Justiţie

Remanieri în Procuratură // Cine este noul procuror interimar al Chișinăului

Autor: Mariana Colun, Julieta Savițchi
19/03/2020 8512

Procurorul Oleg Afanasii va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii municipiului Chișinău, conform unui ordin semnat marți seara de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Ca și predecesorul său, Ștefan Șaptefrați, Oleg Afanasii a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice și anchete jurnalistice.

Casa din Mileștii Mici

Oleg Afanasii deține în proprietate o casă de 132,9 metri pătrați, evaluată la 128,9 mii de lei, care i-a fost donată în 2007. Pe lângă casă se mai află o construcție auxiliară, de 27,6 metri pătrați, și un garaj, de 30,6 metri pătrați, potrivit declarației de avere și interese personale

Gospodăria este situată în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni unde locuiește și adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. Oamenii din sat susțin că Oleg Afanasii și-a construit singur gospodăria.

Casa lui Oleg Afanasii

Afanasii ne-a declarat că gospodăria a aparținut bunicilor și a fost moștenită de părinții săi, care ulterior i-au donat-o. Omul legii recunoaște că după primirea donației, a investit în reconstrucția imobilelor. „Casa mea este în ograda părinților mei. Eu am reconstruit casa bunicilor și am refăcut gospodăria pe parcursul mai multor ani”, a precizat Afanasii.

Soția, angajată la firma lui Kitaeț

Oleg Afanasii a fost vizat într-o anchetă realizată de Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015 pe când deținea funcția de șef-adjunct al Procuraturii sectorului Centru din Chișinău. Autorii investigației scriau că Mariana Afanasii, soția procurorului deținea o firmă în domeniul comerțului -  Prorialia SRL, cu sediul în casa socrului său din oraşul Ialoveni.

În anchetă se mai arăta, făcându-se referință la mai multor documente, inclusiv un act al Serviciului Protecţiei Civile și Situațiilor Excepționale cu privire la un control la această firmă, că întreprinderea îşi desfăşura activitatea în Capitală, la adresa Mircea cel Bătrân, 2/2. Aici se află o staţie pentru transportul public, unde, de fapt, activa și o firmă ce aparține fratelui procurorului, Ion Afanasii, care a reuşit să ia în arendă de la Primăria Capitalei terenul de la această adresă, iar ulterior, chiar să-l privatizeze.

Inițial, pentru tot teritoriul, familia procurorului a fost obligată, în urma unui contract încheiat cu Municipalitatea, să plătească arenda anuală de doar 1.085 de lei. Între cele două părţi a apărut un litigiu, pentru că firma nu ar fi plătit arenda. Până la urmă însă, firma familiei procurorului a câştigat procesul, pe motiv că juristul Primăriei nu s-a prezentat la procesul de judecată.

Oleg Afanasii ne-a declarat că fratele său este antreprenor timp de mai mulți ani și după publicarea anchetei a avut de suferit. „Jurnaliștii nu au înțeles corect atunci. Mi-au atribuit mie afacerea fratelui, doar pentru că soția mea lucra acolo”, a precizat procurorul.

Omul legii a indicat în declarația de avere pentru anul 2018 că soția sa este angajată la întreprinderea cu capital străin Vistarcom, de unde a fost remunerată cu 90,7 mii de lei pe parcursul anului. SRL Vistarcom deține în proprietarea rețeaua de magazine Green Hils. Totodată, Oleg Afanasii a mai indicat în declarația de avere că soția sa a avut venituri salariale și de la compania Fidesco în care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Mihail Aizin, alias Kitaeț.

Potrivit omului legii, Mariana Afanasii este administratoarea unui magazin din rețeaua Fidesco.

Scandalul expulzării profesorilor turci

La 6 septembrie 2018, organizația Amnesty International a sesizat Parlamentul Republicii Moldova și instanțele de resort, denunțând modul în care au fost extrădați cei șapte profesori turci angajați ai liceelor „Orizont”. Cei de la Amnesty au afirmat că angajații SIS au comis mai multe încălcări, punând în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor expulzați, inclusiv a minorilor.

Răspunsul pe care l-a primit organizația internațională de la Procuratura Generală a fost semnat de procurorul Oleg Afanasii. Acuzatorul de stat le-a scris că nu a identificat abateri în acțiunile angajaților Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în ziua deportării celor șapte profesori turci declarați persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. „Dat fiind faptul că nu au fost stabilite indicii caracteristice unor abateri din sfera competențelor procurorului, temeiuri de intervenire lipsesc. În cazul în care nu sunteți de acord cu răspunsul primit, aveți dreptul de a-l contesta procurorului ierarhic superior, fapt ce nu vă privează de posibilitatea de a vă adresa ulterior în instanța de judecată”, se arată în răspunsul semnat de Afanasii.

Procurorul Afanasii a declarat pentru CIJM că în acel moment cazul nu ținea de competența procurorilor. „Au fost atunci niște documente de la Parlament și la acel moment procurorii nu puteau interveni. Dar decizia nu a fost definitivă. Procuratura a intervenit când a fost cazul. Este dosar penal finalizat”, a spus Afanasii.

Supraveghetorul protestatarilor

Oleg Afanasii este procurorul care îi întâmpina pe cei care veneau să protesteze la Procuratura Generală. Omul legii a fost surprins în timp ce îi cerea unui protestatar solitar pașnic din fața Procuraturii Generale autorizație de la primărie pentru a protesta, deși acest lucru nu este prevăzut în legislație.

„A întins un cort, au fost aduse și câteva pietre în acest scop. Poate fi calificat ca o instalație provizorie. În acest caz trebuia să fie anunțată Primăria Chișinău”, a explicat procurorul.

Revizor la Procuratura Anticorupție

Oleg Afanasii a figurat și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, fiind unul din procurorii care, la indicația lui Alexandr Stoianoglo, au efectuat la finele anului trecut controlul la Procuratura Anticorupție. Întâmplător sau nu, Afanasii a făcut parte din grupul condus de consăteanul său, Ruslan Popov.

Afanasii susține că nu a făcut altceva decât să-și execute atribuțiile de serviciu. Totodată, șeful interimar al Procuraturii Chișinău a declarat că este gata să colaboreze cu jurnaliștii și că se va autosesiza la investigațiile jurnalistice.

Oleg Afanasii a activat în funcția de procuror-șef al Secției controlul activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret a Procuraturii Generale începând cu anul 2017, după ce a activat timp de zece ani în Procuratura sectorului Centru al municipiului Chișinău.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii