Justiţie

Judecătorul Oleg Melniciuc, „spălat” şi promovat din nou

Foto simbol. Sursa: Adevarul.ro
Autor: Cornelia Cozonac
29/05/2013 8595

Magistratul Oleg Melniciuc, care, întro şedinţă publică, a numit jurnaliştii „răpănoşi”, se pare, nu va repeta soarta colegului său magistratul Ion Muruianu, care, după ce a numit presa „câini turbaţi”, a generat o reacţie dură din partea societăţii civile, a comunităţii media, dar şi a politicienilor, şi, în consecinţă, a fost înlăturat de la şefia Curţii Supreme de Justiţie.

Candidatura magistratului Melniciuc, respinsă acum două săptămâni de preşedintele Nicoale Timofti pe motiv că acesta a încălcat codul de etică de mai multe ori şi a judecat aflându-se în conflict de interese, a fost din nou promovată la şefia Judecătoriei sectorului Râşcani din Chişinău. De data aceasta, Preşedintele Timofti va fi nevoit să accepte, în termen de 30 de zile, candidatura magistratului. 

Finul promovat de nănaş 

Păcatele lui Oleg Melniciuc nu se termină aici. Magistratul, care este şi finul de cununie al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Poalelungi, a judecat cauze aflându-se în conflict de interese, iar la 7 aprilie 2009 a făcut parte din cohorta judecătorilor supranumiţi de  presă „din iad” pentru că au condamnat, contrar legii, în comisariatele de poliţie pe tinerii care au participat la protestele anticomuniste. Magistratul, deşi a activat doar în structurile de stat, mai deţine şi o avere impunătoare: o casă, maşină şi şase terenuri.  Aceasta, în condiţiile în care un magistrat în R.Moldova nu ridică mai mult de 100 mii lei anual. Cu toate acestea, Inspecţia judiciară, căreia i s-a cerut ca în termen de 10 zile să prezinte CSM un raport despre integritatea magistratului, a constat că referinţele utilizate de preşedintele Nicolae Timofti la adresa lui Melniciuc nu s-au confirmat. Oleg Melniciuc are 41 de ani şi a devenit judecător în anul 2004.

În conflict de interese        

Situaţia de conflict de interese în care a fost implicat vicepreședintele Judecătoriei sectorului Râşcani din Chişinău, Oleg Melniciuc, dar şi alte nereguli au fost investigate de echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Judecătorul Melniciuc  a examinat, în noiembrie 2012, o cauză în care era implicată o rudă de a sa. A doua zi după ce faptul a fost denunţat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul a spus că nu a “observat” că în acte figura numele fiicei nănașilor surorii sale şi a depus cerere de abținere de la examinarea cauzei. La 10 decembrie 2012 Daniel Bârlădeanu, unul din participanţii la procesul respectiv a depus o nouă plângere la CSM cerând sancţionarea disciplinară a judecătorului Oleg Melniciuc. Plângerea a rămas fără răspuns, magistratul nefiind sancţionat, ci – promovat (!).  La 26 decembrie, CSM a decis să-l propună pe Melniciuc la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, rămasă vacantă după pensionarea lui Ion Timofei. De altfel, la concurs nu s-a mai înscris nimeni decât Melniciuc. “I-am speriat pe toţi”, a glumit magistratul când l-am întrebat despre concurenţi.

Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice, membrul CSM, judecătorul Anatolie Țurcan, care a examinat prima plângere, a spus că nu a fost pornită o procedură disciplinară întrucât Melniciuc s-a autorecuzat a doua zi. Cât privește a doua plângere, Țurcan spune că a expediat un răspuns pe 21 decembrie, însă nu-și explică de ce documentul nu a ajuns la destinatar („Candidatul la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, implicat într-un conflict de interese”).  

Numele lui Oleg Melniciuc a figurat şi întro altă anchetă a Centrul de Investigaţii Jurnalistice. În 2008, magistratul, care la acea dată deţinea funcţia de preşedinte interimar al Judecătoriei Râşcani, a semnat o recomandare pentru fiica unui coleg magistrat pentru a fi înscrisă în condiţii privelegiate la Facultatea de Drept a USM („Dreptul de a fi “copil al Justiţiei”Feciori şi fiice de judecători şi procurori – privilegiaţi la înmatricularea la Drept”).

Jurnaliştii numiţi „răpănoşi”

În luna februarie anul trecut Melniciuc a fost nevoit să se retragă de la examinarea unui dosar dintre “MoldovaGaz” şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, din cauza unei ieşiri necontrolate. Magistratul i-ar fi aruncat, înainte de proces, reprezentantei ANRE: “De unde i-aţi scos pe răpănoşii ăstia de jurnalişti? Credeţi că o să v-ajute?”. După ce replica a ajuns în presă, judecătorul a fost nevoit să se retragă de la examinarea cauzei, dosarul fiind preluat de un alt magistrat.

Avere de milioane

Magistratul Melniciuc în faţa casei sale

Judecătorul Oleg Melniciuc dispune şi de o avere impunătoare, la fel ca şi alţi magistraţi despre care a scris Centrul de Investigaţii Jurnalistice. În 2012, averea lui Melniciuc, potrivit declaraţiei sale de venit, a atins cifra de 3,6 milioane de lei, cu aproape 2 milioane mai mult ca în 2011. În anul 2009 averea sa era estimată la doar 1 mln de lei. Melniciuc mai deţine 6 terenuri de pământ, estimate la aproape 800 de mii de lei, două imobile, de aproape 100 de mii de lei şi o maşină de model Audi A6, de 272 de mii de lei.

Imobilul cu trei etaje al magistratului este amplasat în cartierul Râşcani al Capitalei, într-o zonă rezidenţială de lux. Într-un reportaj realizat de Jurnal TV, magistratul se plânge că nu-i ajung bani să-şi termine casa şi că din această cauză el este nevoit să locuiască cu familia la etajul de la subsolul casei, în numai 45 de metri pătraţi.Jurnaliştii care s-au deplasat la faţa locului au prezentat casa de milioane a lui Melniciuc. Faţada casei cu trei etaje este executată din piatră albă, cu ornamente decorative şi elemente din marmură, iar în curte poate fi observată o piscină acoperită, dar şi o construcţie auxiliară. Magistratul insistă că banii i-ar fi obţinut în trecut, din funcţia de jurist la Primăria Chişinău şi onorariile de reprezentant legal la o serie de companii.   

Judecătoria Râşcani – prima la încălcări

Pentru anul 2012 Judecătoria sectorului Râşcani deţine întâietatea după numărul de plângeri depuse la CSM referitoare la activitatea judecătorilor. Potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare, în privinţa acestora a fost depus cel mai mare număr de plângeri – 277. De la începutul acestui an CSM a pornit 6 proceduri disciplinare împotriva judecătorilor de aici. Unii membri ai CSM califică starea de lucruri de la această judecătorie ca “dezastruoasă”.

CSM în război cu presa

La şedinţa din 28 mai a CSM, în care  a fost promovată repetat candidatura lui Oleg Melniciuc pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani din Chişinău, dar s-a discutat şi despre alţi judecători care s-au aflat în vizorul mass-media, presa nu a fost admisă nici măcar la etajul unde au loc şedinţele. Jurnaliştii au fost invitaţi întro încăpere separată pentru a urmări şedinţa la un monitor conectat la o cameră video.  Tehnica respectivă a transformat munca reporterilor într-un calvar. Imaginea – neclară, sunetul – de calitate proastă, pe alocuri lipsind total, iar încercarea de a obţine precizări nu s-a soldat cu succes. Părerile membrilor CSM au fost împărţite. Cel puţin trei membri ai CSM au declarat că dezaprobă decizia de a îngrădi accesul presei la şedinţele CSM. Conducerea CSM şi-a argumentat decizia prin necesitatea de a face mai eficient lucrul CSM. 

Această decizie vine, după ce, în martie curent, CSM a criticat presa pentru „exercitare de presiune îndreptată împotriva sistemului judecătoresc”. Organizaţiile neguvernamentale de media au criticat, la rândul lor, declaraţia CSM  din 27 martie, pe motiv că instituţia nu a făcut trimitere la vreo instituţie de presă sau vreun material jurnalistic ce ar fi ştirbit autoritatea sistemului judecătoresc, după cum se afirma în declaraţie.

Războiul dintre CSM şi presă survine pe fundalul mai multor investigaţii jurnalistice cu privire la averea unor judecători şi procurori, investigaţii care arată modul în care averile au fost agonisite şi prezintă date despre discrepanţa dintre veniturile acestora şi valoarea de piaţă a proprietăţilor, dar şi dintre valoarea proprietăţilor şi retribuţia oficială a magistraţilor.  CSM, deşi s-a arătat deschis să verifice fiecare caz investigat de jurnalişti cu privire la averile judecătorilor, deocamdată nu s-a pronunţat pe marginea nici a unei investigaţii jurnalistice.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii