Justiţie

DOC// Dosarul Bahamas: Administratorul firmei care a sponzorizat PSRM, protejat de Dodon şi Stoianoglo

Autor: Julieta Saviţchi
30/09/2021 31392

Persoana care a administrat firma Westerby Limited din Bahamas, în 2016, când a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost Evgheny Kheyman. În perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017, acesta a deţinut funcţia de administrator al Întreprinderii cu Capital Străin, Natur Bravo. Kheyman a fost urmărit penal pentru delapidarea averii străine în baza unui denunţ depus de succesorul său, Mukhmad Galaev şi condamnat cu executare. După preluarea guvernării de către socialişti, în noembrie 2019, şi numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, sentinţa în privinţa lui Kheyman a fost anulată, iar pe numele denunţătorului şi al procurorului care a gestionat dosarul au fost pornite dosare pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

Procura lui Kheyman de la firma din Bahamas

La 25 aprilie 2016, directorul unic al firmei Westerby Limited, Yisa Guevara, a semnat o procură pe numele lui Evgheny Kheyman, cetăţean al Federaţiei Ruse cu domiciliul în oraşul Krasnodar, o procură prin care i-a oferit împuterniciri largi privind gestionarea întreprinderii, inclusiv şi a mijloacelor financiare. Procura a fost certificată de un notar public din Panama.

Astfel, pe lângă dreptul de a purta negocieri în interesele întreprinderii şi de a o reprezenta în instanţele de judecată, Evgheny Kheyman a primit şi dreptul de a deschide şi închide conturile bancare, de a suplini conturile existente şi care urmează a fi deschise, de a dispune de orice fonduri sau valori mobiliare depozitate în aceste conturi şi să elaboreze controale, să gajeze bunurile societăţii, pentru a împrumuta bani sau pentru a garanta datoriile şi obligaţiile oricărei persoane fizice sau juridice şi să semneze toate tipurile de documente în legătură cu conturile bancare.

Evgheny şi Susana Kheyman

Anume în 2016, potrivit investigaţiei RISE, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, firmă a lui Corneliu Furculiţă.

Vakha Agaev

În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată atunci de cetățeanul rus Vasily Kheyman, fratele lui Evgheni Kheyman. Ultimul deţinea în acel timp funcţia de presedinte al Consiliului de administrare al Societăţii pe Acţiuni Natur Bravo.

Cine era în spatele la Natur Bravo şi Westerby Limited

Fostul deputat din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Vakha Abuevich Agaev, un prosper om de afaceri de origine cecenă, care a decedat anul trecut de Covid, a fost beneficiar atât al companiei Westerby Limited, cât şi al întreprinderii Natur Bravo. Agaev este fondatorul companiei petroliere Юг-Нефтепродукт, proprietarul de facto al Natur Bravo.

Precizăm că Vakha Agaev, fost membru al Partidului Comunist din Rusia pe care l-a sponsorizat la greu, a deţinut mandatul de deputat în Duma Rusă, începând cu anul 2011 până la deces, reprezentând regiunea Krasnodar, locul de trai al lui Evgheny Kheyman.

Acesta a lucrat aproape 20 de ani pentru familia Agaev şi fostul deputat rus a avut încredere deplină în el, deşi Kheyman avea la activ o condamnare penală pentru escrocherie. Acesta a fost condamnat la 3 ani de detenţie, cu confiscarea averii, în septembrie 2000. Kheyman a scăpat însă de închisoare datorită amnistiei adoptată de Duma Rusă cu câteva luni mai înainte.

Învinuit şi condamnat în Republica Moldova

În noiembrie 2017, Vakha Agaev l-a înlăturat pe Evgheny Kheyman de la conducerea întreprinderii Natur Bravo şi l-a instalat în funcţia respectivă pe Mukhmad Galaev, un antreprenor din Republica Moldova. Motivul înlăturării lui Kheyman ar fi fost fraudele comise de acesta. Galaev a depus un denunţ pe numele lui Kheyman la Procuratula Anticorupţie.

În august 2018, Evgheny Kheyman a fost găsit vinovat de Judecătoria Chişinău care i-a aplicat o amendă penală de 100.000 de lei şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcții legate de administrarea și sau gestionarea bunurilor și activelor patrimoniale, pe un termen 4 ani. Fratele său, Vasili Kheyman, s-a ales cu o amendă penală de 300.000 de lei şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcții legate de administrarea și gestionarea bunurilor și activelor patrimoniale, pe un termen 5 ani. Cei doi fraţi şi-au recunoscut vina, au achitat amenzile şi au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Procurorii au contestat sentinţa instanţei de fond în instanţa ierarhic superioară. În martie 2019, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţa primei instanţe şi l-as condamnat pe Evgheny Heyman la 3 ani cu executare, iar pe fratele său Vasili, la 7 ani.

La 1 decembrie 2020, Curtea Supremă de Justiţie a anulat sentinţele pe numele fraţilor Kheyman şi a trimis dosarul la rejudecare în Curtea de Apel. „Instanța de recurs ordinar statuează că, decizia instanței de apel în cauza dată, este afectată de insuficiență în partea motivării soluției adoptate, dominată de ideea stabilirii pedepsei cu închisoarea doar din motivul gravității infracțiunii comise, nefiind oferite răspunsuri la toate chestiunile importante pentru individualizarea corectă a pedepsei”, şi-a argumentat decizia Curtea Supremă de Justiţie.

Prima şedinţă de rejudecare a cazului a fost programată pentru septembrie 2021, însă a fost amânată din cauza că nu s-au prezentat inculpaţii care se află în Rusia.

Răsturnare de situaţie după preluarea puterii de către PSRM

În toamna anului 2019, când la Chişinău se dădeau lupte în interiorul alianţei de guvernare din cauza candidatului la funcţia de procuror general, Evgheni Kheyman a depus o plângere adresată procurorului general şi preşedintelui Igor Dodon. Kheyman îşi începe denunţul cu faptul că este cetățean al Federației Ruse și membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova, fiind în acest timp de folos atât preşedintelui Igor Dodon, cât şi Republicii Moldova. Autorul plângerii susţine că procurorul Roman Statnîi, în complicitate cu Mukhmat Galaev, i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.

Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.„Statnîi m-a amenințat că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare unde voi fi omorât”, a precizat autorul plângerii. Acesta a mai adăugat că după ce a transcris bunurile pe numele diferitor persoane, la 10 august i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de euro, iar la 20 august 2018, a revenit în Federația Rusă. Ulterior, procurorul Statnîi a contestat decizia Curții de Apel Chișinău, iar Mukhmadd Galaev, care i-a preluat funcția, ar fi cerut încă 85 de mii de euro, bani pe care a refuzat să-i dea. În consecință, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la trei ani cu executare.

După desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, Procuratura Generală a dat curs plângerii lui Kheyman şi a pornit dosar penal pe numele lui Statnîi şi Galaev. Dosarul a ajuns în gestiunea procurorului Vladislav Căruceru de la Procuratura Generală.

Procurorl Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, iar în martie avea calitatea de bănuit. Două luni mai târziu, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cu statut de învinuit s-a ales şi administratorul de la Natur Bravo, Mukhmad Galaev. În iulie 2020, Compania rusă Юг Нефтепродукт a adresat o scrisoare preşedintelui Igor Dodon şi procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care au denunţat presiuni din partea organelor de drept din R. Moldova împotriva reprezentanţilor săi din conducerea companiei Natur Bravo, iar cele expuse în denunţul semnat de Kheyman sunt „minciuni”. „Din informațiile apărute în mass-media din R. Moldova, compania noastră a aflat că se pune o anumită presiune din partea organelor de drept asupra reprezentanților companiei, inclusiv asupra directorului Galaev Mukhmad, a membrilor conducerii, dar și a partenerului nostru, acționarului Sagaev Zaourbek. Am depistat că această situație a apărut în urma deschiderii unui dosar penal pe numele responsabililor de la Natur Bravo. Dosarul penal a fost deschis în urma declarației fostului președinte al companiei, dar și a fostului director, Evgheny Kheyman, și a soției acestuia, Susana Kheyman”, se menţionează în scrisoarea companiei Юг Нефтепродукт.

Galaev nu ştie, iar Kheyman nu răspunde

Mukhmad Galaev ne-a declarat că a auzit din presă că firma Westerby Limited a finanţat Partidul Socialiştilor şi nu cunoaşte cine este beneficiarul firmei din Bahamas. În acelaşi timp, Mukhmad Galaev declarat că ştie că predecesorul său a fost administrator la Westerby Limited şi că a auzit că acesta ar fi fost în relaţie bune cu fruntaşii PSRM. „Am văzut personal această procură, dar mai mult nu cunosc.

Mukhmad Galaev

Lui Kheyman îi plăcea să se laude că se cunoaşte cu persoane influente din Partidul Socialiştilor şi că este încrezut că aceştia îl vor proteja. Dar Kheyman a fost înlăturat de Agaev de la Natur Bravo pentru că fura întreprinderea şi a adus-o în prag de faliment. A fost denunţat şi pe numele lui Evgheny a fost pornit dosar penal. Dar după preluarea puterii de către socialişti lucrurile au luat o întorsătură halucinantă. Sunt acuzat că împreună cu Statnîi l-am deposedat pe Kheyman de bunuri. În realitate, Evgheny şi soţia sa, Susana, au decis să achite benevol prejudiciul proprietarilor Natur Bravo pentru ca să scape de închisoare”, ne-a declarat Mukhmad Galaev.

Evgheny Kheyman nu a răspuns la apeluri şi nici la mesajele scrise. Am reuşit s-o contactăm pe Susana Kheyman care a promis să-i transmită soţului mesajul şi datele noastre de contact. Afaceristul aşa şi nu ne-a contactat.

Ce se întâmplă cu dosarul Bahamas

Centrul Naţional Antocorupţie a pornit la 1 iulie 2016 un dosar penal în cazul finanţării PSRM de către Westrby Limited. În 2019, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a retras dosarul de la CNA. „Am retras dosarul din gestiunea CNA, pentru că la el nu se lucra și Centrul era interesat de o hotărâre favorabilă socialiștilor. Pe urmă am conexat la acest dosar procesul penal privind discuția dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Proaspătul director de la CNA, Ruslan Flocea, mi-a cerut să clasez dosarul”, a spus Viorel Morari.

După preluarea puteri de către PSRM, în noiembrie 2019, dosarul Bahamas a trecut pe linie moartă, deşi Stoianoglo ne dă asigurări că la el se lucrează. „Pe Bahamas am facut mult mai mult decât toți dinaintea mea. Am audiat 29 de persoane, e un dosar de spălare de bani, nu e despre finanțare ilegală. Sunt sute de astfel de dosare pe bani veniți din off-shore și aceste dosare stau în aer. Am audiat 29 de oameni, am cerut informații de la fisc, ANI. Verificăm dacă înseamnă asta declarare incompletă, este încălcare a legii? Avem suficientă informație, iar acum avem nevoie de un raspuns din Elveția și cum vine, vom lua o decizie pe caz. Asta poate dura și o lună, dar poate dura și un an. Au fost audiați și 3 deputati din parlament: Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea”, declara Alexandr Stoianoglo încă în toamna anului trecut.

Procuratura Generală nu a mai oferit informaţii despre careva prigrese în dosarul Bahamas, menţionând doar că se află în faza urmăririi penale.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii