Justiţie

Drumul rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria

Cum finanțează Kremlinul activiștii lui Ilan Șor pe teritoriul Republicii Moldova

Colaj: Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova
Autor: Ilie Gulca
05/09/2024 945

● Mai multe bănci din Federația Rusă emit carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard, care funcționează în circa 180 de state.

● Unele platforme de plăți servesc drept „porți de acces” pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți.

● Băncile transnistrene folosesc pentru transferuri în ruble rusești conturile corespondente din instituțiile financiare din Federația Rusă și platformele de plăți internaționale.  

Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată în vizită la Moscova, pe 9 aprilie, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura financiară din Rusia, folosită de Kremlin pentru sprijinirea regimului secesionist din Transnistria și pentru eludarea sancțiunilor internaționale aplicate Moscovei pentru anexarea Crimeii în 2014 și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei în februarie 2022.

„Astăzi, semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci rusești – Promsvyazbank (PSB) – pentru cooperare și sprijin. PSB este o bancă eficientă și de succes, pe piață de mai bine de 20 de ani, top 5 în Rusia în ceea ce privește activele”, a anunțat cu aplomb Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram. 

Exponenta grupării lui Ilan Șor a mai spus că cooperarea cu PSB va permite Comratului să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă fonduri în regiune pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice. „Știți foarte bine că regimul Sandu a confiscat fondurile partenerilor și investitorilor noștri imediat ce au ajuns în conturile noastre sau, în general, imediat ce au intrat în sistemul bancar. Până în această zi, peste 15 milioane de lei au fost sechestrate”, a spus bașcana în aprilie curent.

Pe 2 martie 2022, Uniunea Europeană a exclus șapte bănci rusești de la SWIFT - Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank (PSB), Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) și VTB Bank – pentru a se asigura că aceste instituții financiare nu vor opera la nivel global. PSB oferă sprijin financiar sectorului de apărare rus și armatei ruse, responsabilă pentru desfășurarea masivă a trupelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina și pentru prezența militarilor ruși în peninsula Crimeea.

PSB este condusă direct de președintele Federației Ruse Vladimir Putin și, prin urmare, oferă sprijin financiar și material factorilor de decizie responsabili de destabilizarea Ucrainei de Est și de anexarea ilegală a Crimeii. PSB operează în Crimeea și în alte teritorii ucrainene ocupate de Rusia. În 2023, PSB a finalizat achiziția a două bănci în așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk. Astfel, această bancă efectuează tranzacții cu grupurile separatiste din regiunea Donbas din Ucraina.

 

De fapt, banii confiscați de oamenii legii din Moldova nu sunt altceva decât niște mijloace financiare ridicate în urma deconspirării căilor ilegale de finanțare a partidelor afiliate lui Ilan Șor - „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Victoria” - din surse tenebre. 

Procuratura Anticorupție nu a oferit o cifră exactă cu privire la banii confiscați în perioada 2022-2024 de la exponenții grupului Ilan Șor. Serviciul de presă al acestei instituții a precizat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că doar în cadrul cauzei penale în privința Marinei Tauber și a Partidului „Șor”, formațiune politică scoasă în afara legii, au fost confiscate aproximativ 10 milioane de lei. 

„Pensionarii găgăuzi nu au la mână cardul MIR”

Conform estimărilor Institutului pentru Studiul Războiului, PSB urma să deschidă conturi pentru aproximativ 5.000 de funcționari din domeniul educației și sănătății publice și 20.000 de pensionari din regiunea găgăuză. În momentul semnării acordului cu Evghenia Guțu, șeful PSB, Piotr Fradkov, a promis „servicii speciale la un tarif separat” pentru rudele etnicilor găgăuzi din Rusia. 

Imediat după evenimentul anunțat de presa pro-Kremlin, la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Banca Națională a Moldovei a comunicat că este imposibilă folosirea cardurilor MIR în Moldova întrucât PSB are nevoie de o autorizație pentru acest lucru. 

Un oficial al Comitetului Executiv de la Comrat a spus că acordul pe care l-a semnat Evghenia Guțul cu șeful PSB este ilegal din cauză că guvernatorul regiunii găgăuze nu are competența să semneze acorduri internaționale. Procuratura Anticorupție a refuzat să spună dacă bașkanul este cercetat pentru abuz de serviciu pentru semnarea acordului cu PSB. În cele din urmă, în pofida asigurărilor Băncii Naționale și legislației cu privire la statutul special al regiunii găgăuze, Evghenia Guțul și-a continuat relațiile cu reprezentanții PSB. 

Dar se pare că locuitorii regiunii găgăuze nici nu au nevoie de cardurile MIR pentru a intra în posesia rublelor rusești. La aproape jumătate de an de la semnarea acordului și de la asigurările BNM, unii locuitori ai regiunii au primit totuși rublele promise. Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandr Tarnavski, a spus reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice că nu există nicio informație oficială legată de numărul de persoane care beneficiază de „subsidiile” achitate de Kremlin. „Cunosc unele familii de pensionari în care soțul primește bani, iar soția nu”, a spus el. „Alții nu primesc chiar dacă au scris cereri și au completat chestionarele... Nimeni nu le spune cauzele.”

Banii ajung la pensionarii din regiune prin intermediul rudelor lor din Rusia. „Dacă un locuitor al Găgăuziei are o rudă în Rusia, persoana respectivă, primind acești bani de la bancă, îi transferă electronic în Moldova, prin Zolotaya Korona, de exemplu”, a adăugat legislatorul regional. „În cazul celor care au copii în Rusia, îi primesc aceștia din urmă și păstrează banii pentru ei. Nu există alte modalități de a transfera rublele în regiune.”

Alexandr Tarnavski nu a aflat de cazuri în care locuitori ai Găgăuziei să ridice banii în stânga Nistrului. „Beneficiarii acestui program nu au carduri MIR. Ei primesc acești bani prin transfer”, a subliniat el. 

Aplicația PSB este folosită de activiștii lui Ilan Șor

Procuratura Anticorupție a constatat că activiștii lui Ilan Șor sunt plătiți pentru acțiunile lor prin intermediul aplicației PSB. Mai exact, aderenților oligarhului fugar le sunt deschise conturi bancare la PSB, după care, prin intermediul unei aplicații, le sunt plătite între 10.000 și 55.000 de ruble (1.975 – 10.870 de lei) pentru acțiuni de partid și pentru coruperea alegătorilor.

Pentru a preveni aceste practici, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat mai multor furnizori de internet să blocheze accesul clienților lor la paginile web ale Promsvyazbank. SIS a făcut această solicitare după ce a depistat semne că grupul lui Ilan Șor, ghidat de serviciile speciale rusești, a ocolit cadrul legal privind activitatea băncilor moldovenești. 

„Prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date electronice financiare prin resursele online, precum și aplicația PSB, poartă un caracter ilegal”, a precizat SIS într-un răspuns oferit Centrului de Investigații Jurnalistice. Toate aceste instrumente, a adăugat SIS, pot fi utilizate în Transnistria, teritoriu necontrolat al Republicii Moldova, ocolind astfel supravegherea Băncii Naționale și a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști

După ce Banca Națională s-a grăbit să spună în aprilie 2024 că folosirea cardurilor MIR este imposibilă în Moldova, la aproape jumătate de an, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști pe teritoriul statului moldovenesc:

Luate pe rând, cele trei modalități de transfer au fost analizate în rapoartele autorităților moldovenești și deciziile instituțiilor internaționale de aplicare a sancțiunilor.   

În cazul transferurilor prin băncile țărilor prietenoase Federației Ruse, SIS a menționat într-un raport publicat în ajunul alegerilor locale din toamna anului 2023 că un cetățean rus și israelian asociat lui Ilan Șor a intenționat să transfere la Taraclia, în regiunea găgăuză și la Orhei peste un milion de euro și sute de mii de dolari pentru grupările asociate lui Ilan Șor. Banii urmau să fie transferați prin Eurasian Bank din Kazahstan. O altă modalitate de trimitere a banilor în Găgăuzia a fost prin intermediul unor companii de construcții din Turcia. 

Cât privește sistemele de remiteri de bani, până la declanșarea războiului împotriva Ucrainei, transferurile din Rusia în Moldova se efectuau în principal prin „Unistream”, „Contact” și „Zolotaya Korona”. 

În iulie 2023, Unistream a intrat sub sancțiunile SUA și, prin urmare, a încetat să funcționeze în Moldova. În februarie 2024, a fost revocată în Rusia licența Qiwi Bank, care deține sistemul „Contact”. Astfel, începând cu februarie și până în septembrie curent, „Zolotaya Korona” rămăsese singurul sistem de transfer de bani funcțional din Rusia în Moldova.

Nu se știe dacă a existat o dispoziție a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la suspendarea sistemului respectiv. Urmărind site-urile băncilor comerciale din Moldova, constatăm că acestea au sistat sistemul rusesc în perioada iulie-septembrie curent. În iulie 2024, Mobiasbanca și-a informat clienții că a suspendat funcționarea sistemului „Zolotaya Korona”. Pe 28 august 2024, EuroCreditBank a sistat eliberarea și expedierea remiterilor de bani prin intermediul „Zolotaya Korona”. Energbank a anunțat că „Zolotaya Korona” este temporar indisponibil începând cu 28 august 2024. Pe 4 septembrie, FinComBank și-a anunțat clienții că suspendează operaţiunile cu „Zolotaya Korona”.   

Toate aceste suspendări ale sistemului au fost introduse după sancțiunile aplicate de Departamentul de Trezorerie al SUA pe 23 august curent. „Zolotaya Korona” a fost unul dintre principalele servicii de plată folosite de ruși după ce Federația Rusă a fost deconectată de la SWIFT și scoasă din sistemele de plată Visa și Mastercard. 

Băncile transnistrene și conexiunea cu sistemul bancar rusesc

Așa-zisele bănci transnistrene nu sunt controlate de Banca Națională a Moldovei. Ele au conturi corespondente în băncile din Federația Rusă și, prin urmare, au posibilitatea să folosească sistemul rusesc de plăți MIR. Banca Națională a precizat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că deschiderea conturilor de către instituțiile financiare transnistrene în alte bănci, inclusiv în străinătate, și efectuarea operațiunilor valutare prin aceste conturi sunt activități care nu corespund prevederilor legale naționale.

În stânga Nistrului, funcționează trei așa-numite instituții bancare – Agroprombank, Eximbank și Sberbank –, care nu au licențe din partea Băncii Naționale a Moldovei.

Agroprombank este parte a holdingului Sheriff. Celelalte două bănci - Eximbank și Sberbank - sunt bănci ale așa-zisului stat transnistrean. Acționarul Eximbank este Agenția pentru Redresarea Sistemului Bancară, iar cel al Sberbank - Banca Republicană Transnistreană.

Eximbank indică pentru transferuri în lei moldovenești contul corespondent al Centrului de Casă și Decontări din Tiraspol. În afară de lei moldovenești, banca respectivă operează cu ruble transnistrene. Centrul de Casă și Decontări din Tiraspol funcționează din 1996, când Băncii Naționale i s-a permis să deschidă un cont corespondent temporar în lei moldovenești Centrului de casă și decontări din Tiraspol. Prin intermediul acestuia sunt realizate fluxurile financiare în lei moldovenești din/în regiunea transnistreană.   

Cea de-a doua bancă, Sberbank, are conturi în ruble rusești la instituțiile financiarea rusești Sberbank și TKB Bank (Transcapitalbank). 

Până la 20 aprilie 2022, pe site-urile celor trei bănci transnistrene - Agroprombank, Eximbank și Sberbank - , la secțiunea „rechizite bancare” pentru transferurile în dolari, Transcapitalbank figura fie în calitate de „bancă intermediară”, fie drept „bancă a beneficiarului”, respectiv a instituțiilor financiare din stânga Nistrului. Pe 20 aprilie 2022, Trezoreria SUA a deconectat Transcapitalbank de la SWIFT, iar odată cu acestea și extensiile sale din Transnistria.

În paralel, cele trei bănci transnistrene au emis din 22 aprilie 2022, imediat după sancțiunile SUA asupra Transcapitalbank, cardul de tip „MIR” inventat de Banca Centrală a Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o alternativă rusească la VISA și Mastercard.

În prezent, banca holdingului Sheriff, Agroprombank, nu indică la compartimentul rechizite nimic, dar folosește sistemul de plăți Xtransfer. Firma Xtransfer Limited oferă servicii de tehnologie financiară. Compania efectuează plăți transfrontaliere, plăți B2B, cont offshore, schimb valutar și alte servicii. Xtransfer deservește clienții din întreaga lume.

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a confirmat că unele platforme de plăți oferă soluții software online în parteneriat cu sistemele de plăți funcționale pe teritoriul Republicii Moldova, care prestează utilizatorului, printre altele, posibilități de automatizare și monitorizare a plăților efectuate către multipli destinatari.

În același timp, Serviciul a comunicat Centrului de Investigații Jurnalistice că mai multe bănci din Federația Rusă - cu excepția celor sancționate - emit în prezent carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard.

MIR-UnionPay este un card de co-branding care funcționează pe baza a sistemului rusesc - MIR - și al sistemului național al Chinei - UnionPay - utilizat în 180 de țări.

În acest sens, unele sisteme de plăți ar putea servi ca „porți de acces” - Gateway - pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii