Justiţie

„PENALII DE PAIE” DIN INTERIORUL PROCURATURII

Colaj CIJM
Autor: Viorica Mija
26/08/2024 3003

O hotărâre judecătorească a trecut neobservată de opinia publică. Pronunțată încă în luna martie, aceasta a fost publicată abia pe 22 august și o vizează pe procurora suspendată Iulia Popov. Ultima este judecată pentru îmbogățire ilicită împreună cu soțul său, fostul adjunct al ex-procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov, iar dosarul a fost pornit în urma mai multor anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. Mai nou, Iulia Popov a câștigat despăgubiri de 150 de mii de lei într-o cauză care are legătură cu cea în care are statutul de învinuită. Este vorba despre falsul în acte, acuzație care însă a fost  anulată de foștii săi colegi după opt luni de urmărire. Între timp, cel puțin treisprezece procurori rămân suspendați din funcții după ce în privința lor au fost inițiate proceduri penale. Dosarele unora dintre ei așa și nu au ajuns pe masa magistraților, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la începerea urmăririi penale și, respectiv, suspendare.

 

Decis în martie, publicat în august

Procurora Iulia Popova a fost suspendată din funcţie la sfârșitul lunii iunie 2022 și este învinuită, la fel ca şi soţul său, de îmbogăţire ilicită, în dosarul penal pornit în urma publicării anchetelor Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM). Numele celor doi figurau și într-un dosar inițiat pentru fals în declarații, doar că acesta s-a spart ca o bulă chiar dacă au fost înaintate și învinuiri.

Dosarul a fost pornit de fostul procuror general interimar, Dumitru Robu,  în octombrie 2021, în baza articolului privind îmbogățirea ilicită, pe numele ambilor soți. Ulterior a fost adăugat un alt articol, falsul în declarații.

La 22 martie 2022, Iulia Popov a fost învinuită că, la accederea în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, nu a inclus în Declarația de avere și interese personale unele date financiare importante. La 30 martie, Popov a prezentat Procuraturii Anticorupție trei copii ale unor contracte de împrumut. În luna octombrie a aceluiași an, acuzatoarea a fost scoasă de sub urmărire penală pe articolul fals în declarații.

„Atingere gravă onoarei și demnității…”

În cererea adresată instanței, procurora suspendată Iulia Popov, între timp revenită în avocatură, a menționat că urmărirea penală în cauzele penale pe faptul falsului în declarații a fost pornită ilegal, cu încălcări ale Codului de procedură penală.

Totodată, Popov a declarat că „prin acțiunile ilicite ale Procuraturii Anticorupţie, ca organ ce a exercitat urmărirea penală, reclamantei i-a fost cauzat şi prejudiciu moral, manifestat prin incertitudini şi nelinişte, stări continue, care au durat o perioadă de peste 8 luni cât a fost ţinută ilegal sub urmărire penală cu acuzaţii netemeinice, datorită efectelor inerente ale supunerii ilegale la urmărire penală şi care i-au adus atingere gravă onoarei şi demnităţii personale”.

Popov a solicitat despăgubiri de 250 de mii de lei, iar acest cuantum a fost considerat neproporțional de reprezentantul Ministerului Justiției și Procuraturii Anticorupție.

Magistrata Corina Albu de la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni, a admis parțial cererea Iuliei Popov și a dispus „încasarea din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii, cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și ale procuraturii în mărime de 150 de mii de lei.

Declarația care a trezit dubiile procurorilor

Pentru anul 2019, Popov a raportat o datorie de zece mii de euro pe care o avea față de tatăl său, care între timp a decedat. La rubrica Datorii, fosta avocată a inclus și suma de 50 de mii de euro pe care trebuie să o achite până în 2036 mamei sale pensionare, Pelaghea Oprea. La fel ca și soțul său, Iulia Popov afirma că imobilul luxos, cu trei etaje, din Mileștii Mici, ar costa 111  753 de lei, echivalentul a aproximativ 5 mii de euro.

Iulia Popov a trecut în Declarație și datoria de un milion de lei pe care o are tatăl socru față de feciorul său, Ruslan Popov. Alexandru Popov ar urma să întoarcă fiului său datoria, luată fără dobândă, timp de 20 de ani, până la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Conform investigațiilor CIJM, în 2015, socrul acuzatoarei a înregistrat pe numele său o gospodărie țărănească. Tot atunci a procurat zeci de hectare de teren agricol, pe care au fost plantate livezi. În paralel, a început și construcția unui frigider pentru păstrarea fructelor, costul căruia, estimat de experții în construcții, ar fi de cel puțin un milion de euro. Jurnaliștii CIJM au aflat că livezile și frigiderul ar aparține, de fapt, fostului adjunct al procurorului general, Ruslan Popov. Omul legii a negat însă aceste informații.

Ruslan Popov susține că banii pe care i-a împrumutat părintelui i-a obținut din vinderea unui imobil.

 

„Penalii” din interiorul familiei: cine sunt acuzatorii suspendați din funcție și cum sunt judecați

Cel puțin treisprezece procurori rămân suspendați din funcții după ce în privința lor au fost inițiate proceduri penale. Îndepărtați din profesie, aceștia încearcă să-și demonstreze nevinovăția în judecată sau se reorientează spre alte domenii de activitate, așa cum a făcut Iulia Popov.

Dintr-un răspuns oferit de Procuratura Anticorupție, la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice, am aflat care este stadiul dosarelor penale inițiate pe numele procurorilor suspendați. Din toate cazurile enumerate, zece procurori au ajuns în fața instanței. Într-un caz, un acuzator a fost achitat prin sentința emisă de către Judecătoria Strășeni, care a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău. Judecătorii au constatat inexistența faptei infracțiunii. Acesta era învinuit că, în cadrul unui dosar pe care-l instrumenta ar fi extorcat de la învinuiți 500 dolari. Procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru acuzator, însă Colegiul Penal a constatat că înregistrările video şi audio, prezentate ca probe, „nu dovedesc faptul transmiterii mijloacelor băneşti”.

Cauza procurorului șef suspendat al raionlui Hâncești, la etapa urmăririi penale

Dosarul procurorului șef suspendat al raionului Hâncești, Maxim Gropa, în 2019 concurentul lui Alexandr Stoianoglo la fotoliul de procuror general, nu a fost deocamdată pus pe masa magistraților. În februarie 2022, Maxim Gropa a fost reținut pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.

În cazul lui Gropa, procurorii anticorupție au efectuat șapte percheziții – la domiciliul în care locuiește de fapt – o casă la sol cu două nivele înregistrată pe numele tatălui său și neinclusă în declarația de avere. Descinderile au cuprins două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și trei automobile – un automobil înregistrat pe numele procurorului și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de el, precum și automobilul de serviciu. În urma efectuării perchezițiilor au fost predate unele documente care se referă la bunurile mobile și imobile deținute de către procuror.

În ultima sa declarație de avere și interese publicată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), cea din 2021, Maxim Gropa a declarat venituri de la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, de peste 338 de mii de lei și salariul soției, de aproape 193 de mii de lei. Din activitatea științifică, acuzatorul a câștigat alți peste 25 de mii de lei. Gropa declară un teren cu suprafața de 0,0612 ha, abitație din anul 2021, o vilă cu suprafața de 122,9 m.p., abitație din anul 2021 și un apartament cu suprafața de 71,6 m.p., 1/4 cotă-parte în valoare de 390 584 lei, în proprietate din anul 1989. Garajul declarat al lui Maxim Gropa cuprinde un autoturism de model Mitsubishi Pajera (anul fabricației 2008), în posesie din anul 2021, și un Opel Zafira, în valoare de 3 000 lei, în proprietate din anul 2010.

Jurnal TV a publicat imagini cu imobilul etajat al acuzatorului. Casa din Durlești a procurorului este înconjurată cu un gard de aproape doi metri înălțime. Pe unul dintre pereții casei procurorului este gravată litera G, un fel de blazon al familiei Gropa și un însemn al statutului pe care și-l atribuie.

Gropa a acționat în judecată Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Procuratura Generală, nefiind de acord cu măsurile dictate în privința sa. Acțiunea procurorului-șef suspendat de la Hîncești a fost transmisă Curții Supreme de Justiție (CSJ) la începutul lunii iulie, pentru examinare conform competenței.

Nici dosarul inițiat pe numele acuzatoarei Mirandolina Sușițcaia, suspendată după mai multe tentative pe perioada urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu, nu a ajuns deocamdată pe masa magistraților.

Pe 17 noiembrie 2023, procurorei i-au fost retrase atribuțiile profesionale pe durata desfăşurării urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu. Examinarea chestiunii a fost amânată de CSP de nenumărate ori, cererea fiind formulată încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv Laundromatul rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat, în 2022, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a gestionat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii