoară, ambii cu reşedinţa într-un apartament din sectorul Ciocana.

Prima achizie a fost înregistrată la 28 august 2009, când Botnari deţinea funcţia de director general al Agenţiei Transporturi.

Atunci, socrii lui Vasile Botnari au devenit proprietarii, pe hârtie, ai unui teren cu suprafaţa de 0,065 hectare, ai unei case cu suprafaţa de 139,2 metri pătraţi şi ai unei construcţii accesorii.

Până a ajunge în proprietatea familiei, în perioada anului 2008, imobilele au trecut prin două tranzacţii de vânzare-cumpărare, iar în perioada anilor 2005-2007 asupra lor a fost aplicat sechestru în cadrul unor dosare penale.

Atât terenul, cât şi casa, au fost lăsate în 2004 gaj la Banca comercială Energbank pentru un credit de 1.560.598 de lei, care urma să fie restituit timp de un an.

La data contractării creditului, singura proprietară a imobilului era o femeie de 76 de ani.

La 24 august 2016, Vasile Botnari mai procură terenul alăturat, cu suprafaţa de 0,504 ari, şi casa de locuit de 159,7 metri pătraţi.

În aceiaşi zi, Vasile Botnari a mai semnat un contract de achiziţionare a unui teren de 0,032 ari, şi a unei case de locuit de 103,1 metri pătraţi.

Funcţionarul a înregistrat şi de această dată imobilele pe numele socrilor săi. În perioada respectivă, Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Socrii săi aveau atunci câte 64 de ani, erau pensionari şi nu deţineau afaceri.

Despre imobilul lui Botnari a scris ZdG la începutul anului 2017. Locuitorii din zonă susţin că de atunci Vasile Botnari a făcut mai multe schimbări la imobil. Astfel, au fost reconstruite cele două imobile procurate în august 2016, construit un gard nou, mai înalt şi mai rezistent şi a fost reamenajată ograda.

Sărac în declaraţiile de avere

Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vre-o locuinţă.

Deşi a deţinut funcţii publice până în vara anului 2019, când Partidul Democrat s-a retras de la guvernare, ultima declaraţie de avere semnată de Vasile Botnari, care se regăseşte în arhiva Autorităţii Naţionale de Integritate, este pentru anul 2016.

Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său, în pofida faptului că familia sa avea afaceri, iar în unele, soţia sa, Natalia, figura în calitate de administrator.

Vasile Botnari deţine, din mai 2004, o cotă de 30 la sută din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplârie. În 2008, Natalia Botnar a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei.

Vasile şi Natalia Botnari

În 2014, averea lui Vasile Botnari a fost supusă controlului de către Comisia Naţională de Integritate, în Actul de constatare, semnat de Alexandru Donciu, se arată că Vasile Botnaru nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, consideră că Vasile Botnari a beneficiat de dreptul angajaţilor SIS de a nu publica declaraţiile de avere, ce nu este corect în cazul lui. „Directorul SIS este o persoană publică, toţi îl cunosc, nu participă la operaţiuni secrete şi publicarea datelor despre averea şi interesele sale este obligatorie", a declarat expertul.

Reacţia lui Vasile Botnari

Fostul direct de la SIS s-a arătat indignat că cineva îi fotografiază gospodăria. „De ce filmaţi? Aveţi autorizaţie să-mi filmaţi copiii?”, ne-a întrebat fostul demnitar. După ce i s-a răspuns că nu ne interesează copiii, a fost întrebat dacă locuieşte acolo. Botnari a răspuns răspicat „Nu!”, a intrat în curte şi a închis poarta, fără să mai răspundă la alte întrebări.

Ulterior, am încercat să-l contactăm pe Vasile Botnari la telefon, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre. 

Autoritatea Naţională de Integritate: „Dacă se constată decalajul dintre avere şi veniturile legal declarate se porneşte dosar pentru confiscarea averii”

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a anunţat la începutul anului curent că a iniţiat controlul averii lui Vasile Botnari. Maria Dastic, ofițer de presă al ANI, a comunicat că indiferent dacă mai ocupă funcţii publice, averea foştilor funcţionari este supusă verificărilor dacă a fost acumulată în perioada exercitării mandatului. „Foştii funcţionari sunt supuşi verificărilor şi răspunderii pentru încălcarea regimului juridic al declarării averilor şi conflictelor de interese. Iar dacă se constată decalajul dintre avere şi veniturile legal declarate se porneşte dosar pentru confiscarea averii. Aşa cum s-a procedat în cazul fostului deputat Nae-Simion Pleşca”, a precizat Maria Dastic.

Vasile Botnari are 45 de ani și e originar din oraşul Străşeni. Pe parcursul anilor, el a deţinut mai multe funcţii publice, cele mai importante - în perioada aflării la guvernare a PDM. Botnari a fost director general al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova, în perioada 2008-2009, şi a condus Compania de Stat Air Moldova, între anii 2005-2008. Timp de un an, 2004-2005, Vasile Botnari a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova. Presa a scris că el s-ar fi ocupat şi de managementul companiei Nobil Air, controlată de Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc.

Vasile Botnari a fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Leancă, perioada 31 mai 2013 - 10 decembrie 2014. Ulterior a devenit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Gaburici. Înainte să ajungă ministru, până în 2013, a fost parlamentar din partea PDM. După demisia Guvernului Gaburici 2, Vasile Botnari ajunge în fotoliul de președinte al Consiliului de Administrație al întreprinderii MoldovaGaz, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 2018 când a fost numit director al SIS pentru un mandat de 5 ani. Funcţionarul nu a reuşit să-şi ducă mandatul până la capăt, fiind demis în iunie 2019 de către majoritatea formată din Blocul ACUM şi PSRM. 

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii