Justiţie

Secretele judecătorului CC care a renunțat la mandat: Firmă de milioane, casă pe un teren cu bucluc şi legăturile cu Vasile Bolea

Autor: Julieta Saviţchi
27/04/2021 29185

Boris Lupaşcu, fostul procuror şi avocat uns recent de deputaţii PSRM şi cei din Partidul Şor la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, locuieşte cu familia într-o casă de lux dintr-un cartier select din oraşul Codru. Familia mai deţine şi o cotă parte dintr-o firmă cu afaceri de milioane, obţinute în urma contractelor de achiziţie cu statul şi cel puţin încă două apartamente în Chişinău. Mai multe surse ne-au comunicat că una dintre cele două fiice ale sale ar fi naşa de cununie a fruntaşului socialist, Vasile Bolea. După ce aceste amănunte au apărut în spaţiul public, marți dimineața, Boris Lupaşcu a anuţat că renunţă la mandat.

„În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării pe 23 aprilie 2021 de către Parlament a hotărârii de numire a subsemnatului în funcția de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonizată prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și neacceptând categoric lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție, în legătură cu renunțarea benevolă la mandatul încredințat”, a precizat Lupașcu în cererea de a i se retrage mandatul.

Casa de pe terenul destinat unei instituţii de caritate

Boris Lupaşcu locuieşte cu familia într-o casă cu suprafaţa de 159,4 metri pătraţi de pe strada Simion Cibotaru, intersecţie cu strada Mioriţa. Somptuosul imobil şi alte două construcţii accesorii sunt amplasate pe două terenuri a câte șase ari.

Casa familiei Lupaşcu

Un teren şi imobilele au fost procurate oficial de la cetățeanul Sergiu Gulcă la data de 27 decembrie 2012, la doar nouă zile după ce vânzătorul a primit de la Primăria Codru actul de recepţie finală. În aceeaşi zi, Boris Lupaşcu a mai semnat cu Sergiu Gulcă contractul de vânzare-cumpărare pentru cel de-al doilea teren alăturat, la fel, cu suprafaţa de șase ari.

Sergiu Gulcă a intrat în posesia celor două terenuri în lunile mai-iunie 2005. Ambele terenuri au fost alocate de către Primăria Codru, pentru construcţii, la 16 iulie 2003. În perioada respectivă, Boris Lupaşcu deţinea funcţia de şef al Procuraturii municipiului Chişinău.

                           Casa familiei Lupaşcu văzută de la înălţime. Foto: CIJM

Locatarii din regiune îşi amintesc că, iniţial terenul respectiv fusese alocat pentru construcţia unei biserici: „O preoteasă voia să construiască acolo. A fost săpată groapa de fundaţie, dar ce-au făcut, ce-au dres, peste noapte terenul a fost trecut în proprietatea altor persoane. Apoi au bătut-o pe preoteasă, iar în loc au apărut mai multe case de lux”.

Preoteasa despre care se vorbeşte este Silvia Chirilov, soţia parohului din Sângera, directoare a Centrului Ordodox de Caritate. „Am primit de la Primăria Codru o fâşie de teren cu suprafaţa de 33 de ari, de-a lungul străzii Mioriţa. Nu era vorba doar de o biserică. Urma să construim o şcoală pentru copiii dotaţi din familii defavorizate. Biserica era prevăzută ca o mică capelă. Acolo urma să mai fie un mic hotel pentru copiii care urmau să vină din alte localităţi şi o cantină. Noi deja începusem lucrările când terenul ne-a fost luat. A fost împărţit în șase loturi pentru construcţii, li s-au atribuit numere cadastrale şi au fost vândute, fără ca să ştiu”, n-a spus preoteasa.

Silvia Chirilov susţine că s-a plâns peste tot, inclusiv la Procuratură, dar fără succes, iar cererea pe care a depus-o la Procuratură ar fi dispărut. „Erau implicate persoane cu funcţii de răspundere din Poliţie, Procuratură, din anturajul lui Vladimir Voronin, care se afla atunci la guvernare. Un funcţionar de la Guvern m-a chemat la el şi m-a prevenit să nu mă opun. În cele din urmă am lăsat mâinile jos. Aceasta a fost dorinţa tatălui meu, şi el preot, ca să construiesc un astfel de centru. Mi-a spus-o înainte de moarte, de pe patul de spital. Dar în loc au ajuns să-şi facă casă milionarii”, ne-a declarat Silvia Chirilov.

Apartamentele familiei

Familia Lupaşcu mai deţine două apartamente în Chişinău, unul pe strada Mioriţa, ial altul pe strada Mircea cel Bătrân. În apartamentul de pe strada Mircea cel Bătrân au viză de reşedinţă Boris Lupaşcu şi fiica sa, procurora Carolina Lupaşcu. În imobilul de pe strada Mioriţa sunt înregistrate Claudia Lupaşcu, soţia lui Boris Lupaşcu, şi cealaltă fiică a lor, notara Verginia Lupaşcu.

În vara anului 2016, cuplul Claudia şi Boris Lupaşcu a donat câte o pătrime din imobilul de pe strada Simion Cibotaru celor două fiice.

În declaraţia de avere şi interese personale, procurora Carolina Lupaşcu a raportat în propriertate o cotă de 58,7 metri pătraţi din casă, estimată la 478.176 de lei. Procurora a mai raportat şi un apartament cu suprafaţa de 43,4 metri pătraţi, pe care l-a primit donaţie de la părinţi tot în 2016.

Carolina Lupaşcu şi-a început cariera în Procuratura Chişinău în octombrie 2006, cu puţin timp înainte ca tatăl ei să părăsească sistemul.

Contracte de milioane cu statul

Carolina Lupaşcu. Foto: magistrat.md

Claudia Lupaşcu deţine o cotă de 30 la sută din SRL Romedcom, firmă specializată în importul şi comerţul cu utilaje medicale şi articole parafarmaceutice. O cotă de 50 la sută din firmă o deține Rodica Cobzari – Ţurcan, văduva fostului preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Tenis din Moldova, Igor Ţurcan, omorât în anul 2011. Claudia Lupaşcu a ajuns co-proprietară a firmei Romedcom la începutul anului trecut, după ce Rodion Loghinov i-a cedat cota sa.

Rodion Loghinov este fostul soţ al Carolinei Lupaşcu. Aceştia au divorţat câţiva ani în urmă, însă vecinii lui Boris Lupaşcu susţin că îi văd deseori venind împreună la casa de pe strada Simion Cibotaru.

Rodion Loghinov este administratorul şi co-fondatorul, cu o cotă de 25 la sută, a SRL Moldan-Service, firmă specializată în comercializarea produselor farmaceutice. 50 la sută din activele Moldan-Service aparţin unei companii străine, Verginia LLC. Printre angajaţii Moldan-Service se regăseşte şi Rodica Cobzari – Ţurcan.

Rodion Loghinov. Foto: Facebook.com

Ambele firme au adresa juridică şi se află pe strada Şciusev nr.16 din Chişinău şi au angajaţi comuni.

Atât în perioada guvernării PDM, cât şi în perioada aflării PSRM la guvernare, ambele întreprinderi au avut contracte de milioane cu statul.

Doar în anul 2020 la Agenţia Achiziţii Publice au fost înregistrate mai multe contracte de achiziţie pentru instituţiile medicale din ţară, în valoare totală de 15,7 milioane de lei, încheiate cu SRL Romedcom.

Vara trecută, SRL Romedcom a ajuns în atenţia presei după ce mai mulţi medici de la AMT Buiucani s-au plâns că au primit măşti de proastă calitate, prin care „nu trecea doar musca”. Aceste măști au costat AMT Buiucani 48.150 de lei şi au fost livrate de Romedcom.

Contactat la telefon, Rodion Loghinov ne-a declarat iniţial că cedarea cotei de 30 la sută Claudiei Lupaşcu reprezintă un secret comercial. Întrebat dacă aceasta este fosta sa soacră, Loghinov a confirmat, la fel şi faptul că a fost căsătorit cu Carolina Lupaşcu.

Relaţia cu Vasile Bolea

Mai multe surse ne-au confirmat că Rodion Loghinov se află în relaţii foarte bune cu Vasile Bolea. „M-am confruntat de câteva ori cu firmele lui Loghinov. Ştiu că ultimul timp sunt susţinute de înalţi funcţionari. Cineva chiar m-a prevenit să fiu atent cu Rodion Loghinov pentru că este protejat de Vasile Bolea. Ştiu că între ei există relaţia de naş-fin, dar nu pot să spun la sigur cine pe cine a cununat”, ne-a spus un om de afaceri care a solicitat anonimatul.

Şi vecinii din cartierul în care locuiesc Claudia şi Boris Lupaşcu ne-au confirmat că una dintre fiicele cuplului ar fi în relații de afinitate cu Bolea şi chiar l-au văzut pe fruntaşul socialist pe acolo.

Rodion Loghinov a respins orice relaţie cu Vasile Bolea.

Am încercat să-l contactăm pe deputatul socialist, însă acesta nu a răspuns la apeluri. La fel, nu a răspuns nici la mesajele adresate. Soţia deputatului, Rodica Bodian, ne-a sfătuit să ne adresăm la soţul ei. Luni noaptea, Vasile Bolea a scris pe reţelele de socializare că nu este rudă cu Boris Lupaşcu şi nici naşul fiicei sale, dar nu a precizat cine sunt naşii săi de cununie.

Boris Lupaşcu, la fel, nu a răspuns la apeluri, după ce portalul Anticorupţie.md a publicat un articol în care a relatat că acesta a fost subiectul mai multor investigaţii ale Inspecţiei Procurorilor şi jurnaliştilor.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii