Justiţie

Cârtițele cu slujbă la stat: rețineri în forță și despăgubiri uriașe în dosarele de trădare de patrie, în 2024

Momentul transmiterii informațiilor agentului rus/ Sursa foto: PCCOCS
Autor: Viorica Mija
03/01/2025 6619

Trădarea de patrie a pătruns în instituțiile statului în 2024. Cazuri răsunătoare, în care figurează funcționari cu acces la secretul de stat, au fost deconspirate de procurori și de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Anul trecut, acuzatorii au trimis în judecată dosarul șefului suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și al unui ofițer din cadrul Poliției de Frontieră, reținuți pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi sunt învinuiți că au transmis constant serviciilor secrete ruse informații, în schimbul unor recompense materiale. Tot în 2024, a izbucnit scandalul de spionaj militar, în care este implicat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan. De altă parte, ex-deputatul Igor Bolboceanu, condamnat pe timpul guvernării democrate la 14 ani de închisoare tot pentru trădare de patrie, dar reabilitat după ce procurorii și-au retras învinurile, va primi de la stat aproape 1 milion 700 de mii de lei despăgubiri.  

Cazul Creangă

Sursa foto: info1.md

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost arestat pe 31 iulie 2024, împreună cu un ofițer al Poliției de Frontieră. Învinuirile i-au fost aduse într-un timp scurt, iar în data de 19 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc ședința preliminară în dosarul inițiat pe numele său. Acesta este acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei.

Din momentul în care a fost repartizat magistratei Arina Ialangi, în dosar au fost programate 9 ședințe. Dintre acestea, 7 au fost întrerupte, iar în una dintre ședințe inculpatul a cerut recuzarea judecătoarei Ialangi, cerere care a fost însă respinsă. Totodată, apărătorii inculpatului au înaintat o serie de solicitări, printre care audierea mai multor martori. Ultimele patru ședințe, din luna decembrie, au fost întrerupte.

Examinarea cauzei ar urma să continue în data de 14 ianuarie.

Creangă, funcționar cu acces la secretul de stat, a fost reținut în flagrant. Se întâmpla în timpul unei întâlniri conspirative cu asistentul angajatului militar al ambasadei Federației Ruse. Conform acuzatorilor, funcționarul suspendat a primit 500 de dolari, iar momentul transmiterii banilor a fost filmat. Totodată, în cadrul perchezițiilor, de la domiciliul acestuia au fost ridicați alți 1000 de dolari.

Acuzatorii spun că Creangă a avut o serie de întrevederi la Chișinău cu angajatul ambasadei, unele din care au fost documentate de oamenii legii. Funcționarul i-ar fi comunicat informații secretă, în schimbul unor recompense materiale, primite de mai mute ori. PCCOCS a oferit mai multe imagini surprinse în cadrul investigațiilor. Acestea sunt folosite ca dovezi în cadrul procesului judiciar.

„Funcționarul parlamentar a avut o serie de întrevederi la Chișinău cu angajatul ambasadei, inclusiv cu durate de peste două ore, unde i-ar fi comunicat date obținute inclusiv prin spionaj informație secretă pentru acordarea „ajutor[ului] în vederea desfăşurării unor activităţi ostile împotriva securităţii statului” (alineat al articolului privind trădarea de patrie din Codul penal). Astfel, informațiile destinate uzului intern de serviciu și informațiile secrete furnizate ilegal vizau inclusiv următoarele domenii:

-    măsuri de consolidare a apărării militare a Moldovei;
-    colaborarea Moldovei pe segmentul de securitate cu alte state, precum și activitatea instituțiilor naționale în acest domeniu;
-    situația care vizează partea stângă a Nistrului; 
-    proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldoveu pentru 2024-2034;
-    dezavantajele pentru Rusia ale modificărilor legislative care vizau referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană;
-    totalizarea acțiunilor care vizează Parlamentul Moldovei în raport cu Raportul Comisiei Uniunii Europene, privind extinderea UE;
-    intenția de modificare a articolului din Codul penal „Trădare de patrie,” de care acum el însuși este învinovățit de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)”, se arată într-un comunicat PCCOCS.

Conform Codului Penal, trădarea de patrie comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 20 de ani.

Ofițerul de frontieră: trădare de patrie și complot, împreună cu soția

Sursa foto: captură video/ PCCOCS

În ceea ce-l privește pe ofițerul Poliției de Frontieră de la Aeroportul din Chișinău, acesta a avut și el o serie de întrevederi conspirative. Întâlnirile aveau un caracter regulat, cu unul și același angajat al ambasadei Rusiei.

„Stabilirea legăturii dintre cei doi și întâlnirile lor regulate au fost precedate, în 2023, de întrevederea soției polițistului de frontieră cu angajatul ambasadei, care i-ar fi transmis o cartelă telefonică primită de la diplomat, pentru comunicarea exclusivă și cifrată dintre polițistul de frontieră și diplomat. Prin urmare, soția acestuia este și ea trimisă pe banca acuzaților de procurorii PCCOCS, pentru contribuirea la comiterea infracțiunii de complot împotriva Moldovei de către angajatul suspendat al Poliției de Frontieră, care se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani”, menționează  PCCOCS.

Cazul Gorgan

Colaj CIJM

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a transmis informații serviciilor secrete ruse. Constatarea se cuprinde într-o investigație The Insider, care a obținut corespondența Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din cadrul GRU, colonelul Alexey Makarov.

Conform investigației, Gorgan a raportat despre situația politică internă din Republica Moldova, dar și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să contacteze mai des în aprilie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, iar schimbul de informații se referea la relațiile moldo-ucrainene în domeniul apărării.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”, se arată într-un mesaj transmis de Gorgan.

Igor Gorgan, la ieșirea din sediul Ambasadei Rusiei/Sursa: The Insider

În aceeași zi, Gorgan revine cu un alt mesaj.

 „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

 „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, a completat informația Gorgan.

Întâlnirile ar fi avut loc în localuri din Chișinău sau la pescuit:

„Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune... Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!”, este conținutul unui alt mesaj. 

Igor Gorgan a fost demis la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi, de șefa statului, Maia Sandu. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, l-a acuzat pe Igor Gorgan de politizarea armatei. „El a fost cel care i-a deschis ușile unităților militare șefului său de partid, Vlad Filat, care nu deținea atunci nicio funcție importantă în stat”, a spus fostul demnitar, referindu-se la aceleași vizite pe care le făcea Vladimir Plahotniuc în timpul mandatului ministrului Eugen Sturza.

În luna septembrie, Gorgan a contestat decizia primei instanțe în litigiul cu președinta Maia Sandu. Acesta cere anularea decretului prin care șefa statului a dispus retragerea tuturor distincțiilor și gradelor militare pe care le-a obținut de-a lungul carierei. 

Președinția a făcut anunțul despre retragerea distincțiilor de stat oferite de-a lungul vremii lui Gorgan la două zile după dezvăluiri și după ce SIS a confirmat veridicitatea informațiilor.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”, se arăta în comunicatul Președinției.

În comunicat se mai face referință la necesitatea unui control riguros al integrității angajaților din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului.

„Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se mai menționează  în comunicatul instituției prezidențiale.

Cazul Bolboceanu

Sursă foto: captură video/ CIJM

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, dar reabilitat după ce procurorii și-au retras învinurile, va primi de la stat aproape 1 milion 700 de mii de lei despăgubiri. Decizia a fost pronunțată în data de 15 octombrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.  

Iurie Bolboceanu a fost reținut la 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ex-deputatul a fost acuzat că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului-Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a colectat şi a transmis informaţii de interes naţional pasibile să fie utilizate în dauna Republicii Moldova.

Sentința de condamnare a lui Iurie Bolboceanu a fost pronunțată la 13 martie 2018, în Penitenciarul-spital nr.16, cu patru zile înainte de expirarea termenului de un an de aflare în arest preventiv.

Procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar Bolboceanu a pledat nevinovat pe durata întregului proces.

După retragerea PDM de la guvernare, Curtea de Apel Chișinău l-a eliberat pe Bolboceanu din arest, a anulat sentința de condamnare și a remis dosarul la rejudecare în prima instanță.

În martie 2023, Iurie Bolboceanu a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că va inista ca procurorul care i-a fabricat dosarul şi judecătorul care l-a condamnat să fie pedepsiţi penal. Toto atunci, fostul democrat a precizat că intenţionează să solicite despăgubiri morale pentru calvarul prin care a trecut.

Noi reglementări pentru trădarea de patrie, din 2024

În luna iunie, Parlamentul a aprobat în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de „trădare de patrie” din Codul Penal. Conform autorilor, modificările vor permite tragerea la răspundere penală a persoanelor pentru fapta de trădare de patrie, exprimată prin „acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activați ostile împotriva securității statului”.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, și secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, Igor Chiriac, au declarat că noile reglementări vor conferi normei de incriminare „trădare de patrie” „o claritate mai bună prin consfințirea trăsăturilor esențiale ale faptelor infracționale care definesc trădarea de patrie, precum și protejarea valorilor fundamentale existenței statului, care sunt consfințite expres în Constituție”,  menționa un comunicat al Parlamentului.

Mai exact, Codul Penal stipulează că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”

În precedenta redacție, Articolul 337 avea următorul conținut: „(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani”.

„(2) Este liberat de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova, racolat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el nu a săvîrşit niciun fel de acţiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite şi a declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin”.

Autorii afirmă că vechea formulare, care viza „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”, era prea vagă și greu de aplicat.

Prin votul final al Parlamentului, articolul 337 din Codul Penal are următorul conținut:

„Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, exprimată prin:

a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;

b) spionaj;

c) divulgare a secretului de stat;

d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii