Justiţie

Dosarele „cu vechime” din justiție: fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, achitat în episodul „gajării parterului Spitalului Republican”

Colaj CIJM
Autor: Viorica Mija
17/07/2024 3244

La peste 11 ani de la inițierea dosarului penal în care fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, este învinuit că a semnat abuziv o scrisoare de garanție către o instituție financiară, prin care a încuviințat gajarea parterului Spitalului Republican  în favoarea unei firme private, judecătoarea Daria Șușchevici a dispus achitarea fostului funcționar public.  Hotărârea a fost pronunțată marți, 16 iulie, la peste nouă ani de la inițierea examinării dosarului în instanță. Aceeași sentință, de achitare sau reabilitare, a fost pronunțată și în cazul  altor patru figuranți în dosar. În timp ce procurorii au cerut câte șase ani de închisoare pentru fiecare dintre aceștia, instanța a constatat că acuzatorii ar fi formulat învinuiri confuze, cu sintagme declarate nule de Curtea Constituțională, atentând astfel „în mod grav în privința dreptului inculpaților la o eventuală examinare a cauzei în procedura simplificată”. De altă parte, procurorii declară că „atâta timp cât nu a fost modificat conținutul componenței de infracțiune - art. 328 alin. (3) lit. b) și d) Cod penal (în redacția legislativă nu au fost operate modificările conform actelor constituționale), acuzatorul de stat poate susține învinuirea în redacția prezentată”.

 

Procurorul Mariana Bocșanean a solicitat ca Andrei Usatîi să fie recunoscut vinovat, cu aplicarea unei pedeapse sub formă de închisoare pe un termen de 6 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice şi de demnitate publică, pe un termen de 10 ani. Totodată, acuzatoarea a cerut ca termenul executării pedepsei să fie calculat după intrarea sentinței în vigoare.

Și în privința celorlalți patru figuranți din dosar s-au cerut pedepse cu privarea de libertate, pe termene similare. Este vorba despre ex-juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină, ex-vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, notara Tereza Anton și Vadim Oprescu, care deținea în acea perioadă funcția de registrator al Oficiului Cadastral Chişinău.

Avocații învinuiților au pledat  pentru achitare, motivând că acțiunile acestora nu întrunesc elementele infracțiunii,

Instanța a apreciat că dosarul a fost pornit pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu demnitate publică. Ulterior, Usatîi a fost pus sub învinuire pentru tentativă de săvârșire de către o persoană cu funcţie de demnitate publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, soldată cu urmări grave.

Conform instanței, acuzatorul de stat susține o învinuire lovită de nulitate constituțională, ce a parvenit până la sesizarea instanței de judecată și până la începerea cercetării judecătorești.

Totodată, instanța a constat că „prin susținerea unei învinuiri cu sintagme declarate neconstituționale, s-a atentat în mod grav în privința dreptului inculpaților la o eventuală examinare a cauzei în procedura simplificată, prevăzută de art. 3641 Cod de procedură penală, ce impune obligațiunea de recunoaștere în totalitatea faptelor indicate în rechizitoriu fiind obligați să recunoască cauzarea urmăririlor grave, în situația în care agravanta prevăzută de lit. d) al art. 328 alin. (3) CP a fost exclus în totalitate”.

„Deoarece au fost constatate o serie de nereguli privind formularea învinuirii inculpaților susținute prin rechizitoriu,(ulterior prin ordonațele de modeificare din 23 martie 2018) instanţa admite în totalitate pretențiile formulate de inculpați”, se arată ân decizia instanței de fond.

De altă parte, procurorii declară că „atâta timp cât nu a fost modificat conținutul componenței de infracțiune - art. 328 alin. (3) lit. b) și d) Cod penal (în redacția legislativă nu au fost operate modificările conform actelor constituționale), acuzatorul de stat poate susține învinuirea în redacția prezentată”.

Conform acuzatorilor, între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican, SRL „Magnific”, în calitate de investitor şi SRL „Euromed Diagnostic”, în calitate de partener privat, a fost semnat un contract pentru realizarea unui parteneriat public privat pentru servicii de radiologie şi diagnostic imagistic în beneficiul Spitalului Clinic Republican pe un termen de 12 ani.

Pe 14 octombrie 2012, partenerul privat a cerut Ministerului Sănătăţii o scrisoare de garanţie pentru a o prezenta unei instituţii financiare, în scopul asigurării rambursării sumelor investite în construcţie şi în legătură cu solicitarea de majorare a sumei de finanţare în vederea extinderii suprafeţei construcţiei capitale. Drept răspuns, ministrul semnează scrisoarea prin care îşi exprimă acordul privind ipotecarea bunurilor – proprietate publică.

Procurorii spun că ministrul Sănătăţii nu a avut dreptul de a-şi exprima acordul privind instituirea ipotecii asupra bunului care face parte din domeniul public și astfel şi-a depăşit atribuţiile de serviciu.

Pe tot parcursul anchetei și procesului, Usatîi a respins acuzațiile.

„Nu am adus niciun prejudiciu Statului, ci din contra, un beneficiu. Am contribuit ca cetăţenii ţării noastre să poată beneficia la noi în ţară,de servicii de investigare complexe şi de diagnosticare exactă. Mizez pe un proces judiciar imparţial şi obiectiv”, a comentat Usatîi.

Sursa foto: jc.md

Fostul ministru al Sănătății este vizat și în dosarul licitațiilor trucate în medicină, un alt dosar „cu vechime” din justiția moldovenească. Cauza este încă în proces de examinare în prima instanță, iar Usatîi este învinuit de corupere activă și pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Conform acuzatorilor, caietele de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale ar fi fost adaptate exclusiv echipamentelor medicale oferite de companiile lui Tudor Ceaicovschi – Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Prejudiciul cauzat statului este estimat de oamenii legii la peste 150 de milioane de lei.

Dosarul a fost redistribuiit judecătorului Petru Păun care, în luna mai 2023, a preluat de facto dosarul. În 2024, a avut loc doar o ședință, celelalte fiind amânate sau contramandate.

În cadrul singurei ședințe, din data de 24 iunie curent, a fost examinată declarația de abținere a acuzatorului de stat.

Părțile sunt așteptate în fața instanței în luna octombrie, la peste cinci ani din momentul în care a fost planificată prima ședință de examinare a dosarului.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii