Justiţie

Magistrată suspectată de falsuri, avansată în funcţie

Foto: moldovacurata.md
Autor: Ion Preașca, Adevărul Moldova
26/02/2013 6991

Judecătoarea Nelea Budăi se află în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru că ar fi admis probe false într-un proces. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va anunţa astăzi un concurs pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Până în ianuarie 2013, acest post a fost ocupat de Gheorghe Creţu, care şi-a dat demisia după ce a fost declarat principalul suspect în cazul omorului din Pădurea Domnească. De atunci, interimatul este asigurat de judecătoarea Nelea Budăi, care s-ar putea înscrie în cursă pentru a deveni oficial adjuncta preşedintelui Curţii de Apel, Ion Pleşca.

Magistrata apare frecvent în rapoartele CSM privind procedurile disciplinare iniţiate pe marginea unor decizii îndoielnice, însă nu a fost niciodată sancţionată. De exemplu, la finele anului trecut, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM referitor la acţiunile judecătoarelor Nelea Budăi şi Nina Traciuc, invocând că acestea ar fi admis probe presupus false în examinarea dosarului Moldtranselectro – Termoelectrica. Aceste acţiuni ar fi dus la majorarea nefondată a datoriei întreprinderii de stat din Moldova faţă de compania românească.

„Imixtiune în justiţie“

Oficial, Moldtranselectro îi datorează companiei Termoelectrica 32 de milioane de dolari pentru curentul livrat în anii 1999-2001. În urma unor procese, întreprinderea moldovenească s-a pomenit că mai are de achitat, pe lângă această sumă, încă 15 milioane de dolari unei firme din Bucureşti, care ar fi primit în cesiune de la Termoelectrica o parte din datorie. Într-o hotărâre adoptată la 18 decembrie 2012, CSM a constatat că dosarul este încă la etapa examinării, de aceea verificarea celor invocate de vicedirectorul SIS ar constitui „o imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiţiei“.

Alexandru Arseni, membrul CSM care a pregătit informaţia pentru consiliu privind această sesizare şi a înaintat în 2011 o procedură disciplinară contra judecătoarei pe un alt caz, a refuzat să comenteze activitatea magistratei.

Nelea Budăi figurează printre judecătorii vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba de cazul unei femei sterilizate fără permisiunea ei în maternitate, care a primit compensaţii derizorii în instanţele naţionale, pentru malpraxis. CEDO a dictat despăgubiri de 12.000 de euro. Cu toate acestea, în luna ianuarie, CSM a inclus-o pe Budăi într-o listă a judecătorilor propuşi şefului statului pentru acordarea distincţiilor de stat.

Maşină de lux şi casă de milioane

De asemenea, magistrata nu şi-a făcut publice toate proprietăţile. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile ei pe venit. Cea mai veche este din 2008, iar cea mai recentă – din 2010. În declaraţia din 2008 ea a indicat că deţine împreună cu soţul un apartament, fără a-i indica valoarea, şi două terenuri de câte cinci ari fiecare, estimate la circa 685.000 de lei. A mai declarat o casă de 105,9 metri pătraţi din sectorul Buiucani, estimată la circa 555.000 de lei şi un automobil Mercedes 200 de 70.000 de lei.

Aceleaşi bunuri apar şi în declaraţia din 2009. Surpriza vine în 2010, când judecătoarea anunţă că a vândut Mercedes-ul cu 96.000 de lei, cu 26.000 mai scump decât l-a cumpărat, venit pe care nu l-a declarat. În acelaşi an, ea s-a pricopsit cu un Range Rover Vogue de 288.000 de lei, cu numere personalizate. Asta în timp ce familia sa a declarat venituri de doar 165.000 de lei. Magistrata a refuzat să ne spună de unde a luat banii. „Nu cunosc toate detaliile, este maşina soţului. El a cumpărat-o“, ne-a declarat vădit iritată Nelea Budăi.

Semne de întrebare ridică şi alte informaţii prezentate de judecătoare. Astfel, potrivit datelor întreprinderii Cadastru, casa ei are 133 metri pătraţi şi a fost estimată încă în 2005 la valoarea de 1,5 milioane de lei. Experţii imobiliari spun însă că locuinţa ar costa peste cinci milioane de lei, iar suprafaţa reală este de circa două ori mai mare. Familia Budăi mai are în curte un sarai şi o bucătărie, în valoare totală de peste 100.000 de lei, care nu apar în nicio declaraţie pe venit.

Şi-a asigurat copiii

În declaraţia din 2010 nu mai apare apartamentul, care între timp a fost donat fiicei judecătoarei. Fiul, în schimb, trăieşte cu părinţii, are trei maşini, iar la finele anului trecut a primit de la ei cu titlu de donaţie şi unul din cele două terenuri, care este îngrădit cu acelaşi gard.

Soţul magistratei, Boris Budăi, figurează ca director al întreprinderii Jawa Moldova SRL din Edineţ, care face comerţ cu automobile, carburanţi, medicamente, tutun şi alcool. Datele din Registrul de stat arată însă că firma a depus ultima dată un raport financiar în 2008, când a anunţat zero venituri.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Documente:

  1. Hotărâre cu  privire  la  Nota  informativă  a  Inspecţiei  judiciare  pe  marginea  sesizării directorului adjunct al SIS, Vadim Vrabie, referitor la acţiunile judecătorilor  Nelea Budăi şi Nina Traciuc
  2. Hotărâre cu privire la validarea hotărîrii colegiului disciplinar nr. 19/6 din 13 mai 2011 în privinţa judecătorilor Curţii de Apel Chişinău, Nelea Budăi, Ludmila Popov şi Maria Guzun
  3.  Declaratia pe avere a judecatoarei Nelea Budai pentru anul 2008
  4.  Declaratia pe avere a judecatoarei Nelea Budai pentru anul 2009
  5.  Declaratia pe avere a judecatoarei Nelea Budai pentru anul 2010
  6.  Informaţia oficilaă despre bunul imobil deţinut

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii